Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 08 juli 2013

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel " Contractueel Onderzoek ", deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, s Bij de RT projecten wordt een " top-down " benadering gevolgd op basis van gerichte onder(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2013024255
pub.
08/07/2013
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, cel " Contractueel Onderzoek ", deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn (oproep 2014).

Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (" Targeted Research ") en RF (" Free Research ") projecten.

Bij de RT projecten wordt een " top-down " benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid en het Kabinet van de Minister van Landbouw. Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld binnen België inschrijven door het indienen van projectvoorstellen.

De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een " bottom-up " benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 6 bladzijden, exclusief situering van het project en identificatie van de promotoren).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die zal gebeuren op basis van het belang en de relevantie voor het beleid en het wetenschappelijke niveau, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel : 02-524 90 93 Fax : 02-524 75 11 - e-mail : contractueel.onderzoek@gezondheid.belgie.be).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2014 : Thema 1 : Wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn, het gedrag en de gezondheidstoestand van in België verkochte pups (Acron.

PUPWELFARE).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 2 : Biocidegebruik op varkens- en pluimveebedrijven en relatie tot de antimicrobiële resistentieproblematiek (Acron. BIOCAMRISK).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 3 : Reductie van Salmonella Typhimurium besmetting van varkens door vaccinatie (Acron : SUSALVAC).

Maximum toelage : 350.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 4 : Ontwikkeling van orale actieve en passieve immunisatietechnieken tegen Campylobacter bij braadkippen, bruikbaar onder praktijkomstandigheden (Acron. CAMPIMMUN).

Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 5 : Snellere en nauwkeuriger identificatie van wettelijk te bestrijden (zoönotische) Salmonella serotypes bij pluimvee en varkens (Acron. SALMSTID).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 6 : Inventaris van de mogelijke vectoren van infectieuze anemie bij paardachtigen in België, studie van de activiteitsperiode ervan, van de factoren die deze beïnvloeden en van de beschermingsmaatregelen (Acron. EQIAVEC).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

Thema 7 : Detectie, bestrijdingsmaatregelen en impactstudie voor Epitrix in België (Acron. DEPITRIM).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 8 : Ontwikkeling van een procedure voor risicobeoordeling in samenhang met het gebruik van apparatuur voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in het kader van artikel 8 van Richtlijn 2009/128 en ontwikkeling van aangepaste specifieke controleprotocollen (Acron. APESTICON).

Maximum toelage : 100.000 euro.

Maximum duur : 12 maanden.

Thema 9 : Omzetting van vormen van zearalenon en deoxynivalenol in zoogdieren (Acron. ZENDONCONVERT).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 10 : Pyrrolizidinealkaloïden in melk, honing en andere levensmiddelen (Acron. PASFOOD) Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

Thema 11 : Nicotine in gekweekte paddenstoelen : contaminatie of endogene biosynthese? (Acron. NICOTIMUS).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 12 : Monitoring van de aanwezigheid van polygebromeerde vlamvertragers in levensmiddelen (Acron. FLAREFOOD).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Cel " Contractueel Onderzoek " Eurostation II - 05 E 004 Victor Hortaplein 40, bus 10 1060 Brussel De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 12 september 2013.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.belgium.be/CO_RC), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel : 02-524 90 91; e-mail : (dominique.vandekerchove@gezondheid.belgie.be) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel : 02-524 90 92; e-mail : ria.nouwen@gezondheid.belgie.be).

^