Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 21 september 2006

Bestuurszaken Verkiezingen van 8 oktober 2006. - Bericht aan de kiezers. - Mededeling voorgeschreven door artikel 5 van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de Provincieraadsverkiezingen Ingevolge artikel 7 van de Gemeentekieswet hebbe Artikel 29 van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de Provincieraadsverkiezingen, bepaalt d(...)

bron
vlaamse overheid
numac
2006036488
pub.
21/09/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

VLAAMSE OVERHEID


Bestuurszaken Verkiezingen van 8 oktober 2006. - Bericht aan de kiezers. - Mededeling voorgeschreven door artikel 5 van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de Provincieraadsverkiezingen Ingevolge artikel 7 van de Gemeentekieswet hebben de verkiezingen voor de vernieuwing van de gemeenteraden van rechtswege om de zes jaar plaats, op de tweede zondag van oktober.

Artikel 29 van de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de Provincieraadsverkiezingen, bepaalt dat de verkiezingen voor de vernieuwing van de provincieraden plaats hebben op dezelfde dag als die bepaald voor de vernieuwing van de gemeenteraden.

Artikel 273 van het Gemeentedecreet bepaalt dat in gemeenten met meer dan 100 000 inwoners, op initiatief van de gemeenteraad, binnengemeentelijke territoriale organen kunnen worden opgericht. De leden van die districtsraden worden voor zes jaar gekozen door de gemeenteraadskiezers die in de bevolkingsregisters van de gemeente zijn ingeschreven en wonen in de gebiedsomschrijving van het betrokken district. Die verkiezingen worden georganiseerd op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen en worden geregeld door de bepalingen opgenomen in de gemeentekieswet. Verkiezingen van districtsraden worden enkel georganiseerd in de stad Antwerpen.

Overeenkomstig artikel 17bis van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, worden de leden van de raden voor maatschappelijk welzijn van de randgemeenten, bedoeld bij artikel 7 van de gecoördineerde wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem) en van de gemeente Voeren rechtstreeks verkozen door de gemeenteraadskiezers. 1. Dag en uur van de verkiezingen. De verkiezingen voor de gemeenteraden, provincieraden, districtsraden en OCMW-raden zullen plaats hebben op zondag 8 oktober 2006.

De stembureaus zijn geopend van 8 tot 16 uur in de gemeenten waar de stemming geautomatiseerd is en van 8 tot 14 uur in de andere gemeenten. 2. Oproepingsbrief. Elke kiezer ontvangt ten minste vijftien dagen vóór de verkiezing een oproepingsbrief. De kiezer die geen oproepingsbrief ontvangt wordt verzocht zich bij het gemeentebestuur te informeren over de reden hiervan. Wanneer hij ingeschreven is op de kiezerslijst kan hij zijn oproepingsbrief afhalen op de gemeentesecretarie tot op de dag van de stemming, uiterlijk om 12 uur.

Voor de Belgische kiezers is de oproepingsbrief wit. Ze mogen stemmen voor alle verkiezingen. De niet-Belgische kiezers die zich hebben laten registreren en die ingeschreven zijn op de kiezerslijst ontvangen een blauwe oproepingsbrief. Zij mogen alleen hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en in Antwerpen voor de verkiezing van de districtsraden. 3. Voorwaarden om aan de stemming te mogen deelnemen. Voor de Belgische kiezers : - Belg zijn; - ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente op 1 augustus 2006, dag waarop de kiezerslijst werd vastgesteld; - de volle leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing bepaald in artikel 6 en 7 van het Kieswetboek.

Niet-Belgische kiezers kunnen aan de gemeente- en districtsraadsverkiezingen deelnemen op voorwaarde dat zij : - uiterlijk op 1 augustus 2006 in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente ingeschreven zijn; - de volle leeftijd van 18 jaar bereikt hebben; - zich hebben laten registreren op de kiezerslijst van de gemeente; - zich niet bevinden in een van de gevallen van uitsluiting of schorsing, die bepaald worden in artikel 6 en 7 van het Kieswetboek.

Niet-Belgische kiezers van buiten de Europese Unie moeten als bijkomende voorwaarde kunnen aantonen dat ze vijf jaar ononderbroken gedekt door een wettelijk verblijf in België verblijven en moeten ook een verklaring afleggen waarbij ze zich ertoe verbinden de Grondwet, de wetten van het Belgische volk en het Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden na te leven. 4. Indienen van een bezwaar. Als een kiezer niet op de kiezerslijst staat, kan hij tot 26 september 2006 (twaalf dagen vóór de verkiezingen) bezwaar indienen bij het gemeentebestuur indien hij meent aan de kiesvoorwaarden te voldoen.

Het bezwaar moet worden ingediend bij verzoekschrift en moet, samen met de bewijsstukken waarvan de verzoeker gebruik wenst te maken, tegen ontvangstbewijs worden neergelegd op de gemeentesecretarie of onder een ter post aangetekende omslag worden gericht aan het College van burgemeester en schepenen.

Indien de verzoeker verklaart niet in staat te zijn te schrijven, kan het bezwaar mondeling worden ingediend bij de gemeentesecretaris of bij diens gemachtigde.

Het College van burgemeester en schepenen doet over elk bezwaar uitspraak binnen een termijn van vier dagen, te rekenen vanaf het indienen van het verzoekschrift en in elk geval vóór de zevende dag voor die van de verkiezing.

Brussel, 12 september 2006.

M. KEULEN, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

^