Etaamb.openjustice.be
Decreet van 14 juli 2006
gepubliceerd op 05 september 2006

Decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

bron
vlaamse overheid
numac
2006000606
pub.
05/09/2006
prom.
14/07/2006
ELI
eli/decreet/2006/07/14/2006000606/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

14 JULI 2006. - Decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid. HOOFDSTUK I. - Inleidende bepaling

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid. HOOFDSTUK II. - Wijzigingen van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

Art. 2.In het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid wordt aan artikel 2 een punt 4° toegevoegd, dat luidt als volgt : « 4° vreemdeling : persoon die liet bewijs niet levert dat hij de Belgische nationaliteit bezit en die gemachtigd of toegelaten is tot een verblijf of om zich te vestigen met toepassing van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, of van de wet van 22 december 1999 betreffende de regularisatie van het verblijf van bepaalde categorieën van vreemdelingen verblijvend op het grondgebied van het Rijk. »

Art. 3.In hetzelfde decreet wordt in artikel 3 het tweede lid vervangen door wat volgt : « Nieuwkomers zijn meerderjarige vreemdelingen die niet langer dan twaalf opeenvolgende maanden ingeschreven zijn in het rijksregister, met uitzondering van de vreemdeling die hier voor een tijdelijk doel verblijft en van de asielzoeker zolang zijn asielaanvraag niet ontvankelijk is verklaard. » In hetzelfde decreet wordt in artikel 3 het derde lid vervangen door wat volgt : « Oudkomers zijn meerderjarige vreemdelingen die langer dan 12 maanden in het rijksregister zijn ingeschreven en meerderjarige Belgen, geboren buiten België, die in het rijksregister zijn ingeschreven en van wie minstens één ouder geboren is buiten België en die : 1° Nederlandsonkundig zijn en;2° geen getuigschrift basisonderwijs, of een getuigschrift of een diploma van het secundair onderwijs, of een diploma hoger onderwijs hebben behaald in een door de Vlaamse Gemeenschap, in een door de Franse Gemeenschap, in een door de Duitstalige Gemeenschap of in een door het Koninkrijk der Nederlanden, met uitzondering van Aruba en de Nederlandse Antillen, erkende, gefinancierde, georganiseerde of gesubsidieerde onderwijsinstelling.»

Art. 4.Artikel 4 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 4.Om tot de doelgroep te behoren, moeten de nieuwkomers en de oudkomers : 1° in het rijksregister zijn ingeschreven door een gemeente van het Nederlandse taalgebied.Nieuwkomers die in het rijksregister zijn ingeschreven door een gemeente van het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad en die op de diensten van de VDAB een beroep wensen te doen, behoren eveneens tot de doelgroep; 2° ingeschreven zijn als werkzoekende.»

Art. 5.Artikel 5 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 5.De Vlaamse Regering kan de in artikel 3 bedoelde categorieën van personen nader preciseren. » .

Art. 6.Artikel 7 van hetzelfde decreet, opgeheven door het decreet van 30 april 2004, wordt opnieuw opgenomen in de volgende lezing : «

Artikel 7.De VDAB organiseert deze bijzondere opleiding en begeleiding onder de vorm van inwerkingstrajecten. Elk onderdeel van een inwerkingstraject vormt een aangeboden kans inzake begeleiding en opleiding in de zin van artikel 8 van het decreet van 30 april 2004 houdende het Handvest van de werkzoekende. Overeenkomstig deze bepaling stelt de VDAB aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening de informatie ter beschikking met betrekking tot de afwezigheid, weigering of de vroegtijdige beëindiging van de nieuwkomer en de oudkomer van de doelgroep van het inwerkingstraject.

Het niet naleven door de oudkomer, bedoeld in artikel 11, derde lid van dit decreet, van de verplichting tot regelmatige deelname, zoals bedoeld in artikel 5, § 3, 2°, van het decreet betreffende het inburgeringsbeleid van 28 februari 2003, aan het vormingsprogramma zoals bedoeld in artikel 13, § 1, van datzelfde decreet, wordt voor de toepassing van dit decreet gelijkgesteld met de afwezigheid zoals bedoeld in het voorgaande lid. »

Art. 7.Tussen het vierde en het vijfde lid van artikel 8 van hetzelfde decreet wordt een lid ingevoegd, dat luidt a!s volgt : « Voor oudkomers van de doelgroep bevat het trajectplan ten minste een taalopleiding Nederlands op maat van de betrokkene, met respect voor de wettelijke voorwaarden inzake de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. »

Art. 8.In hetzelfde decreet wordt het opschrift van hoofdstuk IV aangevuld met de woorden "en doorverwijzing".

Art. 9.Aan artikel 11 van hetzelfde decreet wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « Indien de oudkomer van de doelgroep nood heeft aan het primaire inburgeringstraject of onderdelen daarvan om zijn kansen op een succesvol traject naar werk te vergroten, gebeurt de doorverwijzing van de betrokken oudkomer van de VDAB naar het onthaalbureau. De VDAB duidt hierbij aan welke onderdelen van het vormingspakket, bedoeld in artikel 13, § 1, van het decreet betreffende het inburgeringsbeleid van 28 februari 2003, deel uitmaken van het inwerkingstraject. In dit geval dient de betrokken oudkomer zich binnen een periode van 10 werkdagen aan te melden bij het onthaalbureau. Het onthaalbureau rapporteert de regelmatige deelname van de betrokken oudkomer aan het vormingspakket of onderdelen daarvan aan de VDAB. » Aan artikel 11 van hetzelfde decreet wordt een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « Overeenkomstig artikel 4, § 3, van het decreet betreffende het inburgeringsbeleid van 28 februari 2003 wordt het vormingspakket of onderdelen daarvan kosteloos aangeboden aan diegene die doorverwezen wordt door de VDAB naar het onthaalbureau. »

Art. 10.Het eerste lid van artikel 12 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : « De VDAB en de onthaalbureaus dienen er samen voor te zorgen dat deze overdracht en doorverwijzing op maat gericht zijn en vlot verlopen.

Tussen de VDAB en de onthaalbureaus wordt hieromtrent een samenwerkingsprotocol afgesloten. » Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 14 juli 2006.

De minister-president van de Vlaamse Regering, Y. LETERME De Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, F. VANDENBROECKE _______ Nota's (1) Zitting 2005-2006. Stukken. - Ontwerp van decreet : 847, nr. 1. - Amendementen 847, nr. 2. - Verslag 847, nr.3. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering : 847, nr. 4.

Handelingen. - Bespreking en aanneming. Vergadering van 12 juli 2006.

^