gepubliceerd op 10 maart 2022
Maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren : verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor h(...) Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
Maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027): verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging Overeenkomstig de
wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten
type
wet
prom.
13/02/2006
pub.
10/03/2006
numac
2006022171
bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu
sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, vond er van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021 een raadpleging van het publiek plaats over het ontwerp van het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027).
Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.
Het programma werd opgemaakt in uitvoering van artikel 13 van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Het beantwoordt ook aan de instandhoudingsdoelstellingen van de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn (Natura 2000). Natura 2000 en de Mariene Strategie zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede milieutoestand en duurzaam gebruik van het marien milieu zijn essentieel om Natura 2000-gebieden uit te bouwen die gezonde habitats herbergen en waar beschermde soorten voorkomen. De bescherming van de habitats en soorten in deze Natura 2000-gebieden zijn op hun beurt belangrijk om de biodiversiteitsdoelen uit de Mariene Strategie te bereiken.
Bovendien zijn een aantal maatregelen vereist voor zowel het bereiken van de goede milieutoestand als voor het beschermen van habitats en soorten binnen de Natura 2000-gebieden. Het gaat bijvoorbeeld om de bescherming van de zeebodem, het herstel van grindbedden en een methodiek voor de beoordeling van cumulatieve effecten.
Het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren omvat een waaier aan maatregelen die betrekking hebben op verschillende milieuaspecten zoals biodiversiteit, bodemintegriteit, onderwatergeluid en waterkwaliteit. Het betreft onder meer sensibiliseringsacties, bijkomende controle en handhaving en milieuherstellende maatregelen.
De informatie over het houden van een raadpleging over het ontwerp van het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027) werd op de volgende manieren bekend gemaakt: (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de nationale portaalsite www.aarhus.be en (4) via de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be).
Resultaten van de openbare raadpleging In totaal werden 120 opmerkingen van 8 instellingen of privépersonen ontvangen (2 wetenschappelijke instellingen, 1 agentschap, 1 havenbestuur, 3 privépersonen en 1 consortium van ngo's). Na afloop van de raadpleging werden de ontvangen opmerkingen en voorstellen bestudeerd. Tekstuele verbeteringen werden aangepast in het definitieve programma om de accuraatheid te verbeteren. De inhoudelijke opmerkingen werden overgenomen in het definitieve programma indien deze als relevant werden beschouwd.
Een meer getailleerde verklaring over de resultaten van de raadpleging is beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be).
Goedkeuring van het programma Het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027), aangepast in functie van de opmerkingen ontvangen tijdens de raadpleging, werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu en goedgekeurd op 25 januari 2022.
Bekendmaking van het programma Het maatregelenprogramma voor de Belgische mariene wateren (2022-2027) en de gedetailleerde verklaring zijn integraal beschikbaar op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be / www.consult-environnement.be) en via de federale portaalsite www.belgium.be.