Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 11 april 2008

Raadpleging van het publiek over het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen Overeenkomstig de Wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de g Artikel 7 van dat Verdrag van Stockholm bepaalt dat elke Verdragsluitende Partij nationale strategi(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2008024168
pub.
11/04/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Raadpleging van het publiek over het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen Overeenkomstig de Wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, zal het publiek vanaf dinsdag 29 april 2008 tot en met vrijdag 27 juni 2008 worden geraadpleegd over het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen, overeenkomstig artikel 7 van dit Verdrag (Stockholm 2001) geratificeerd door België op 25 mei 2006. Deze verplichting vloeit voort uit de Overeenkomst inzake de toegang tot de informatie, de deelname van het publiek aan het besluitvormingsproces en de toegang tot de rechtbank wat milieuproblematiek aangaat, doorgaans de Conventie van Aarhus genaamd. Deze raadpleging is dus in het kader van de implementatie van het deel « inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu » van de wet van 13 februari 2006 georganiseerd, met uitsluiting van het deel met betrekking tot « beoordeling van de gevolgen voor het milieu ». Het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen moet niet het voorwerp uitmaken van zo'n evaluatie omdat het niet binnen het toepassingsgebied van dit aspect van de wet valt. De inhoudsanalyse van dit ontwerp van plan maakt het immers niet mogelijk om het te beschouwen als een plan dat het kader voor implementatie van latere projecten bepaalt.

Artikel 7 van dat Verdrag van Stockholm bepaalt dat elke Verdragsluitende Partij nationale strategieën, plannen of programma's zou moeten ontwikkelen om de productie en het gebruik van bepaalde producten stop te zetten, en vrijgekomen producten afkomstig van de onopzettelijke productie van andere producten te beperken. Het ontwerp van nationale strategie beoogt dit artikel in België op federaal niveau ten uitvoer te brengen.

De milieuproblematiek, o.m. de bescherming van het leefmilieu tegen verontreiniging, is in België hoofdzakelijk een gewestelijke bevoegdheid. De federale overheid is bevoegd voor de kwaliteits- en gezondheidsaspecten van alle producten die in de voedselketen worden gebracht, de behandeling van de erkenningsdossiers voor pesticiden voor landbouwkundig gebruik die in België in de handel worden gebracht, en het voorkomen van milieuschade, intoxicaties en andere gevaren voor de gezondheid die door gevaarlijke stoffen en producten kunnen worden veroorzaakt.

Het voorliggende ontwerp van implementatieplan geeft een overzicht van de programma's en acties op federaal vlak ten aanzien van een vermindering van persistente organische verontreinigende stoffen.

Het ontwerp van implementatieplan is dus een raamdocument dat is opgesteld in nauwe samenwerking met alle belanghebbenden en dat ertoe strekt de gewestelijke en federale actieplannen beter te integreren en af te stellen.

De raadpleging van de bevolking bij het opstellen van de plannen en programma's inzake het milieu is een verplichting opgelegd door het Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, beter bekend als het Verdrag van Aarhus. Door het publiek inspraak te geven bij de besluitvorming komt de overheid te weten wat er bij de mensen over een bepaald milieuprobleem leeft en kan het vóór de goedkeuring van de betrokken akte hiermee rekening houden.

De maatregelen om aan het ontwerp van implementatieplan een zo ruim mogelijke ruchtbaarheid te geven en om de bevolking hierover te raadplegen, zijn vastgelegd in artikel 14 van de voornoemde wet van 13 februari 2006. Concreet zal de informatie over het houden van een raadpleging op volgende manieren bekend worden gemaakt : door een bericht in het Belgisch Staatsblad, via de federale portaalsite wwww.belgium.be en via de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Gedurende de hele raadpleging die aanvangt op dinsdag 29 april 2008 en eindigt op vrijdag 27 juni 2008, kan het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen via het internet worden ingekeken op : - de portaalsite van de federale overheid http://www.belgium.be onder de rubriek « news », - De portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu http://consult-environnement.be voor het Frans en http://consult-leefmilieu.be voor het Nederlands.

Iedereen die opmerkingen heeft over het voorontwerp van strategie wordt verzocht die mee te delen aan het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De opmerkingen moeten uiterlijk tegen vrijdag 27 juni 2008 toekomen bij het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu : - per post, met op de omslag de vermelding « raadpleging POPs » (adres : EUROSTATION, Victor Hortaplein 40, bus 10, te 1060 Brussel). De schriftelijke opmerkingen moeten duidelijk verwijzen naar de titel of het specifieke onderdeel van het voorontwerp van strategie waarop ze betrekking hebben; - elektronisch, door het daartoe bestemde onlineformulier in te vullen dat op de verschillende bovenvermelde sites te vinden is.

Overeenkomstig artikel 15 van de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, zal het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu na afloop van de raadpleging de ontvangen opmerkingen en adviezen onderzoeken en er rekening mee houden en zal dan het ontwerp omvormen tot een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm, dat vervolgens ter goedkeuring aan de Interministeriële Conferentie voor het Leefmilieu zal worden voorgelegd.

Overeenkomstig artikel 16 van de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, zal het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een verklaring opstellen met een samenvatting van de manier waarop met de raadpleging van het publiek krachtens artikel 14 rekening werd gehouden.

Na goedkeuring door de Interministeriële Conferentie voor het Leefmilieu, zullen fragmenten van de het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm en de voormelde verklaring in het Belgisch Staatsblad worden bekendgemaakt en via de federale portaalsite op de site www.belgium.be beschikbaar worden gesteld.

Het plan en de verklaring zullen in hun geheel worden gepubliceerd op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en op de sites van de Ministeries van Leefmilieu van de Gewesten.

^