gepubliceerd op 03 maart 2022
Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 Verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het mili Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 Verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de
wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten
type
wet
prom.
13/02/2006
pub.
10/03/2006
numac
2006022171
bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu
sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, vond er van 12 mei 2021 tot en met 10 juli 2021 een raadpleging van het publiek plaats over het ontwerp van Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021- 2030.
Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genoemd.
Deze nationale strategie bevat een reeks aanbevelingen bestemd voor alle betrokken overheden om de bestuivende (wilde en gedomesticeerde) insecten en de bestuiving op het hele Belgische grondgebied te beschermen.
België ondertekende in 2016 de 'Declaration of the Coalition of the Willing on Pollinators'. Deze verklaring vraagt de ondertekenaars om een nationale strategie uit te werken en het is in dit kader dat dit ontwerp van strategie wordt voorgesteld.
De strategie steunt op drie pijlers: (1) de landbouw en tuinbouw bestuiversvriendelijk maken; (2) steden, infrastructuur en ruimtes bestuiversvriendelijk inrichten; en (3) verbetering van de kennis en het bewustzijn over de toestand van bestuivers en de oorzaken van hun achteruitgang.
Deze drie speerpunten maken het mogelijk de omvang, kwaliteit, diversiteit en connectiviteit van de habitats te verbeteren en in te zetten op gezonde bestuivers-gemeenschappen over het hele Belgische grondgebied; de factoren die zorgen voor de achteruitgang van de soorten bestuivers aan te pakken en hun uitsterven te voorkomen; de weerstand van bestuivers ten opzichte van de klimaatverandering te verhogen; het grote publiek evenals de sleutelsectoren bewust te maken voor de oplossing van het probleem; en de samenwerking tussen alle belanghebbenden te verbeteren.
De nationale strategie identificeert drie hoofddoelstellingen, met name (1) een complete opvolging realiseren van veranderingen in de verspreiding en aantallen van alle soorten bestuivers over het hele land tegen 2025; (2) tegen 2030 de soorten wilde bestuivers die een negatieve trend vertonen inzake omvang en verspreiding van de populatie met 50% verminderen en de soorten met een positieve trend met 50% vermeerderen, ten opzichte van de niveaus in 2019; (3) de jaarlijkse wintersterfte bij bijenvolken terugdringen tot minder dan 15%.
Bovenop haar gunstige impact op de biodiversiteit, beoogt de strategie een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de Belgische voedselproductie, de weerstand van de ecosystemen en de Belgische economie, en ook aan het menselijk welzijn. Deze strategie kadert dus binnen de Europese Green Deal.
De informatie over het houden van een raadpleging over het ontwerp van Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 werd op de volgende manieren bekend gemaakt: (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de nationale portaalsite www.aarhus.be en (4) via de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be).
Het voorstel van nationale strategie werd opgesteld door de werkgroep Bestuivers en werd goedgekeurd door de stuurgroepen Natuur en Biodiversiteit van het Coördinatiecomité Internationaal Milieubeleid (CCIM). Gezien de nauwe samenhang tussen de bestuivers en de landbouwsector, en het feit dat bepaalde voorstellen rechtstreeks tot die sector gericht zijn, heeft de werkgroep Bestuivers nauw overleg gepleegd met de Permanente Werkgroep van de Interministeriële Conferentie voor het Landbouwbeleid (PW ICLB).
Na de openbare raadpleging heeft de werkgroep Bestuivers de resultaten van de openbare raadpleging geanalyseerd en via de PW ICLB en de stuurgroepen Natuur en Biodiversiteit van het CCIM een geamendeerde versie voorgelegd.
Resultaten van de openbare raadpleging In totaal ontvingen we 22 antwoorden. Waarvan: 17 individuele antwoorden, 3 als lid van een ngo voor natuurbescherming, en 2 antwoorden van federaties uit de privé-sector.
Het merendeel van de commentaren waren kwalitatieve beoordelingen in verband met het belang van de aangehaalde thema's, de relevantie van de aanpak en de geïdentificeerde doelstellingen, enz.
Uit de analyse van de commentaren is gebleken dat de grote meerderheid van de respondenten de doelstellingen, taakstellingen en actielijnen van de strategie goedkeurden.
De substantiële commentaren van de ngo's en verenigingen betroffen verbeteringen van de voorgestelde maatregelen.
De experts hebben rekening gehouden met deze opmerkingen en ze verwerkt in de eindversie van de strategie en de zaken juister verwoord.
Onder de punten die werden gesuggereerd tijdens de raadpleging, was er onder meer de suggestie om tuinbouw op te nemen in het toepassingsgebied van de voorgestelde maatregelen, de balans tussen wilde bestuivers en honingbijen te verbeteren, of bijvoorbeeld te voorzien in een opvolgings- en rapporteringsmechanisme voor de strategie.
Het voorstel van strategie werd aangepast in de mate van het mogelijke; soms waren de commentaren contradictorisch.
Er is een gedetailleerd overzicht van de resultaten van deze raadpleging opgesteld.
Goedkeuring van de Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 De Belgische nationale strategie inzake bestuivers voor 2021-2030 die werd geamendeerd volgens de opmerkingen van de raadpleging, werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu uitgebreid met Landbouw en Wetenschapsbeleid en werd goedgekeurd op 30 november 2021.
Bekendmaking van de Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 De Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030 en deze verklaring zullen integraal beschikbaar zijn op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be) en via de federale portaalsite www.belgium.be.