Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 22 april 2013

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekking Een betrekking van wetenschappelijk onderzoeker staat open op de campus Ukkel of Elsene van het WIV. Deze betrekking wordt toegewezen aan kandidaten die kunnen worden i(...) De kandidaat moet de volgende toelatingsvoorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een St(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2013024142
pub.
22/04/2013
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekking Een betrekking van wetenschappelijk onderzoeker (m/v) staat open op de campus Ukkel of Elsene van het WIV. Deze betrekking wordt toegewezen aan kandidaten die kunnen worden ingeschreven op de Franse of op de Nederlandse taalrol.

De kandidaat moet de volgende toelatingsvoorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie, - de burgerlijke en politieke rechten genieten, - een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking, - aan de dienstplichtwetten voldaan hebben.

Missie van het WIV Wetenschap ten dienste van volksgezondheid, voedselveiligheid en leefmilieu Het WIV ondersteunt het gezondheidsbeleid door wetenschappelijk onderzoek, expertadvies en dienstverlening.

Het WIV formuleert op basis van wetenschappelijk onderzoek aanbevelingen en oplossingen over prioriteiten voor een proactief gezondheidsbeleid op Belgisch, Europees en internationaal vlak. Het WIV schat de gezondheidssituatie en gezondheidsindicatoren in op basis van up-to-date expertmethodes die het ontwikkelt, evalueert en toepast binnen een gevalideerd kwaliteitssysteem. Het WIV werkt geavanceerde oplossingen uit voor de diagnose, preventie en behandeling van bestaande en opkomende ziekten en voor de identificatie en preventie van andere gezondheidsrisico's, inclusief deze uit het milieu.

Kernactiviteiten van het WIV In het kader van zijn missie wil het WIV : ? een toonaangevend « Centre of Excellence » zijn voor epidemiologisch onderzoek, overdraagbare ziekten en andere volks-gezondheidsrisico's, voor vaccin- en geneesmiddelencontrole en kwaliteitscontrole van laboratoria en in dit kader een belangrijke speler worden in het netwerk van Belgische, Europese en internationale referentie-laboratoria en expertcentra; ? de beleidsmakers en bevolking op degelijke wijze informeren over nieuwe evoluties betreffende gezondheid, veiligheid van de voedselketen, voeding en leefmilieu door continu de gezondheidstrends en risico's betreffende volksgezondheid in kaart te brengen, te bewaken en te analyseren; ? in alle omstandigheden voorbereid zijn om ondersteuning en oplossingen te bieden aan Belgische, Europese en internationale overheden bij gezondheidscrisissen; ? door zijn expertise een bevoorrechte gesprekspartner zijn voor Belgische, Europese en internationale overheden betreffende gezondheidsvraagstukken; ? er naar streven om hét contactpunt te zijn voor een correcte en onpartijdige informatieverstrekking over de gezondheid en over risico's die de volksgezondheid bedreigen, met inbegrip van milieurisico's.

Voor meer informatie over de activiteiten van het WIV kan men de website http ://www.wiv-isp.be consulteren.

Organogram van het WIV Het WIV ontplooit zijn wetenschappelijke opdracht in twee campussen : - Elsene, Juliette Wytsmanstraat 14, te 1050 Brussel, waar zich de administratieve diensten en volgende Operationele directies bevinden : ? Volksgezondheid en surveillance; ? Overdraagbare en besmettelijke ziekten (deels); ? Voeding, geneesmiddelen en consumentenveiligheid; ? Expertise, dienstverlening en klantenrelaties. - Ukkel, Engelandstraat 642, te 1180 Brussel, waar zich een deel van de Operationele directie Overdraagbare en besmettelijke ziekten bevindt.

De speciale wetenschappelijke geschiktheid voor de openstaande betrekking is als volgt vastgesteld : I. Voor de dienst Bacteriële ziekten van de operationele directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten : één betrekking van bacterioloog (ref. 13/WIS 03).

Activiteitengroep De betrekking wordt gerangschikt in activiteitengroep I van de wetenschappelijke loopbaan (wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling). De kandidaat wordt aangeworven in klasse SW1.

Functieprofiel De dienst Bacteriële Ziekten is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe identificatie- en karakterisatiemethodes van pathogene bacteriën. Daarnaast staat de dienst in voor de diagnose en surveillance van bacteriële ziekten en voor de opvolging van antibiotica gevoeligheid. Het groepeert laboratoria erkend voor hun expertise op Belgisch en internationaal niveau. De rol binnen het netwerk van surveillance- en referentielaboratoria omvat ook de studie van de virulentiemechanismen en de antibiotica resistentie. De belangrijkste thema's omvatten : gastro-intestinale ziekten, bacteriële meningitis, bacteriële respiratoire ziekten, tuberculose & mycobacteriën, antibioticatherapie & -resistentie.

De aanwerving kadert in de versterking van de referentielaboratoria « bacteriologie » van het WIV die een rol spelen in de volksgezondheid.

De betrekking staat o.a. in voor wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening inzake de problematiek van antibioticaresistentie en de karakterisering van de resistentiemechanismen aanwezig in de pathogene bacteriën onderzocht aan de verschillende referentiecentra van de dienst.

De kandidaat wordt belast met : ? detectie en bepaling van antibiotica resistentiemechanismen aan de vier NRCs (Mycobacteriën, Salmonella, Shigella, Listeria en Neisseria meningitidis); ? ontwikkeling, validatie van nieuwe diagnostische testen en toepassing van bestaande microbiologische, serologische en moleculair biologische testen; ? verzekeren van de karakterisering van stammen (identificatie, serotypering en antibioticaresistentie) geïsoleerd binnen het kader van het surveillanceprogramma (bvb epidemische cluster); ? opstarten en leiden van nieuwe onderzoekprojecten in bacteriologie met het oog op de verbetering van de volksgezondheid; ? onderhouden van relaties met de internationale netwerken van toezicht op bacteriële ziekten evenals met de partners van het Belgische informatienet ? schrijven van en/of meewerken aan wetenschappelijke artikels en jaarrapporten.

Vereist diploma(s) en bekwaamheden De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma (arts; dierenarts; apotheker; bio-ingenieur; licentiaat in de biologische, biomedische, of equivalente wetenschappen).

De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben op gebied van bacteriologie, antibioticaresistentie en moleculaire biologie; - een grondige kennis hebben van klassieke identificatiemethodes en serologische en moleculair biologische technieken in het domein van de bacteriologie; - ervaring hebben in wetenschappelijk onderzoek door middel van publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen bij wetenschappelijke congressen; - in team kunnen werken; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - in staat zijn leiding te geven aan wetenschappelijke en technische medewerkers ten einde de opgelegde doelstellingen te bereiken; - projecten ontwikkelen; - zelfstandig kunnen werken en initiatief tonen voor een persoonlijke ontwikkeling; - bereid zijn te werken binnen een kwaliteitsysteem; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (mondeling en geschreven).

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken - een goede kennis van infectieuze bacteriële ziekten, oorzaken en remedies tegen deze ziekten; - ervaring in het beheer van een laboratorium onder een kwaliteitsnorm; - ervaring in het verwerven en beheer van externe financiering voor onderzoeksprojecten; - kennis in het domein van antibioticaresistentie; - ervaring in de manipulatie van pathogene organismen, die het werken op een bioveiligheidsniveau van minimum niveau 2 vereisen en bereid zijn om te werken in een laboratorium van inperkingsklasse BSL-3.

Inlichtingen Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Michaël Kalai, operationeel directeur van de Operationele Directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten.

Tel. 02-373 31 14 e-mail : michael.kalai@wiv-isp.be Voorwaarden voor het indienen van kandidaturen De vereiste diploma's moeten einddiploma's zijn, na ten minste vier jaar universitaire studies, uitgereikt door een universiteit, of door één van de instellingen die ermede gelijkgesteld zijn door één van de Gemeenschappen of door een examencommissie die voor het toekennen van de van de academische graden door de Staat of één van de Gemeenschappen is ingesteld.

In geval van aanwerving van een burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Confederatie, houder is van een diploma zoals bedoeld in vorige alinea dat werd uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling, zal de Commissie voor Werving en Bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vooraf de geldigheid van het door de kandidaat voorgelegde diploma nagaan in overeenstemming met de statutair vastgestelde procedure.

De kandidaten dienen de voorwaarde betreffende nationaliteit te vervullen uiterlijk op de dag waarop de termijn voor het indienen van de kandidaturen eindigt.

Op die datum dienen zij tevens : 1. het vereiste diploma te hebben behaald;bovendien moet de kandidaat die zijn/haar onderwijs niet in het Nederlands, resp. Frans heeft genoten, op dezelfde datum tevens een door het SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen Vast Wervingssecretariaat (Bischoffsheimlaan, 15, 1000 Brussel) afgeleverd bewijs van taalkennis hebben behaald waaruit blijkt dat hij/zij de taalkennis bezit die vereist is voor de ambten van niveau A in het taalkader waar de gesolliciteerde betrekking te begeven is; dit bewijs van taalkennis is in dit geval vereist voor het bepalen van de taalrol waarop de kandidaat kan worden ingeschreven; 2. te voldoen aan de voorwaarden gesteld betreffende vereist profiel en vereiste speciale wetenschappelijke geschiktheid. De kandidaturen, met vermelding van de beoogde betrekking en bijhorende referentie (ref. 13/WIS 03), moeten samen met een curriculum vitae, een kopie van het vereiste diploma en een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken binnen de 30 kalenderdagen volgend op de publicatie van dit bericht in het Belgisch Staatsblad per aangetekend schrijven gericht worden aan de heer Dr. D. Cuypers, voorzitter van de Commissie van werving en bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, p/a Directie P & O, Juliette Wytsmanstraat 14, 1050 Brussel.

De kandidaturen kunnen ook samen met de nodige documenten en met vermelding van de referentie via de website van het WIV worden ingestuurd.

Inlichtingen in verband met de bezoldigingen kunnen bekomen worden bij de dienst P&O van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (stefaan.vernaeve@wiv-isp.be).

De kandidaten moeten lichamelijk geschikt bevonden worden in een geneeskundig onderzoek georganiseerd door het WIV. Deze vacature is een statutaire betrekking (SW1) met een stage van 2 jaar. De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een assessment door erkend adviesbureau.

^