gepubliceerd op 04 september 2007
Besluit van de Waalse Regering waarbij het Gewest een tegemoetkoming aan de plaatselijke besturen en aan de autonome bedrijven verleent voor de oprichting van één of meer sociale of middelgrote woningen
19 JULI 2007. - Besluit van de Waalse Regering waarbij het Gewest een tegemoetkoming aan de plaatselijke besturen en aan de autonome bedrijven verleent voor de oprichting van één of meer sociale of middelgrote woningen
De Waalse Regering, Gelet op de Waalse huisvestingscode, inzonderheid op de artikelen 29, 35 tot 43, 79, 188 tot 190;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 11 februari 1999 waarbij door het Waalse Gewest een tegemoetkoming toegekend wordt aan rechtspersonen met het oog op de aankoop, de renovatie, de herstructurering of de aanpassing van een verbeterbare woning om er één of meer sociale woningen van te maken;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 11 februari 1999 waarbij het Gewest een tegemoetkoming verleent aan rechtspersonen voor de oprichting van middelgrote woningen;
Gelet op het advies van de "Conseil supérieur des Villes, Communes et Provinces de la Région wallonne" (Hoge raad van Steden, Gemeenten en Provincies van het Waalse Gewest), gegeven op 28 maart 2007;
Gelet op het advies van de "Conseil supérieur du Logement" (Hoge Huisvestingsraad), gegeven op 28 maart 2007;
Gelet op het advies van de "Société wallonne du Logement" (Waalse Huisvestingsmaatschappij), gegeven op 23 april 2007;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 6 en 7 maart 2007;
Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 9 maart 2007;
Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 27 juni 2007;
Op de voordracht van de Minister van Huisvesting, Besluit :
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° de Minister : de Minister van Huisvesting, 2° administratie : de afdeling Huisvesting van het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium van het Ministerie van het Waalse Gewest;3° de aanvrager : een plaatselijk bestuur of een autonoom bedrijf;4° de maatschappij : de openbare huisvestingsmaatschappij;5° de kostprijs van de woning : het bedrag van de uitgaven die als dusdanig in rekening zijn gebracht door de aanvrager, hetzij voor de bouw van een woning, hetzij voor de aankoop en de renovatie, de herstructurering of de aanpassing van een gedeelte of van het geheel van een verbeterbaar gebouw, hetzij voor de aankoop, de sloping van een onverbeterbaar gebouw en de wederopbouw van een woning, alle kosten inbegrepen, behalve de waarde van het terrein, de kostprijs van de inrichting van de omgeving en de tegemoetkomingen verleend overeenkomstig andere regelgevingen;6° het programma : het gemeentelijk actieprogramma inzake huisvesting bedoeld in de artikelen 188 tot 190 van de Code.
Art. 2.Zodra de administratie het onderzoeksrapport over de gezondheid van de woning heeft overgemaakt, kan de Minister de aanvrager een subsidie verlenen voor een handeling i.v.m. de bouw, aankoop en renovatie, herstructurering of aanpassing van een verbeterbaar gebouw of de aankoop en sloping-wederopbouw van een onverbeterbaar gebouw met het oog op de oprichting van één of meer sociale of middelgrote woningen, voor zover de werken bedoeld in artikel 3 van dit besluit niet door de overheid gedragen worden krachtens andere wettelijke of regelgevende bepalingen en voor zover de aanvrager alle bewarende maatregelen heeft genomen of laten nemen m.b.t. het gebouw.
Art. 3.§ 1. Voor de sociale woning wordt de subsidie vastgelegd op : - 65 % van de kostprijs van de woning in geval van bouw; deze subsidie wordt tot 75 % van voornoemde kostprijs verhoogd voor gebouwen gelegen in een gebied bedoeld in artikel 79 van de Code; - 75 % van de kostprijs van de woning in geval van renovatie, herstructurering, aanpassing van een verbeterbaar gebouw of sloping-wederopbouw van een onverbeterbaar gebouw.
Voor een middelgrote woning wordt de subsidie vastgelegd op 40 % van de kostprijs van de woning. Deze subsidie wordt tot 45 % van voornoemde kostprijs verhoogd voor gebouwen gelegen in een gebied bedoeld in artikel 79 van de Code. § 2. De kostprijs van de aankoop van het gebouw wordrt ten laste genomen als de authentieke aankoopakte dateert van minder dan zes jaar t.o.v. van de datum van de aanvraag van de subsidie bedoeld in artikel 5 van dit besluit. § 3. De aanvrager kan een gedeelte van het gebouw een andere bestemming geven dan huisvesting. In dit geval wordt de subsidie verleend op grond van de oppervlake die voor huisvesting bestemd is. § 4. Bij de berekening van de subsidie wordt geen rekening gehouden met : 1° de werken tot inrichting van de omgeving;2° de kostprijs van het terrein.
Art. 4.§ 1. Om de subsidie te genieten, moet worden voldaan aan de voorwaarden bedoeld in de §§ 2 tot 7. § 2. De verrichting bedoeld in artikel 2 van dit besluit moet opgenomen zijn in het programma van de gemeente en goedgekeurd worden door de Regering. § 3. Wat betreft de berekening van de subsidie voor de sociale woning, is de gemiddelde kostprijs van de woning niet hoger dan euro 110.000 per verrichting die het voorwerp van de subsidie is. Bovendien is de gemiddelde kostprijs (excl. BTW) van de werken per vierkante meter nuttige oppervlakte niet hoger dan volgende waarde : euro 1.500, verminderd met euro 6 per vierkante meter nuttige oppervlakte.
Wat betreft de berekening van de subsidie voor de middelgrote woning, is de gemiddelde kostprijs van de woning niet hoger dan euro 135.000 per verrichting die het voorwerp van de subsidie is. Bovendien is de gemiddelde kostprijs (excl. BTW) van de werken per vierkante meter nuttige oppervlakte niet hoger dan volgende waarde : euro 1.700, verminderd met euro 6 per vierkante meter nuttige oppervlakte.
Voor de appartementsgebouwen is de kostprijs van de gemeenschappelijke ruimten inbegrepen in de kostprijs van de woningen.
Op gemotiveerd voorstel van de administratie kan de Minister een afwijking van die bedragen toestaan als het gebouw een belangrijke patrimoniale waarde of als de meerkosten aan een specifieke verrichting gebonden zijn.
De overschrijding van die bedragen wordt door de aanvrager gedragen.
De formele verbintenis tot die tenlasteneming wordt vóór de aanbesteding van de werken aan de administratie overgemaakt. § 4. De dienstopdracht voor het projectonderzoek en het voorontwerpdossier worden binnen 12 maanden na de datum van kennisgeving van het programma aan de administratie overgemaakt.
Het dossier met het aanbestedingsresultaat wordt binnen twee jaar na de datum van kennisgeving van het programma aan de administratie overgemaakt.
De opdracht tot het aanvatten van de werken wordt gegeven binnen zes maanden na de datum van kennisgeving van de toekenning van de subsidie.
De werken moeten beëindigd worden binnen twee jaar na de datum van diezelfde kennisgeving.
Op gemotiveerd voorstel van de administratie kan de Minister een bijkomende termijn toestaan. § 5. De woning voldoet aan de door de Regering vastgelegde criteria inzake de gezondheid van woningen. § 6. Als een stedenbouwkundige vergunning voor de werken vereist wordt, wordt vóór de toekenning van de subsidie een afschrift van die vergunning overgemaakt. § 7. De aanvrager is houder van een zakelijk recht op het gebouw uiterlijk op het tijdstip waarop opdracht wordt gegeven om de werken aan te vatten.
Art. 5.De aanvrager richt zijn subsidieaanvraag aan de administratie volgens de modaliteiten die de Minister bepaalt.
Art. 6.Het voorlopige bedrag van de tegemoetkoming wordt bepaald op grond van de raming van het voorontwerp van de werken en van de kosten van de overdracht van zakelijke rechten of van de onteigening.
Het definitieve bedrag van de subsidie wordt vastgelegd op basis van de aanbesteding van de werken en van de akten van overdracht van zakelijke rechten of van onteigening.
Dat bedrag wordt verhoogd met 10 % als tegemoetkoming in de algemene kosten.
Het definitieve bedrag van de subsidie kan pas worden aangepast indien tijdens de werken blijkt dat onverwachts moeilijkheden opduiken, wat door overlegging van bewijsstukken moet worden gestaafd.
De werken, met uitzondering van beveiligingswerken, mogen niet vóór de kennisgeving van de subsidie ondernomen worden.
Art. 7.De financiering van de oprichting van woningen wordt gewaarborgd volgens de door de Regering goedgekeurde programma's : - hetzij door het bedrag van de subsidie bedoeld in artikel 3 van dit besluit en door de fondsen bestemd door de aanvrager; - hetzij via alternatieve financiering door het "Centre régional d'aide aux communes" (Gewestelijk Centrum voor Hulpverlening aan de Gemeenten);
Art. 8.De subsidie wordt uitbetaald als volgt : 1° een eerste schijf van 40 % van het bedrag na overlegging van de opdracht tot het aanvatten van de werken;2° een tweede schijf van 30 % op grond van stukken ter staving van de aanwending van de eerste schijf;3° het saldo op basis van de eindrekening en na controle door de administratie.
Art. 9.Het beheer van de woningen wordt waargenomen op grond van een beheersmandaat gesloten tussen de aanvrager en de maatschappij die bevoegd is voor het grondgebied waarop de verrichting betrekking heeft, naar het model dat in de bijlage bij dit besluit opgenomen is.
Art. 10.De toelating van de kandidaat-huurder, de berekening van de huurprijs en het huurstelsel van de sociale woningen worden geregeld door de door de Regering aangenomen bepalingen betreffende de huur van sociale woningen die door de "Société wallonne du logement" of door een maatschappij beheerd worden.
De toelating van de kandidaat-huurder, de berekening van de huurprijs en het huurstelsel van de middelgrote woningen worden geregeld door de door de Regering aangenomen bepalingen waarbij de "Société wallonne du Logement" een tegemoetkoming aan de openbare huisvestingsmaatschappijen verleent voor de oprichting van middelgrote woningen.
Art. 11.De Minister kan de aanvrager ertoe machtigen woningen aan de huurders te verkopen ten vroegste aan het eind van het achtste jaar met ingang van de datum van de eerste bezetting.
De opbrengst van de verkoop wordt bestemd voor de oprichting van één of meer woningen van hetzelfde type of voor de voortijdige terugbetaling van de schulden aangegaan voor de oprichting van die woningen.
Art. 12.§ 1. Het door de begunstigde terug te betalen bedrag in geval van niet inachtneming van de voorwaarden voor de toekenning van de subsidie wordt berekend d.m.v. volgende formule : R = (1 - (D/30)2) x M waarbij : R = het terug te betalen bedrag;
D = de periode, in jaren, in de loop waarvan de voorwaarden zijn vervuld;
M = het bedrag van de subsidie. § 2. De sanctie bedoeld in § 1 van dit artikel is niet van toepassing in geval van verkoop bedoeld in artikel 11 van dit besluit.
Art. 13.Dit besluit is van toepassing op de financiering van de programma's die door de Regering goedgekeurd worden vanaf het jaar 2007.
Art. 14.De Minister van Huisvesting is belast met de uitvoering van dit besluit.
Namen, 19 juli 2007.
De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE
Bijlage MODEL VAN BEHEERSMANDAAT. Overeenkomstig artikel 29 van de Waalse huisvestingscode en het besluit van de Waalse Regering van 19 juli 2007 waarbij het Gewest een tegemoetkoming aan de plaatselijke besturen en aan de autonome bedrijven verleent voor de oprichting van één of meer sociale of middelgrote woningen;
Overwegende : [antecedenten van de gevolgde procedure] Gelet op de beraadslaging van de gemeenteraad van ...............;
Gelet op het advies van de huisvestingsmaatschappij, gegeven op ...............; komt ondergetekende, ........................., houder van zakelijke rechten op het hieronder beschreven goed, hierna "de lastgever" genoemd, hierbij overeen om de openbare huisvestingsmaatschappij die territoriaal bevoegd is voor het grondgebied van de gemeente waarop de verrichting betrekking heeft, namelijk de maatschappij .............................................................................. vertegenwoordigd door ......................................................................................................................... krachtens ............... [machtigingsbepalingen] als lasthebber aan te wijzen, hierna "de lasthebber" genoemd, aan wie hij machtiging geeft om voor zijn rekening en in zijn naam de volgende woningen te beheren : ............................ . . . . . (adres van de woningen) . . . . .
Artikel 1.Bevoegdheden verleend aan de lasthebber. § 1. De lastgever geeft zijn lasthebber tijdens de gezamenlijke duur van de overeenkomst machtiging : 1° om alle huurovereenkomsten en -contracten te sluiten en, meer bepaald, te verlengen, hernieuwen, al dan niet met schadevergoeding op te zeggen, alle opzeggingen te geven en te aanvaarden, waarbij uitdrukkelijk bepaald wordt dat : a) de toelating van de kandidaat-huurder, de berekening van de huurprijs en het huurstelsel van sociale woningen geregeld worden krachtens de door de Regering aangenomen bepalingen betreffende de huur van sociale woningen die door een openbare huisvestingsmaatschappij beheerd worden;a) de toelating van de kandidaat-huurder, de berekening van de huurprijs en het huurstelsel van middelgrote woningen geregeld worden krachtens de door de Regering aangenomen bepalingen waarbij de "Société wallonne du Logement" een tegemoetkoming aan de openbare huisvestingsmaatschappijen verleent voor de oprichting van middelgrote woningen;c) de huisvestingsmaatschappij alle huurovereenkomsten mag verlengen, hernieuwen, al dan niet met schadevergoeding opzeggen, alle opzeggingen geven en aanvaarden, alle inventarissen opmaken;2° alle vervallen of nog te vervallen huren in ontvangst nemen, 3° mits voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de lastgever, voor rekening van de lastgever overgaan of laten overgaan tot alle noodzakelijke of nuttige herstellen, bouwwerken, verbeteringen die op hem neerkomen en te dien einde contracten afsluiten met elke natuurlijke of rechtspersoon;4° van de huurders de herstelwerken eisen die voor hun rekening zijn;5° de huurwaarborg in ontvangst nemen en beheren en er de vrijmaking van verkrijgen. § 2. De lastgever geeft de lasthebber tijdens de gezamenlijke duur van het mandaatcontract machtiging : 1° om voor rekening en ten laste van de lastgever en met zijn voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming alle opdrachten te gunnen en contracten te sluiten voor de brandbeveiliging en ter dekking van andere risico's, voor het onderhoud, de verlichting van de woning, het abonnement voor water-, gas- en elektriciteitsvoorziening, en voor alle andere doeleinden, de opdrachten, en in voorkomend geval, de andere bestaande contracten te vernieuwen of op te zeggen;2° om alle aanvragen tot ontheffing of vermindering van taksen en belastingen in te dienen die de lastgever als eigenaar verschuldigd is, ieder verzoek daartoe te richten, iedere terugbetaalde som te innen;3° om de lastgever bij alle bestuursorganen te vertegenwoordigen, alle formaliteiten te vervullen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de tegemoetkomingen aan natuurlijke personen;4° om kwijting te geven of in te trekken van alle ontvangen of betaalde sommen;alle in consignatie gegeven geldsommen op te vragen; alle effecten en stukken te bezorgen en kwijting hiervan te geven of in te trekken; 5° om iedere rechtsvordering, ieder beslag, iedere dwang en nodige zorg aan te wenden, in naam en op rekening van de lastgever te dagvaarden of verschijnen voor de hoven en rechtbanken, zowel als eiser en als verweerder, vonnissen en arresten te verkrijgen en ten uitvoer te leggen;6° om alle akten, processen-verbaal en stukken te sluiten en te ondertekenen, woonplaats te kiezen.
Art. 2.Beheerskosten.
Het mandaat wordt bezoldigd onder de voorwaarden die in dit contract vastliggen.
De beheerskosten worden vastgelegd op ..............., incl. BTW (maximum 15 %), van het bedrag van de geïnde huren.
De lasthebber verbindt zich ertoe de financiële bewegingen i.v.m. dit mandaat nauwkeurig in de boeken op te nemen.
De lasthebber bezorgt de lastgever om de drie maanden/maandelijks een uitvoerige lijst van de ontvangsten die hem toekomen en van de ten laste van de lastgever gerechtvaardigde uitgaven en stort het winstgevende saldo na aftrek van de beheerskosten op bankrekening nr. ...............................................................
Art. 3.Informatieverstrekking.
De lasthebber verbindt zich ertoe de lastgever kennis te geven van de procedures die zijn uitgewerkt om onbetaalde huren in te vorderen.
De rekeningen die resulteren uit dit beheersmandaat worden jaarlijks door de lasthebber opgemaakt en vastgelegd en door hem ter goedkeuring aan de lastgever voorgelegd.
Art. 4.Verkoop.
De lastgever geeft de lasthebber kennis van de verkoop van elk goed waarop dit mandaat betrekking heeft.
In geval van verkoop van een woning waarop dit mandaat betrekking heeft, wordt de overeenkomst van rechtswege opgezegd als ze betrekking heeft op die woning.
Art. 5.Duur van het contract.
Dit mandaat wordt toegekend en aangenomen voor een jaarlijks stilzwijgend hernieuwbare periode van negen jaar die ingaat op ......................
Zes maanden vóór de eerste vervaldatum van negen jaar geeft de lasthebber de lastgever kennis van de huurtoestand van de goederen waarop dit mandaat betrekking heeft.
Art. 6.Bijzondere bedingen. (Eventueel) Dit contract bevat ............... bijlage(n) die noodzakelijk deel uitmaken van het contract.
Goedgekeurd wordt de doorhaling van ............... lijnen en ............... woorden, die als nietig worden opgenomen.
Dit contract wordt opgemaakt in evenveel exemplaren als er partijen zijn bij het contract, waarbij iedere partij verklaart één origineel stuk te hebben ontvangen. (verplichte melding : Gelezen en goedgekeurd) Handtekening van de partijen Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 19 juli 2007 waarbij het Gewest een tegemoetkoming aan de plaatselijke besturen en aan de autonome bedrijven verleent voor de oprichting van één of meer sociale of middelgrote woningen.
Namen, 19 juli 2007.
De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE