Etaamb.openjustice.be
Decreet van 25 oktober 2002
gepubliceerd op 14 december 2002

Decreet houdende wijziging van sommige bepalingen van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2002036486
pub.
14/12/2002
prom.
25/10/2002
ELI
eli/decreet/2002/10/25/2002036486/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

25 OKTOBER 2002. - Decreet houdende wijziging van sommige bepalingen van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995 (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet houdende wijziging van sommige bepalingen van de decreten...

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2.In titel III van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995, gewijzigd bij de decreten van 17 december 1997, 28 april 1998, 7 juli 1998, 18 mei 1999 en 1 december 2000 en 2 februari 2001 worden de hoofdstukken I, Ibis en Iter , bestaande uit de artikelen 28 tot 38decies, vervangen door wat volgt : "HOOFDSTUK I. - De particuliere radio-omroepen Afdeling 1. - Algemene bepalingen

Art. 28.§ 1. Onder de voorwaarden, bepaald in dit hoofdstuk, kunnen particuliere radio-omroepen erkend worden door het Vlaams Commissariaat voor de Media. § 2. Voor erkenning komen in aanmerking : 1° particuliere radio-omroepen die uitzenden voor de gehele Vlaamse Gemeenschap, hierna "landelijke radio-omroepen" te noemen;2° particuliere radio-omroepen die uitzenden voor maximaal één provincie, hierna "regionale radio-omroepen" te noemen, 3° particuliere radio-omroepen die uitzenden voor een stad, een deel van een stad, een gemeente, een beperkt aantal aaneensluitende gemeenten, of een welbepaalde doelgroep, hierna "lokale radio-omroepen" te noemen;4° particuliere radio-omroepen die zich richten tot de gehele Vlaamse Gemeenschap en die hun programma's uitsluitend via het kabelnet door geven, hierna "kabelradio-omroepen" te noemen.

Art. 29.§ 1. Landelijke, regionale en lokale radio-omroepen zenden via de ether uit. Hun omroepprogramma's kunnen worden doorgegeven via de kabel binnen hun toegewezen zendgebied conform de bepalingen van artikel 112, § 2. § 2. De Vlaamse regering stelt de frequentieplannen op, keurt ze goed en bepaalt hoeveel landelijke, regionale en lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Op basis van het frequentieplan en het te erkennen aantal particuliere radio-omroepen verleent het Vlaams Commissariaat voor de Media de erkenningen. § 3. Het Vlaams Commissariaat voor de Media verleent, naast de erkenningen, ook de zendvergunningen aan de particuliere radio-omroepen. § 4. Het Vlaams Commissariaat voor de Media kan de erkende landelijke, regionale en lokale radio-omroepen, met het oog op een optimalisering van het verzorgingsgebied, verplichten hun zendinstallatie te verplaatsen of een gemeenschappelijke zendinstallatie te gebruiken.

Art. 30.Onverminderd artikel 116ter worden de erkenningen voor de lokale en regionale radio-omroepen en kabelradio-omroepen verleend voor negen jaar, met ingang van de datum van de beslissing tot erkenning. Onverminderd artikel 116ter worden de erkenningen voor de landelijke radio-omroepen verleend voor negen jaar, met ingang van de datum van de aflevering van de zendvergunning.

Wanneer na negen maanden na de beslissing tot erkenning de particuliere radio-omroep nog niet uitzendt, kan de erkenning door het Vlaams Commissariaat voor de media ambtshalve worden ingetrokken.

Ten minste zes maanden voor het vervallen van de erkenning moet er een nieuwe erkenningsaanvraag worden ingediend. Indien het Vlaams Commissariaat voor de Media geen beslissing heeft genomen bij het vervallen van de erkenning, wordt de erkenning stilzwijgend verlengd, onverminderd de toepassing van de andere bepalingen van dit hoofdstuk, tot op het ogenblik dat het Vlaams Commissariaat voor de Media een beslissing heeft genomen.

Art. 31.§ 1. De particuliere radio-omroepen moeten in het Nederlands uitzenden. Uitzonderingen daarop kunnen worden toegestaan door het Vlaams Commissariaat voor de Media. § 2. De particuliere radio-omroepen hebben tot taak een verscheidenheid van programma's te brengen. Die programma's worden gerealiseerd op de eigen verantwoordelijkheid van de particuliere radio-omroep. In de programma-inhoud en het uitzendschema wordt elke vorm van discriminatie geweerd. § 3. Het is de particuliere radio-omroepen verboden programma's aan te bieden die strijdig zijn met de openbare orde, de goede zeden, de veiligheid van de staat of die een belediging kunnen betekenen voor andermans overtuiging of voor een vreemde staat.

Het is de particuliere radio-omroepen niet toegestaan verkiezingspropaganda uit te zenden.

Art. 32.De particuliere radio-omroepen zijn onafhankelijk van een politieke partij.

Art. 33.De uitgezonden informatie beantwoordt aan de gangbare normen inzake journalistieke deontologie met waarborgen voor onpartijdigheid en redactionele onafhankelijkheid, vastgelegd in een redactiestatuut.

Voor de journaals is een hoofdredacteur verantwoordelijk.

Art. 34.De zendinstallaties van de particuliere radio-omroepen zijn gelegen in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en in het verzorgingsgebied van de particuliere radio-omroep. De verplaatsing van de zendinstallaties is toegestaan, voorzover die inpasbaar is in het frequentieplan en nadat de aanpassing van de zendvergunning werd goedgekeurd door het Vlaams Commissariaat voor de Media.

De particuliere radio-omroepen gebruiken een technische uitrusting die conform is met de wettelijke en decretale voorschriften en houden zich aan de bepalingen van de zendvergunning. Zij aanvaarden het onderzoek naar de werking ter plaatse door de aangestelde ambtenaren.

Art. 35.De particuliere radio-omroepen bezorgen jaarlijks een werkingsverslag en een financieel verslag aan het Vlaams Commissariaat voor de Media. De Vlaamse regering kan de wijze waarop het werkingsverslag en het financiële verslag worden opgesteld, vastleggen, zodat de controle op de naleving van de bij dit hoofdstuk bepaalde erkenningsvoorwaarden mogelijk is.

Art. 36.De Vlaamse regering bepaalt de procedure voor het indienen van de erkenningsaanvragen, en de termijnen voor het onderzoeken en afhandelen van het dossier. De Vlaamse regering kan een door de kandidaten te betalen inschrijvingsgeld, alsook een vergoeding voor het behoud van de erkenning en de zendvergunning, met inbegrip van de te verstrekken financiële waarborg, bepalen. De kandidaten moeten erkenningsaanvragen indienen bij wege van offerte.

Bij de procedure voor het indienen van een erkenningsaanvraag voor een lokale radio, wordt gebruik gemaakt van een standaardformulier en betaalt een in 2002 vergunde radio geen inschrijvingsgeld. Afdeling 2. - De landelijke radio-omroepen

Art. 37.De landelijke radio-omroepen hebben tot taak een verscheidenheid van programma's te brengen, inzonderheid inzake informatie en ontspanning. Samenwerking met de radio-omroep van de Vlaamse Gemeenschap, of met andere particuliere radio-omroepen, of met een andere landelijke radio-omroep mag niet leiden tot gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid.

Art. 38.§ 1. Om erkend te worden en te blijven, voldoen de landelijke radio-omroepen, naast aan de voorwaarden van artikel 31 tot en met 35, in elk geval aan de volgende voorwaarden : 1° de landelijke radio-omroepen worden opgericht in de vorm van een rechtspersoon.Het maatschappelijke doel van de rechtspersoon is het verzorgen van radioprogramma's. De landelijke radio-omroepen kunnen alle activiteiten verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van hun maatschappelijke doel, voorzover die activiteiten samenvallen of verband houden met de omroepactiviteiten. De leden van de raad van bestuur bekleden geen politiek mandaat, en zijn geen beheerder of bestuurder van de openbare omroep of van een andere rechtspersoon die een landelijke radio-omroep beheert; 2° de rechtspersoon, bedoeld in 1° kan niet meer dan één landelijke radio-omroep exploiteren.Tussen de rechtspersonen die een landelijke radio-omroep exploiteren, kunnen geen rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen bestaan; 3° de landelijke radio-omroepen zenden minstens vier journaals per dag uit die een verscheidenheid aan onderwerpen bevatten.Journaals en informatieve programma's worden verzorgd door een eigen redactie die hoofdzakelijk bestaat uit erkende beroepsjournalisten. Voor de journaals is een hoofdredacteur verantwoordelijk; 4° in de programmaopbouw moet een Nederlandstalig muziekaanbod gegarandeerd worden. § 2. De Vlaamse regering legt aanvullende kwalificatiecriteria op en kent aan elk van deze criteria een weging toe. § 3. De in § 2 bepaalde aanvullende kwalificatiecriteria hebben betrekking op : 1° de concrete invulling van het programma-aanbod en het zendschema, in het bijzonder de verscheidenheid in de programmering;2° de media-ervaring;3° het financiële plan;4° het businessplan;5° de technische (zend)infrastructuur.

Art. 38bis.§ 1. De landelijke radio-omroepen houden zich, nadat zij een erkenning hebben gekregen en voor de volledige duur van de erkenning, aan de door hen ingediende offerte en aan de basisvoorwaarden en aan de aanvullende kwalificatiecriteria, vermeld in artikel 38, § 3, in overeenstemming waarmee het Vlaams Commissariaat voor de Media de erkenning heeft afgeleverd. § 2. De landelijke radio-omroepen die, na het verkrijgen van de erkenning, wijzigingen willen aanbrengen in de gegevens vermeld in de door hen ingediende offerte, waardoor wordt afgeweken van de basisvoorwaarden en van de aanvullende kwalificatiecriteria, vermeld in artikel 38, § 3 in het bijzonder wat betreft de algemene programmering, hun statuten of hun aandeelhoudersstructuur, vragen de goedkeuring aan het Vlaams Commissariaat voor de Media om deze wijzigingen door te voeren. Bij de beoordeling van de wijzigingen houdt het Vlaams Commissariaat voor de Media inzonderheid rekening met het in stand houden van het pluralisme en van de diversiteit in het radiolandschap.

Art. 38ter.De landelijke radio-omroepen beschikken elk over een frequentiepakket waarmee ze zeventig procent van de bevolking binnen de "Vlaamse ruit", zoals gedefinieerd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, kunnen bereiken.

Het is de landelijke radio-omroepen niet toegestaan ontkoppeld uit te zenden.

De landelijke radio-omroepen kunnen gelijktijdig uitzenden via frequentiemodulatie in de FM-band en, voorzover daartoe mogelijkheden bestaan, digitaal aards. Afdeling 3. - De regionale radio-omroepen

Art. 38quater.De regionale radio-omroepen hebben tot taak een verscheidenheid van programma's te brengen, inzonderheid inzake informatie uit de regio, culturele, sportieve en andere evenementen uit de regio en ontspanning, met de bedoeling binnen hun verzorgingsgebied de communicatie onder de bevolking te bevorderen en bij te dragen tot de algemene sociale en culturele ontwikkeling van de regio.

Samenwerking met andere radio-omroepen, de lokale radio-omroepen van hun verzorgingsgebied uitgezonderd, mag niet leiden tot gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid. De regionale radio-omroepen kunnen met de regionale televisieomroepen enkel samenwerken op het vlak van het maken van programma's, informatiegaring en reclamewerving.

Art. 38quinquies.§ 1. Om erkend te worden en te blijven, voldoen de regionale radio-omroepen, naast aan de voorwaarden van artikelen 31 tot 35, in elk geval aan de volgende voorwaarden : 1° de regionale radio-omroepen worden opgericht in de vorm van een rechtspersoon.Het maatschappelijke doel van de rechtspersoon bestaat uit het verzorgen van radioprogramma's. De regionale radio-omroepen kunnen alle activiteiten verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van hun maatschappelijke doel.

De leden van de raad van bestuur bekleden geen politiek mandaat en zijn geen beheerder of bestuurder van de openbare omroep of van een andere rechtspersoon die een landelijke of regionale radio-omroep beheert; 2° de in 1° vermelde rechtspersoon kan niet meer dan één particuliere regionale radio-omroep exploiteren.Tussen de rechtspersonen die een andere regionale radio-omroep exploiteren mogen geen rechtstreekse noch onrechtstreekse bindingen bestaan; 3° de regionale radio-omroepen zenden minstens vier journaals per dag uit die een verscheidenheid aan onderwerpen uit de regio bevatten. Journaals en informatieve programma's worden verzorgd door een eigen redactie. Voor de journaals is een hoofdredacteur verantwoordelijk. § 2. De Vlaamse regering legt aanvullende kwalificatiecriteria op en kent aan elk van die criteria een weging toe. § 3. De in § 2 bepaalde aanvullende kwalificatiecriteria hebben betrekking op 1° de concrete invulling van het programma-aanbod en het zendschema, in het bijzonder de verscheidenheid in de programmering;2° de media-ervaring, in het bijzonder de radio-ervaring aanwezig bij de participanten van de rechtspersoon;3° het financiële plan;4° het businessplan;5° de technische (zend)infrastructuur.

Art. 38sexies.§ 1. De regionale radio-omroepen houden zich, nadat zij een erkenning hebben gekregen en voor de volledige duur van de erkenning, aan de door hen ingediende offerte en aan de basisvoorwaarden en aan de aanvullende kwalificatiecriteria, vermeld in artikel 38quinquies, § 3, in overeenstemming waarmee het Vlaams Commissariaat voor de Media de erkenning heeft afgeleverd. § 2. De regionale radio-omroepen die, na het verkrijgen van de erkenning, wijzigingen willen aanbrengen in de gegevens vermeld in de door hen ingediende offerte, waardoor wordt afgeweken van de basisvoorwaarden en van de aanvullende kwalificatiecriteria, vermeld in artikel 38quinquies, § 3, in het bijzonder wat betreft de algemene programmering, hun statuten of hun aandeelhoudersstructuur, vragen de goedkeuring aan het Vlaams Commissariaat voor de Media om deze wijzigingen door te voeren. Bij de beoordeling van de wijzigingen houdt het Vlaams Commissariaat voor de Media inzonderheid rekening met het in stand houden van het pluralisme en van de diversiteit in het radiolandschap.

Art. 38septies.De regionale radio-omroepen beschikken over één of meerdere frequenties.

Regionale radio-omroepen kunnen gelijktijdig uitzenden via frequentiemodulatie in de FM-band en, voorzover ze daartoe een zendvergunning krijgen, digitaal aards. Afdeling 4. - De lokale radio-omroepen

Art. 38octies.De lokale radio-omroepen hebben tot taak een verscheidenheid van programma's te brengen, inzonderheid inzake informatie uit het verzorgingsgebied en ontspanning, met de bedoeling binnen het verzorgingsgebied de communicatie onder de bevolking of de doelgroep te bevorderen.

De lokale radio-omroepen kunnen hetzij onafhankelijk opereren hetzij samenwerken met andere lokale radio-omroepen binnen de Vlaamse Gemeenschap en/of de regionale radio-omroep van hun verzorgingsgebied.

Samenwerking met de radio-omroep van de Vlaamse Gemeenschap, de landelijke radio-omroepen en andere regionale radio-omroepen mag niet leiden tot gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid.

Art. 38nonies.Om erkend te worden en te blijven, voldoen de lokale radio-omroepen, naast aan de voorwaarden van artikelen 31 tot 35, in elk geval aan de volgende basisvoorwaarden 1° de lokale radio-omroepen worden opgericht in de vorm van een rechtspersoon.Het maatschappelijke doel van de rechtspersoon bestaat hoofdzakelijk uit het verzorgen van radioprogramma's in het toegekende verzorgingsgebied. De lokale radio-omroepen kunnen alle activiteiten verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks aansluiten bij de verwezenlijking van hun maatschappelijke doel; 2° de in 1° vermelde rechtspersoon kan niet meer dan één particuliere radio-omroep exploiteren;3° de lokale radio-omroepen brengen dagelijks een aanbod van lokale informatie met aandacht voor sociaal-culturele evenementen uit het verzorgingsgebied.De dagprogrammering van de lokale radio-omroep moet minstens drie journaals, gericht op het verzorgingsgebied, bevatten.

Voor de journaals is een hoofdredacteur verantwoordelijk; 4° de programma's worden voorafgegaan door een eigen herkenningsmelodie met vermelding van de roepnaam, die het mogelijk maakt de lokale radio te identificeren en te lokaliseren en de gebruikte frequentie te kennen 5° de lokale radio-omroepen delen de volgende informatie mee : de plaats van uitzending, de plaats van vestiging, de aanwezige infrastructuur, de statuten, de financiële structuur en het financiële plan, het programma-aanbod, het redactiestatuut, het uitzendschema, de naam van de eindredacteur, de medewerkers van de radio-omroep met inbegrip van hun radio-ervaring en hun statuut.Elke latere wijziging wordt zonder verwijl aan het Vlaams Commissariaat voor de Media meegedeeld.

Art. 38decies.Het Vlaams Commissariaat voor de Media verleent de erkenning op basis van de volgende criteria : de concrete invulling van het programma-aanbod, in het bijzonder van eigen programma's en van het programma-aanbod inzake informatie over het eigen verzorgingsgebied, de radio-ervaring van de medewerkers, in voorkomend geval opgedaan voor het betrokken verzorgingsgebied en de infrastructuur. De Vlaamse regering kan supplementaire voorwaarden voor erkenning opleggen.

De lokale radio-omroepen die, na het verkrijgen van de erkenning, wijzigingen willen aanbrengen in de gegevens vermeld in de door hen ingediende offerte, waardoor wordt afgeweken van de basisvoorwaarden van de erkenning, de algemene programmering, hun statuten of hun aandeelhoudersstructuur, vragen de goedkeuring aan het Vlaams Commissariaat voor de Media om die wijzigingen door te voeren. Afdeling 5. - De kabelradio-omroepen

Art. 38undecies.Kabelradio-omroepen, hierna "kabelradio's" te noemen, zijn radio's die zich richten tot de gehele Vlaamse Gemeenschap en die hun programma's via het kabelnet doorgeven.

Art. 38duodecies.§ 1. Om erkend te worden en te blijven, voldoen de kabelradio-omroepen aan de voorwaarden van artikelen 31, 32, 33 en 35, worden ze opgericht in de vorm van een rechtspersoon en vallen ze onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. § 2. De beheerders of bestuurders bekleden geen politiek mandaat en zijn geen beheerder of bestuurder van een andere rechtspersoon die een kabelradio-omroep beheert. Elke wijziging in de Raad van Beheer of Raad van Bestuur van de kabelradio-omroep wordt meegedeeld aan het Vlaams Commissariaat voor de Media. § 3. De maatschappelijke zetel en de productie-installaties van een kabelradio-omroep die onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap valt, moeten gelegen zijn in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. § 4. De kabelradio-omroepen delen aan het Vlaams Commissariaat voor de Media de volgende informatie mee : de plaats van uitzending, de plaats van vestiging, de aanwezige infrastructuur, de statuten, de financiële structuur en het financiële plan, het programma-aanbod, het redactiestatuut, het uitzendschema, de medewerkers van de kabelradio-omroep met inbegrip van hun radio-ervaring en hun statuut.

Elke latere wijziging van die informatie wordt zonder verwijl aan het Vlaams Commissariaat voor de Media meegedeeld.

Art. 38terdecies . Het maatschappelijke doel van de kabelradio-omroepen is beperkt tot het verzorgen van radioprogramma's via het kabelnet. »

Art. 3.In artikel 95 van dezelfde decreten, gewijzigd bij het decreet van 17 december 1997, wordt § 5 vervangen door wat volgt : « § 5. De vergunningen bedoeld in § 1 zijn niet vereist voor de openbare omroep van de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse regering stelt die omroep de frequenties en de frequentiepakketten ter beschikking die hij nodig heeft voor het exploiteren van zijn zendapparatuur. »

Art. 4.In artikel 112, § 2 van dezelfde decreten, gewijzigd bij de decreten van 28 april 1998, 7 juli 1998 en 1 december 2000, wordt 9° vervangen door wat volgt : « 9° omroepprogramma's van de landelijke, regionale en lokale radio-omroepen die de Vlaamse Gemeenschap heeft erkend. »

Art. 5.In artikel 116octies decies van dezelfde decreten, ingevoegd bij het decreet van 30 maart 1999, en gewijzigd bij het decreet van 1 december 2000, wordt § 1 vervangen door wat volgt : « § 1. Er wordt voor de gehele Vlaamse Gemeenschap een Vlaamse Geschillenraad voor radio en televisie opgericht, hierna "de Geschillenraad" te noemen, die uitspraak doet over individuele geschillen, gerezen naar aanleiding van de toepassing van de artikelen 23, § 1; 31, § 2; 33; 53, 9° en 14°; 74 en 78, § 2. » .

Art. 6.De erkenningen van de lokale radio-omroepen die per 31 december 2002 vervallen, worden verlengd tot 1 september 2003.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 25 oktober 2002.

De minister-president van de Vlaamse regering, P. DEWAEL De Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Innovatie, Media en Ruimtelijke Ordening, D. VAN MECHELEN _______ Nota (1) Zitting 2002-2003 : Stukken : Voorstel van decreet, 1223 - Nr.1. - Amendementen, 1223 - Nr. 2. - Verslag, 1223 - Nr. 3. - Reflectienota, 1223 - Nr. 4. - Amendementen, 1223 - Nr. 5. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering, 1223 - Nr. 6.

Handelingen. - Bespreking en aanneming. Vergaderingen van 2 oktober 2002.

^