Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Franse Gemeenschapscommissie van 26 mei 2005
gepubliceerd op 29 juni 2005

Besluit 2005/9 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie houdende uitvoering van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang

bron
franse gemeenschapscommissie van het brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2005031211
pub.
29/06/2005
prom.
26/05/2005
ELI
eli/besluit/2005/05/26/2005031211/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

26 MEI 2005. - Besluit 2005/9 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie houdende uitvoering van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang


Het College van de Franse Gemeenschapscommissie, Gelet op het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 februari 2005;

Gelet op de instemming van het Lid van het College bevoegd voor Begroting, gegeven op 13 april 2005;

Gelet op het advies van de Raad van State van 11 mei 2005 in toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang, Besluit : HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Dit besluit regelt krachtens artikel 138 van de Grondwet een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet.

Art. 2.Voor de toepassing van dit besluit dient te worden verstaan onder : Het College : het College van de Franse Gemeenschapscommissie;

Het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang : het Lid van het College van de Franse Gemeenschapscommissie dat de Sociale Samenhang tot zijn bevoegdheden mag rekenen;

De Diensten van het College : het bestuur van de Franse Gemeenschapscommissie;

Het decreet : het decreet van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang;

De Adviesraad : de Brusselse Franstalige Adviesraad voor Welzijnszorg en Gezondheid, opgericht bij decreet van 5 juni 1997;

Het Gewestelijk Centrum : het Gewestelijk Ondersteuningscentrum bedoeld in artikel 15 van het decreet met betrekking tot de sociale samenhang.

Art. 3.Dit besluit heeft als doel in toepassing van artikel 15 van het decreet de voorwaarden en procedures vast te stellen voor de aanstelling en de beëindiging van de opdracht van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum. HOOFDSTUK II. - Voorwaarden waaraan kandidaturen moeten voldoen om in aanmerking te komen

Art. 4.De kandidaat moet een erkende Belgische vereniging zonder winstoogmerk zijn of gesubsidieerd worden door de Franse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschap of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met uitsluiting van Universiteiten en Hogescholen, en zijn activiteiten in hoofdzaak op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verrichten.

Art. 5.De kandidaat moet een grondige kennis van en ervaring met de sector van de sociale samenhang aantonen, alsook een goede kennis van de Brusselse associatieve non-profitsector en de Brusselse instellingen.

Hij moet in staat zijn de door het decreet bedoelde taken van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum alleen te vervullen en mag zijn activiteiten noch gedeeltelijk, noch volledig uitbesteden, behoudens uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang. HOOFDSTUK III. - Aanstellingsprocedure voor het Gewestelijk Ondersteuningscentrum

Art. 6.Er wordt bij bekendmaking in het Belgisch Staatsblad een oproep tot kandidaturen uitgeschreven waarvan het model wordt vastgesteld in bijlage I van dit besluit.

De kandidaturen moeten bij ter post aangetekend schrijven toegestuurd worden aan of tegen ontvangstbewijs afgegeven bij het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang binnen dertig werkdagen na het verschijnen van de oproep tot kandidaturen in het Belgisch Staatsblad.

Art. 7.Onverminderd de bepalingen van artikel 15 vraagt het College voorafgaand aan de aanstelling bedoeld in artikel 3 een advies betreffende al de kandidaten aan de diensten van het College, alsook aan de afdeling « sociale Samenhang » van de Adviesraad aan de hand van het model dat is vastgesteld in bijlage II van dit besluit.

Art. 8.Het College stelt het Gewestelijk Ondersteuningscentrum aan voor een periode van vijf jaar.

Wanneer het College een einde wenst te stellen aan de aanstelling van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum, dan stelt het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang het hiervan ten minste één jaar vóór het einde van de lopende aanstellingsperiode bij ter post aangetekend schrijven op de hoogte. In dit geval wordt ten minste zes maanden vóór het einde van de lopende aanstellingsperiode een nieuwe oproep tot kandidaturen uitgeschreven.

Art. 9.§ 1. Als het Gewestelijk Ondersteuningscentrum zijn opgelegde opdrachten of de voorwaarden verbonden aan de uitoefening van deze opdrachten niet vervult zoals bepaald in dit besluit, dan sturen de diensten van het College het Gewestelijk Ondersteuningscentrum met betrekking tot deze tekortkomingen een waarschuwing toe. § 2. Er wordt aan het Gewestelijk Ondersteuningscentrum een termijn toegestaan van drie maanden om hieraan te verhelpen. Als na het verstrijken van deze termijn niet op bevredigende wijze verholpen is aan de vastgestelde tekortkomingen, dan stellen de diensten van het College aan het College voor een procedure in te stellen tot beëindiging van de aanstelling van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum. § 3. Het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang legt aan de afdeling « sociale samenhang » van de Brusselse Franstalige Adviesraad voor Welzijnszorg en Gezondheid een voorstel voor dat gericht is op het beëindigen van de aanstelling van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum.

Dit kan zich op eigen verzoek laten horen door de afdeling. § 4. Het College neemt zijn beslissing betreffende de aanstelling van het Gewestelijk Centrum. Als de beslissing de beëindiging van de aanstelling beoogt, dan valt deze op het einde van de derde volledige maand die volgt op de beslissing van het College.

Art. 10.Wanneer het Gewestelijk Ondersteuningscentrum een einde wenst te stellen aan zijn aanstelling, dan stelt dit het College hiervan op de hoogte ten minste zes maanden vóór de datum waarop het deze aanstelling wenst te beëindigen. HOOFDSTUK IV. - Voorwaarden verbonden aan de uitvoering van de opdrachten

Art. 11.Het Gewestelijk Ondersteuningscentrum stelt een jaarverslag op.

Dit jaarverslag moet jaarlijks ten laatste op 30 april van het jaar dat volgt op het in het verslag behandelde jaar aan het College overhandigd worden.

Het jaarverslag van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum wordt opgesteld vanuit een transversaal oogpunt en omvat ten minste, rekening houdend met zowel de gewestelijke als de plaatselijke aspecten hiervan : 1° een omschrijving, een analyse, een klassering en een evaluatie van de diverse projecten die in het kader van het decreet worden ondersteund;2° een evaluatie van de overeenstemming tussen de projecten, de prioriteiten van het College en de behoeften die worden vastgesteld op het terrein en hoe deze evolueren;3° een evaluatie van de coherentie tussen het beleid voor sociale samenhang en het overige beleid inzake sociale aangelegenheden en de stad in de brede betekenis, ongeacht of deze bevoegdheden vallen onder andere sectoren van de Franse Gemeenschapscommissie, van de Franse Gemeenschap, van het Federaal Niveau, van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of tenslotte ook de Europese Unie;4° eventueel voorstellen voor nieuwe beleidslijnen die aan het College kunnen worden voorgelegd.

Art. 12.Het Gewestelijk Ondersteuningscentrum organiseert minstens één keer per jaar een ontmoeting van de actieve krachten van de sociale samenhang.

Het organiseert op eigen initiatief of in functie van behoeften geformuleerd door de actieve krachten van de sociale samenhang hetzij themagerichte of multidisciplinaire werkgroepen, hetzij gerichte ontmoetingen tussen de actieve krachten.

Het wordt ermee belast de informatie te laten doorstromen aan de hand van de meest geschikte middelen (informatiefolder, via de computer, e.d.) binnen de sector van de sociale samenhang.

Art. 13.Het Gewestelijk Ondersteuningscentrum stelt samen met de diensten van het College en de plaatselijke coördinaties een analysetabel op van de problemen en behoeften op het grondgebied van een gemeente.

Het verstrekt de plaatselijke coördinaties de noodzakelijke middelen om het gemeentelijk programma voor sociale samenhang uit te werken.

Het Gewestelijk Ondersteuningscentrum stelt samen met de diensten van het College en de plaatselijke coördinaties een gemeenschappelijke evaluatietabel op van de gemeentelijke projecten en programma's.

Het stelt ten laatste op 30 september in overleg met de plaatselijke coördinaties en de diensten van het College een model van jaarverslag op voor de plaatselijke coördinaties.

Deze instrumenten moeten dynamisch zijn en mettertijd aangepast en geperfectioneerd worden.

Het Gewestelijk Ondersteuningscentrum organiseert regelmatig reflectie- en informatiegesprekken met de plaatselijke coördinaties.

Het neemt als waarnemer aan het plaatselijk overleg en met raadgevende stem aan de vergaderingen van de afdeling sociale samenhang van de Adviesraad deel. HOOFDSTUK V. - Toekenning van subsidies

Art. 14.Aan het Gewestelijk Ondersteuningscentrum wordt een geïndexeerd forfaitair jaarbedrag toegekend van euro 200.000 voor het vervullen van zijn opdrachten.

Dit bedrag dient om de bezoldigingskosten van de werknemers die worden aangesteld om de opdrachten van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum te vervullen, alsook de werkingskosten te dekken.

Het wordt jaarlijks op 1 januari aangepast volgens de formule : Basisbedrag x gezondheidsindex voor de maand december van het voorgaande jaar Gezondheidsindex van de maand december 2004 Een minimum van 60 % van het bedrag moet besteed worden aan bezoldigingskosten, met inbegrip van de patronale lasten.

Minstens één van de werknemers van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum dient te beschikken over een diploma van het hoger onderwijs van het lange type. HOOFDSTUK VI. - Overgangsbepalingen

Art. 15.Bij afwijking van de bepalingen van artikel 7 worden de vereiste adviezen voorafgaand aan de aanstelling van het Gewestelijk Centrum voor de eerste vijfjarige periode afgegeven door de diensten van het College en door de deskundigen aangesteld krachtens het besluit 2004/988 van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van de beslissing van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 26 november 1998 tot aanstelling van deskundigen waaruit de groep moet bestaan die ermee belast wordt een advies uit te brengen over projecten voor acties van sociale inschakeling die worden ingediend door verenigingen teneinde te genieten van het programma "Insertion sociale via les associations" (sociale inschakeling langs verenigingen). HOOFDSTUK VII. - Slotbepalingen

Art. 16.Artikel 15 van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang treedt in werking op 31 mei 2005.

Art. 17.Dit besluit treedt in werking op 31 mei 2005.

Art. 18.Het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 26 mei 2005.

Door het College : Ch. PICQUE, Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang B. CEREXHE, Voorzitter van het College

Bijlage I GEWESTELIJK ONDERSTEUNINGSCENTRUM Oproep tot kandidaturen I. Wetsgrond Het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang (hierna het decreet) bepaalt in artikel 15 dat het college voor vijf jaar een Gewestelijk Ondersteuningscentrum (hierna het Gewestelijk Centrum) aanstelt dat het subsidieert.

De opdrachten van het Gewestelijk Centrum luiden als volgt : 1. In overleg met de plaatselijke coördinaties een jaarverslag opstellen over de toepassing van het decreet in het hele Gewest en voor dit beleid aan het College nieuwe beleidslijnen voorstellen;2. De samenspraak van de actoren van de sociale samenhang op gewestelijk vlak organiseren;3. Een methodologische begeleiding van de coördinaties organiseren. II. Voorwaarden waaraan kandidaturen moeten voldoen om in aanmerking te komen 1. De kandidaat moet een erkende v.z.w. zijn en/of gesubsidieerd worden door de Franse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschap of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn activiteiten in hoofdzaak op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verrichten, met uitsluiting van Universiteiten en Hogescholen; 2. De kandidaat moet een grondige kennis van en ervaring met de sector van de sociale samenhang aantonen, die vandaag de programma's « Insertion sociale », « Cohabitation » en « Eté jeunes » omvat, alsook een goede kennis van de Brusselse associatieve non-profitsector en de Brusselse instellingen;3. Hij moet in staat zijn de door het decreet bedoelde taken van het Gewestelijk Centrum alleen te vervullen en mag zijn activiteiten noch ten dele, noch volledig uitbesteden, behoudens uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van het Lid van het College bevoegd voor Sociale Samenhang. III. Voorwaarden verbonden aan de uitvoering van de opdrachten A. Opstellen van het jaarverslag en voorstellen van nieuwe beleidslijnen 1. Het jaarverslag bedoeld in artikel 15 van het decreet moet jaarlijks ten laatste op 30 april van het jaar dat volgt op het in het verslag behandelde jaar overhandigd worden aan het College.2. Het jaarverslag van het Gewestelijk Centrum wordt opgesteld vanuit een transversaal oogpunt en omvat ten minste, rekening houdend met zowel de gewestelijke als de plaatselijke aspecten hiervan : o een omschrijving, een analyse, een klassering en een evaluatie van de diverse projecten die in het kader van het decreet worden ondersteund; o een evaluatie van de overeenstemming tussen de projecten, de prioriteiten die door het College in toepassing van artikel 4 van het decreet worden bepaald en de behoeften die worden vastgesteld op het terrein en hoe deze evolueren; o een evaluatie van de coherentie tussen het beleid voor sociale samenhang en het overige beleid inzake sociale aangelegenheden en de stad in de brede betekenis, ongeacht of deze bevoegdheden vallen onder andere sectoren van de Franse Gemeenschapscommissie (zoals bijvoorbeeld socio-professionele inschakeling, welzijnscentra of cultuur), van de Franse Gemeenschap (bijvoorbeeld schoolhulp, buitenschoolse opvang, permanente vorming, jeugdbijstand in de brede zin), van het Federaal Niveau (bijvoorbeeld het grootstedenbeleid of de veiligheids- en preventiecontracten), van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (bijvoorbeeld het beleid inzake de renovatie van de wijken, het tewerkstellingsbeleid) of tenslotte ook de Europese Unie (bijvoorbeeld programma's zoals Doelstelling 2, Urban, e.d.). De bovenstaande lijst dient slechts tot voorbeeld en heeft derhalve geen exhaustief of beperkend karakter. o eventueel voorstellen voor nieuwe beleidslijnen die aan het College kunnen worden voorgelegd. 3. Ontmoeting van de actieve krachten op gewestelijk niveau : 1.Het Gewestelijk Centrum organiseert minstens één keer per jaar een ontmoeting van de actieve krachten van de sociale samenhang; 2. Het Gewestelijk Centrum organiseert op eigen initiatief of in functie van behoeften geformuleerd door de actieve krachten van de sociale samenhang hetzij themagerichte of multidisciplinaire werkgroepen, hetzij gerichte ontmoetingen tussen de actieve krachten; 3. Het Gewestelijk Centrum wordt ermee belast de informatie te laten doorstromen aan de hand van de meest geschikte middelen (informatiefolder, via de computer e.d.) binnen de sector van de sociale samenhang. Deze informatie kan bij voorbeeld betrekking hebben op feestelijke evenementen, colloquia of vormingen georganiseerd voor en/of door de sector van de sociale samenhang of door aanverwante sectoren. 4. Methodologische begeleiding van de coördinaties : 1.Het Gewestelijk Centrum dient samen met de diensten van het College en de plaatselijke coördinaties een analysetabel op te stellen van de problemen en behoeften op het grondgebied van een gemeente. Het verstrekt de plaatselijke coördinaties de noodzakelijke middelen om het gemeentelijk programma voor sociale samenhang uit te werken; 2. Het Gewestelijk Centrum dient samen met de diensten van het College en de plaatselijke coördinaties een gemeenschappelijke evaluatietabel op te stellen van de gemeentelijke projecten en programma's;3. Het Gewestelijk Centrum dient ten laatste op 30 september in overleg met de plaatselijke coördinaties en de diensten van het College een model van jaarverslag op te stellen voor de plaatselijke coördinaties (cfr.art. 7, tweede lid van het decreet); 4. Deze instrumenten moeten dynamisch zijn en mettertijd aangepast en geperfectioneerd worden;5. Het Gewestelijk Centrum dient regelmatig reflectie- en informatiegesprekken met de plaatselijke coördinaties te organiseren;6. Het Gewestelijk Centrum zal als waarnemer aan het plaatselijk overleg deelnemen;7. Het Gewestelijk Centrum zal met raadgevende stem aan de vergaderingen van de afdeling Sociale Samenhang van de Brusselse Franstalige Adviesraad voor Welzijnszorg en Gezondheid deelnemen. IV. Toegekende begrotingsmiddelen Aan het Gewestelijk Centrum wordt een geïndexeerd forfaitair jaarbedrag toegekend van euro 200.000 voor het vervullen van zijn opdrachten.

Dit bedrag dient om de bezoldigingskosten van de werknemers die zijn aangesteld om de opdrachten van het Gewestelijk Centrum te vervullen, alsook de werkingskosten te dekken.

Een minimum van 60 % van het bedrag moet besteed worden aan bezoldigingskosten (met inbegrip van de patronale lasten).

Minstens één van de werknemers van het Gewestelijk Centrum dient te beschikken over een diploma van het hoger onderwijs van het lange type (universitair).

V. Procedures met betrekking tot de aanstelling als referentiecentrum De procedures met betrekking tot de aanstelling van het Gewestelijk Centrum en de beëindiging van de aanstelling door het College worden vastgesteld bij besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 26 mei 2005 met betrekking tot het Gewestelijk Ondersteuningscentrum, dat aan deze oproep tot kandidaturen is aangehecht.

VI. Kandidaturen De kandidaturen moeten in twee exemplaren bij ter post aangetekend schrijven worden toegestuurd aan of tegen ontvangstbewijs afgegeven bij het Lid van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, bevoegd voor Sociale Samenhang, binnen dertig werkdagen na het verschijnen van de oproep tot kandidaturen in het Belgisch Staatsblad.

De akten van de kandidaturen dienen minstens de volgende elementen te omvatten : 1. de statuten van de V.Z.W.; 2. een verantwoording die aantoont dat de kandidaat beantwoordt aan de gestelde voorwaarden om in aanmerking te komen; 3. een beschrijving van de wijze waarop de kandidaat zich voorneemt de taken te verrichten die hem worden toebedeeld, alsook de menselijke middelen (kwalificaties, ervaring...) en de middelen waarover hij hiertoe beschikt; 4. een activiteitenverslag van het jaar dat aan de kandidatuur voorafgaat; 5. de rekeningen van de V.Z.W. en een voorbegroting voor de taken van het Gewestelijk Ondersteuningscentrum.

Gezien om te worden aangehecht aan het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 26 mei 2005, houdende uitvoering van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 mei 2004 met betrekking tot de sociale samenhang, en met betrekking tot het Gewestelijk Ondersteuningscentrum.

^