Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 17 mei 2002

Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving.- Actie I. - De Belgische openbare instellingen en de besluitvorming in een gemondialiseerde samenleving Tweede Oproep tot voorstellen I. Inleiding Op 10 nov De DWTC doen thans een tweede oproep tot Belgische universitaire instellingen en onderzoek- en stud(...)

bron
federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden
numac
2002021194
pub.
17/05/2002
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE DIENSTEN VOOR WETENSCHAPPELIJKE, TECHNISCHE EN CULTURELE AANGELEGENHEDEN


Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving.- Actie I. - De Belgische openbare instellingen en de besluitvorming in een gemondialiseerde samenleving Tweede Oproep tot voorstellen I. Inleiding Op 10 november 2000 heeft de Ministerraad het « Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving » goedgekeurd.

De DWTC doen thans een tweede oproep tot Belgische universitaire instellingen en onderzoek- en studiecentra uit de non-profitsector voor een tweede reeks van onderzoeken die in dit programma zullen worden uitgevoerd. De eerste oproep heeft in 2001 plaatsgehad.

II. Beschrijving van het onderzoek Voorliggende oproep slaat op de volgende twee thema's. 1. Crisisbeheersing op internationaal vlak Dit deel van het programma bestudeert inter- of supranationale processen van cirsisaanpak. De ploegen worden uitgenodigd een case study te ontwikkelen (BSE, mond- en klauwzeer, schipbreuk van de Erica, WTC-aanslag, interventie in Kosovo...) die handelt over een crisis waarvan de (poging tot) oplossing inter- of supranationale initiatieven vereiste.

De diverse aspecten van de crisisaanpak (conflictbeheersing, mobilisatie van de publieke opinie, gebruik van resultaten van wetenschappelijk onderzoek, uitwerken van nieuwe reglementeringen, creëren van nieuwe instellingen enz.) dienen aan bod te komen.

Samenwerking met een buitenlandse onderzoeksinstelling die theoretisch of methodologisch sterk staat of een bijzondere terreinkennis heeft, wordt aangemoedigd. 2. Belgisch strafrecht in een internationale context De ruimte van nationale besluitvormingsinstanties om geheel autonoom te beslissen over initiatieven en regelgeving in de sfeer van het strafrecht, inzonderheid op het vlak van de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, wordt de laatste jaren steeds meer beperkt ingevolge de groeiende daadwerkelijke impact van de Europese en internationale besluitvorming terzake (cf.Europese Unie : Verdrag van Maastricht en van Amsterdam, Europol en Eurojust; G8 en VN;

Verdrag van Palermo).

In dit verband kan onderzoek worden gedaan naar de wisselwerking tussen het Belgisch strafrecht/procesrecht en bepaalde buitenlandse rechtsstelsels, omvattende zowel : de invloed van (bepaalde belangrijke landen uit) de EU en van de VS op het Belgisch strafrecht/procesrecht, als de invloed van het Belgisch strafrecht/procesrecht op het strafrecht/procesrecht van bepaalde andere landen uit de Europese Unie.

Dit onderzoek kan beperkt worden tot bepaalde strafbaarstellingen zoals financiële misdrijven (witwassen van geld, corruptie, vervalsing van de euro), handel in verdovende middelen, mensenhandel...

III. Beknopte beschrijving van de uitvoering Voor elk thema is een budget van 247 893 EUR ingeschreven. Elk onderzoek kan maximum 24 maanden duren. De aangeduide bedragen dekken zowel de loon- als werkingskosten voor het onderzoek.

Samenwerking met buitenlandse ploegen binnen deze oproep is mogelijk : maximum 20 % van het budget kan gebruikt worden voor internationale samenwerking. De kosten voor deze samenwerking (loon- en werkingskosten en communicatie) worden opgenomen in het budget « onderaanneming ». Dit betekent dat de Belgische promoter tegenover de DWTC de eindverantwoordelijke blijft voor het goede verloop van het onderzoek.

Het eindproduct van het project zal bestaan uit een publicatieklare tekst in de taal van de coördinator (Nederlands of Frans) van ongeveer 200 blz., bestemd voor een ruim publiek van geïnteresseerden en uit te geven door de DWTC, een Engelstalige samenvatting van ongeveer 20 blz. bestemd voor de buitenlandse evaluatoren en een samenvatting van een tiental pagina's voor het Internet.

IV. Hoe antwoorden op deze oproep tot voorstellen ? Wie interesse heeft om in te gaan op deze oproep, wordt verzocht een e-mail te sturen, te schrijven, of te faxen of naar : Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden België in een gemondialiseerde samenleving Tweede oproep Wetenschapsstraat 8 1000 Brussel Telefax : 02-230 59 12 e-mail : vdon@belspo.be vdae@belspo.be url. : www.belspo.be Geïnteresseerden zullen een dossier ontvangen met alle nuttige informatie over het programma en de vormvereisten waaraan het voorstel dient te voldoen.

V. Sluitingsdatum De documenten moeten op diskette of per e-mail en in afgedrukte vorm overhandigd worden aan hiernavermelde contactpersonen of hun plaatsvervangers.

Alle voorstellen moeten toekomen uiterlijk op 28 juni 2002 om 16 uur.

Het is aan de indieners erover te waken dat hun voorstel binnen de gestelde termijn wordt ingediend. De DWTC zullen geen rekening houden met voorstellen die na de sluitingsdatum worden ingediend.

VI. Documenten Documenten in Word 97 (Windows) : Informatiedossier, Indieningsformulier in het NL en in het EN. Contactpersonen : Bogdan Van Dominck (tel. : 02-238 34 88, vdon@belspo.be) en Lieve Van Daele (tel. : 02-238 34 87 vdae@belspo.be).

^