gepubliceerd op 29 november 1997
Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Programma van toekomstgericht sociaal-economisch onderzoek Oproep tot voorstellen voor kortlopende studie-opdracht I. Inleiding Op 17 maart 1995 heeft de Min De algemene beschrijving van het programma werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 3 mei 1(...)
DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER
Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Programma van toekomstgericht sociaal-economisch onderzoek Oproep tot voorstellen voor kortlopende studie-opdracht I. Inleiding Op 17 maart 1995 heeft de Ministerraad de tenuitvoerlegging goedgekeurd van het vijf jaar durende programma van "Toekomstgericht sociaal-economisch onderzoek". De programmadirectie en het beheer van het programma worden toevertrouwd aan de Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden (DWTC).
De algemene beschrijving van het programma werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 3 mei 1995.
Onder punt X van het programma worden, ter ondersteuning van het beleidsvoorbereidend werk, studie-opdrachten van korte duur uitgevoerd.
De DWTC doen thans een oproep tot universitaire instellingen en onderzoek- en studiecentra uit de non-profitsector die voorstellen willen indienen voor een studie-opdracht i.v.m. de omschakeling en de herstructurering van de Belgische wapennijverheid. De resultaten ervan zullen worden geïntegreerd in de Europese netwerken die door de actie COST A10 worden opgezet en gecoördineerd.
II. Beschrijving van het onderzoek 1. COST A 10 COST (European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research) is een wetenschappelijk en technisch samenwerkingsverband dat de coördinatie op Europees vlak mogelijk maakt van het nationale onderzoek. Meer informatie over COST en over de Belgische deelname eraan vindt u op Internet : http ://www.belspo.be/euro/cost_n.htm.
België werkt o.m. mee aan actie A10 : herstructurering en omschakeling van de wapennijverheid.
De doelstellingen van deze actie worden verder in dit document beschreven.
De deelnemers aan de actie COST A 10 zijn verdeeld in drie werkgroepen.
De studie die hier wordt voorgesteld, moet de Belgische bijdrage aan deze drie werkgroepen leveren.
Gezien de inhoud van het onderzoek in grote mate wordt bepaald door de stuurgroep van COST A 10, zal de selectie van de Belgische deelnemers vooral te baseren op de onderzoekservaring in deze materie. 2. Werkplan van de drie werkgroepen van COST A 10. Werkgroep I : regionale dimensie van de omschakeling De bedoeling van deze werkgroep is een analyse te maken van : a) de effecten op regionaal vlak van het einde van de Koude Oorlog in Europa;b) de doeltreffendheid van een aanpassingsbeleid op regionaal vlak. De analyse zal rekening houden met de gevolgen op regionaal vlak van : a) de vermindering van de capaciteit van de bedrijven die voor defensie werken;b) de sluiting of de gewijzigde inplanting van militaire bases;c) de combinatie van de twee vorige veranderingen. De werkzaamheden zullen geschieden onder de vorm van : a) gevallenstudies, monografieën van een keuze uit afzonderlijke gewesten;b) studies van landen of combinaties van landen;c) vergelijkingen tussen gewesten. Werkgroep II : herstructurering van de militaire industrie in Europa Werkgroep II zal zijn werkzaamheden als volgt aanpakken : a) factoren die een invloed hebben op de militaire productie in Europa (wijzigingen in de militaire doctrines, rol van duale technologieën, rol van Europa op de militaire markt op wereldvlak, commercialisering van de producten van de militaire industrie, vooral in Oost-Europa);b) strategieën voor de herstructurering van de bedrijven die in Europa voor defensie werken;c) invloed van het Amerikaanse beleid van herstructurering van de militaire industrie op de fundamenten van de militaire industrie in Europa;d) transnationale samenwerking in de militaire productie (NATO-WEU-EU, en Oost-West). Werkgroep III : culturele aspecten van militaire herstructurering en reconversie Werkgroep III zal de hypothese onderzoeken volgens dewelke de herstructurering van de defensie veranderingen in de perceptie van de dreiging en in de opvattingen over defensie-uitgaven onder de publieke opinie teweegbrengt, evenals een andere opvatting over de functie en de opdrachten onder het militair personeel en ook een andere opvatting over de dreiging maar ook nieuwe dreigingen op politiek vlak.
III. Beknopte beschrijving van de uitvoering in het kader van deze oproep tot voorstellen Voor dit onderzoek wordt een budget van BEF 3 miljoen uitgetrokken.
Dit bedrag dekt zowel de loon- en werkingskosten van de onderzoekers als de valorisatie van het onderzoek.
Het onderzoek zal maximum één jaar in beslag nemen en op een multi-disciplinaire aanpak gebaseerd zijn.
De indieners moeten blijk geven van hun vertrouwdheid met het studiegebied.
IV. Hoe antwoorden op deze oproep tot voorstellen Wie geïnteresseerd is om deze oproep te beantwoorden, wordt verzocht te schrijven of te faxen naar : Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden, Programma van Toekomstgericht sociaal-economisch onderzoek, Wetenschapsstraat 8, 1000 Brussel, telefax : (02) 230 59 12.
Geïnteresseerden zullen een dossier ontvangen met alle nuttige informatie over het programma en de vormvereisten waaraan het voorstel dient te voldoen.
Deze informatie is ook op BELNET terug te vinden op de WWW-server : http//www.belspo.be (announcements).
V. Sluitingsdatum Alle voorstellen moeten toekomen uiterlijk op 16 januari 1998, om 17 u.
Het is aan de indieners erover te waken dat hun voorstel binnen de gestelde termijn wordt ingediend.
De DWTC zullen geen rekening houden met voorstellen die na de sluitingsdatum worden ingediend.