gepubliceerd op 20 januari 1999
Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest
18 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest
De Vlaamse regering, Gelet op het jachtdecreet van 24 juli 1991, inzonderheid op de artikelen 34 en 36;
Gelet op het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, inzonderheid de artikelen 51 en 52;
Gelet op de Benelux-Overeenkomst op het gebied van de jacht en de vogelbescherming, ondertekend te Brussel op 10 juni 1970 en goedgekeurd bij de wet van 29 juli 1971, en het Protocol tot wijziging hiervan, goedgekeurd bij wet van 20 april 1982;
Gelet op het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 16 december 1981 en de besluiten van de Vlaamse regering van 20 november 1985, 4 november 1987, 7 januari 1992, 24 mei 1995 en 9 december 1997;
Overwegende de Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand, gewijzigd door de Richtlijn van de Raad van 19 oktober 1981, 8 april 1986, 21 mei 1992 en 8 juni 1994 en door de Richtlijn van de Commissie van 25 juli 1985, 6 maart 1991 en 29 juli 1997;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 27 maart 1998;
Gelet op de beraadslaging van de Vlaamse regering, op 28 april 1998, betreffende de aanvraag om advies bij de Raad van State binnen één maand;
Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 10 november 1998, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling;
Na beraadslaging, Besluit :
Artikel 1.In artikel 1 van het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest, wordt het tweede lid vervangen door wat volgt : « Vallen echter niet onder de bepalingen van dit besluit : 1° de in artikel 3 van het jachtdecreet van 24 juli 1991 vermelde vogelsoorten die als wild gerangschikt zijn;2° de tamme duivenrassen en de tamme zwanen (Cygnus cygnus en Cygnus olor), die worden gehouden op een erf of in een park voor de opbrengst van vlees, eieren en pluimen;3° de in gevangenschap geboren en gekweekte vogels, genoemd in bijlage I, geringd met een gesloten voetring, volgens de voorwaarden bepaald in artikel 7ter;4° de kwetsbare soorten die door de Vlaamse regering zullen worden aangewezen.»
Art. 2.In artikel 4, § 2, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse regering van 4 november 1987 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 9 december 1997, wordt in de bepalingen sub a) en b) het woord "kan" telkens vervangen door het woord "kunnen".
Art. 3.In artikel 6 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 16 december 1981 en bij de besluiten van de Vlaamse regering van 24 mei 1995 en 9 december 1997, worden volgende wijzigingen aangebracht : 1° In § 1, eerste lid, worden na de woorden "waarbij het geoorloofd is de" de woorden "in het wild geboren" ingevoegd;2° In § 1 wordt het derde lid vervangen door wat volgt : « De vogelhouders en vogelhandelaars zijn verplicht het toezicht te aanvaarden van de overheidspersonen, vermeld in artikel 24 van de jachtwet van 28 februari 1882, alsook alle maatregelen te nemen voor het vergemakkelijken van dat toezicht.Dat kan het vangen van de vogels in de volière ten behoeve van de controle inhouden. »; 3° In § 3 worden de woorden "van soorten andere dan deze vermeld in de bijlagen 2 en 3 van dit besluit" geschrapt.
Art. 4.Artikel 7bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 7 januari 1992, wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 7bis.De vogels die niet behoren tot soorten, vermeld in bijlage I van dit besluit, mogen in gevangenschap worden gehouden en gekweekt op voorwaarde dat de vogels geringd zijn met een gesloten voetring, aanvaard door de minister en afgeleverd door een vereniging die op grond van artikel 11 van dit besluit door de minister is erkend en voorzover de kweker in het bezit is van een legaal verkregen ouderpaar dat als dusdanig is opgenomen in de databank bedoeld in dit artikel en voorzover de afstamming kan bewezen worden van het ouderpaar dat legaal in gevangenschap aanwezig is op het ogenblik van de inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit van.
Deze ring moet aangepast zijn aan de afmeting van de poot en dient daaraan derwijze te worden bevestigd dat hij niet kan worden weggenomen zonder beschadiging of verandering. Bij het bevestigen van de ring mag het pootgewricht niet worden gewond.
De aldus geringde vogels mogen door de vogelhouders gans het jaar worden tentoongesteld en vervoerd. Het vervoeren en verhandelen van eieren van die vogels is verboden.
De levende vogels dienen ingeschreven te worden in een inventaris die voldoet aan de vormen door de minister bepaald.
De vogelhandelaars mogen deze vogels niet onder zich hebben in hun winkels, op hun erven, in hun magazijnen of aanpalende woonhuizen.
Voor elke vogel vermeld op deze inventaris wordt de houder van de vogel een individuele steekkaart ingevuld, waarvan de vorm en de wijze van afgifte door de minister worden bepaald.
De vogelhouders en vogelhandelaars zijn verplicht het toezicht van de overheidspersonen, vermeld in artikel 24 van de jachtwet van 28 februari 1882 te aanvaarden, alsook alle maatregelen te nemen voor het vergemakkelijken van dat toezicht. Dit kan het vangen van de vogels in de volière ten behoeve van de controle inhouden.
De verenigingen die op grond van artikel 11 van dit besluit door de minister zijn erkend, houden de inventarissen van hun leden bij in een databank, opgebouwd volgens criteria bepaald door de minister.
Personen die met deze vogels kweken moeten zich vooraf laten registreren onder de voorwaarden bepaald door de minister. Enkel deze personen kunnen deze vogels verhandelen en dit na het functioneren van de databank. »
Art. 5.In hetzelfde besluit wordt een artikel 7ter ingevoegd dat luidt als volgt : «
Art. 7ter.De in gevangenschap geboren en gekweekte vogels die behoren tot de soorten als bedoeld in bijlage I van dit besluit, moeten geringd zijn met een gesloten voetring, aanvaard door de minister en afgeleverd door een vereniging die krachtens artikel 11 van dit besluit door de minister is erkend.
Die ring moet aangepast zijn aan de afmeting van de poot en dient zo te worden bevestigd dat hij niet kan worden weggenomen zonder beschadiging of verandering. Bij het bevestigen van de ring mag het pootgewricht niet worden gewond.
De verenigingen die krachtens artikel 11 van dit besluit door de minister zijn erkend, melden aan de woudmeester aan welke personen zij voetringen hebben uitgereikt, met vermelding van het aantal. De melding geschiedt volgens de voorwaarden, bepaald door de minister.
Het vervoeren en verhandelen van eieren van die vogels is verboden. »
Art. 6.In artikel 8, § 1, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 1995, wordt het tweede lid vervangen als volgt : « Alleen voor de vink (Fringilla coelebs) kan eventueel worden afgeweken van de bepalingen met betrekking tot het vangen van vogels.
Bovendien is de vangst alleen toegestaan buiten de broedtijd en de periode van de verzorging van de jongen. »
Art. 7.In artikel 11 van hetzelfde besluit wordt het woord "uitsluitend" geschrapt.
Art. 8.Artikel 12 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de woorden "en het jachtdecreet van 24 juli 1991 en het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en natuurlijk milieu".
Art. 9.§ 1. Bijlage 1 bij hetzelfde besluit wordt vervangen door de bijlage I, gevoegd bij dit besluit. § 2. De bijlage 4 bij hetzelfde besluit wordt opgeheven.
Art. 10.De Vlaamse minister, bevoegd voor het natuurbehoud, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 18 december 1998.
De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling, Th. KELCHTERMANS
Bijlage I Pelecanidae Witte pelikaan (Pelecanus onocrotalus) Ardeidae Koereiger (Bulbucus ibis) Kleine zilverreiger (Egretta garzetta) Grote zilverreiger (Egretta alba) Purperreiger (Ardea purpurea) Threskiornitidae Zwarte ibis (Plegadis falcinellus) Phoenicopteridae Dwergflamingo (Phoenicopterus minor) Anatidae Knobbelzwaan (Cygnus olor) Kleine zwaan (Cygnus (colombianus) bewickii) Wilde zwaan (Cygnus cygnus) Dwerggans (Anser erythropus) Sneeuwgans (Anser caerulescens) Brandgans (Branta leucopsis) Rotgans (Branta bernicla) Roodhalsgans (Branta ruficollis) Casarca (Tadorna ferruginea) Bergeend (Tadorna tadorna) Carolina-eend (Aix sponsa) Amerikaanse smient (Anas americana) Siberische taling (Anas formosa) Blauwvleugeltaling (Anas discors) Marmereend (Marmaronetta angustirostris) Krooneend (Netta rufina) Amerikaanse kuifeend (Aythya collaris) Witoogeend (Aythya nyroca) Eidereend (Somateria mollissima) Koningseider (Somateria spectabilis) Stellers eidereend (Polysticta stelleri) Harlekijneend (Histrionicus histrionicus) IJseend (Clangula hyemalis) Zwarte zee-eend (Melanitta nigra) Brilzee-eend (Melanitta perspicillata) Grote zee-eend (Melanitta fusca) Buffelkopeend (Bucephala albeola) IJslandse brilduiker (Bucephala islandica) Brilduiker (Bucephala clangula) Kuifzaagbek (Mergus cucullatus) Nonnetje (Mergus albellus) Middelste zaagbek (Mergus serrator) Grote zaagbek (Mergus merganser) Witkopeend (Oxyura leucocephala) Tetraonidae Alpensneeuwhoen (Lagopus mutus) Auerhoen (Tetrao urogallus) Hazelhoen (Bonasia bonasia) Phasianidae Aziatische steenpatrijs (Alectoris chucar) Europese steenpatrijs (Alectoris graeca) Rode patrijs (Alectoris rufa) Barbarijse patrijs (Alectoris barbara) Halsbandfrancolijn (Francolinus francolinus) Kwartel (Coturnix coturnix) Rallidae Purperkoet (Porphyrio porphyrio) Gruidae Kraanvogel (Grus grus) Sandhillkraanvogel (Grus canadensis) Jufferkraan (Anthropoides virgo) Otididae Kleine trap (Tetrax tetrax) Pteroclididae Senegalzandhoen (Pterocles senegallus) Zwartbuikzandhoen (Pterocles orientalis) Witbuikzandhoen (Pterocles alchata) Steppenhoen (Pterocles paradoxus) Columbidae Rotsduif (Columba livia) Trocaz duif (Columba trocaz) Boll's duif (Columba bollii) Laurierduif (Columba junoniae) Palmtortel (Streptopelia orientalis) Senegaltortel (Streptopelia senegalensis) Holenduif (Columba oenas) Turkse tortel (Streptopelia decaocto) Bombycillidae Pestvogel (Bombycilla garrulus) Sturnidae Roze spreeuw (Sturnus roseus) Spreeuw (Sturnus vulgaris) Passeridae Huismus (Passer domesticus) Ringmus (Passer montanus) Rotsmus (Petronia petronia) Turdidae Merel (Turdus merula) Zanglijster (Turdus philomelos) Koperwiek (Turdus iliacus) Kramsvogel (Turdus pilaris) Fringillidae Eurpese kanarie (Serinus serinus) Groenling (Carduelis chloris) Keep (Fringilla montifringilla) Sijs (Carduelis spinus) Vink (Fringilla coelebs) Kneu (Carduelis cannabina) Appelvink (Coccothraustes coccothraustes) Barmsijs (Carduelis flammea) Frater(Carduelis flavirostris) Goudvink (Pyrrhula pyrrhula) Kruisbek (Loxia curvirostra) Putter (Carduelis carduelis) Roodmus (Carpodacus erythrinus) Haakbek (Pinicola enucleator) Grote kruisbek (Loxia pytyopsittacus) Witbrandkruisbek (Loxia leucoptera) Witstuitbarmsijs (Carduelis hornemannii) Emberizidae Geelgors (Emberiza citrinella) Grauwe gors (Emberiza calandra) Bruinkopgors (Emberiza bruniceps) Rietgors (Emberiza schoeniclus) Corvidae Ekster (Pica pica) Vlaamse gaai (Garrulus glandarius) Zwarte kraai (Corvus (corone) corone) Kauw (Corvus monedula) Bonte kraai (Corvus (corone) cornix ) Roek (Corvus frugilegus)) Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 18 december 1998 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest.
Brussel, 18 december 1998.
De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling, Th. KELCHTERMANS