Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 15 april 2004
gepubliceerd op 05 mei 2004

Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot bepaling van bijkomende verplichtingen inzake brandvoorkoming in de te huur gestelde woningen

bron
ministerie van het brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2004031198
pub.
05/05/2004
prom.
15/04/2004
ELI
eli/besluit/2004/04/15/2004031198/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

15 APRIL 2004. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot bepaling van bijkomende verplichtingen inzake brandvoorkoming in de te huur gestelde woningen


De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Gelet op de Ordonnantie van 17 juli 2003 houdende de Brusselse Huisvestingscode, inzonderheid op het artikel 4, § 2;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 december 2003;

Gelet op het advies van de Adviesraad voor Huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gegeven op 30 januari 2004;

Gelet op het advies 7787 van de Hoge Gezondheidsraad, gegeven op 9 mei 2003;

Gelet het akkoord van de Minister van Begroting;

Gelet op het advies van de Afdeling Wetgeving van de Raad van State, gegeven op 23 maart 2004, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op voorstel van de Minister bevoegd voor Huisvesting en Energie en van de Minister bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Besluit :

Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° Lokaal : de ruimte in de woning die van de andere ruimten wordt gescheiden door wanden die van de vloer tot het plafond reiken.2° Evacuatietraject : al de lokalen die men moet doorlopen om vanuit de slaapkamer(s) de buitendeur van de woning te bereiken;3° BOSEC : Belgian Organisation for Security Certification.Het door de Federale Overheidsdienst Economische Zaken erkende organisme voor de certificering van rookmelders.

Art. 2.Elk lokaal op het evacuatietraject in de te huur gestelde woningen of moet voorzien zijn van een door BOSEC gelijkaardig erkend Europees organisme gecertificeerde rookmelder.

De rookmelder mag niet van het ionische type zijn en dient uitgerust te zijn met een ingebouwde batterij met een levensduur van meer dan vijf jaar of aangesloten te zijn op het elektrisch stroomnet (220 V).

In het laatste geval is er een noodbatterij voorzien voor het verzekeren van de goede werking van het toestel bij stroomonderbrekingen.

Deze melders moeten volgens de regelen der kunst worden geplaatst, zoals vermeld in bijlage I.

Art. 3.De verhuurder moet de aankoop-, en installatiekosten van de melders dragen De verhuurder moet de vervangingskosten van de melder dragen na afloop van de door de fabrikant vermelde levensduur van de batterij of wanneer de huurder de vroegtijdige ontlading van de batterij of een gebrekkige werking vaststelt en de verhuurder daarvan per aangetekende brief verwittigt.

In elk geval moet de verhuurder de melder vervangen ten laatste tien jaar na de oorspronkelijke plaatsing.

Art. 4.Bij wijze van overgangsmaatregel, mogen de verhuurders die aantonen dat ze vóór de datum van bekendmaking van dit besluit rookmelders hebben geplaatst die niet voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van dit besluit, deze behouden tot aan de vervangingsdatum van het toestel (tien jaar na de oorspronkelijke plaatsing) en ten laatste tot 1 januari 2010.

Art. 5.Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2005.

Brussel, op 15 april 2004.

Voor de Regering : J. SIMONET, Minister-Voorzitter E. TOMAS, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, bevoegd voor Werkgelegenheid, Economie, Energie en Huisvesting J. CHABERT, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, bevoegd voor Openbare Werken, Vervoer, Brandbestrijding en Dingende Medische Hulp.

^