gepubliceerd op 03 juli 2015
Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen
12 JUNI 2015. - Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen
De Vlaamse Regering, Gelet op het
decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten
type
decreet
prom.
20/03/2009
pub.
08/05/2009
numac
2009035400
bron
vlaamse overheid
Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond
sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond, artikel 4/1;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2013Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 29/03/2013 pub. 13/05/2013 numac 2013035383 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de regels inzake de attestatie van assistentiehonden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009 houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten betreffende de regels inzake de attestatie van assistentiehonden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, d.d. 8 mei 2015, Besluit :
Artikel 1.Het bij dit besluit gevoegde huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd.
Art. 2.Dit besluit en het bijgevoegde huishoudelijk reglement hebben uitwerking met ingang van 3 maart 2014.
Art. 3.De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 12 juni 2015.
De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, J. VANDEURZEN
Bijlage HUISHOUDELIJK REGLEMENT Cel Machtiging Assistentiehondenscholen Artikel 1 : Definities 1° Assistentiehond : een hond als vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond;2° Publieke plaats : een plaats als vermeld in artikel 2, 2° van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond;3° Assistentiehondenscholen : een rechtspersoon als vermeld in artikel 4, eerste lid, van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond;4° Cel machtiging assistentiehondenscholen : de cel als vermeld in artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2013Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 29/03/2013 pub. 13/05/2013 numac 2013035383 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de regels inzake de attestatie van assistentiehonden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009 houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten betreffende de regels inzake de attestatie van assistentiehonden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond. Artikel 2 : Bestuur De cel machtiging assistentiehondenscholen is samengesteld uit een vertegenwoordiger aangeduid door VIVES (voorheen KATHO), een vertegenwoordiger aangeduid door het VAPH en twee vertegenwoordigers aangeduid door de gemachtigde assistentiehondenscholen.
De leden van de cel worden benoemd voor een periode van drie jaar en kunnen herbenoemd worden.
De cel machtiging assistentiehondenscholen vergadert minstens vier keer per jaar en deze frequentie kan, indien de cel het genoodzaakt acht, verhoogd worden.
Minimum drie personen dienen op de vergaderingen aanwezig te zijn om rechtsgeldig te zijn. Indien een lid van de cel niet aanwezig kan zijn op een vergadering, kan deze wel een volmacht geven aan een ander lid van de cel.
De vertegenwoordigers, vermeld in het eerste lid, nemen het voorzitterschap in beurtrol waar (eerste jaar VIVES, tweede jaar van de gemachtigde assistentiehondenscholen en derde jaar het VAPH). Bij staking van stemmen is zijn stem doorslaggevend. Het voorzitterschap zal elk jaar tijdens de eerste vergadering vastgelegd worden.
De samenstelling van de cel kan uitgebreid worden.
Het aantal vertegenwoordigers aangeduid door de gemachtigde assistentiehondenscholen mag niet hoger zijn dan het aantal overige leden.
Artikel 3 : Deontologie Als een lid van de cel rechtstreeks betrokken partij is dan onthoudt dit lid zich bij de bespreking of de stemming.
Artikel 4 : Maatschappelijke zetel De maatschappelijke zetel van de cel bevindt zich in de Wilgenstraat 32, 8800 Roeselare, onder dak van Katholieke Hogeschool Vives, campus Roeselare.
Artikel 5 : Doelstelling De cel machtiging assistentiehondenscholen heeft tot doel de assistentiehondenscholen die volgens de in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond vermelde wijze werken, te machtigen om hun opgeleide honden de titel en het certificaat van geattesteerde assistentiehond mee te geven. Deze attestering laat het voor de persoon met assistentiehond toe toegang te krijgen tot publieke plaatsen, met uitzondering van de door de Vlaamse Regering bepaalde plaatsen.
Artikel 6 : Voorwaarden De hondenscholen die de machtiging wensen te bekomen en de assistentiehondenscholen die de machtiging wensen te hernieuwen dienen hiervoor schriftelijk een aanvraag in bij de cel machtiging assistentiehondenscholen. De cel zal binnen een termijn van 3 maanden een onderzoek voeren naar de validiteit van de aanvraag en de aanvrager hierover na afloop van het onderzoek inlichten. Deze termijn kan, ofwel indien bijkomende onderzoeken ofwel informatie vereist zijn, verlengd worden. De cel machtiging assistentiehondenscholen brengt de aanvrager hiervan op de hoogte.
Een assistentiehondenschool komt in aanmerking voor machtiging als : zij ofwel geaccrediteerd is bij een Europees erkende instantie (ADEu, ADI, IGDF) ofwel voldoet aan het door de cel machtiging assistentiehondenscholen opgemaakte en door de minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, goedgekeurde Huishoudelijk Reglement.
Een aanvraag kan pas worden behandeld als alle in artikel 6 van het Huishoudelijk Reglement vermelde documenten aan de cel overhandigd zijn.
Artikel 7 : Nodige documenten De hondenscholen die de machtiging wensen te bekomen dienen hiervoor OFWEL de volgende documenten te kunnen voorleggen aan de cel : -vaccinatieschema van de honden. Minstens volgende vaccinaties dienen te worden uitgevoerd : rabiës, parvovirose (kattenziekte), kennelhoest (viraal en bacterieel), hondenziekte en leptospirose volgens de schema's vooropgesteld door de producerende firma. Dit vaccinatieschema dient te worden ondertekend door de (bedrijfs)dierenarts; - kopie van de Statuten zoals verschenen in het Staatsblad; - protocol voor het bijhouden van de schoolgegevens van de honden : geboortedatum, naam van de kweker, ras, geslacht, land van herkomst, stadium in de opleiding; - schema van de behandeling tegen endo- en ectoparasieten (wormen, vlooien, teken, ...) tijdens de opleiding en het advies daarna met vermelding van de producten en de frequentie van toediening. Dit schema dient ondertekend te worden door de (bedrijfs)dierenarts; - protocol voor het onvruchtbaar maken van de honden. De voorkeur gaat uit naar sterilisatie/castratie tenzij medische tegenindicatie. Dit protocol dient ondertekend te worden door de (bedrijfs)dierenarts; - overzicht van de opleiding : - manier van selectie van de honden (inclusief gedragstest); - trainingsschema van de honden; - matching hond-zorgvrager; - nazorg na overdracht en de organisatie van de nazorg bij een eventuele stopzetting van de assistentiehondenschool (inclusief manier van klachtenregistratie en opvolging); - protocol van de opvolging van de assistentiehonden bij aflevering; - bewijs van `relevante kennis van de specifieke doelgroep van het opleidingscentrum' (diploma's of attesten van de verantwoordelijke, relevante ervaring, ...); - bewijs van relevante kennis i.v.m. assistentiehonden (diploma's of attesten van de verantwoordelijke, relevante ervaring, namen van de trainers waarmee samengewerkt wordt, ...); - een begeleidend schrijven dat de aanvraag kadert.
OFWEL : - bewijs van accreditatie bij een Europees erkende instantie : formulier ondertekend door de voorzitter van de ADEu/ADI/IGDF. Assistentiehondenscholen die de machtiging wensen te hernieuwen dienen hiervoor OFWEL de volgende documenten te kunnen voorleggen aan de cel : - vaccinatieschema van de honden. Minstens volgende vaccinaties dienen te worden uitgevoerd : rabiës, parvovirose (kattenziekte), kennelhoest (viraal en bacterieel), hondenziekte en leptospirose volgens de schema's vooropgesteld door de producerende firma. Dit vaccinatieschema dient te worden ondertekend door de (bedrijfs)dierenarts; - bewijs van het tot op heden aantal geattesteerde afgeleverde assistentiehonden; - protocol voor het onvruchtbaar maken van de honden. De voorkeur gaat uit naar sterilisatie/castratie tenzij medische tegenindicatie. Dit protocol dient ondertekend te worden door de (bedrijfs)dierenarts; - kopie van de Statuten zoals verschenen in het Staatsblad of een bevestiging van een gemachtigd bestuurder dat de statuten niet gewijzigd zijn.
OFWEL : - bewijs van accreditatie bij een Europees erkende instantie : formulier ondertekend door de voorzitter van de ADEu/ADI/IGDF. Artikel 8 : Uitzonderingen 1° Assistentiehondenscholen met een maatschappelijke zetel buiten Vlaanderen kunnen eveneens een aanvraag indienen.Hiervoor dient dezelfde procedure gevolgd te worden zoals beschreven in artikel 6. 2° Iemand die gedomicilieerd is buiten het Vlaams Gewest en met een assistentiehond tijdelijk in het Vlaams Gewest verblijft, kan, mits het voorleggen van een bewijs dat de hond opgeleid is door een assistentiehondenschool die internationaal geaccrediteerd is (ADEu, ADI, IGDF), toegang krijgen tot publieke plaatsen met uitzondering van de uitzonderingen die vermeld zijn in de uitvoeringsbesluiten behorende bij het artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/03/2009 pub. 08/05/2009 numac 2009035400 bron vlaamse overheid Decreet houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond sluiten houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond.Dit kan maximum voor de periode van 1 jaar.
Indien de burger, zoals hierboven vermeld wordt, gedomicilieerd wordt binnen het Vlaams Gewest, kan deze burger de attestatie van zijn hond aanvragen via de cel machtiging assistentiehondenscholen.
Een uitzondering hierop vormt een assistentiehond die afgeleverd werd door een assistentiehondenschool die niet voldoet aan de door de cel machtiging assistentiehondenscholen opgestelde regels vermeld in artikel 6 en artikel 7 van het Huishoudelijk Reglement.
Artikel 9 : Controle Bij de controle van de aanvraag wordt onderstaande procedure gevolgd : Stap 1 : in eerste instantie gebeurt een controle op stukken : alle ingediende documenten worden bekeken.
Stap 2 : indien nodig, wordt de assistentiehondenschool uitgenodigd op gesprek (kan ook telefonisch).
Stap 3 : indien nog zaken onduidelijk zijn, kan een plaatsbezoek gepland worden.
Artikel 10 : Sancties 1° Bij het niet naleven van de bepalingen vermeld in art.6 en art. 7 kan de cel machtiging assistentiehondenscholen de machtiging intrekken. 2° Recht op toegang weigeren : politionele bevoegdheid. Artikel 11 : Klachten Klachten over de cel machtiging assistentiehondenscholen worden behandeld door de Vlaamse Ombudsdienst.
Artikel 12 : Garantie van nazorg 1° De cel machtiging assistentiehondenscholen voorziet in maatregelen om de attestatie van een goed functionerende assistentiehond te garanderen als de machtiging van de assistentiehondenschool wordt ingetrokken of niet wordt verlengd. Indien de assistentiehondenschool Europees erkend was, staat de cel machtiging assistentiehondenscholen garant voor de assistentiehonden gedurende het 1ste jaar. Vanaf het 2de jaar zal de cel machtiging assistentiehondenscholen controles uitvoeren. 2° De gemachtigde assistentiehondenscholen dienen de cel machtiging assistentiehondenscholen jaarlijks op de hoogte te houden van hun geattesteerde assistentiehonden.Dit gebeurt door een document dat minimum de volgende gegevens per assistentiehond bevat : chipnummer van de assistentiehond; datum van attestatie; stickernummer.
Dit document wordt uiterlijk tegen 31/01 van het nieuwe jaar aan de cel machtiging assistentiehondenscholen overhandigd. 3° Na een stopzetting van een geattesteerde assistentiehondenschool of een intrekking of weigering van de machtiging, brengt de cel machtiging assistentiehondenscholen de gebruiker(s) van de assistentiehond(en) op de hoogte van de procedure die moet gevolgd worden. Gezien om gevoegd te worden bij het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2015 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Cel Machtiging Assistentiehondenscholen.
Brussel, 12 juni 2015.
De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, J. VANDEURZEN