gepubliceerd op 16 januari 2008
Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 betreffende de erkenning en subsidiëring van een steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming met betrekking tot de hulp- en dienstverlening aan specifieke subdoelgroepen van personen met een handicap
14 DECEMBER 2007. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 betreffende de erkenning en subsidiëring van een steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming met betrekking tot de hulp- en dienstverlening aan specifieke subdoelgroepen van personen met een handicap
De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, inzonderheid op artikel 8, 2°;
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 betreffende de erkenning en subsidiëring van een steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming met betrekking tot de hulp- en dienstverlening aan specifieke doelgroepen van personen met een handicap;
Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 13 december 2007;
Gelet op de wetten op de Raad van State gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat de reglementering inzake de erkenning en subsidiëring van het steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming met betrekking tot de hulp- en dienstverlening aan specifieke doelgroepen van personen met een handicap (SEN) dringend aangepast moet worden opdat het SEN zo snel mogelijk de doelgroepen waartoe het zich kan richten, zou kunnen uitbreiden;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Na beraadslaging, Besluit :
Artikel 1.In artikel 1 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 december 2002 betreffende de erkenning en subsidiëring van een steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming met betrekking tot de hulp- en dienstverlening aan specifieke doelgroepen van personen met een handicap worden de woorden « Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een handicap » vervangen door de woorden « Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap » en het woord « Fonds » door het woord « agentschap ».
Art. 2.Aan artikel 2 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° punt 1° wordt vervangen door wat volgt : « 1° de organisatie moet opgericht zijn in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk, waarvan de raad van bestuur is samengesteld uit : a) een afgevaardigde per specifieke doelgroep als vermeld in artikel 1, vanuit de verenigingen van gebruikers, die zich richten tot die specifieke doelgroepen.Het agentschap wijst de verenigingen aan; b) twee afgevaardigden per vereniging van voorzieningen.Het agentschap wijst de verenigingen aan; c) een afgevaardigde per gebruikersorganisatie, die zich specifiek richt tot de hele groep van personen met een handicap;d) twee personen, aangewezen door het agentschap. In de raad van bestuur kunnen ook maximaal vier deskundigen zitting hebben. Zij worden door de vereniging zonder winstoogmerk aangewezen.
Twee ambtenaren die door de leidend ambtenaar van het agentschap worden aangewezen wonen de vergaderingen van de raad van bestuur bij zonder stemrecht; » 2° in punt 2°, a), wordt punt 3) vervangen door wat volgt : « 3) ervaringsdeskundigheid van professionelen en gebruikers.»; 3° in het laatste lid van punt 2°, a) wordt het woord « gevaloriseerd » vervangen door het woord « betrokken »;4° in punt 4° wordt het woord « beheer » vervangen door het woord « bestuur »;5° het tweede en het derde lid wordt vervangen door wat volgt : « Per specifieke doelgroep van personen met een handicap als vermeld in artikel 1, wordt een stuurgroep opgericht.De stuurgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van het netwerk, vermeld in het eerste lid, 2°, a). De stuurgroepen wijzen onder hun leden een voorzitter aan en leggen een voorstel over hun samenstelling en een voorstel van huishoudelijk reglement ter goedkeuring voor aan de raad van bestuur.
De stuurgroepen zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke sturing van de uitvoering van het meerjarenplan, vermeld in het eerste lid, 3°. ».
Art. 3.In artikel 3 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.Vóór 31 oktober leggen de stuurgroepen hun jaarplan ter goedkeuring voor aan de raad van bestuur van de vereniging zonder winstoogmerk. Het jaarplan beschrijft de activiteiten die ter uitvoering van het meerjarenplan, vermeld in artikel 2, 3°, tijdens het volgende kalenderjaar zullen worden georganiseerd en vermeldt minstens : 1° de toetsbare doelstellingen;2° de activiteiten, die ondernomen zullen worden;3° de middelen die ingezet worden om de beoogde doelstellingen te realiseren. De raad van bestuur toetst de jaarplannen van de stuurgroepen aan het meerjarenplan, vermeld in artikel 2, eerste lid, 3°, en kan die eventueel bijsturen, naar gelang van de effectieve realisatie van het meerjarenplan, vermeld in artikel 2, eerste lid, 3°.
De raad van bestuur integreert de jaarplannen van de stuurgroepen tot één jaarplan voor het steunpunt en legt dat ter goedkeuring voor aan het agentschap. »; 2° in § 2 wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;3° in § 3 wordt het woord « beheer » vervangen door het woord « bestuur » en wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».
Art. 4.Artikel 4 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt : »Het steunpunt brengt op alle mededelingen, briefwisseling en publicaties, zowel op papier als elektronisch de volgende vermelding aan : « Erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap » en vermeldt tevens het logo van het agentschap. »
Art. 5.Aan artikel 5 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.De erkenning als steunpunt wordt verleend voor een periode van vijf jaar op basis van het meerjarenplan, vermeld in artikel 2, eerste lid, 3°, na voorlegging van de stukken waaruit blijkt dat aan de erkenningsvoorwaarden voldaan is. »; 2° § 3 wordt vervangen door wat volgt : « § 3.De algemene erkenningsvoorwaarden, vastgesteld ter uitvoering van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, zijn niet van toepassing. »
Art. 6.Artikel 6 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 6.§ 1. Het agentschap verleent het steunpunt jaarlijks subsidies. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 625.000 euro per jaar. § 2. Maximaal 25 % van het subsidiebedrag, vermeld in § 1, kan aangewend worden voor personeelskosten, werkingskosten, uitrustingskosten en centrale beheerskosten in verband met de coördinatie van de werking van het steunpunt en de logistieke ondersteuning.
Minstens 75 % van het subsidiebedrag, vermeld in § 1, wordt besteed aan de uitvoering van het jaarplan vermeld in artikel 3, § 1, laatste lid.
De loonbarema's, alsmede de verplaatsings- en onkostenvergoedingen voor ambtenaren van niveau A, die van toepassing zijn bij de Vlaamse overheid, gelden als maximum. § 3. Het subsidiebedrag, vermeld in § 1, is gebonden aan de referte-index 104.68 (basis 2004=100) van december 2006. Het wordt jaarlijks op 1 januari aangepast, rekening houdend met het gezondheidsindexcijfer vermeld in hoofdstuk II van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van 's lands concurrentievermogen, hierna G-index genoemd, volgens de formule : subsidiebedrag x G-index december 200../104,68. »
Art. 7.In artikel 7, 2°, van hetzelfde besluit wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».
Art. 8.Artikel 9 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het Besluit van de Vlaamse Regering van 26 maart 2004, wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 9.De personeelsleden van het bevoegde agentschap controleren ter plaatse of op stukken of de bepalingen van dit besluit worden nageleefd. Het steunpunt verleent zijn medewerking aan de uitoefening van het toezicht. Het bezorgt aan de ambtenaren die voor het uitoefenen van het toezicht zijn aangewezen, de stukken die met de erkenning of subsidiëring verband houden, als die daarom verzoeken. »
Art. 9.In artikel 10, § 1 en § 2, van hetzelfde besluit wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».
Art. 10.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2007.
Art. 11.De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 14 december 2007.
De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, S. VANACKERE