gepubliceerd op 12 februari 2014
Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur van de "Société wallonne du Logement"
30 JANUARI 2014. - Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur van de "Société wallonne du Logement" (Waalse Huisvestingsmaatschappij)
De Waalse Regering, Gelet op het Waalse wetboek van huisvesting en duurzaam wonen, artikel 104, tweede lid;
Op de voordracht van de "Société wallonne du Logement" van 25 november 2013, Op de voordracht van de Minister van Huisvesting, Besluit :
Artikel 1.Het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur van de "Société wallonne du Logement", volledig weergegeven in onderstaande bijlage, wordt goedgekeurd.
Art. 2.Het besluit van de Waalse Regering van 26 oktober 2006Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 26/10/2006 pub. 06/11/2006 numac 2006203685 bron ministerie van het waalse gewest Besluit van de Waalse Regering houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur van de « Société wallonne du Logement » sluiten tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur van de "Société wallonne du Logement" wordt opgeheven.
Namen, 30 januari 2014.
De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, J.-M. NOLLET Huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur van de "Société wallonne du Logement" HOOFDSTUK I. - Samenstelling van de Raad van Bestuur
Artikel 1.De Raad van Bestuur wijst een voorzitter en een ondervoorzitter aan in zijn midden.
De verkiezing gebeurt bij geheime stemming. HOOFDSTUK II. - Vergaderingen van de Raad van Bestuur
Art. 2.Gewone zitting De Raad van Bestuur vergadert doorgaans één keer per maand volgens een kalender dat hij opmaakt en uiterlijk tijdens zijn zitting van de maand oktober aanneemt voor de twaalf maanden van het volgend burgerlijk jaar.
De agenda wordt door de voorzitter van de Raad van Bestuur vastgelegd op de voordracht van de directeur-generaal.
De oproepingen voor de vergaderingen worden ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, indien hij verhinderd is, in volgorde, door de ondervoorzitter of de directeur-generaal. Zij vermelden de agenda van de zitting. Elk agendapunt wordt gesteund door een verslag of een informatienota van de directeur-generaal waarin het onderwerp wordt voorgesteld en, als het om een verslag gaat, beëindigd met een voorstel tot beslissing. Het geheel van deze documenten wordt minstens vijf kalenderdagen vóór de datum van de zitting per gewone post, fax of e-mail verstuurd zowel naar de gewone leden als naar de leden met raadgevende stem.
De vergaderingen worden gehouden op de maatschappelijke zetel of op de plaats vermeld in de oproepingen.
Met de instemming van de voorzitter en op met redenen omkleed voorstel van de directeur-generaal (met name in geval van dringende noodzakelijkheid) kunnen verslagen of informatienota's later apart verzonden worden of zelfs voorgelegd worden om beraadslaagd of meegedeeld te worden De Regeringscommissarissen bedoeld in artikel 25 van de statuten van de "Société" kunnen bovendien elk vraagstuk laten agenderen dat betrekking heeft op de uitoefening van hun opdracht bij de Raad van Bestuur.
Bij aanvang van de vergadering, kunnen, bij een meerderheid van minstens twee derde van de aanwezige leden, agendapunten worden toegevoegd die dringend moeten besproken worden.
Het lid dat een bepaald punt op de agenda wenst te laten plaatsen, dient dit minstens acht werkdagen vóór de zitting schriftelijk mee te delen aan de voorzitter.
Art. 3.Buitengewone zitting Na bijeenroeping door zijn voorzitter of, bij diens verhindering, door de ondervoorzitter vergadert de Raad van Bestuur telkens als de belangen van de maatschappij het vereisen.
In ieder geval moet hij bijeenkomen als minstens drie bestuurders erom verzoeken.
De oproeping gebeurt minstens drie kalenderdagen voor de datum die voor de vergadering voorzien wordt, met uitzondering van de gevallen van dringende noodzakelijkheid waarvoor die termijn ingekort kan worden. Wanneer de dringende noodzakelijkheid ingeroepen wordt, worden de redenen daarvoor in de oproeping opgegeven.
De oproepingen voor een buitengewone zitting van de Raad van Bestuur zijn geldig als ze per gewone post, fax of e-mail gedaan worden.
De vergaderingen worden gehouden op de maatschappelijke zetel of op de plaats vermeld in de oproepingen.
Art. 4.De zittingen worden geopend, voorgezeten, geschorst en gesloten door de voorzitter van de Raad of, bij diens verhindering, door de ondervoorzitter of, bij gebrek, door de oudste bestuurder.
Het secretariaat van de vergaderingen wordt waargenomen door de directeur-generaal, die door een griffier wordt bijgestaan voor de materiële uitvoering van deze opdracht.
De beraadslagingen van de Raad van Bestuur worden opgenomen in notulen die op de zetel van de "Société" bewaard worden en door de leden van de Raad ter plaatse ingekeken mogen worden.
De notulen, die tijdens de volgende zitting worden goedgekeurd, worden door de voorzitter en de directeur-generaal of door hun plaatsvervangers ondertekend.
De uittreksels uit de onderhandse notulen, alsook elk afschrift van die notulen, die bij het gerecht of elders overgelegd kunnen worden, worden op geldige wijze afgeleverd en getekend door de directeur-generaal of door elke persoon die over bevoegdheden inzake dagelijks beheer beschikt.
Op elke zitting ondertekenen de leden van de Raad van Bestuur een presentielijst.
Art. 5.De vergaderingen kunnen gehouden worden d.m.v. telecommunicatietechnieken die een gemeenschappelijke beraadslaging mogelijk maken. De bestuurders die de vergadering van de Raad van Bestuur per telefonische conferentie of video-conferentie bijwonen, worden beschouwd als zijnde aanwezig op de vergadering.
Art. 6.In uitzonderlijke gevallen, behoorlijk gerechtvaardigd door de dringende noodzakelijkheid en het maatschappelijk belang, kunnen de beslissingen van de Raad van Bestuur bij unanieme goedkeuring van alle bestuurders aangenomen worden om tot de elektronische stemming over te gaan, waarbij de beslissingen bij gewone meerderheid aangenomen worden.
Die procedure mag echter niet toegepast worden voor de vastleggingen van de jaarrekeningen, het gebruik van het toegestaan kapitaal, de begrotingen en begrotingsaanpassingen.
Art. 7.De Raad kan slechts beraadslagen en beslissingen nemen als de meerderheid van zijn leden aanwezig is.
De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmen wordt het voorstel verworpen.
De genomen beslissingen betreffende de loopbaan van de personeelsleden worden bij geheime stemming genomen. Bij staking van stemmen of als geen enkele kandidaat de meerderheid van de stemmen heeft gehaald, wordt herstemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben verkregen. Bij verdere staking van stemmen of indien geen enkele kandidaat de meerderheid van stemmen haalt, wordt de ambtenaar met de grootste dienstanciënniteit door de Raad van bestuur benoemd. Bij gelijke dienstanciënniteit wordt de oudste ambtenaar benoemd.
Als de Raad beslist de bespreking van een agendapunt te verdagen, moet dit punt op de agenda van de eerstvolgende vergadering geplaatst worden, tenzij een bijkomend onderzoek noodzakelijk is.
Het is elke bestuurder van de "Société" verboden : 1° aanwezig te zijn op beraadslagingen over aangelegenheden waarbij hijzelf een rechtstreeks belang heeft of waarbij zijn bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk of rechtstreeks belang hebben;2° rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen aan opdrachten die met de "Société" zijn gegund.
Art. 8.Indien het quorum na regelmatige bijeenroeping niet bereikt is, beraadslaagt de Raad op geldige wijze op de zitting waarin de tweede oproeping voorziet, ongeacht het aantal aanwezige bestuurders, over de items die twee keer achtereen op de agenda zijn geplaatst.
De oproeping voor die zitting wordt gedaan met inachtneming van de bepalingen van artikel 4 van dit reglement. HOOFDSTUK III. - Organisatie en werking
Art. 9.De Raad van bestuur kan commissies oprichten in zijn midden.
In elke commissie wordt een voorzitter aangewezen die bij de Raad verslag uitbrengt over het resultaat van haar werkzaamheden. De voorzitter van een commissie kan vervangen worden door een ondervoorzitter, die ook door de leden van de commissie wordt aangewezen.
Art. 10.De Raad van Bestuur beschikt over de bevoegdheden en stelt alle handelingen die noodzakelijk of nuttig zijn voor de uitvoering van het maatschappelijk doel en de opdrachten van de "Société". Hij beschikt over de ruimste bevoegdheden om de "Société" te beheren en te besturen.
Art. 11.Er wordt aan de bestuurders een vergoeding verleend die, per derde, bestaat uit een vaste maandelijkse bezoldiging, presentiegeld en verblijfsvergoedingen die maandelijks provisioneel worden gestort en berekend naar gelang van de deelname aan de vergaderingen, waarbij geschat wordt dat elf vergaderingen per jaar gehouden worden.
Art. 12.De voorzitter van het auditcomité die geen lid van de Raad van Bestuur zou zijn, is voor elk agendapunt dat onder de bevoegdheid van het auditcomité valt een vaste uitgenodigde van de Raad en heeft raadgevende stem. HOOFDSTUK IV. - Delegaties
Art. 13.Overeenkomstig artikel 21 van de statuten van de "Société wallonne du Logement" kan de Raad van Bestuur onder eigen verantwoordelijkheid een deel van zijn bevoegdheden overdragen aan één of meer bestuurders, alsmede aan de directeur-generaal.
De beslissingen genomen in het kader van deze delegaties worden ter kennis gebracht van de Raad van Bestuur op zijn eerstvolgende vergadering.
Aldus vastgelegd door de Raad van Bestuur van de « S.W.L. » tijdens zijn zitting van 25 november 2013 en goedgekeurd door de Waalse Regering tijdens haar zitting van 30 januari 2014.