Etaamb.openjustice.be
Arrêté Royal du 02 février 2007
publié le 02 mars 2007

Arrêté royal portant approbation de la modification des statuts de la « Caisse de Compensation pour Allocations familiales de la Centrale des Employeurs au Port d'Anvers »

source
service public federal securite sociale
numac
2007022263
pub.
02/03/2007
prom.
02/02/2007
ELI
eli/arrete/2007/02/02/2007022263/moniteur
moniteur
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

2 FEVRIER 2007. - Arrêté royal portant approbation de la modification des statuts de la « Caisse de Compensation pour Allocations familiales de la Centrale des Employeurs au Port d'Anvers »


ALBERT II, Roi des Belges, A tous, présents et à venir, Salut.

Vu les lois coordonnées relatives aux allocations familiales pour travailleurs salariés, notamment l'article 26, alinéa 3;

Vu la décision de l'assemblée générale statutaire de la « Caisse de Compensation pour Allocations familiales de la Centrale des Employeurs au Port d'Anvers » du 12 juin 2006;

Sur la proposition de Notre Ministre des Affaires sociales, Nous avons arrêté et arrêtons :

Article 1er.Est approuvée la modification des statuts de la « Caisse de Compensation pour Allocations familiales de la Centrale des Employeurs au Port d'Anvers », telle qu'adoptée par décision de son assemblée générale statutaire du 12 juin 2006.

Art. 2.Notre Ministre des Affaires sociales est chargé de l'exécution du présent arrêté.

Donné à Bruxelles, le 2 février 2007.

ALBERT Par le Roi : Le Ministre des Affaires sociales, R. DEMOTTE

BIJLAGE « KINDERBIJSLAGFONDS CEPA VZW " Brouwersvliet 33, bus 7, te 2000 Antwerpen Ondernemingsnummer: 0404.759.521 STATUTEN TITEL I. - Rechtsvorm - Naam - Zetel - Doel - Duur Rechtsvorm en naam Artikel 1. De vereniging heeft de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk, afgekort « VZW ».

Zij draagt de naam « Kinderbijslagfonds Cepa VZW ».

Zetel

Art. 2.De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 2000 Antwerpen, Brouwersvliet 33, bus 7, in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

Doel

Art. 3.De vereniging heeft tot doel de gezinsbijslag overeenkomstig de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor werknemers uit te keren.

Duur

Art. 4.De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.

Behoudens de gerechtelijke ontbinding kan zij ten allen tijde worden ontbonden bij beslissing van de algemene vergadering.

TITEL II. - Leden Aantal

Art. 5.Het aantal leden van de vereniging mag niet minder bedragen dan drie (3). Het aantal aangesloten werkgevers mag niet minder bedragen dan vijftig (50). De aangesloten werkgevers moeten gezamenlijk minstens drieduizend (3 000) personen tewerkstellen.

Toetreding

Art. 6.Elke werkgever, natuurlijke of rechtspersoon die onder toepassing van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor werknemers valt, die gevestigd is binnen het Belgische grondgebied en die niet bij een ander kinderbijslagfonds uitgesloten werd wegens tekortkoming aan zijn verplichtingen, kan lid worden.

Ontslag - Uitsluiting - Overlijden

Art. 7.Het lidmaatschap eindigt door ontslag indien het lid de aansluitingsovereenkomst beëindigt. Het ontslag dient per aangetekend schrijven gegeven te worden. De werkgever die zijn ontslag indient is verplicht een opzeggingstermijn van dertig (30) dagen in acht te nemen die begint te lopen de dag zelf dat de raad van bestuur de aangetekende ontslagbrief ontvangt. Dit ontslag heeft uitwerking op het einde van het kalenderkwartaal in de loop waarvan de opzeggingstermijn eindigt. Het lid mag zijn ontslag niet indienen binnen de vier (4) jaar na zijn aansluiting.

Het lidmaatschap eindigt eveneens indien de raad van bestuur beslist het lid uit te sluiten. De leden kunnen uitgesloten worden wegens : - het niet-naleven van de statuten of de reglementen van inwendige orde; - het nalaten of weigeren om de noodzakelijke informatie en/of bijstand te verschaffen teneinde een correcte berekening en betaling te verzekeren van de uitkeringen bepaald bij de wetgeving betreffende de kinderbijslag voor werknemers aan het door haar leden tewerkgestelde of laatstelijk tewerkgesteld personeel; - het niet-betalen van de aanvullende bijdrage bedoeld in artikel 94, § 8, van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Het lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, wordt minstens veertien (14) dagen voor de datum die door de raad van bestuur is vastgesteld, per aangetekende brief hiervan verwittigd en wordt verzocht deze bij te wonen om gehoord te worden. De uitsluiting wordt hem per aangetekende brief betekend en heeft uitwerking op het einde van het kwartaal in de loop waarvan de betekening werd gedaan.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege bij het overlijden van het lid.

Het ontslagnemend of uitgesloten lid en de erfgenamen of rechthebbenden van het overleden lid, hebben geen enkel recht op het vermogen van de vereniging. Zij kunnen geen staat, noch rekeningopgave, noch verzegeling, noch boedelbeschrijving eisen of vorderen.

Register van de leden

Art. 8.Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de leden gehouden.

Dit register vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel.

De beslissingen tot toetreding, de ingediende ontslagen, de beslissingen tot uitsluiting en de overlijdens moeten door toedoen van de raad van bestuur in het register van de leden worden ingeschreven binnen de dertig (30) dagen na de datum van inwerkingtreding van de toetreding, het ontslag of de uitsluiting.

Wanneer wijzigingen optreden in de samenstelling van de vereniging wordt een bijgewerkt register van de leden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel van de zetel der vereniging binnen een maand te rekenen van de verjaardag van de neerlegging van de statuten.

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen.

Bijdrage

Art. 9.De leden van de vereniging betalen geen ledenbijdrage.

De vereniging kan van de aangesloten werkgevers een aanvullende bijdrage vorderen zoals bedoeld in artikel 94, § 8, van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

TITEL III. - Bestuur Raad van bestuur

Art. 10.De vereniging wordt bestuurd door een als college handelende raad van bestuur, die samengesteld is uit acht (8) leden, die door de algemene vergadering voor een termijn van drie (3) jaar worden benoemd en ten allen tijde door de algemene vergadering ontslagen kunnen worden.

De Antwerpse organisaties die behoren tot de groepen handel, scheepvaart of goederenbehandeling hebben elk het recht om één (1) kandidaat-bestuurder voor te dragen.

Op uitdrukkelijk verzoek van de raad van bestuur, hebben ten hoogste drie (3) representatieve professionele en interprofessionele organisaties of werkgevers die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de vereniging, elk het recht om één (1) kandidaat-bestuurder voor te dragen.

De coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid « CENTRALE DER WERKGEVERS AAN DE HAVEN VAN ANTWERPEN », afgekort « CEPA », gevestigd te 2000 Antwerpen, Brouwersvliet 33, heeft het recht om twee (2) kandidaat-bestuurders voor te dragen.Eén (1) mandaat wordt voorbehouden aan de afgevaardigd bestuurder en één (1) mandaat aan een directeur.

De uittredende bestuurders zijn herbenoembaar.

Iedere benoeming of ambtsbeëindiging van een bestuurder moet worden neergelegd en bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad.

Voorzitter en ondervoorzitter

Art. 11.De raad van bestuur zal de bestuurder die tevens de gedelegeerd bestuurder is van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid « CENTRALE DER WERKGEVERS AAN DE HAVEN VAN ANTWERPEN », afgekort « CEPA », voornoemd, benoemen tot Voorzitter van de raad van bestuur van de vereniging.

De raad van bestuur kiest daarnaast onder zijn leden ook een Ondervoorzitter.

Bij afwezigheid van de Voorzitter en de Ondervoorzitter, wordt de raad van bestuur voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Bevoegdheden

Art. 12.De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide machten voor het bestuur van de vereniging. Alle bevoegdheden die niet uitdrukkelijk door de statuten of door de wet zijn toegekend aan de algemene vergadering, komen toe aan de raad van bestuur.

Vergaderingen - Besluitvorming

Art. 13.De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van zijn Voorzitter of Ondervoorzitter.

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien ten minste één derde (1/3) van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Ieder bestuurder kan bij gewone brief, telegram, telex, telefax of via elk ander communicatiemiddel, drager van een gedrukt document, aan één van zijn collega's opdracht geven om hem te vertegenwoordigen op een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur en om voor hem en in zijn plaats te stemmen. De opdrachtgever wordt in deze omstandigheden als aanwezige aangerekend.

Een bestuurder kan slechts één (1) medelid van de raad vertegenwoordigen.

De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter of zijn vervanger doorslaggevend. Heeft de Voorzitter of zijn vervanger zich in dergelijk geval evenwel onthouden, dan wordt de beslissing verworpen.

De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van de vereiste meerderheid.

Over de aangelegenheden die niet op de agenda vermeld zijn kan de raad van bestuur slechts rechtsgeldig beraadslagen en besluiten wanneer alle leden van de raad van bestuur op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en ermee instemmen.

Dit akkoord wordt geacht te zijn gegeven, wanneer blijkens de notulen geen bezwaar is gemaakt.

De notulen van de vergaderingen worden ondertekend door de Voorzitter of zijn vervanger en door minstens de meerderheid van de aanwezige leden van de raad.

De notulen worden geklasseerd in het register van de notulen van de raad van bestuur. Dit register wordt bewaard in de zetel van de vereniging, waar alle leden er ter plaatse inzage kunnen van nemen.

De afschriften of uittreksels, die in rechte of elders moeten worden voorgelegd, moeten ondertekend worden door twee bestuurders.

Vertegenwoordiging in rechte

Art. 14.Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsmacht van de raad van bestuur als college, wordt de vereniging in en buiten rechte rechtsgeldig verbonden door twee (2) gezamenlijk handelende bestuurders.

De raad van bestuur kan bijzondere gevolmachtigden aanduiden die de vereniging, binnen de perken van de hun verleende volmacht, kunnen verbinden. De raad van bestuur bepaalt de omvang van hun bevoegdheden, de wijze van uitoefening van deze bevoegdheden en de duur van hun mandaat. Voor financiële verrichtingen zijn steeds de handtekeningen vereist van twee (2) personen die daartoe gevolmachtigd werden door de raad van bestuur.

Dagelijks bestuur

Art. 15.De raad van bestuur benoemt en ontslaat de gedelegeerden tot het dagelijks bestuur. De raad van bestuur zal het dagelijks bestuur, en de vertegenwoordiging wat dit bestuur betreft, opdragen aan elk van de twee (2) personen die op voordracht van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid « CENTRALE DER WERKGEVERS AAN DE HAVEN VAN ANTWERPEN », afgekort « CEPA », voornoemd, werden benoemd tot bestuurder van de vereniging. Aldus vervult de eerste persoon, naast het Voorzitterschap van de raad van bestuur van de vereniging, tevens de taak van Gedelegeerd Bestuurder. De tweede persoon, tevens bestuurder van de vereniging op voordracht van de voornoemde vennootschap, zal de taak vervullen van Directeur van het Kinderbijslagfonds.

Het dagelijks bestuur kan de dagdagelijkse handelingen, de handelingen van minder belang en de dringende handelingen stellen. Binnen deze bevoegdheid kan het dagelijks bestuur de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigen. De dagelijkse bestuurders oefenen hun bevoegdheden alleen uit.

De raad van bestuur zorgt voor de neerlegging ter griffie van de rechtbank van koophandel en bekendmaking in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad.

TITEL IV. - Controle Commissarissen

Art. 16.De controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld, wordt aan één of meer commissarissen opgedragen.

De commissarissen worden door de algemene vergadering benoemd onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

De algemene vergadering bepaalt tevens hun bezoldigingen, dit ingeval bezoldigingen worden toegekend.

De commissarissen worden benoemd voor een termijn van drie (3) jaar.

De uittredende commissarissen zijn herbenoembaar.

Op straffe van schadevergoeding kunnen zij tijdens hun opdracht alleen om wettige redenen worden ontslagen door de algemene vergadering.

Iedere akte tot benoeming of ambtsbeëindiging van een commissaris moet worden neergelegd en bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad.

TITEL V. - Algemene Vergadering Samenstelling - Vertegenwoordiging - Bureau

Art. 17.De regelmatig bijeengekomen algemene vergadering bestaat uit alle leden van de vereniging.

Ieder lid van de vereniging kan zich enkel laten vertegenwoordigen door een ander lid dat schriftelijk gevolmachtigd is. Hij/zij legt hiervan bij aanvang van de vergadering een schriftelijk bewijs voor.

Ieder lid kan slechts één (1) ander lid vertegenwoordigen.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de raad van bestuur.

De voorzitter stelt een secretaris aan, die buiten de leden mag worden gekozen; de vergadering kiest één of twee stemopnemers.

De Voorzitter, de secretaris en de stemopnemer(s) vormen het bureau.

Bevoegdheden

Art. 18.De algemene vergadering bezit de machten die haar uitdrukkelijk zijn toegekend door de wet en door onderhavige statuten.

Behoren inzonderheid tot haar bevoegdheid : 1. de wijziging van de statuten;2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders;3. in voorkomend geval, de benoeming en de afzetting van de commissaris(sen) en het bepalen van zijn (hun) bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;4. de goedkeuring van de jaarrekening van het voorbije boekjaar en van de begroting van het volgend boekjaar;5. de kwijting aan de bestuurders en, in voorkomend geval, aan de commissaris(sen);6. de ontbinding en vereffening van de vereniging, de benoeming van één of meer vereffenaars, het bepalen van hun bevoegdheden en het bepalen van de bestemming van het actief;7. de oprichting van administratieve zetels en bijhuizen. Vergaderingen

Art. 19.Ieder jaar en ten laatste binnen zes (6) maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar, legt de raad van bestuur de jaarrekening van het voorbije boekjaar, alsook de begroting van het volgend boekjaar, ter goedkeuring voor aan de algemene ledenvergadering.

Op ieder ogenblik kan een algemene ledenvergadering van de vereniging worden bijeengeroepen ingevolge een besluit van de raad van bestuur of op vraag van minstens één vijfde (1/5) van de leden.

Iedere vergadering wordt gehouden op de dag, het uur en de plaats vermeld in de oproeping. Alle leden moeten worden uitgenodigd.

Oproeping

Art. 20.Tenminste acht (8) dagen op voorhand worden de leden individueel door de raad van bestuur opgeroepen tot de algemene ledenvergadering. De oproeping vermeldt de volledige agenda, die de te behandelen onderwerpen dient te bevatten. In geval van statutenwijziging dienen de wijzigingen uitdrukkelijk vermeld te zijn in de oproeping.

Elk voorstel ondertekend door één twintigste (1/20) van de leden wordt op de agenda gebracht.

Stemrecht - Besluitvorming

Art. 21.Op de algemene ledenvergadering heeft ieder lid een gelijk stemrecht.

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behoudens andersluidende bepaling in de wet of in onderhavige statuten.

Bij staking van stemmen geeft de stem van de Voorzitter of van de bestuurder die hem vervangt de doorslag. Onthoudingen en blanco stemmen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van de vereiste meerderheid.

De algemene vergadering kan slechts geldig besluiten over de wijziging van de statuten bij een meerderheid van twee derde (2/3) van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Het aanwezigheidsquorum voor een statutenwijziging van ten minste twee derde (2/3) van de leden, voorzien in artikel 8 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, is niet vereist wanneer de vereniging meer dan vijfhonderd (500) leden telt.

De algemene vergadering kan slechts geldig beslissen over de ontbinding van de vereniging bij een vier vijfde (4/5) meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Om geldig te kunnen beslissen over de ontbinding dient twee derde (2/3) van de leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Indien dit aanwezigheidsquorum niet wordt bereikt dan dient een tweede algemene vergadering georganiseerd te worden. Deze mag niet plaatsvinden binnen vijftien (15) dagen na de eerste algemene vergadering. Op deze tweede algemene vergadering is geen aanwezigheidsquorum van twee derde (2/3) meer vereist.

Beslissingen van de algemene vergadering inzake de wijziging van de statuten, de wijziging van het maatschappelijk doel, de benoeming en de afzetting van de bestuurders en commissarissen en de ontbinding van de vereniging, moeten door minimum één vierde (1/4) van de werkende leden worden goedgekeurd, met dien verstande dat een quotum van vijf (5) werkende leden voldoende is.Het verkregen quotiënt moet desgevallend naar beneden worden afgerond. Met werkende leden zijn bedoeld, leden, al dan niet werkgever, die tevens in de raad van bestuur van de vereniging zetelen.

Iedere wijziging van de statuten moet worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel nadat zij goedgekeurd zijn bij koninklijk besluit.

Besluiten buiten de agenda - Amendementen

Art. 22.De algemene vergadering kan in principe niet rechtsgeldig beraadslagen of besluiten over punten die niet op de agenda werden geplaatst. Over niet op de agenda geplaatste punten kan slechts beraadslaagd worden in een vergadering waarin alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en mits daartoe met éénparigheid van stemmen besloten wordt. De vereiste instemming staat vast, indien geen verzet is aangetekend in de notulen van de vergadering. Dit geldt niet in geval van statutenwijziging of ontbinding van de vereniging aangezien deze steeds expliciet in de agenda moeten worden vermeld.

De raad van bestuur en elk lid hebben het recht amendementen voor te stellen betreffende alle punten van de aangekondigde agenda.

Inschrijving in de notulen en publicatie

Art. 23.De besluiten van de algemene vergadering worden ingeschreven in het register van de notulen van de algemene vergadering en worden ondertekend door de Voorzitter en door de leden die erom verzoeken.

Dit register wordt bewaard op de zetel, waar alle leden er ter plaatse inzage kunnen van nemen.

De afschriften of uittreksels, die in rechte of elders moeten worden voorgelegd, moeten ondertekend worden door twee bestuurders.

TITEL VI. - Boekjaar - Jaarrekening - Begroting - Werkingsmiddelen Boekjaar - Jaarrekening - Begroting

Art. 24.Het boekjaar van de vereniging gaat in op één januari en eindigt op éénendertig december van elk jaar.

Op het einde van elk boekjaar worden de boeken en bescheiden afgesloten en maakt de raad van bestuur de inventaris op, alsmede de jaarrekening van het voorbije boekjaar en de begroting van het volgend boekjaar, overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter zake.

Werkingsmiddelen

Art. 25.De inkomsten van de vereniging bestaan uit: 1) bedragen die haar toekomen bij toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid;2) toelagen, giften of alle andere bedragen die zij zou kunnen genieten, hetzij krachtens deze wetgeving, hetzij uit hoofde van om het even welke andere titel;3) aanvullende bijdragen zoals bedoeld in artikel 94, § 8, van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders die de vereniging, eventueel, bij beslissing van de raad van bestuur van haar leden zou kunnen vragen om de administratiekosten te dekken. TITEL VII. - Ontbinding - Vereffening - Samensmelting Ontbinding van de vereniging en bestemming van het vermogen

Art. 26.In geval van ontbinding benoemt de algemene vergadering een of meer vereffenaars die hun opdracht in bestendige samenwerking met de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers uitvoeren. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid en de bestemming van het actief, die zoveel mogelijk het doel benadert waartoe de ontbonden vereniging opgericht werd.

Bij ontstentenis van dergelijke bestemming, zullen de goederen aan de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers toekomen.

TITEL VIII. - Algemene Bepalingen Aanvullend recht

Art. 27.Alles wat door onderhavige statuten niet uitdrukkelijk voorzien werd, zal worden geregeld volgens de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Geschillen - Arbitrage

Art. 28.De geschillen die in de schoot van de vereniging tussen de leden zouden ontstaan, worden voorgelegd aan een overeenkomstig de artikelen 1676 en volgende van het Gerechtelijk Wetboek opgericht en rechtdoend scheidsgerecht.

Vu pour être annexé à Notre arrêté du 2 février 2007.

ALBERT Par le Roi : Le Ministre des Affaires sociales, R. DEMOTTE

^