Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 24 november 1998
gepubliceerd op 22 januari 1999

Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1993 betreffende de controle op de afwezigheid wegens ziekte

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1999035029
pub.
22/01/1999
prom.
24/11/1998
ELI
eli/besluit/1998/11/24/1999035029/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

24 NOVEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1993 betreffende de controle op de afwezigheid wegens ziekte


De Vlaamse regering, Gelet op het decreet van 15 december 1993 betreffende het onderwijs-V, inzonderheid op artikel 57;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1993 betreffende de controle op de afwezigheid wegens ziekte, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 27 maart 1998;

Gelet op het protocol nr. 297 van 2 juni 1998 houdende de conclusies van de onderhandelingen die werden gevoerd in de gemeenschappelijke vergadering van Sectorcomité X en van onderafdeling « Vlaamse Gemeenschap » van afdeling 2 van het Comité voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten;

Gelet op het protocol nr. 76 van 2 juni 1998 houdende de conclusies van de onderhandelingen die werden gevoerd in het Overkoepelend onderhandelingscomité bedoeld in het decreet van 5 april 1995 tot oprichting van onderhandelingscomités in het vrij gesubsidieerd onderwijs;

Gelet op de beraadslaging van de Vlaamse regering, op 16 juni 1998, betreffende de aanvraag om advies bij de Raad van State binnen een maand;

Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 17 september 1998, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.Artikel 1 van het besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1993 betreffende de controle op de afwezigheid wegens ziekte wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 1.Dit besluit is van toepassing op : 1° de personeelsleden bedoeld in artikel 2, § 1, van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs;2° de personeelsleden bedoeld in artikel 4, § 1, van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde psycho-medisch-sociale centra;3° de leden van de inspectie voor het onderwijs georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, bedoeld in artikel 4 van het decreet van 17 juli 1991 betreffende inspectie en pedagogische begeleidingsdiensten;4° de leden van de inspectie voor de PMS-centra georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, bedoeld in artikel 4 van het decreet van 17 juli 1991 betreffende inspectie en pedagogische begeleidingsdiensten;5° de personeelsleden van de dienst voor onderwijsontwikkeling bedoeld in artikel 9 van het decreet van 17 juli 1991 betreffende inspectie en pedagogische begeleidingsdiensten;6° de personeelsleden van de pedagogische begeleidingsdiensten bedoeld in artikel 88 van het decreet van 17 juli 1991 betreffende inspectie en pedagogische begeleidingsdiensten;7° de personeelsleden bedoeld in artikel 10 van het decreet van 1 december 1993 betreffende de inspectie en de begeleiding van de levensbeschouwelijke vakken;8° de gesubsidieerde contractuelen tewerkgesteld in de in 1° tot en met 7° bedoelde instellingen, centra en diensten;9° de werkgevers van de personeelsleden bedoeld in 1° tot en met 8° van dit artikel.»

Art. 2.Aan artikel 5, eerste lid, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, wordt de volgende zin toegevoegd : « Elke verandering van verblijfplaats in de loop van de afwezigheid wegens ziekte moet vooraf aan het controle-organisme worden gemeld. »

Art. 3.In artikel 8 van hetzelfde besluit wordt § 3, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, vervangen door wat volgt : « § 3. Een personeelslid, afwezig wegens ziekte, kan via de directeur of via het departement Onderwijs een controleonderzoek aanvragen.

Het personeelslid, dat tijdens zijn afwezigheid wegens ziekte voor meer dan een dag naar het buitenland wenst te gaan, is verplicht ten minste vier kalenderdagen vóór het vertrek zelf rechtstreeks een controleonderzoek aan te vragen bij het controleorganisme door middel van het document « medisch attest ». Deze verplichting geldt niet als de afwezigheid wegens ziekte volledig binnen een schoolvakantie valt. »

Art. 4.Artikel 11 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 11.De kosten verbonden aan de controleonderzoeken worden gedragen door de Vlaamse Gemeenschap.

De kosten verbonden aan de uit de controleonderzoeken voortvloeiende beroepsprocedures zijn ten laste van de partij die in het ongelijk wordt gesteld.

Indien de datum van arbeidsgeschiktheid voorgesteld door de scheidsrechter een datum is die ligt tussen de door de behandelende arts en de controlearts voorgestelde data, worden deze kosten evenredig omgeslagen over beide partijen. »

Art. 5.In artikel 15 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, wordt vervangen door wat volgt : « § 1.Als de controlearts van oordeel is dat de afwezigheid wegens ziekte niet of niet langer gerechtvaardigd is, deelt hij dit, bij middel van een formulier dat voor ontvangst wordt ondertekend, onmiddellijk mee aan het betrokken personeelslid. Het personeelslid moet dan zijn dienst hervatten op de eerstvolgende werkdag, tenzij de controlearts een andere dag bepaalt.

Als het betrokken personeelslid niet akkoord gaat met de beslissing van de controlearts, staat het hem vrij zelf onmiddellijk contact op te nemen met zijn behandelende arts. Als deze laatste niet akkoord gaat met de beslissing van de controlearts, moet hij onmiddellijk contact opnemen met de controlearts, om overleg te plegen over de arbeidsgeschiktheid van het betrokken personeelslid. Dit overleg moet plaatsvinden binnen 24 uur na de beslissing van de controlearts en vóór de door de controlearts bepaalde datum van werkhervatting. Als dit overleg niet binnen deze tijdspanne plaatsvindt, is de beslissing van de controlearts definitief en kan geen beroep worden gedaan op de in artikel 16 bedoelde procedure.

Het overleg tussen de behandelende arts en de controlearts schort de beslissing van de controlearts op.

Het personeelslid moet, binnen de voormelde tijdspanne, zelf informeren naar het resultaat van het overleg tussen de controlearts en de behandelende arts.

Als de behandelende arts en de controlearts een akkoord bereiken over de datum van werkhervatting, moet het personeelslid op die dag de dienst hervatten. Het akkoord tussen beide artsen wordt nadien bij aangetekend schrijven bevestigd door het controleorganisme. »; 2° § 4, toegevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, wordt opgeheven.

Art. 6.In artikel 17 van hetzelfde besluit wordt § 1 vervangen door wat volgt : « § 1. De scheidsrechter doet binnen 24 uur na zijn aanstelling zijn onderzoek en deelt aan het einde van dat onderzoek onmiddellijk zijn bindende beslissing mee aan het personeelslid. Hij doet dit bij middel van een document dat voor ontvangst wordt ondertekend. »

Art. 7.Artikel 20bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 20bis.Personeelsleden van wie een inwonend familielid een besmettelijke ziekte heeft, kunnen ambtshalve profylactisch verlof krijgen wanneer zij het document "medisch attest", ingevuld door de behandelende arts van het zieke familielid, en een verklaring van deze arts bezorgen aan het controleorganisme.

Het controleorganisme gaat na of de vermelde besmettelijke aandoening van het familielid wel degelijk aanleiding kan geven tot profylactische maatregelen en, in bevestigend geval, of de duur van de maatregelen op medische gronden is gesteund. »

Art. 8.In hetzelfde besluit wordt een artikel 20quinquies ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Art. 20quinquies.Bij een ongeval buiten dienstverband kan het controleorganisme door het departement Onderwijs belast worden met volgende opdrachten : 1° een medisch verslag opmaken over de afwezigheden die het gevolg zijn van een ongeval buiten dienstverband;2° het departement Onderwijs vertegenwoordigen bij een minnelijke medische expertise;3° het departement Onderwijs vertegenwoordigen bij een gerechtelijk deskundig onderzoek. Voor de toepassing van dit besluit wordt onder ongeval buiten dienstverband verstaan, een ongeval dat buiten dienstverband veroorzaakt wordt door een derde en een arbeidsongeschiktheid tot gevolg heeft. »

Art. 9.In artikel 21 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1995, worden de woorden « de artikelen 5, 6, 7, 15, § 1, 15bis en 18 » vervangen door de woorden « de artikelen 5, 6, 7, 8, § 3, 15, § 1, 15bis en 18 ».

Art. 10.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juni 1998.

Art. 11.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 24 november 1998.

De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken, E. BALDEWIJNS

^