Etaamb.openjustice.be
Arrest
gepubliceerd op 13 december 2006

Uittreksel uit arrest nr. 181/2006 van 29 november 2006 Rolnummer 3877 In zake : het beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van artikel 7 van de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen en van de artikelen 85 en 86 van de p Het Arbitragehof, samengesteld uit de voorzitters A. Arts en M. Melchior, en de rechters R. Henn(...)

bron
arbitragehof
numac
2006203952
pub.
13/12/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Uittreksel uit arrest nr. 181/2006 van 29 november 2006 Rolnummer 3877 In zake : het beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van artikel 7 van de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen en van de artikelen 85 en 86 van de programmawet van 27 december 2005, ingesteld door de vzw « Sociare, Socioculturele Werkgeversfederatie » en de vzw « Davidsfonds ».

Het Arbitragehof, samengesteld uit de voorzitters A. Arts en M. Melchior, en de rechters R. Henneuse, M. Bossuyt, J.-P. Snappe, E. Derycke en J. Spreutels, bijgestaan door de griffier P.-Y. Dutilleux, onder voorzitterschap van voorzitter A. Arts, wijst na beraad het volgende arrest : I. Onderwerp van het beroep en rechtspleging Bij verzoekschrift dat aan het Hof is toegezonden bij op 27 januari 2006 ter post aangetekende brief en ter griffie is ingekomen op 30 januari 2006, is beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging ingesteld van artikel 7 van de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 juli 2005) en van de artikelen 85 en 86 van de programmawet van 27 december 2005 (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 30 december 2005, tweede editie) door de vzw « Sociare, Socioculturele Werkgeversfederatie », met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, J. Stevensstraat 8, en de vzw « Davidsfonds », met maatschappelijke zetel te 3000 Leuven, Blijde-Inkomststraat 79. (...) II. In rechte (...) B.1. Het beroep tot vernietiging is gericht tegen artikel 7 van de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen en tegen de artikelen 85 en 86 van de programmawet van 27 december 2005.

Die bepalingen luiden : « Art. 7 [van de voormelde wet van 20 juli 2005]. In artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 20 december 1996 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 8 augustus 1997, de wet van 22 mei 2001 en de wet van 27 december 2004, wordt het eerste lid vervangen als volgt : ' Een solidariteitsbijdrage is verschuldigd door de werkgever die gelijk welk voertuig, dat ook voor andere dan louter beroepsdoeleinden wordt gebruikt, rechtstreeks of onrechtstreeks ter beschikking stelt van zijn werknemer, ongeacht elke financiële bijdrage van de werknemer in de financiering of het gebruik van dit voertuig. Wordt verondersteld ter beschikking van de werknemer te zijn gesteld voor andere dan louter beroepsdoeleinden, ieder voertuig dat op naam van de werkgever is ingeschreven of dat het voorwerp uitmaakt van een huur- of leasingcontract of van gelijk welk ander contract voor het gebruik van het voertuig, behalve indien de werkgever aantoont ofwel dat het gebruik voor ander dan louter beroepsdoeleinden uitsluitend gebeurt door een persoon die niet valt onder het toepassingsgebied van de sociale zekerheid voor werknemers, ofwel dat het voertuig voor louter beroepsdoeleinden wordt gebruikt. ' ». « Art. 85 [van de voormelde programmawet van 27 december 2005]. In de zin van artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, vervangen bij de wet van 27 december 2004 en gewijzigd bij de wet van 20 juli 2005, wordt onder ' voertuig ter beschikking gesteld aan de werknemer voor andere dan loutere beroepsdoeleinden ' verstaan : onder andere het voertuig dat de werkgever ter beschikking stelt aan de werknemer om de woon-werkverplaatsing individueel af te leggen en/of voor privé gebruik alsook het voertuig gebruikt voor het collectief vervoer van werknemers.

Art. 86 [van de voormelde programmawet van 27 december 2005]. In artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, vervangen bij de wet van 27 december 2004 en gewijzigd bij de wet van 20 juli 2005, wordt tussen het tweede en het derde lid het volgende lid ingevoegd : ' In geval van terbeschikkingstelling van een voertuig voor het collectief vervoer van werknemers is de solidariteitsbijdrage bepaald door dit artikel verschuldigd, behalve indien het gaat om een systeem van vervoer van werknemers overeengekomen door de sociale partners waarin gebruikt wordt gemaakt van een voertuig, behorend tot de categorie N1, waarin, naast de chauffeur, minstens twee andere werknemers van de onderneming aanwezig zijn gedurende minstens 80 % van het afgelegde traject van en naar de woonplaats van de chauffeur en voor zover de werkgever bovendien bewijst dat er geen ander privégebruik wordt gemaakt van dit voertuig. ' ».

Ten aanzien van de ontvankelijkheid van het beroep B.2.1. De Ministerraad betwist de ontvankelijkheid van het beroep.

Hoewel het beroep tot vernietiging formeel tegen een aantal bepalingen van de wetten van 20 juli 2005 en 27 december 2005 is gericht, zou uit zowel de tekst en de draagwijdte van die bestreden normen als uit de in het verzoekschrift uiteengezette grieven blijken dat de verzoekende partijen in wezen artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004 bestrijden, waartegen zij eerder een beroep tot vernietiging hebben ingesteld, dat aanleiding heeft gegeven tot het arrest nr. 94/2006. De thans bestreden bepalingen zouden louter interpretatieve bepalingen zijn die geen nieuwe normen invoeren. Aangezien de programmawet van 27 december 2004 in het Belgisch Staatsblad van 31 december 2004 is bekendgemaakt, zou het huidige beroep, ingediend op 27 januari 2006, kennelijk laattijdig zijn.

B.2.2. In zoverre de exceptie van niet-ontvankelijkheid van het beroep op de laattijdige indiening ervan is gebaseerd, kan zij niet worden aangenomen, nu het verzoekschrift binnen de beroepstermijn van zes maanden is ingediend. De omstandigheid dat sommige van de thans bestreden bepalingen een interpretatief karakter zouden hebben, doet daaraan niets af.

B.2.3. In zoverre de exceptie het feit bekritiseert dat de grieven die door de verzoekende partijen worden aangevoerd in wezen betrekking hebben op andere bepalingen dan degene die thans worden bestreden, wordt het onderzoek van de exceptie gevoegd bij dat van de grond van de zaak.

B.3.1. De Ministerraad betwist tevens de ontvankelijkheid van het beroep, in zoverre het door de eerste verzoekende partij is ingesteld.

Die partij zou niet opkomen voor een collectief belang, doch uitsluitend voor de individuele belangen van haar leden. Bovendien zou haar maatschappelijk doel niet worden geraakt door de bestreden norm, omdat er een onvoldoende rechtstreeks verband is tussen haar opdracht en de bestreden maatregel.

B.3.2. De artikelen 4 en 5, eerste lid, van de statuten van de vzw « Sociare, Socioculturele Werkgeversfederatie » bepalen : «

Art. 4.Sociare stelt zich tot doel, vanuit een zo sterk mogelijke representatieve positie, de belangen te bevorderen van de werkgevers van de socioculturele sector en van haar leden in het bijzonder. Zij doet dit in het bijzonder door middel van belangenbehartiging en dienstverlening, opdat de werkgevers hun maatschappelijke doelstelling in optimale omstandigheden zouden kunnen nastreven.

Art. 5.Tot de concrete activiteiten behoren onder meer alle activiteiten die de belangenbehartiging en dienstverlening bevorderen, het voeren en bevorderen van het overleg onderling, het overleg met de werknemersorganisaties, met de overheid en met derden, vertegenwoordiging in de geëigende structuren, bijstand en assistentie in juridische aangelegenheden, organiseren van vorming en opleiding voor de leden. [...] ».

Op grond van haar maatschappelijke doelstelling kan de vereniging zonder winstoogmerk beroep instellen tegen de in het geding zijnde bepalingen, die de aangesloten werkgevers in de socioculturele sector zouden kunnen raken in het kader van hun werk. Er is derhalve een voldoende rechtstreeks verband tussen de maatschappelijke opdracht van de eerste verzoekende partij en de bestreden bepalingen.

De exceptie van niet-ontvankelijkheid wegens ontstentenis van het vereiste belang van de eerste verzoekende partij wordt verworpen.

Ten gronde Ten aanzien van het eerste middel B.4. Het eerste middel is afgeleid uit de schending van het grondwettelijk beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Het middel omvat verschillende onderdelen.

B.5.1. De Ministerraad voert aan dat de verzoekende partijen in ieder geval geen belang hebben bij enkele van de onderdelen van het eerste middel.

B.5.2. De bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof maakt geen onderscheid tussen de verzoekers naar gelang van de aard van de grondwettelijke regels waarvan zij de schending aanvoeren. De wet eist dat de natuurlijke personen en de rechtspersonen die een beroep instellen, van hun belang doen blijken. Zodra het belang van de verzoekende partijen bij het beroep tot vernietiging is aangetoond, dienen zij niet daarenboven te getuigen van een belang bij elk van de middelen of de onderdelen van de middelen die zij aanvoeren.

De excepties van de Ministerraad ten aanzien van verschillende onderdelen van het eerste middel worden verworpen.

B.6. Het oorspronkelijke artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, zoals ingevoegd bij koninklijk besluit van 20 december 1996 en later gewijzigd, vóór de vervanging ervan door artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004, voorzag in de betaling van een solidariteitsbijdrage door de werkgever die aan de werknemer een voertuig ter beschikking stelde dat ook voor persoonlijk en individueel gebruik kon worden aangewend. Die solidariteitsbijdrage bedroeg 33 procent van het voordeel dat de werknemer ontving door de wagen privé te gebruiken en dat geraamd werd overeenkomstig de beginselen van artikel 36 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, rekening houdend met de fiscale paardenkracht en het aantal privé afgelegde kilometers, bedrag dat werd verminderd met de persoonlijke bijdrage die de werknemer eventueel aan de werkgever betaalde.

De toepassing van die regeling stuitte op verschillende problemen. Zo konden de instellingen die de bijdrage dienden te innen, niet beschikken over gegevens die een controle inzake de juistheid van de betaalde bijdrage mogelijk maakten. De betwistingen nopens het begrip « afstand woon-werkplaats » en nopens de omschrijving van het begrip « voordeel » - wegens de gedeeltelijke tegemoetkoming van de werknemer in de kosten met betrekking tot het ter beschikking gestelde voertuig - bemoeilijkten de toepassing (Parl. St., Kamer, 2004-2005, DOC 51-1437/001, p. 16).

B.7. Om de voormelde problemen te ondervangen, voerde artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004 een solidariteitsbijdrage op bedrijfsvoertuigen in waarbij de grondslag voor de inning van de solidariteitsbijdrage werd verruimd door alle voertuigen eraan te onderwerpen die ter beschikking zijn gesteld van de werknemer en niet uitsluitend bestemd zijn voor beroepsdoeleinden, zonder rekening te houden met de eventuele bijdrage van de werknemer in de financiering ervan. Tevens wordt ook een ecologische doelstelling nagestreefd, doordat de berekeningswijze aanzet tot meer respect voor het milieu.

De solidariteitsbijdrage is bovendien een forfaitaire sociale bijdrage aangepast volgens de ecologische normen op basis van de schadelijke gasuitstoot waaronder CO2 en brandstofverbruik, waardoor, volgens de parlementaire voorbereiding, de minst vervuilende wagens nog nooit zo goedkoop zullen zijn geweest. Het aantal voertuigen dat onderworpen is aan de solidariteitsbijdrage werd hierdoor vanaf 2005 verhoogd van 120 000 tot 300 000. Wel zou erover worden gewaakt dat de gemiddelde bijdrage per voertuig voor wat betreft het bestaande wagenpark niet stijgt.

Naar gelang van de inkomsten en van de reële impact van de maatregel kan de Koning bij een in Ministerraad overlegd besluit de bedragen van de solidariteitsbijdrage aanpassen om de budgettaire doelstelling te halen, onverminderd de verplichting om dat besluit te laten bekrachtigen door de wetgever binnen de termijn van negen maanden vanaf de bekendmaking ervan. Om een correcte inning van de verschuldigde bijdragen te verzekeren, zullen inlichtingen waarover sommige administraties beschikken, ter beschikking worden gesteld van de inspectiediensten belast met de controle van de toepassing van de reglementering betreffende de sociale zekerheid en van de instellingen die instaan voor de inning van de sociale zekerheidsbijdragen (ibid., pp. 16-18).

B.8. Bij het arrest nr. 94/2006 van 14 juni 2006 heeft het Hof het beroep verworpen dat door dezelfde verzoekende partijen tegen het voormelde artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004 was ingesteld.

B.9.1. De thans bestreden bepalingen wijzigen of interpreteren het voormelde artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981.

B.9.2. In de parlementaire voorbereiding worden die bepalingen als volgt toegelicht : - wat betreft artikel 7 van de wet van 20 juli 2005 : « Om een correcte inning van de solidariteitsbijdrage te verzekeren wordt een weerlegbaar vermoeden ingevoerd dat elk voertuig dat voor privédoeleinden van werknemers kan worden gebruikt inderdaad ook voor privédoeleinden gebruikt wordt. De werkgever kan dit vermoeden weerleggen door of wel aan te tonen dat het voertuig wordt gebruikt door een persoon die niet valt onder het toepassingsgebied van de sociale zekerheid voor werknemers of door aan te tonen dat het voertuig wel degelijk louter voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

Elementen zoals een clausule in een arbeidsovereenkomst die het privégebruik verbiedt, of zoals een verzekeringsovereenkomst waaruit blijkt dat schade ingevolge privé gebruik niet gedekt wordt, kunnen deel uitmaken van de bewijsvoering maar volstaan op zich niet. Om vrijgesteld te kunnen worden van de solidariteitsbijdrage voor een bepaalde wagen moet de werkgever aan de hand van zijn carpolicy kunnen aantonen dat het verboden is om die wagen privé te gebruiken.

Bijvoorbeeld door regels te voorzien die de werknemers verplichten om de wagen 's avonds op de bedrijfsterreinen te parkeren, of door te voorzien dat enkel de werknemer die van wacht is de wagen mee naar huis mag nemen. Dit verbod moet voorwerp kunnen vormen van een controle door de werkgever en eventueel gekoppeld zijn aan sancties.

De uitwerking is bepaald op 1 juli 2005 en zal dan ook gelden voor de bijdragen verschuldigd met ingang van het derde kwartaal 2005 » (Parl.

St., Kamer, 2004-2005, DOC 51-1922/001, pp. 4-5); - wat betreft « Afdeling 3. - Bedrijfswagens » (artikelen 85 tot 87) van de programmawet van 27 december 2005 : « Deze afdeling bevat een interpretatieve bepaling van het begrip ' voertuig ter beschikking gesteld aan de werknemer voor andere dan loutere beroepsdoeleinden ', zoals vermeld in artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, vervangen bij de wet van 27 december 2004 en gewijzigd bij de wet van 20 juli 2005.

Artikel 38, § 3quater, van de voornoemde wet van 29 juni 1981, zoals vervangen door artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004, kan vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe regeling op 1 januari 2005 niet anders begrepen worden dan is aangegeven in de interpretatieve bepaling. Eén van de principes van deze nieuwe regeling is immers dat een solidariteitsbijdrage verschuldigd is zodra de werkgever een voertuig, dat niet uitsluitend bestemd is voor beroepsdoeleinden, ter beschikking stelt van zijn werknemer (Memorie van Toelichting, Parl.

St., Kamer 2004-2005, nr. 1437/001, p. 16). De wetgever maakt geen onderscheid tussen het individuele en het collectieve gebruik van het voertuig dat door de werkgever ter beschikking werd gesteld » (Parl.

St., Kamer, 2005-2006, DOC 51-2097/001, pp. 47-48); - wat betreft artikel 85 van de programmawet van 27 december 2005 : « Dit artikel heeft tot doel de interpretatie van het begrip ' een voertuig ter beschikking gesteld aan de werknemer voor andere dan loutere beroepsdoeleinden ' te geven. Hierdoor wordt verwarring over het toepassingsgebied van de solidariteitsbijdrage op bedrijfswagens vermeden. Deze doelstelling rechtvaardigt dat de wetgever, de betekenis van deze bepaling zou uitleggen, zonder de draagwijdte ervan te wijzigen.

Hierbij ligt het enkel in de bedoeling de bewoordingen ' een voertuig ter beschikking gesteld aan de werknemer voor andere dan loutere beroepsdoeleinden ' uit te leggen in de zin die overeenstemt met het streven van de wetgever om een solidariteitsbijdrage te heffen in hoofde van de werkgever, op onder andere het voertuig dat de werkgever ter beschikking stelt aan zijn werknemer om hetzij de woon-werkverplaatsing af te leggen of voor privégebruik alsook het voertuig gebruikt voor het collectief vervoer van werknemers. [...] Tijdens de begrotingsopmaak 2006 heeft de regering eveneens bevestigd dat het vermoeden ingelast door de wet van 20 juli 2005 ook toepasselijk is op de voertuigen gebruikt voor het collectief vervoer van werknemers » (ibid., p. 48); - wat betreft artikel 86 van de programmawet van 27 december 2005 : « Rekening houdend met de opmerking van de Raad van State heeft de regering beslist de omschrijving van het begrip ' collectief vervoer van werknemers ' op te nemen in een specifieke bepaling. Deze omschrijving heeft uitwerking met ingang vanaf 1 januari 2005 gezien het feit dat het vanaf het begin duidelijk was dat het collectief vervoer in het toepassingsgebied van het nieuwe stelsel van solidariteitsbijdrage opgenomen was en dat het nieuwe stelsel op 1 januari 2005 in werking is getreden.

Rekening houdend met het feit dat geen enkele reglementering het begrip ' collectief vervoer van werknemers ' omschrijft, moet, voor de toepassing van de wetgeving met betrekking tot de solidariteitsbijdrage verschuldigd bij toepassing van artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981, worden verstaan onder ' collectief vervoer van werknemers ', een systeem van vervoer van werknemers overeengekomen door de sociale partners waarin gebruikt wordt gemaakt van een voertuig, behorend tot de categorie N1, waarin, naast de chauffeur, minstens twee andere werknemers van de onderneming aanwezig zijn gedurende minstens 80 % van het afgelegde traject van en naar de woonplaats van de chauffeur. De werkgever draagt de bewijslast van die elementen.

In dat geval is de solidariteitsbijdrage niet verschuldigd op voorwaarde dat de werkgever bovendien bewijst dat er geen ander privégebruik wordt gemaakt van het voertuig gebruikt voor het collectief vervoer van werknemers » (ibid., pp. 48-49).

Eerste onderdeel B.10.1. In de zaak nr. 3740 hadden de verzoekende partijen een soortgelijke grief aangevoerd. Bij het arrest nr. 94/2006 heeft het Hof die grief niet gegrond verklaard om de volgende redenen : « B.8. Het verschil in behandeling dat erin bestaat dat de solidariteitsbijdrage uitsluitend verschuldigd is voor bedrijfswagens die aan werknemers ter beschikking worden gesteld en niet aan zelfstandigen of bedrijfsleiders, berust op een objectief criterium, namelijk het statuut van de socialezekerheidsgerechtigde. Ofschoon ook een ecologische doelstelling wordt nagestreefd, is de financiering van het stelsel van de sociale zekerheid van de werknemers het hoofddoel van de bestreden maatregel. Overigens dient een wijziging in een stelsel van de sociale zekerheid niet noodzakelijk een wijziging in de andere stelsels ervan mee te brengen. De maatregel is niet zonder redelijke verantwoording ».

B.10.2. Te dezen is er geen aanleiding om anders te beslissen.

Het eerste onderdeel van het eerste middel is niet gegrond.

Tweede onderdeel B.11.1. In de zaak nr. 3740 hadden de verzoekende partijen een soortgelijke grief aangevoerd, met dien verstande dat zij thans niet meer aanvoeren dat met het ter beschikking stellen van een bedrijfswagen aan de werknemers een aantrekkelijk loonpakket wordt aangeboden, door die werknemers toe te staan de bedrijfswagen ook voor privédoeleinden te gebruiken.

Hoe dan ook, het ter beschikking stellen van een bedrijfswagen door de werkgever maakt in de regel een voordeel in het loonpakket van de werknemer uit. De wetgever vermocht ervan uit te gaan dat dat voordeel de vergoeding voor niet-professioneel gereden kilometers die de werknemer betaalt, overtreft, inzonderheid omdat die werknemer de aankoop van zulk een voertuig niet zelf hoeft te financieren.

Bij het arrest nr. 94/2006 heeft het Hof die grief niet gegrond verklaard om de volgende redenen : « B.9. Het door de verzoekende partijen bekritiseerde verschil in behandeling tussen de werknemer die zijn eigen wagen gebruikt en een vergoeding ontvangt voor de professioneel gereden kilometers, voor wie de solidariteitsbijdrage niet verschuldigd is, en de werknemer die een door de werkgever ter beschikking gestelde wagen gebruikt en een vergoeding betaalt voor de niet-professioneel gereden kilometers, voor wie de solidariteitsbijdrage wel verschuldigd is, berust op een criterium van onderscheid dat is afgeleid uit het feit dat de solidariteitsbijdrage enkel van toepassing is wanneer de werkgever rechtstreeks of onrechtstreeks aan de werknemer een voertuig ter beschikking stelt dat ook voor andere dan beroepsdoeleinden is bestemd. De bestreden maatregel betreft aldus een situatie die wezenlijk verschilt van die waarin een vergoeding voor professioneel gereden kilometers wordt toegekend aan de werknemer. Een dergelijke maatregel is overigens relevant om de in B.7 omschreven doelstelling te bereiken. Zelfs wanneer de werknemer bijdraagt in de kosten van het gebruik van het door de werkgever ter beschikking gestelde voertuig, is het door hem ontvangen voordeel nog voldoende groot opdat het kan worden beschouwd als een loonvoordeel dat de solidariteitsbijdrage redelijk verantwoordt ».

B.11.2. Te dezen is er geen aanleiding om anders te beslissen.

Het tweede onderdeel van het eerste middel is niet gegrond.

Derde tot en met zevende onderdeel B.12.1. In die onderdelen worden de volgende verschillen in behandeling bekritiseerd : - de solidariteitsbijdrage is uitsluitend verschuldigd voor de voertuigen die behoren tot de categorieën M1 en N1 - zoals bepaald in het koninklijk besluit van 15 maart 1968 « houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen » - en niet voor de andere voertuigen (derde onderdeel); - de berekening van de solidariteitsbijdrage voor voertuigen verschilt, naargelang de CO2-uitstoot al dan niet bekend is bij de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (vierde onderdeel); - door het opleggen van een minimale maandelijkse solidariteitsbijdrage voor de milieuvriendelijkste voertuigen moet verhoudingsgewijs een hogere solidariteitsbijdrage worden betaald dan voor andere, meer vervuilende voertuigen (vijfde onderdeel); - de Koning wordt gemachtigd om de bijdrage te verhogen of te verlagen en om bepaalde voertuigen van categorie N1 uit te sluiten, zonder dat de wet criteria vastlegt op basis waarvan die aanpassingen dienen te gebeuren (zesde onderdeel); - de socialezekerheidsregelingen voor de toekenning van een bedrijfswagen, enerzijds, en voor enig ander loonvoordeel, anderzijds, zijn verschillend (zevende onderdeel).

B.12.2. De grieven die in het derde tot en met het zevende onderdeel worden uiteengezet, kunnen niet aan de thans bestreden bepalingen worden toegeschreven. Die grieven hebben in werkelijkheid betrekking op bepalingen van artikel 38, § 3quater, van de wet van 29 juni 1981, zoals vervangen bij artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004. Die bepalingen kunnen niet meer worden bestreden, aangezien de termijn om een beroep tot vernietiging tegen de voormelde wet van 27 december 2004 in te stellen, is verstreken. Het derde tot en met het zevende onderdeel van het eerste middel zijn niet ontvankelijk.

Achtste onderdeel B.13.1. Krachtens artikel 86 van de programmawet van 27 december 2005 kunnen voertuigen, ter beschikking gesteld voor het collectieve vervoer van werknemers, onder bepaalde voorwaarden van de solidariteitsbijdrage worden vrijgesteld wanneer het collectieve vervoer wordt georganiseerd met voertuigen die behoren tot de categorie N1, dit zijn voor het vervoer van goederen bestemde voertuigen met een maximale massa van ten hoogste 3,5 ton. Volgens de verzoekende partijen zou geen enkele verantwoording bestaan voor het feit dat die vrijstelling enkel geldt voor het collectieve vervoer met dat type van voertuigen.

B.13.2. Zowel uit de bewoordingen van het bestreden artikel 87 als uit de parlementaire voorbereiding ervan, die in B.9.2 in herinnering is gebracht, blijkt dat het aangeklaagde verschil in behandeling op zeer specifieke objectieve criteria berust. De vrijstelling waarin die bepaling voorziet, geldt immers enkel wanneer aan een aantal cumulatieve voorwaarden is voldaan : het moet gaan om een systeem van vervoer van werknemers overeengekomen door de sociale partners waarin gebruikt wordt gemaakt van een voertuig, behorend tot de categorie N1, waarin, naast de chauffeur, minstens twee andere werknemers van de onderneming aanwezig zijn gedurende minstens 80 pct. van het afgelegde traject van en naar de woonplaats van de chauffeur en voor zover de werkgever bovendien bewijst dat geen ander privégebruik wordt gemaakt van dat voertuig.

In het licht van de doelstelling van de wetgever om onder de voormelde strikte voorwaarden in een vrijstelling van de solidariteitsbijdrage voor bepaalde voertuigen, ter beschikking gesteld voor collectief vervoer, te voorzien, kan de bestreden maatregel niet als onredelijk worden aangemerkt.

Het achtste onderdeel van het eerste middel is niet gegrond.

Ten aanzien van het tweede middel B.14.1. De verzoekende partijen voeren als tweede middel een schending aan van artikel 22 van de Grondwet, doordat de bestreden bepaling de Koning ertoe machtigt de modaliteiten te bepalen van de overdracht van informatie van de Administratie der directe belastingen en de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, terwijl alleen de wetgever bevoegd zou zijn om een dergelijke overdracht van gegevens mogelijk te maken.

B.14.2. De grief die in het tweede middel wordt uiteengezet kan niet aan de thans bestreden bepalingen worden toegeschreven. Die grief heeft in werkelijkheid betrekking op het laatste lid van artikel 38, § 3quater, van de voormelde wet van 29 juni 1981, zoals vervangen bij artikel 2 van de programmawet van 27 december 2004. Die bepaling kan niet meer worden bestreden, aangezien de termijn om een beroep tot vernietiging tegen de voormelde wet van 27 december 2004 in te stellen, is verstreken.

Het tweede middel is niet ontvankelijk.

Om die redenen, het Hof verwerpt het beroep.

Aldus uitgesproken in het Nederlands, het Frans en het Duits, overeenkomstig artikel 65 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof, op de openbare terechtzitting van 29 november 2006.

De griffier, P.-Y. Dutilleux.

De voorzitter, A. Arts.

^