Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 14 februari 2022

Raadpleging van het publiek over het ontwerp van Nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak b(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2022030768
pub.
14/02/2022
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Raadpleging van het publiek over het ontwerp van Nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, zal het publiek vanaf 1 maart 2022 tot en met 29 april 2022 worden geraadpleegd over het ontwerp van Nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België, hierna `Nationaal actieplan'.

Deze verplichting vloeit voort uit het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.

Door het publiek inspraak te geven bij de besluitvorming komt de overheid te weten wat er bij de mensen over een bepaald milieuprobleem leeft en kan het vóór de goedkeuring van de betrokken akte hiermee rekening houden.

Deze raadpleging wordt in het kader van de implementatie van het deel « inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu » van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten georganiseerd, met uitsluiting van het deel met betrekking tot « beoordeling van de gevolgen voor het milieu ». Het ontwerp van actieplan moet niet het voorwerp uitmaken van een dergelijke beoordeling omdat het niet binnen het toepassingsgebied van dit aspect van de wet valt: de inhoudsanalyse van dit ontwerp van plan maakt het immers niet mogelijk om het te beschouwen als een plan/programma dat het kader voor implementatie van latere projecten bepaalt in de zin van richtlijn 2011/92/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten.

Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten, legt aan de lidstaten de verplichting op om maatregelen te nemen tegen de soorten die op Europees vlak aangemerkt als van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten zijn. Deze `Unielijst' omvat momenteel 66 soorten (30 dieren, 36 planten).

Artikel 13 van de verordening legt op welke maatregelen moeten worden genomen ten aanzien van de onopzettelijke introductie en verspreiding van deze soorten. Dit is complementair aan de maatregelen tegen opzettelijke introductie, zoals bv. de handelsbeperkingen.

Elke lidstaat moet derhalve een actieplan opstellen met de nodige maatregelen en een tijdschema voor de uitvoering daarvan om de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten op nationale vlak te voorkomen.

Het ontwerp van actieplan van België heeft betrekking op de 66 soorten die momenteel in de `Unielijst' zijn opgenomen en omvat drie thematische actieplannen betreffende de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten: 1. via het bezit voor publieke en private doeleinden;2. via de uitvoering van recreatieve en professionele activiteiten in zoetwater;3. via het transport van habitatmateriaal (vb grond en bodembedekking), kweeksubstraat en via machines. Er zij op gewezen dat de ministeriële milieuconferentie van 01 februari 2022 heeft besloten dat de openbare raadpleging gelijktijdig door de vier bevoegde autoriteiten (federaal, Waals Gewest, Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) zal worden uitgevoerd, maar elk voor wat zijn bevoegdheden betreft. De huidige raadpleging heeft derhalve uitsluitend betrekking op het federale deel van het actieplan dat betrekking heeft op de invoer, uitvoer en doorvoer van invasieve uitheemse soorten. De link naar de andere raadplegingen is beschikbaar via www.consult-leefmilieu.be en www.aarhus.be Bekendmaking De maatregelen betreffende de openbare raadpleging zijn vastgelegd in artikel 14 van de voornoemde wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten. Concreet zal de informatie over het houden van een raadpleging voor de nationaal actie- plan op volgende manieren bekend worden gemaakt: door dit bericht in het Belgisch Staatsblad, via de federale portaalsite www.belgium.be, via de nationale portaalsite www.aarhus.be en via de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: www.consult-leefmilieu.be voor het Nederlands en www.consult-environnement.be voor het Frans.

De raadpleging van het publiek Gedurende de raadpleging kan het ontwerp van Nationaal actieplan voor de aanpak van de onopzettelijke introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de Unielijst in België via het internet worden ingekeken op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be Iedereen die opmerkingen heeft op de inhoud van het ontwerp van nationaal actieplan (federaal luik) wordt verzocht die mee te delen aan het directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu uiterlijk tegen 29 april 2022: o per post, met op de omslag de vermelding « Raadpleging nationaal Actieplan IAS - federaal luik » (adres: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - DG Leefmilieu - dienst AMSZ/IAS, Galileelaan 5 bus 2 te 1210 Brussel); o per e-mail, met de vermelding "Raadpleging nationaal Actieplan IAS - federaal luik (e-mailadres: ias@health.fgov.be).

De schriftelijke opmerkingen moeten duidelijk verwijzen naar de titel of het specifieke onderdeel van het ontwerp van plan waarop ze betrekking hebben.

De persoonsgegevens die de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu verzamelt in het kader van de openbare raadpleging over het ontwerp van het nationaal actieplan inzake prioritaire routes voor de onbedoelde introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten van de EU-lijst in België, worden verwerkt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Meer informatie over het beheren van uw rechten: https://www.health.belgium.be/nl/bescherming-van-persoons gegevens Opvolging Overeenkomstig artikel 15 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten, zal het Directoraat-Generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu na afloop van de raadpleging en voor het plan wordt aangenomen de ontvangen opmerkingen en over het federaal luik van het plan onderzoeken en er rekening mee houden. Het zal hierover, overeenkomstig artikel 16 van de wet, een verklaring opstellen die samenvat hoe rekening werd gehouden met de resultaten van de publieksraadpleging.

Zodra het nationale actieplan wordt aangenomen, zal dit samen met de verklaring worden bekendgemaakt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad. Het plan en de verklaring zullen eveneens integraal beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be en via www.belgium.be

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^