gepubliceerd op 19 augustus 2004
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning en de financiële ondersteuning van verenigingen in het kader van « Toerisme voor Allen »
28 MEI 2004. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning en de financiële ondersteuning van verenigingen in het kader van « Toerisme voor Allen »
De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende de verblijven en verenigingen die een werking uitoefenen in het kader van « Toerisme voor Allen », en in het bijzonder op artikel 9, 10 en 13;
Gelet op het advies van de Inspectie Financiën, gegeven op 17 februari 2004;
Gelet op het begrotingsakkoord, gegeven op 25 maart 2004;
Gelet op advies 36.967/3 van de Raad van State, gegeven op 4 mei 2004, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoöridneerde wetten op de Raad van State;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme;
Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK I. - Algemeen
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° het decreet : het decreet van 18 juli 2003 betreffende de verblijven en verenigingen die een werking uitoefenen in het kader van « Toerisme Voor Allen »;2° Toerisme Vlaanderen : Toerisme Vlaanderen, opgericht bij het decreet van 19 maart 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid « Toerisme Vlaanderen »;3° het hoofd van het agentschap : het hoofd van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid « Toerisme Vlaanderen »;4° de minister : de Vlaamse minister, bevoegd voor het Toerisme. HOOFDSTUK II. - Erkenningsprocedure
Art. 2.De private rechtspersonen die de in artikel 3 van het decreet vermelde doelstellingen beogen en een rechtstreekse financiële ondersteuning bewerkstelligen om de vakantie van personen die in armoede leven mogelijk te maken, kunnen een aanvraag tot erkenning als « sociaal-toeristische vereniging » indienen bij Toerisme Vlaanderen.
De personen die in armoede leven moeten personen zijn die het zich wegens hun lage inkomen niet kunnen veroorloven een toeristische reis of daguitstap te maken.
Art. 3.De aanvrager moet voldoen aan de in artikel 9 van het decreet gestelde voorwaarden.
Hij moet hoofdzakelijk vakanties organiseren voor personen die in armoede leven. Hij vermeldt bij zijn aanvraag de hulpverlenende instantie waarlangs de personen die in armoede leven naar hem toegeleid worden. Toerisme Vlaanderen bepaalt welke hulpverlenende instanties hiervoor in aanmerking komen.
De in artikel 9, eerste lid 3° en 4° van het decreet vermelde deelnemers moeten allen personen zijn die in armoede leven.
Voor de private rechtspersonen die op het moment van de inwerkingtreding van het decreet al minstens vijf jaar rechtspersoonlijkheid genieten, kan de minister afwijkingen toestaan van de in artikel 9, eerste lid, 3° en 4° bepaalde voorwaarden.
Art. 4.De aanvraag tot erkenning wordt met een aangetekend schrijven bij Toerisme Vlaanderen ingediend en is vergezeld van : 1° een ingevuld inlichtingenblad, dat door Toerisme Vlaanderen ter beschikking wordt gesteld;2° een exemplaar van de statuten en, voor zover beschikbaar, van de laatste twee balansen;3° een omschrijving van de structuur en de werkzaamheden van de organisatie.
Art. 5.De aanvrager maakt één maal per kalenderjaar, voor één februari een werkingsverslag en voor één maart een financieel verslag over aan Toerisme Vlaanderen. Het werkingsverslag geeft een overzicht van de verrichte activiteiten en prestaties en geeft aan in hoeverre de doelstellingen van de organisatie bereikt worden. Het financieel verslag bevat de verantwoording van de besteding van de middelen.
Art. 6.De aanvrager maakt één maal per jaar, voor één november, een jaarplan en een begroting voor het komende kalenderjaar over aan Toerisme Vlaanderen.
Art. 7.Toerisme Vlaanderen kan vooraf een termijn bepalen waarna de erkenning automatisch vervalt.
Art. 8.Het hoofd van het agentschap beslist over de toekenning of weigering van de erkenning.
Binnen de drie maanden na de aanvraag, wordt de aanvrager bij aangetekend schrijven in kennis gesteld van de beslissing van het hoofd van het agentschap.
Art. 9.Het hoofd van het agentschap kan de erkenning weigeren, intrekken of schorsen wanneer de vereniging niet voldoet aan de bepalingen van het decreet of diens uitvoeringsbesluiten.
Binnen dertig dagen na de kennisgeving van de weigering, intrekking of schorsing van de erkenning, of bij ontstentenis van enig bericht binnen de drie maanden na de aanvraag, kan de aanvrager beroep instellen bij de minister.
De minister doet uitspraak na het gemotiveerde advies van het hoofd van het agentschap te hebben ingewonnen.
De minister doet uitspraak binnen drie maanden na ontvangst van het beroep. HOOFDSTUK III. - Financiële steun
Art. 10.Het hoofd van het agentschap kan aan een overeenkomstig dit besluit erkende sociaal-toeristische verenigingen financiële steun toekennen.
De sociaal-toeristische vereniging moet hiertoe een aanvraag tot financiële steun met een aangetekend schrijven indienen bij Toerisme Vlaanderen. De aanvraag moet vergezeld zijn van : 1° een financieringsplan waaruit de bestemming van de aangevraagde financiële steun blijkt;2° indien er een of meerdere cofinancierders zijn : een lijst van alle cofinancierders en een afschrift van de overeenkomst tussen deze cofinancierders en de aanvrager;3° indien de aanvrager overheidssubsidies van een andere instelling dan Toerisme Vlaanderen ontvangt : de vermelding van deze andere subsidiërende overheidsinstelling of overheidsinstellingen en de subsidiebedragen die door deze instellingen worden toegekend. De aanvraag tot erkenning en de aanvraag tot financiële steun kan gelijktijdig ingediend worden. In dat geval maakt de aanvrager de in artikel 4 en in artikel 10 bedoelde documenten samen aan Toerisme Vlaanderen over.
Art. 11.Er wordt geen financiële steun verleend voor maaltijdkosten, de aankoop van vervoermiddelen, verzekeringen andere dan verzekeringen tegen lichamelijke letsels of tegen burgerlijke aansprakelijkheid van begeleiders en deelnemers.
Art. 12.De subsidie voor de loonkosten van de in artikel 10, § 2 van het decreet bedoelde coördinator bedraagt maximum 12.500 euro per jaar. De minister kan hierop een afwijking toestaan.
Het in het eerste lid bedoelde bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex van 1 januari 2004 en wordt jaarlijks op 1 januari aangepast aan de evolutie van de gezondheidsindex.
Art. 13.De financiële steun wordt enkel toegekend voor de kosten die verband houden met de organisatie van vakanties van personen die in armoede leven. Indien de begunstigde ook vakanties organiseert voor personen die niet in armoede leven, moet hij aantonen dat de financiële steun enkel aangewend wordt voor de kosten die betrekking hebben op de personen die in armoede leven.
Art. 14.De begunstigde moet kunnen aantonen dat de aankopen, werken en uitbesteding van diensten aan private personen plaats hadden tegen de voordeligste voorwaarden en na beroep te hebben gedaan op de vrije mededinging.
Art. 15.Toerisme Vlaanderen kan met de begunstigde een overeenkomst afsluiten waarin ondermeer de voorwaarden voor de toekenning en besteding van de financiële steun en de wijze van betaling worden gespecificeerd.
Art. 16.Wanneer de aanvrager of begunstigde niet langer voldoet aan de bepalingen van dit besluit, kan het hoofd van het agentschap de financiële steun schorsen of stopzetten en desgevallend de reeds aan de aanvrager toegekende en uitbetaalde financiële steun geheel of gedeeltelijk terugvorderen. HOOFDSTUK IV. - Oproep
Art. 17.Toerisme Vlaanderen kan een oproep tot indiening van aanvragen tot erkenning of aanvragen voor financiële steun doen, en de ontvankelijkheid van de aanvraag afhankelijk stellen van de indiening van de aanvraag binnen een bepaalde termijn na de oproep. HOOFDSTUK V. - Toezicht
Art. 18.Toerisme Vlaanderen kan ter plaatse of op stukken controle uitoefenen op de toepassing van de bepalingen van dit besluit, met inbegrip van het onderzoek van de aanvragen en de aanwending van de financiële steun.
De aanvragers en begunstigden bezorgen op vraag van Toerisme Vlaanderen een afschrift van alle documenten die nodig zijn voor dit toezicht. HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen
Art. 19.De minister bevoegd voor het toerisme is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 28 mei 2004.
De minister-president van de Vlaamse Regering, B. SOMERS De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, R. LANDUYT