Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 29 september 2011
gepubliceerd op 14 oktober 2011

Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt betreffende de technische specificaties voor de chemische analyse en monitoring van de watertoestand en diverse beschermingsmaatregelen voor het zwemwater

bron
waalse overheidsdienst
numac
2011205163
pub.
14/10/2011
prom.
29/09/2011
ELI
eli/besluit/2011/09/29/2011205163/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

29 SEPTEMBER 2011. - Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt betreffende de technische specificaties voor de chemische analyse en monitoring van de watertoestand en diverse beschermingsmaatregelen voor het zwemwater


De Waalse Regering, Gelet op Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterboek inhoudt, inzonderheid op de artikelen D.2, 62°, D.6-1, D.17, § 5, D.19, § 1, D.23, §§ 3 en 4, en D.177;

Gelet op het regelgevend deel van Boek II van het Milieuwetboek dat het Waterwetboek inhoudt;

Gelet op het advies van de « Commission consultative de l'Eau » (Wateradviescommissie), gegeven op 3 mei 2011;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 februari 2011;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 17 maart 2011;

Gelet op advies 49.846/4 van de Raad van State, gegeven op 13 juli 2011, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu en Mobiliteit;

Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK I. - Technische specificaties voor de chemische analyse en monitoring van de watertoestand Afdeling 1. - Doel

Artikel 1.Bij dit besluit wordt Richtlijn 2009/90/EG van de Commissie van 31 juli 2009 tot vaststelling van technische specificaties voor de chemische analyse en monitoring van de watertoestand krachtens Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad omgezet. Afdeling 2. - Wijzigingen van Boek II van het Milieuwetboek, dat het

Waterwetboek inhoudt

Art. 2.In Titel II van deel II van Boek II van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, wordt een artikel R.42bis ingevoegd, luidend als volgt : « Art. R.42bis . In de zin van dit deel wordt verstaan onder : 1° « aantoonbaarheidsgrens » : het uitgangssignaal of de concentratie waarboven met een vermeld betrouwbaarheidsniveau van minstens 95 % kan worden gesteld dat een monster verschilt van een blanco monster dat geen relevante te bepalen grootheid bevat;2° « bepalingsgrens » : een vermeld veelvoud van de aantoonbaarheidsgrens bij een concentratie van de te bepalen grootheid die redelijkerwijs met een aanvaardbaar nauwkeurigheids- en precisieniveau kan worden bepaald.De bepalingsgrens kan met behulp van een geschikte standaard of een geschikt monster worden berekend en kan vanaf het laagste kalibratiepunt op de kalibratiecurve, met uitzondering van de blanco, worden verkregen. Bij gebrek wordt die bepalingsgrens geschat op drie keer de aantoonbaarheidsgrens; 3° « meetgrootte » : hoeveelheid van een stof, concentratie van een grootheid of grootte die men wil meten;4° « onzekerheid van de meting » : de absolute waarde van de parameter die de spreiding karakteriseert van de waarden die redelijkerwijs kunnen worden toegekend aan een meetgrootte met dien verstande dat : a) de raming van de onzekerheid alle stappen van een analysemethode met inbegrip van de voorbereiding van de monsters in aanmerking moet nemen;b) de berekening van de onzekerheid in de norm NBN ENV 13005 of in elke andere gelijkwaardige norm die op internationaal niveau erkend is, wordt bepaald en;c) de onzekerheid met een verliesfactor k wordt vermenigvuldigd zodat ongeveer 95 % van de aan de meetgrootte toegekende waarden gedekt worden door een interval rond de gemeten waarde.

Art. 3.In artikel R.43, vierde lid, van hetzelfde Wetboek worden de woorden « in artikel R.43bis -4 en » worden ingevoegd tussen de woorden « liggen vast » en de woorden « in bijlage IV ».

Art. 4.Artikel R. 43bis -4 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt : « Art. R.43bis -4. § 1. De analyses van de fysisch-chemische en microbiologische parameters uitgevoerd in het kader van de watermonitoringsprogramma's worden toevertrouwd aan laboratoria die methoden voor kwaliteitszorgsystemen hanteren die in overeenstemming zijn met norm NBN EN ISO/IEC 17025 of andere gelijkwaardige op internationaal niveau erkende normen. § 2. Alle analysemethoden, met inbegrip van de laboratorium-, veld- en onlinemethoden die worden gebruikt met het oog op de programma's voor chemische monitoring van het water worden overeenkomstig de norm NBN EN ISO/IEC 17025 of andere gelijkwaardige op internationaal niveau erkende normen gevalideerd en gedocumenteerd. § 3. De laboratoria die de analyses van de fysische, fysisch-chemische en microbiologische parameters uitvoeren, tonen hun bekwaamheid in dat gebied aan door : a) deel te nemen aan programma's voor geschiktheidsbeproeving waarin de in § 2 bedoelde analysemethoden worden bestreken;b) beschikbare referentiematerialen te analyseren die representatief zijn voor verzamelde monsters die adequate concentratieniveaus bevatten in vergelijking met de in § 4 bedoelde relevante milieukwaliteitsnormen. Deze beproevingsprogramma's worden georganiseerd door een organisatie die voldoet aan de eisen van norm ISO/IEC-17043-1 of van andere gelijkwaardige op internationaal niveau erkende norm.

De deelneming aan deze beproevingsprogramma's is volledig ten laste van de betrokken laboratoria. De resultaten van de deelname aan deze programma's moeten worden beoordeeld op basis van een scoringssysteem dat wordt vermeld in norm ISO/IEC-17043. § 4. De prestatie voor alle gebruikte analysemethoden van de chemische parameters gebruikt voor monitoringscontroles, de operationele controles en de aanvullende controles vereist voor de in bijlage IV bedoelde beschermde gebieden wordt gebaseerd op een meetonzekerheid van ten hoogste 50 % (k = 2), geschat op het niveau van relevante milieukwaliteitsnormen of van drempelwaarden, die met name bedoeld zijn in de bijlagen Xbis en XIV, en een bepalingsgrens van ten hoogste 30 % van laatstgenoemden. § 5. Wanneer er geen relevante milieukwaliteitsnormen voor een bepaalde parameter zijn of wanneer er geen analysemethode is die aan de in § 4 vermelde minimale prestatiekenmerken voldoet, wordt de monitoring uitgevoerd met behulp van de beste beschikbare technieken die geen buitensporige kosten met zich brengen. § 6. Wanneer de waarde van de fysisch-chemische of chemische te meten grootheden in een bepaald monster onder de bepalingsgrens ligt, wordt voor de berekening van de gemiddelde waarde het meetresultaat geschat op de helft van de waarde van de betrokken bepalingsgrens. In dit geval wordt deze waarde betiteld als lager dan de bepalingsgrens.

De in het eerste lid bedoelde berekeningsmethode is niet van toepassing op te meten grootheden die een totaal zijn van een bepaalde groep fysisch-chemische parameters of chemische te meten grootheden, met inbegrip van hun relevante metabolieten en afbraak- en reactieproducten. In die gevallen worden resultaten onder de bepalingsgrens van de individuele stoffen vastgesteld op nul. § 7. De monsters worden genomen onder het mom van daartoe geaccrediteerde instellingen. Voor zover mogelijk voldoet de monsterneming aan de norm ISO 56676. »

Art. 5.Artikel R.43bis -5 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

Art. 6.Artikel R. 138, § 3, van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt : « § 3. De controle van de kwaliteitsdoelstellingen wordt verricht overeenkomstig de voorschriften vermeld in artikel R.43bis -4 ».

Art. 7.Artikel R.231 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

Art. 8.In bijlage IV, punt II, 2), b), c bij het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek worden de tweede en derde leden vervangen als volgt : « De parameters in cursieve drukletters eisen geen meetmethodes onder accreditatie.

Om de goede of zeer goede toestand met betrouwbaarheid te kunnen beoordelen, wordt een maximale kwantificatiegrens vereist voor elke parameter. »

Art. 9.In bijlage Xbis bij het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek wordt lijn 28 vervangen als volgt :

28

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) (9)

niet van toepassing

niet van toepassing

niet van toepassing

Benzo(a)pyreen

50-32-8

0,05

0,1

benzo(b)fluorantheen

205-99-2

sigma = 0,03

niet van toepassing

benzo(k)fluorantheen

207-08-9

Benzo(g,h,i)-peryleen

191-24-2

sigma = 0,002

niet van toepassing

Indeno(1,2,3-cd)pyreen

193-39-5


Art. 10.In het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek wordt bijlage XI vervangen als volgt : « BIJLAGE XI Te meten parameters voor de monitoring van de kwaliteit van het grondwater en het oppervlaktewater dat tot drinkwater kan worden verwerkt.

LQ is de vereiste bepaalbaarheidsgrens

Wijziging

ESO code

Beschrijving

Symbool

Expressie

LQ

Grondparameters

2001

Kleur (in-situ)

Beoordeling


500

Relatief niveau (indien piëzometer)

Z

0,00 m


2003

Geur (in-situ)

Beoordeling


2106

Opgeloste zuurstof (in-situ)

O2d

mg/l O2


2005

Temperatuur (in-situ)

T

°Celsius

Micro-organismen

1011

Totale colibacteriën

ColiT

nb per 100 ml


1022

Enterococcus

Enter.

nb per 100 ml


1013

Escherichia Coli

E.Coli

nb per 100 ml


1001

Totaal kiemgetaal aan 22 °C

GT22

nb per ml

Mineralisatie en zoutgehalte

2107

Totale alkaliniteit

TAC

°Frans

1

2204

Calcium

Ca++

mg/l

5

2201

Chloriden

Cl-

mg/l

1

2102

Soortgelijk geleidingsvermogen (in-situ)

K20

µs/cm bij 20 °C


2103

Totale hardheid

TH

°Frans

1

2205

Magnesium

Mg++

mg/l

1

2101

pH (in-situ)

pH

pH eenheden


2207

Kalium

K+

mg/l

1

2206

Natrium

Na+

mg/l

1

2202

Sulfaten

SO4-

mg/l

5

Zwevende deeltjes, IJzer en Mangaan

2210

Aluminium

Al

µg/l

20 (10 indien pH <= 6,5)

3501

IJzer

Fe

µg/l

20

3502

Mangaan

Mn

µg/l

5

2006

Gesuspendeerde stoffen

M.E.S.

mg/l

1

2203

Silica

SiO2

mg/l SiO2

2

2002

Troebelheid (alternatief voor M.E.S.)

NTU

NTU

0,5

Eutrofierende stoffen

3003

Ammonium

NH4+

mg/l NH4

0,05

3001

Nitraten

NO3-

mg/l NO3

2

3002

Nitrieten

NO2-

mg/l NO2

0,03

3204

Orthofosfaten

PO4-

mg/l PO4

0,05

3005

Totaal fosfor

P

mg/l P2O5

0,05

Metalen (extraheerbaar)

3607

Antimoon

Sb

µg/l

1

3601

Arseen

As

µg/l

1

3602

Cadmium

Cd

µg/l

0,25

3603

Chroom

Cr

µg/l

2

3503

Koper

Cu

µg/l

2

3604

Kwik

Hg

µg/l

0,1

3605

Nikkel

Ni

µg/l

2

3606

Lood

Pb

µg/l

1

3608

Selenium

Se

µg/l

1

3504

Zink

Zn

µg/l

20

Micro-verontreinigende mineralen (andere)

2208

Baryum

Ba++

µg/l

10

3505

Borium

B

µg/l

25

3202

Bromiden

Br-

mg/l

0,05

3205

(totale) Cyaniden

CN-

µg/l

3

3203

Fluoriden

F-

mg/l

0,05

2209

Strontium

Sr++

µg/l

50

Organische en oxydeerbare stoffen

4002

Totaal organische koolstof

COT

mg/l C

0,3

4003

Koolwaterstoffen (indien door de geur gedekt)

Index C10-C40

µg/l

50

4001

Oxydeerbaarheid (KMnO4)

M.O.

mg/l O2

1

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen

4508

Anthraceen

ng/l

5

4504

Benzo (a) pyreen

ng/l

2,5

4502

Benzo (b) fluorantheen

ng/l

5

4505

Benzo (g,h,i) peryleen

ng/l

5

4503

Benzo (k) fluorantheen

ng/l

5

4501

Fluorantheen

ng/l

5

4510

Fluoreen

ng/l

5

4506

Indeno (1,2,3-cd) pyreen

ng/l

5

4509

Fenantreen

ng/l

5

4507

Pyreen

ng/l

5

Pesticiden

4421

2,4-dichloor- fenoxyacetaat

2,4-D

ng/l

25

4483

2,6-dichlorobenzamide

BAM

ng/l

25

4418

2-méthyl,4-chlorophénoxyacétate

MCPA

ng/l

25

4470

Alachloor *

ng/l

20

4403

Atrazine

ng/l

25

4426

Bentazon

ng/l

25

4416

Bromacil

ng/l

25

4447

Chloorfenvinfos *

ng/l

15

4427

Chlooridazon

ng/l

25

4411

Chloortoluron

ng/l

25

4436

Deisopropyl Atrazine

ng/l

30

4404

Desethyl Atrazine

ng/l

25

4408

Diuron

ng/l

25

4442

Endosulfan *

ng/l

2

4433

Glyfosaat *

ng/l

<= 50

4410

Isoproturon

ng/l

25

4401

Lindaan

ng/l

10

4428

Metolachloor

ng/l

25

4407

Metribuzin

ng/l

25

4458

Pentachloorfenol

ng/l

30

4405

Simazine

ng/l

25

4435

Terbuthylazin

ng/l

25

4443

Trifluralin

ng/l

15

Organische micro-verontreinigende stoffen (andere)

4304

1,1,1 Trichloorethaan

1,1,1-C2H3Cl3

µg/l

1

4305

1,1,2 Trichloorethaan

1,1,2-C2H3Cl3

µg/l

1

4303

1,2 Dichloorethaan

1,2-C2H4Cl2

µg/l

1

4201

Benzeen

C6H6

µg/l

0,25

4302

Chloroform

CHCI3

µg/l

0,5

4203

Ethylbenzeen

C8H10

µg/l

0,5

4328

Hexachloorbenzeen

C6Cl6

µg/l

0,005

4327

Hexachloorbutadieen *

C4Cl6

µg/l

0,05

4511

Naftaleen

C10H8

µg/l

0,05

4307

Tetrachlooretheen

C2CI4

µg/l

0,5

4301

Tetrachloorkoolstof

CCI4

µg/l

0,5

4202

Tolueen

C7H8

µg/l

1

4306

Trichlooretheen

C2HCI3

µg/l

0,5

4324

Trichloorbenzeen

C6H3Cl3

µg/l

0,5

4329

Methyl tert-butyl ether

MTBE

µg/l

1


* uitsluitend voor het oppervlaktewater ».

Art. 11.In bijlage XIV bij het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1 nota 1 van de tabel van deel A, I, 1 wordt vervangen als volgt : « (1) Onder « pesticiden » wordt verstaan gewasbeschermingsmiddelen als omschreven in artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 februari 1994 betreffende het bewaren, het op de markt brengen en het gebruiken van bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik en biociden als omschreven in Titel 1, artikel 1, van het koninklijk besluit van 22 mei 2003 betreffende het op de markt brengen en het gebruiken van biociden overeenkomstig de wet van 21 december 1998. »; 2° in de tabel van deel A, II, wordt de volgende lijn ingevoegd na de lijn « Koper » :

(totale) Cyaniden

50 µg/l


3° in de tabel van deel A, II, wordt de volgende lijn ingevoegd na de lijn « Kwik » :

Methyl tert-butyl ether (MTBE)

30 µg/l


4° onder de tabel van deel A, II, wordt een nota 4 ingevoegd, luidend als volgt : « 4° Voor de metalen en de parameters « nitraten », « chloriden » en « sulfaten » kan de meetonzekerheid (k=2) niet hoger zijn dan 25 % van de drempelwaarde.»

Art. 12.In het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek wordt lijst I van bijlage XX vervangen als volgt : « Lijst I : gevaarlijke of als gevaarlijk beschouwde stoffen 1. Gehalogeneerde organische verbindingen en stoffen die organische verbindingen van dat type kunnen vormen in het aquatische milieu, en meer bepaald gechloreerde koolwaterstoffen en PCB's;2. Organische fosforverbindingen;3. Organische tinverbindingen 4.Stoffen en voorbereidingen of hun afbraakproducten waarvan het kankerverwekkend of mutagene karakter of de eigenschappen, die de steroïdogenische, thyreotische of voortplantingsfuncties of andere endocrinische functies in of via het aquatische milieu kunnen aantasten, aangetoond werden; 5. Persistente koolwaterstoffen of persistente en bioaccumuleerbare organische stoffen en meer bepaald : - Monocyclische aromatische koolwaterstoffen - Minerale oliën (meetbare door de koolwaterstofindex (C10-C40)) - Polycyclische aromatische koolwaterstoffen - Ethers, additieven voor brandstoffen (MTBE en ETBE) 6.Cyaankali; 7. Kwik en kwikverbindingen;8. Cadmium en cadmiumverbindingen;9. Gewasbeschermingsproducten omschreven in artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 februari 1994 en biociden omschreven in Titel 1, artikel 1, van het koninklijk besluit van 22 mei 2003 overeenkomstig de wet van 21 december 1998.» HOOFDSTUK II. - Verschillende beschermingsmaatregelen voor het zwemwater Afdeling 1. - Doel

Art. 13.Bij dit hoofdstuk wordt Richtlijn 2006/7/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 februari 2006 betreffende het beheer van de zwemwaterkwaliteit en tot intrekking van Richtlijn 76/160/EEG gedeeltelijk omgezet. Afdeling 2. - Wijzigingen van Boek II van het Milieuwetboek, dat het

Waterwetboek inhoudt

Art. 14.In artikel R.107, § 1, van hetzelfde Wetboek wordt de tweede zin aangevuld met de woorden « waarbij hij de eventuele opmerkingen uitgebracht door het publiek overeenkomstig R.115, § 4 behoorlijk in aanmerking neemt. ».

Art. 15.In artikel R.113 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° tussen het eerste en het tweede lid wordt een nieuw lid ingevoegd, luidend als volgt : « Wanneer het zwemwaterprofiel een neiging tot proliferatie van macroalgen vertoont, wordt er onderzoek verricht teneinde de aanvaardbaarheid en gezondheidsrisico's ervan vast te stellen » 2° in het tweede lid, dat het derde lid is geworden, worden de woorden « of macroalgen » ingevoegd tussen de woorden « van cyanobacteriën » en de woorden « en indien een sanitair risico ».

Art. 16.In artikel R.115 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° het eerste lid wordt voorafgegaan door « § 1 »;2° in het eerste lid, dat § 1 is geworden, wordt het woord « snel » ingevoegd tussen de woorden « volgende informatie » en de woorden « verkregen worden »;3° in § 2, eerste lid, wordt het woord « snel » ingevoegd voor de woorden « ingekeken worden op de Internetsite « portail environnement » »;4° in § 2, eerste lid, 2° worden de woorden « deze Richtlijn » vervangen door de woorden « deze onderafdeling »;5° in § 2, tweede lid, worden de woorden « punt a) » vervangen door « 1° » en worden de woorden « punt b) » vervangen door « 2° »; 6° in § 4 worden de woorden « de opstelling, de herziening en de updating van de lijsten van het zwemwater of » ingevoegd tussen de woorden « Elke opmerking i.v.m. » en de woorden « het beheer van de zwemwateren ».

Art. 17.In bijlage XV bij het regelgevend deel van hetzelfde Wetboek wordt punt C, 1, c) vervangen als volgt : « c) een evaluatie van het potentieel gevaar voor proliferatie van cyanobacteriën en, in voorkomend geval, van de microalgen; ». HOOFDSTUK III. - Slotbepaling

Art. 18.De Minister tot wiens bevoegdheden het Waterbeleid behoort, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 29 september 2011.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, Ph. HENRY

^