Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 10 maart 2022

Instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee : verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 be(...) Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2022031157
pub.
10/03/2022
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027): verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, en overeenkomstig het artikel 12 van het Koninklijk Besluit van 27 oktober 2016Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2016 pub. 21/11/2016 numac 2016024257 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende de procedure tot aanduiding en beheer van de mariene beschermde gebieden sluiten vond er van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021 een raadpleging van het publiek plaats over het ontwerp van de instandhoudingsdoelstellingen en het ontwerp van de beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee.

Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.

Het ontwerp van de instandhoudingsdoelstellingen en het ontwerp van de beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee werden opgesteld in uitvoering van het koninklijk besluit van 27 oktober 2016Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2016 pub. 21/11/2016 numac 2016024257 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende de procedure tot aanduiding en beheer van de mariene beschermde gebieden sluiten betreffende de procedure tot aanduiding en beheer van de mariene beschermde gebieden.

Deze instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen geven aan wat er binnen het Belgische deel van de Noordzee nagestreefd en ondernomen wordt ter realisatie van de Europese natuurdoelen, namelijk het herstellen of het behouden van een gunstige staat van instandhouding voor de beschermde habitats en soorten.

De instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee beschrijven overkoepelende doelen voor de te beschermen habitats en soorten. Deze worden, waar mogelijk, uitgewerkt met meer concrete operationele doelen.

De beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027) geven een overzicht van de verschillende maatregelen die aangenomen zijn en acties die hiervoor in de komende jaren uitgevoerd moeten worden.

Om het beleid rond de Natura 2000-gebieden te versterken, wordt er ingezet op de afstemming met de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS). Hiervoor werden de instandhoudingsdoelstellingen afgestemd op de geactualiseerde KRMS-milieudoelen uit 2018 en werden de bestaande beheerplannen herzien op basis van het nieuwe maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren - Natura 2000 en Kaderrichtlijn mariene strategie Art.13.

De informatie over het houden van een raadpleging over het ontwerp van de instandhoudingsdoelstellingen en het ontwerp van de beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee werd op de volgende manieren bekend gemaakt: (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de nationale portaalsite www.aarhus.be en (4) via de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be).

Resultaten van de openbare raadpleging In totaal werden 80 opmerkingen ontvangen van 5 instellingen of privépersonen (1 wetenschappelijke instelling, 1 overheidsdienst, 1 bedrijf, 1 privépersoon en 1 consortium van ngo's). Na afloop van de raadpleging werden de 80 ontvangen opmerkingen en voorstellen bestudeerd. Tekstuele verbeteringen werden aangepast in de definitieve instandhoudingsdoelstellingen en beheerplannen om de accuraatheid te verbeteren. De inhoudelijke opmerkingen werden overgenomen in de definitieve instandhoudingsdoelstellinen en beheerplannen indien deze als relevant werden beschouwd.

De opmerkingen over de instandhoudingsdoelstellingen hadden vooral betrekking op: -de nood om instandhoudingsdoelstellingen waar mogelijk gebiedsspecifiek te formuleren - het gebruik van overkoepelende en operationele instandhoudingsdoelstellingen en de voorziene monitoring - enkele specifieke instandhoudingsdoelstellingen, vooral voor de te beschermen vogels Met betrekking tot de beheerplannen (2022-2027) gingen de opmerkingen over: - de methodiek gebruikt voor het opstellen van de beheerplannen - de verschillende specifieke maatregelen waaronder deze met betrekking tot de passende beoordeling, de methodiek voor het beoordelen van cumulatieve effecten, de exploratie naar een marien reservaat, de afbakening van bodemintegriteitszones, natuurherstel enz.

In een aantal van deze opmerkingen werd duidelijk de bezorgdheid geuit betreffende de correcte en voldoende ambitieuze uitvoering van de voorgestelde maatregelen. Andere opmerkingen bevatten dan weer suggesties betreffende de uitvoering van maatregelen, waarbij onder andere samenwerkingsmogelijkheden voorgesteld werden.

Een meer getailleerde verklaring over de resultaten van de raadpleging is beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be).

Goedkeuring De instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee, aangepast in functie van de opmerkingen ontvangen tijdens de raadpleging, werden op 11 januari 2022 aangenomen door de minister voor Noordzee en op 28 januari 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

De aangepaste beheerplannen werden door de minister voor Noordzee vastgesteld op 1 februari 2022.

Bekendmaking van het plan De finale versies van de `Instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee' en van de `Beheerplannen voor Natura 2000 in het Belgische deel van de Noordzee (2022-2027)' zijn samen met de gedetailleerde verklaring integraal beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be) en via de federale portaalsite www.belgium.be.

^