Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Franse Gemeenschapscommissie van 19 april 2012
gepubliceerd op 16 juli 2012

Besluit 2011/374 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 april 1995 houdende het statuut van de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie

bron
college van de franse gemeenschapscommissie
numac
2012203167
pub.
16/07/2012
prom.
19/04/2012
ELI
eli/besluit/2012/04/19/2012203167/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

19 APRIL 2012. - Besluit 2011/374 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 april 1995 houdende het statuut van de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie


Het College van de Franse Gemeenschapscommissie, Gelet op de bijzondere wet tot hervorming der instellingen van 8 augustus 1980, artikel 87, § 3, gewijzigd door de bijzondere wet van 8 augustus 1988;

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 betreffende de Brusselse hervormingen, artikel 79;

Gelet op decreet II van de Franse Gemeenschap van 19 juli 1993 tot toekenning van de uitoefening van sommige vaardigheden van de Franse Gemeenschap aan het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie, artikel 4, 1°;

Gelet op decreet III van de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 22 juli 1993 tot toekenning van de uitoefening van sommige vaardigheden van de Franse Gemeenschap aan het Waals Gewest en aan de Franse Gemeenschapscommissie, artikel 4, 1°;

Gelet op het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 april 1995 houdende het statuut van de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën gegeven op 5 mei 2011;

Gelet op het akkoord van het lid van het College belast met de Begroting, verleend op 7 juli 2011;

Gelet op het protocol 2011/41 van 16 november 2011 van het Comité van Sector XV van de Franse Gemeenschapscommissie;

Gelet op het advies 50.841/2 van de Raad van State verleend op 8 februari 2012 in toepassing van artikel 84, § 1, 1e lid, 1° van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voorstel van het Collegelid belast met Openbaar Ambt;

Na beraad, Besluit :

Artikel 1.Dit besluit regelt, in toepassing van artikel 138 van de Grondwet, een aangelegenheid als bedoeld in artikels 127 en 128 van de Grondwet.

Art. 2.Titel I en titel II van het deel IV van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 april 1995 houdende het statuut van de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, gewijzigd door de besluiten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 4 maart 1999 en van 10 mei 2001 worden vervangen door het volgende : « TITEL I. - De wervingsvoorwaarden

Art. 17.§ 1. Niemand kan tot ambtenaar worden benoemd, indien hij niet voldoet aan de hierna volgende voorwaarden : 1° de toelaatbaarheidsvereisten voor de toe te kennen job vervullen;2° slagen voor het wervingsexamen;3° de proeftijd met succes voltooien. § 2. Niemand kan tot ambtenaar worden benoemd, indien hij niet voldoet aan de volgende toelaatbaarheidsvereisten : 1° Belg zijn wanneer de uit te oefenen functies een rechtstreekse of onrechtstreekse deelname bevatten voor de uitoefening van de openbare macht of voor functies die het algemeen belang van de Franse Gemeenschapscommissie of andere openbare collectiviteiten moeten vrijwaren;2° van een gedrag zijn dat beantwoordt aan de vereisten van de betrekking;3° de burgerlijke en politieke rechten genieten;4° de vereiste lichamelijke geschiktheid bezitten om de betrekking uit te oefenen;5° houder zijn van een diploma of studiegetuigschrift dat overeenkomt met het niveau van de te verlenen graad. De interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPB) organiseert de testen met betrekking tot de lichamelijke geschiktheid. § 3. De algemeen bestuurder, in overleg met de afgevaardigde bestuurder van SELOR, verzekert zich ervan dat de geslaagden de vereiste toelaatbaarheidsvereisten vervullen.

De geslaagden die nog geen houder zijn van het vereiste diploma of studiegetuigschrift of die deze documenten niet kunnen voorleggen, kunnen, met het oog op een benoeming, zich slechts vanaf de dag waarop zij aan de afgevaardigde bestuurder van SELOR het vereiste diploma of studiegetuigschrift hebben voorgelegd, op hun rangschikking beroepen.

De geslaagden moeten hiervan een bewijs tonen.

De geslaagden die voorlopig werden geweerd doch naderhand aan de gestelde eisen voldoen, worden tot de stage toegelaten in de graad waarvoor zij hebben medegedongen. Zij, die aan deze eisen niet voldoen, worden uitgesloten.

Indien de toelating tot de stage verlaat werd wegens een onderzoek om te beoordelen of het gedrag van de stagiair beantwoordt aan de vereisten van de betrekking, en indien de stagiair voorbijgestoken wordt binnen de dienst van het College door een of meerdere geslaagden van hetzelfde examen die na hem gerangschikt stonden, neemt hij de rang op de dag dat deze geslaagde of de best gerangschikte van deze geslaagden zijn stage is begonnen.

TITEL II. - Wervingsexamens HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Art. 18.De wervingsexamens worden georganiseerd voor de benoeming tot de wervingsgraden.

Art. 19.De wervingsexamens omvatten een basisproef en eventueel één of meerdere aanvullende proeven bedoeld om per beroep, verzameling beroepen, betrekkingen of verzameling van betrekkingen, per niveau of per graad de generieke vaardigheden gemeenschappelijk aan de uitoefening van een functie in de publieke sector te beoordelen.

De rangschikking van de geslaagden, de zogenaamde algemene rangschikking, wordt opgesteld op basis van de resultaten verkregen tijdens de basisproef.

Art. 20.De wervingsexamens worden georganiseerd door SELOR, op vraag van het Collegelid belast met het Openbaar Ambt. De afgevaardigde bestuurder van SELOR kan echter aan de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie de gehele of gedeeltelijke organisatie van de examens toevertrouwen, mits toestemming van het Collegelid belast met het Openbaar Ambt.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR kondigt de organisatie van de wervingsexamens aan minstens via een bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. Deze bekendmaking vermeldt minstens de laatste datum voor indiening van de kandidaturen en verduidelijkt, indien nodig, de geldigheidsduur en het belang van de reserve van de geslaagden.

Tijdens de organisatie van een wervingsexamen, bepaalt de algemene bestuurder de datum waarop de kandidaten de voorwaarden moeten vervullen betreffende de diploma's en studiegetuigschriften en indien nodig de bijzondere voorwaarden voor beroepsvaardigheden.

De kandidaten hebben minstens twee weken de tijd om zich kandidaat te stellen.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR of zijn vertegenwoordiger bepaalt de datum en de plaats van de basisproef, stelt de lijst van kandidaten op en nodigt hen schriftelijk uit minstens tien dagen voor de datum van de basisproef. Deze termijn gaat van start vanaf de derde werkdag die volgt op de dag waarop het aangetekend schrijven aan de diensten van de post werd bezorgd, behalve ingeval van ander bewijs van de ontvanger.

Art. 21.Een examenjury wordt voor elke basisproef samengesteld.

De examenjury van de basisproef bestaat uit de voorzitter, die de afgevaardigde bestuurder van SELOR is of zijn vertegenwoordiger, en minstens twee assessoren of hun plaatsvervangers. De voorzitter en de assessoren of hun plaatsvervangers zijn stemgerechtigd. De beslissingen worden genomen bij meerderheid van de stemmen.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR benoemt, in overleg met de Algemeen bestuurder, de juryleden die gekozen worden uit : 1° de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, titularissen van een betrekking van een niveau dat minstens gelijk is aan het niveau van de toe te kennen betrekking en die een anciënniteit hebben van minstens 3 jaar;2° de omwille van hun vaardigheden bijzonder gekwalificeerde mensen. HOOFDSTUK II. - Samenstelling van de reserve van geslaagden

Art. 22.§ 1. De afgevaardigde bestuurder van SELOR of zijn vertegenwoordiger stelt een proces-verbaal op met de rangschikking van de kandidaten na afloop van de basisproef. Hij staat in voor de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad tenzij de lijst niet is medegedeeld aan alle kandidaten die aan het examen hebben deelgenomen.

Elke geslaagde krijgt zijn resultaten. Deze staan in het individuele dossier vanaf de toelating tot de stage. § 2. De reserve van de geslaagden, genaamd de algemene reserve, wordt voor elk wervingsexamen gevormd na de basisproef.

De algemene reserve heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Het Collegelid belast met het Openbaar Ambt kan, na raadpleging van de afgevaardigde bestuurder van SELOR een andere termijn vastleggen. Hij informeert de kandidaten hierover.

Het Collegelid belast met het Openbaar Ambt kan eveneens de geldigheidsduur van een bestaande algemene reserve verlengen per periode van maximum 1 jaar indien de behoeften van de diensten van het College dit rechtvaardigen. Hij houdt de geslaagden hiervan op de hoogte.

Het Collegelid belast met het Openbaar Ambt kan voor de vorming van een reserve het aantal in deze reserve toegelaten geslaagden vastleggen. § 3. Wanneer er aanvullende proeven worden georganiseerd, beslist de Algemeen bestuurder of één of meerdere reserves van geslaagden, bijzondere reserves genoemd, al dan niet gevormd moeten worden. De duur van de bijzondere reserves van een proef mag de geldigheidsduur van de algemene reserve van dezelfde proef niet overstijgen. HOOFDSTUK III. - Omschrijving van de functies, programma en vastlegging van de punten

Art. 23.Na overleg met de afgevaardigde Bestuurder van SELOR en op advies van de Directieraad bepaalt de algemeen bestuurder : 1° de referentiesystemen houdende de basisvaardigheden die verschillende functies gemeen hebben of de functiebeschrijving van de betrekking of betrekkingen die overeenkomen met de wervingsgraad en de vereiste kwalificatie van de aan te werven ambtenaren;2° het programma van de basisproef;3° de eventuele organisatie van aanvullende proeven;4° het minimum aantal punten vereist voor elke proef. Bovendien, na overleg met de afgevaardigde bestuurder van SELOR, kan de algemeen bestuurder, na advies van de Directieraad : 1° bijzondere wervingsvereisten opleggen wanneer de aard van de functie dit vereist;2° de diploma's verduidelijken die toegang verschaffen tot de functie waarvoor een wervingsexamen wordt georganiseerd;3° voor een bepaald examen, de bijzondere voorwaarden opleggen van beroepsvaardigheden bestaande uit de praktische of vereiste kennis, de uitoefening van een vorige activiteit, wanneer zulke voorwaarden gerechtvaardigd zijn door de aard van de toe te kennen betrekkingen;4° tot een bepaald examen studenten toelaten die in hun laatste studiejaar zitten van de studies voor het behalen van het vereiste diploma of studiegetuigschrift. HOOFDSTUK IV. - Voorexamen

Art. 24.Na afsluiting van de inschrijvingen kan de Algemeen bestuurder, indien deze van mening is dat het aantal ingeschreven kandidaten dit rechtvaardigt, een voorexamen toevoegen aan het examenprogramma.

Hij bepaalt, in overleg met de afgevaardigde bestuurder van SELOR, de aard van het voorexamen en, indien nodig, de kwestie waarover het zal gaan.

Op basis van de resultaten van het voorexamen, beslist de jury bedoeld in artikel 21 over het aantal kandidaten die toegelaten worden voor het examen en maakt de lijst ervan op.

Voor de rangschikking van de geslaagden van het examen, wordt er geen rekening gehouden met de resultaten van het voorexamen. HOOFDSTUK V. - Aanvullende proef en bijzondere rangschikking van de geslaagden

Art. 25.§ 1. De algemeen bestuurder kan, in samenspraak met de afgevaardigde bestuurder van SELOR, beslissen om één of meerdere aanvullende proeven te organiseren, op basis van een bepaalde functieomschrijving of typefunctie.

De algemeen bestuurder bepaalt het aantal geslaagden dat moet worden ingelicht om aan de aanvullende proef deel te nemen.

De geslaagden worden geraadpleegd rekening houdend met de volgorde van de algemene rangschikking.

Indien, na afloop van de aanvullende proef, die werd georganiseerd voor de in het vorige lid bedoelde geslaagden, geen enkele van deze laatsten geschikt wordt geacht voor de functie, bepaalt de algemeen bestuurder opnieuw het aantal geslaagden volgend in de algemene rangschikking, die mogen deelnemen aan deze proef. Hij herhaalt deze handeling zoveel als nodig is telkens met inachtneming van de volgorde van de rangschikking.

De inschrijving voor de aanvullende proef is niet verplicht. § 2. De kandidaten voor de aanvullende proef worden opgeroepen door de Algemeen bestuurder in de volgorde van de algemene rangschikking. Ze worden per brief opgeroepen, minstens tien dagen voor de datum van de proef. Deze termijn gaat van start vanaf de indiening van de aangetekende brief bij de post, behalve in geval van ander bewijs van de ontvanger.

De kandidaten die voor de aanvullende proef afwezig zijn zonder rechtvaardiging, worden niet meer ingelicht zolang zij hier schriftelijk niet achter vragen. § 3. De geslaagden van de aanvullende proef die geschikt zijn geacht door de in paragraaf 5 bedoelde jury voor de uit te oefenen functie zijn het voorwerp van een bijzondere rangschikking, verschillend van de algemene rangschikking.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR of zijn vertegenwoordiger stelt het proces-verbaal op waarin de specifieke rangschikking van de kandidaten wordt opgenomen.

De algemene rangschikking wordt naast de specifieke rangschikking gelegd die op basis van de aanvullende proef is opgesteld. § 4. Onverminderd de toepassing van artikel 22 § 2, 4e lid, indien, voor een aanvullende proef, de algemene bestuurder beslist om een bijzondere reserve te vormen, worden de niet batig gerangschikte geslaagden van deze aanvullende proef daarin opgenomen. Zij behouden tegelijkertijd hun algemene rangschikking in de algemene reserve.

De geslaagden voor één of meerdere aanvullende proeven kunnen deel uitmaken van een of meerdere bijzondere reserves en, tegelijkertijd, van de algemene reserve.

De geslaagden voor de basisproef die niet geslaagd zijn voor de aanvullende proef of die er niet aan hebben deelgenomen, behouden hun algemene rangschikking evenals hun specifieke rangschikking vastgesteld op basis van andere aanvullende proeven waarvoor ze wel slaagden.

Na vijf maal niet geslaagd te zijn voor aanvullende proeven voor éénzelfde examen, wordt de geslaagde eveneens niet meer opgeroepen en van ambtswege uit de algemene reserve en de bijzondere reserves geschrapt. § 5. Een examenjury wordt voor elke aanvullende proef gevormd.

De jury bestaat uit een voorzitter, die de afgevaardigde bestuurder van SELOR is of zijn vertegenwoordiger en minstens twee assessoren of hun plaatsvervangers. De voorzitter en de assessoren of hun plaatsvervanger zijn stemgerechtigd. Bij gebrek aan consensus worden de beslissingen bij meerderheid van stemmen genomen.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR kan de algemeen bestuurder aanduiden om hem te vertegenwoordigen die zelf zich kan laten vertegenwoordigen door een ambtenaar met minstens de graad van hoofdadviseur van de dienst.

De afgevaardigde bestuurder van SELOR duidt, in overleg met de algemeen bestuurder de juryleden aan uit : 1° de ambtenaren van de diensten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, titularissen van een betrekking van een niveau dat minstens gelijk is aan het niveau van de toe te kennen betrekking en met een anciënniteit van minstens 3 jaar;2° en eventueel mensen die bijzonder gekwalificeerd zijn omwille van hun vaardigheden. HOOFDSTUK VI. - Toelating tot de stage van geslaagden

Art. 26.§ 1. Wanneer een vacante betrekking bezet moet worden door een geslaagde van een wervingsexamen en indien geen aanvullende proef georganiseerd werd voor de uit te oefenen betrekking, is het College gebonden door de algemene rangschikking van de geslaagden en houdt het rekening moet de volgorde van deze rangschikking. De algemeen bestuurder dient zo'n aanvraag in bij de afgevaardigde bestuurder van SELOR. Voor een werving uitgevoerd na een aanvullende proef, is het College gebonden door de bijzondere rangschikking opgesteld op basis van de aanvullende proef en houdt het rekening met de volgorde van deze rangschikking. De algemeen bestuurder richt een verzoek aanvraag in deze zin aan de afgevaardigde bestuurder van SELOR. § 2. Indien verschillende betrekkingen gelijktijdig aangeboden worden aan de geslaagden van een wervingsreserve, kan het College een beroep doen op de geselecteerde kandidaat na afronding van ofwel elk van de aanvullende proeven of van meerdere proeven. Indien de oproep plaats heeft na afronding van verschillende aanvullende proeven, kan de geselecteerde kiezen uit de betrekkingen waarvoor hij werd geselecteerd.

Onder geslaagden van twee of meerdere wervingsexamens, wordt voorrang verleend aan de geslaagden van het examen waarvan het proces-verbaal op de minst recente datum werd afgesloten.

Art. 26bis.§ 1. De geslaagden worden toegelaten tot de stage voor de functie waarvoor zij examen hebben afgelegd in de volgorde van de algemene rangschikking of in de volgorde van de bijzondere rangschikking in de gevallen waarin een aanvullende proef georganiseerd werd.

Het Collegelid belast met het Openbaar Ambt bepaalt een maximumtermijn voor de indiensttreding van de gekozen kandidaat.

Wanneer evenwel de geslaagde die werd aangeworven bij arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur bij zijn werkgever een opzeggingstermijn moet eerbiedigen, wordt hij in dienst geroepen de eerste dag van de maand die volgt op het verstrijken van deze termijn. § 2. De geslaagden kunnen vragen om tijdelijk niet meer ingelicht te worden om toegelaten te worden tot een stage. Op hun schriftelijk verzoek wordt met hun kandidatuur opnieuw rekening gehouden bij de eerstvolgende oproep.

De geslaagden die een oproep om een stage te volgen, niet beantwoorden worden van ambtswege geschorst en worden niet meer opgeroepen, zolang zij het niet per aangetekend schrijven aanvragen.

De geslaagden kunnen een voorgestelde betrekking weigeren. Na de derde weigering worden ze van ambtswege uit de algemene reserve en de bijzondere reserves geschrapt.

De geslaagden die een betrekking aanvaarden, verbinden er zich toe in dienst te treden. Zij die, na deze aanvaarding, weigeren in dienst te treden of de betrekking niet binnen de vastgelegde termijn aannemen, worden van ambtswege uit de genoemde reserves geschrapt. HOOFDSTUK VII. - Oproep tot de reserves behorende tot andere overheden

Art. 26ter.In afwezigheid van de wervingsreserve of indien geen enkele geslaagde van een reserve de voorgestelde betrekking aanvaardt, kan het Collegelid belast met het openbaar ambt, mits akkoord van de federale overheid of andere gefedereerde entiteiten, een beroep doen op de reserves van geslaagden die vallen onder deze overheid voor een werving in een betrekking van de diensten van het College.

In dit geval organiseert de afgevaardigde bestuurder van SELOR of de persoon die hij afvaardigt, een of meerdere aanvullende proeven volgens de regels voorzien in artikel 25 van dit besluit ».

Art. 3.In artikel 27, § 1, van hetzelfde besluit, worden de woorden « zonder afbreuk te doen aan de uitzonderingen als bedoeld in artikel 17, § 2, voor dewelke geen stage is voorzien » geschrapt.

Art. 4.Artikel 28 van hetzelfde besluit wordt geschrapt.

Art. 5.In artikel 36 van hetzelfde besluit wordt paragraaf 1 geschrapt.

Art. 6.In artikel 39 van hetzelfde besluit wordt paragraaf 2, 2e lid geschrapt.

Art. 7.Het Collegelid belast met het Openbaar Ambt is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 19 april 2012.

Chr. DOULKERIDIS, Voorzitter van het College B. CEREXHE, Collegelid belast met het Openbaar Ambt

^