Etaamb.openjustice.be
Wet van 25 mei 1999
gepubliceerd op 23 juni 1999

Wet tot wijziging van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument

bron
ministerie van economische zaken
numac
1999011179
pub.
23/06/1999
prom.
25/05/1999
ELI
eli/wet/1999/05/25/1999011179/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

25 MEI 1999. - Wet tot wijziging van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1.Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Zij bewerkstelligt onder andere de omzetting van Richtlijn 97/7/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 1997 betreffende de bescherming van de consument bij op afstand gesloten overeenkomsten en van Richtlijn 97/55/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 oktober 1997 tot wijziging van Richtlijn 84/450/EEG inzake misleidende reclame teneinde ook vergelijkende reclame te regelen.

Art. 2.Artikel 1, eerste lid, van de wet van 14 juli 1991 op de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument, wordt aangevuld als volgt : « 9. Werkdagen : het geheel van alle kalenderdagen met uitsluiting van de zondagen en wettelijke feestdagen. Als een termijn, uitgedrukt in werkdagen, op een zaterdag afloopt, wordt hij verlengd tot de eerstvolgende werkdag. »

Art. 3.Artikel 13, eerste lid, van dezelfde wet, wordt vervangen door de volgende bepaling : « De vermeldingen die het voorwerp zijn van de etikettering en die dwingend voorgeschreven zijn bij deze wet, bij haar uitvoeringsbesluiten en bij de uitvoeringsbesluiten bedoeld in artikel 122, tweede lid, de gebruiksaanwijzingen en de garantiebewijzen zijn minstens gesteld in de taal of de talen van het taalgebied waar de producten of diensten op de markt worden gebracht. »

Art. 4.Artikel 22 van dezelfde wet wordt aangevuld met het volgende lid : « Wordt als vergelijkende reclame beschouwd elke vorm van reclame waarbij een concurrent dan wel door een concurrent aangeboden goederen of diensten uitdrukkelijk of impliciet worden genoemd. »

Art. 5.In artikel 23, eerste lid, van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in 1°, worden de woorden "van de voorwaarden waaronder het kan worden gekocht, zoals de prijs of de wijze van vaststelling daarvan, alsmede de wezenlijke kenmerken van de tests of controles die op het product werden verricht en van de diensten die met de aankoop gepaard gaan" vervangen door de woorden "van de voorwaarden waaronder het kan worden verkregen, onder meer de prijs of de wijze van vaststelling daarvan, alsmede de wezenlijke kenmerken van de tests of controles die op het product werden verricht en van de diensten die ermee gepaard gaan";2° in 2°, worden de woorden "van de voorwaarden waaronder hij kan worden verkregen, zoals de prijs of de wijze van vaststelling daarvan, alsmede de wezenlijke kenmerken van de tests of controles die op de dienst werden verricht" vervangen door de woorden "van de voorwaarden waaronder hij kan worden verkregen, onder meer de prijs of de wijze van vaststelling daarvan, alsmede de wezenlijke kenmerken van de tests of controles die op de dienst werden verricht en van de diensten die ermee gepaard gaan";3° het 5° wordt aangevuld met het volgende lid : « Ongevraagde reclame per e-mail moet bij de ontvangst ervan door de afnemer duidelijk en ondubbelzinnig als zodanig herkenbaar zijn.» ; 4° in 6°, worden de woorden "onverminderd de bepalingen voorzien in artikel 23bis, " ingevoegd tussen de woorden "die" en "afbrekende gegevens bevat";5° in 7°, worden de woorden "onverminderd de bepalingen voorzien in artikel 23bis, " ingevoegd tussen de woorden "die" en "vergelijkingen inhoudt";6° in 8°, worden de woorden "onverminderd de bepalingen voorzien in artikel 23bis, " ingevoegd tussen de woorden "die" en "gegevens bevat";7° het 10° wordt vervangen door de volgende bepaling : « 10° die bij de consument de hoop of de zekerheid wekt een product, een dienst of enig voordeel te hebben gewonnen of te kunnen winnen door de werking van het toeval. Dit verbod geldt niet voor : - de reclame voor de toegelaten loterijen; - de reclame die, al dan niet gratis, aanbiedingen van deelnemingstitels aan de toegelaten loterijen bevat met inbegrip van de aanbiedingen bedoeld in de artikelen 56. 6 en 57. 2; » 8° een 14°, luidend als volgt, wordt toegevoegd : « 14°.die, buiten de gevallen van toegelaten gezamenlijk aanbod, betrekking heeft op een gratis aanbod van producten of diensten of enig ander voordeel, wanneer de vraag om deze te verkrijgen niet gescheiden is van enige bestelbon van producten of diensten. »

Art. 6.Een artikel 23bis, luidend als volgt, wordt in dezelfde wet ingevoegd : «

Artikel 23bis.§ 1. Vergelijkende reclame is, wat de vergelijking betreft, geoorloofd op voorwaarde dat deze : 1° niet misleidend is in de zin van artikel 23, 1° tot 5° van onderhavige wet;2° producten of diensten vergelijkt die in dezelfde behoeften voorzien of voor hetzelfde doel zijn bestemd;3° op objectieve wijze een of meer wezenlijke, relevante, controleerbare en representatieve kenmerken van deze producten en diensten, waartoe ook de prijs kan behoren, met elkaar vergelijkt;4° er niet toe leidt dat op de markt de adverteerder met een concurrent, of de merken, handelsnamen, andere onderscheidende kenmerken, producten of diensten van de adverteerder met die van een concurrent worden verward;5° niet de goede naam schaadt van of zich niet kleinerend uitlaat over de merken, handelsnamen, andere onderscheidende kenmerken, producten of diensten, activiteiten of omstandigheden van een concurrent;6° voor producten met een benaming van oorsprong in elk geval betrekking heeft op producten met dezelfde benaming;7° geen oneerlijk voordeel oplevert ten gevolge van de bekendheid van een merk, handelsnaam of andere onderscheidende kenmerken van een concurrent dan wel van de oorsprongsbenamingen van concurrerende producten;8° niet producten of diensten voorstelt als een imitatie of namaak van producten of diensten met een beschermd handelsmerk of beschermde handelsnaam; § 2. Elke vergelijking die verwijst naar een speciale aanbieding, moet duidelijk en ondubbelzinnig het einde en, zo de speciale aanbieding nog niet loopt, het begin aangeven van de periode gedurende welke de speciale prijs of andere specifieke voorwaarden gelden dan wel in voorkomend geval, vermelden dat de speciale aanbieding loopt zo lang de voorraad strekt of de diensten kunnen worden geleverd. § 3. Verboden is elke vergelijkende reclame die de voorwaarden gesteld in de § § 1 en 2 niet eerbiedigt. »

Art. 7.In artikel 24, § 1, van dezelfde wet, worden tussen de woorden "adverteerder" en "bewijzen" de woorden "binnen een termijn van maximum een maand " ingevoegd.

Art. 8.In artikel 27 van dezelfde wet, worden de woorden « van artikel 23 » vervangen door de woorden « van de artikelen 23 en 23bis ».

Art. 9.In artikel 32 van dezelfde wet wordt punt 22, ingevoegd door de wet van 7 december 1998, punt 22bis.

Art. 10.Artikel 43, § 4, eerste zin, van dezelfde wet wordt vervangen door de volgende bepaling : « Onverminderd de bepalingen voorzien in artikel 23bis mag de verkoper slechts naar andere prijzen verwijzen indien hij het leesbaar, goed zichtbaar en ondubbelzinnig aankondigt en indien het gaat om een kleinhandelsprijs die werd gereglementeerd met toepassing van een wet. »

Art. 11.In artikel 46 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in punt 5 worden de woorden "40 werkdagen" vervangen door "20 werkdagen";2° het punt 6 wordt vervangen door de volgende bepaling : « 6.de overbrenging of de opheffing van de inrichting waar de verkoop aan de consument gewoonlijk plaatsvindt, maakt de verkoop van de producten, die zich in de inrichting van de verkoper bevinden, noodzakelijk op voorwaarde dat de inrichting reeds minstens een jaar wordt uitgebaat door dezelfde verkoper, voor het begin van de uitverkoop;" 3° een punt 9 luidend als volgt wordt toegevoegd : « 9.de handelaar of ambachtsman verzaakt elke beroepsactiviteit omwille van opruststelling op voorwaarde evenwel dat hij in de loop van het vorige jaar geen uitverkoop heeft gehouden op grond van de in punt 4 bedoelde reden of van de in punt 6 bedoelde opheffing van de inrichting. »

Art. 12.In artikel 48, § 1, van dezelfde wet, worden het vierde, vijfde en zesde lid vervangen door de volgende leden : « De duur van de uitverkoop is beperkt tot vijf maanden voor de gevallen voorzien in artikel 46, 1 tot 8 en tot twaalf maanden in het geval voorzien in artikel 46. 9.

Onderbrekingen van de uitverkoop tijdens de termijn bedoeld in het eerste lid hebben geen schorsende werking. »

Art. 13.Artikel 56, 6, van dezelfde wet, wordt vervangen door de volgende tekst : « 6. titels tot deelneming aan wettig toegestane loterijen. »

Art. 14.In artikel 61, tweede lid, van dezelfde wet, worden de woorden "werd genomen" vervangen door de woorden : « of de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet, werd genomen of die het voorwerp zijn geweest van een administratieve sanctie in toepassing van deze laatste wet uitgesproken gedurende de laatste vijf jaren. »

Art. 15.In artikel 62 van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1, wordt aangevuld als volgt : « 9.Bijzondere voorwaarden voorschrijven, die bestemd zijn onderhavige afdeling aan te passen voor de titels bedoeld in artikel 57, 3, die onder de vorm van electronische registratie worden aangeboden; " 2° in § 2, worden de woorden "van de punten 5, 6, 7 en 8 van § 1" vervangen door de woorden "van § 1, 5 tot en met 9.»

Art. 16.In artikel 69, § 1, van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° het punt 2 wordt door de volgende tekst vervangen : « 2.de verrichtingen uitsluitend gericht tot verkopers; » 2° in punt 5, worden de woorden "door boedelafstand" vervangen door de woorden "of van faillissement".

Art. 17.Artikel 71 van dezelfde wet wordt opgeheven.

Art. 18.Artikel 72 van dezelfde wet wordt aangevuld met de volgende leden : « De inrichter moet goed leesbaar zijn naam, voornaam of maatschappelijke benaming, woonplaats of maatschappelijke zetel en zijn inschrijving in het handels- of ambachtsregister vermelden op elke aankondiging, reclame of elk document die betrekking hebben op de openbare verkoop.

Deze vermelding mag in geen geval vervangen worden door de aanduiding van de ministeriële ambtenaar die belast is met de openbare verkoopverrichtingen. »

Art. 19.Artikel 73 van dezelfde wet wordt vervangen door de volgende bepaling : «

Artikel 73.Bij niet naleving van de bepalingen van onderhavige afdeling kunnen de door de Minister aangestelde ambtenaren bedoeld in artikel 113 en de officieren van gerechtelijke politie proces-verbaal opstellen. Een kopie wordt afgegeven of per aangetekende brief toegestuurd aan de inrichter of zijn aangestelde.

Voornoemde ambtenaren kunnen in dit geval ter plaatse mondeling verbieden tot de verkoop van de producten opgenomen in het proces-verbaal over te gaan, of de stopzetting van deze verkoop bevelen.

Zij kunnen overgaan tot de beslaglegging ter bewarende titel van de producten die het voorwerp van de inbreuk uitmaken, overeenkomstig de bepalingen van artikel 117, § 1. ».

Art. 20.De afdeling 9 van hoofdstuk VI van dezelfde wet, genaamd "Verkopen op afstand", en die de artikelen 77 tot 83 bevat, wordt vervangen door de volgende bepalingen : « Afdeling 9. - Overeenkomsten op afstand

Art. 77.§ 1. In deze afdeling wordt verstaan onder : 1° overeenkomst op afstand : elke overeenkomst tussen een verkoper en een consument inzake producten of diensten die wordt gesloten in het kader van een door de verkoper georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand waarbij, voor deze overeenkomst, uitsluitend gebruik gemaakt wordt van een of meer technieken voor communicatie op afstand tot en met de sluiting van de overeenkomst zelf;2° techniek voor communicatie op afstand : ieder middel dat, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van verkoper en consument kan worden gebruikt voor de sluiting van de overeenkomst tussen deze partijen.3° communicatietechniek-exploitant : iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon, publiekrechtelijk of privaatrechtelijk, wiens beroepsactiviteit erin bestaat één of meer technieken voor communicatie op afstand aan de verkopers ter beschikking te stellen.4° financiële diensten : de volgende diensten op bancair, verzekerings- en kredietvlak, en op het gebied van financiële en beursinvesteringen en van pensioenfondsen : 1.In ontvangstneming van deposito's en andere terugbetaalbare gelden. 2. Verstrekking van leningen, met name consumentenkrediet en hypothecair krediet.3. Financiële leasing.4. Betalingsverrichtingen en uitgifte en beheer van betaalmiddelen.5. Valutadiensten.6. Verlening van garanties en borgstellingen.7. Ontvangst, overbrenging en/of uitvoering van opdrachten en van diensten op het gebied van of verband houdend met de volgende financiële producten.a. geldmarktinstrumenten;b. overdraagbare effecten;c. aandelen in instellingen voor collectieve belegging;d. financiële futures en opties;e. wisselkoers- en rentevoetinstrumenten.8. Vermogensbeheer en investeringsadvies ten aanzien van de onder 7 opgesomde producten.9. Bewaarneming en beheer van effecten.10. Verhuur van kluisjes.11. Niet-levensverzekering.12. Levensverzekering.13. Aan investeringsfondsen gekoppelde levensverzekering.14. Permanente ziekteverzekering.15. Kapitalisatieverrichtingen.16. Individuele pensioenregelingen. De Koning kan deze definitie aanpassen, wijzigen, nader omschrijven of aanvullen. § 2. Deze afdeling is niet van toepassing op de overeenkomsten betreffende de financiële diensten.

In de voorwaarden en rekening houdend met de modaliteiten die Hij desgevallend bepaalt, kan de Koning, bij een in Ministerraad overlegd besluit, zekere bepalingen van deze afdeling van toepassing verklaren op overeenkomsten betreffende financiële diensten of categorieën ervan.

Art. 78.Bij de tekoopaanbieding op afstand moet de consument ondubbelzinnig, op heldere en begrijpelijke wijze ingelicht worden door elk middel dat aangepast is aan de gebruikte techniek voor communicatie op afstand, meer bepaald over de volgende elementen : 1° de identiteit van de verkoper en zijn geografische adres;2° de belangrijkste kenmerken van het product of de dienst;3° de prijs van het product of de dienst;4° de leveringskosten, in voorkomend geval;5° de wijze van betaling, levering of uitvoering van de overeenkomst;6° het al dan niet bestaan van een verzakingsrecht;7° de wijze van terugneming en teruggave van het product, met inbegrip van de eventueel daaraan verbonden kosten;8° de kosten voor het gebruik van de techniek voor communicatie of afstand, wanneer die op een andere grondslag dan het basistarief worden berekend;9° geldigheidsduur van het aanbod of van de prijs;10° waar passend, de minimumduur van de overeenkomst in geval van overeenkomsten voor duurzame of periodieke dienstverlening of productlevering. Bovendien moet in geval van telefonische communicatie de identiteit van de verkoper en het commerciële oogmerk van de oproep aan het begin van elk gesprek met de consument expliciet duidelijk worden gemaakt.

Art. 79.§ 1. De consument moet schriftelijk of op een andere duurzame drager, te zijner beschikking staand en voor hem toegankelijk, volgende informatie ontvangen : 1° bevestiging van de inlichtingen, vermeld in artikel 78, 1°, 3° tot 6° en 10°, evenals de identificatie van het product of van de dienst; 2° in voorkomend geval, de voorwaarden en de uitoefeningswijze van het verzakingsrecht, evenals het volgende beding, in vetgedrukte letters en in een kader los van de tekst, op de eerste bladzijde : « De consument heeft het recht aan de verkoper mee te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief binnen... werkdagen vanaf de dag die volgt op de levering van het product of op het sluiten van de dienstenovereenkomst. ».

Dit beding wordt aangevuld met het aantal werkdagen, dat niet lager mag zijn dan zeven.

Bij ontstentenis van dit laatste beding, in de voorwaarden zoals bedoeld in het § 2, wordt het product of de dienst geacht te zijn geleverd aan de consument zonder voorafgaande vraag zijnerzijds en is deze laatste niet gehouden tot het betalen van het product of de dienst, of tot het teruggeven ervan; 3° bij ontstentenis van verzakingsrecht, in de veronderstellingen voorzien in artikel 80, § 4, het volgende beding, in vetgedrukte letters en in een kader los van de tekst, op de eerste bladzijde : « De consument beschikt niet over het recht om van de aankoop af te zien.»; 4° het geografische adres van de vestiging van de verkoper waar de consument met zijn klachten terecht kan;5° de inlichtingen betreffende de bestaande diensten na verkoop en commerciële waarborgen;6° de voorwaarden voor opzegging van de overeenkomst, indien deze van onbepaalde duur is of een duur van meer dan één jaar heeft. § 2. De consument moet de informatie, bedoeld in § 1, ontvangen : - voor de producten : ten laatste bij de levering aan de consument; - voor de diensten : vóór de uitvoering van elke dienstenovereenkomst en desgevallend, tijdens de uitvoering van de dienstenovereenkomst, zo de uitvoering is begonnen, met het akkoord van de consument, vóór het verlopen van de verzakingstermijn. § 3. De bepalingen van §§ 1 en 2 zijn niet van toepassing op diensten die zelf met behulp van een techniek voor communicatie op afstand worden uitgevoerd wanneer deze diensten in één keer worden verleend en rechtstreeks door de communicatietechniek-exploitant worden gefactureerd. Niettemin moet de consument in ieder geval in kennis gesteld worden van het geografische adres van de vestiging van de verkoper waar hij zijn klachten kan indienen.

Art. 80.§ 1. Bij elke overeenkomst op afstand beschikt de consument over een termijn van ten minste zeven werkdagen waarbinnen hij de overeenkomst kan verzaken. Hij kan dit recht uitoefenen zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief.

Onverminderd de bepalingen van artikel 81, § 3, tweede streepje, kunnen aan de consument, voor de uitoefening van zijn verzakingsrecht, slechts de rechtstreekse kosten voor het terugzenden aangerekend worden.

Voor de uitoefening van dit recht gaat de termijn in : - voor de producten, te rekenen vanaf de dag na levering aan de consument wanneer aan de informatieverplichtingen bedoeld in artikel 79, § 1, voldaan is; - voor de diensten, te rekenen vanaf de dag na het afsluiten van de overeenkomst of vanaf de dag waarop aan de informatieverplichtingen voorzien in artikel 79, § 1, voldaan is, zo daaraan werd voldaan na het afsluiten van de overeenkomst, mits de termijn de in volgende paragraaf vermelde termijn van drie maanden niet overschrijdt. § 2. Wanneer de verkoper niet heeft voldaan aan de verplichtingen van artikel 79, § 1, is de verzakingstermijn drie maanden. Deze termijn gaat in : - voor de producten, te rekenen vanaf de dag na levering aan de consument; - voor de diensten, te rekenen vanaf de dag na het afsluiten van de overeenkomst.

Indien binnen deze termijn van drie maanden de inlichtingen, bedoeld in artikel 79, § 1, verstrekt zijn, begint de termijn van zeven werkdagen, vermeld in § 1, te lopen de dag na de ontvangst van de inlichtingen.

Voor de producten die het voorwerp uitmaken van opeenvolgende leveringen, beginnen de verzakingstermijnen te lopen de dag na de eerste levering.

Wat de naleving van de verzakingstermijnen betreft, is het voldoende dat de consument zijn verzaking ter kennis brengt vóór het einde ervan. § 3. Onverminderd de toepassing van artikel 45, § 1, van de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet, kan geen enkel voorschot of betaling worden geëist van de consument vóór het einde van de verzakingstermijn van zeven werkdagen bedoeld in § 1.

In geval van uitoefening van het verzakingsrecht voorzien in §§ 1 en 2, wordt de verkoper gehouden tot terugbetaling van de door de consument gestorte bedragen, zonder kosten. Deze terugbetaling moet plaatsvinden ten laatste binnen de dertig dagen die volgen op de verzaking.

Het verbod bedoeld in het eerste lid wordt opgeheven wanneer de verkoper het bewijs levert dat hij de regels respecteert die zijn vastgelegd door de Koning met het oog op het toelaten van de terugbetaling van de door de consument gestorte bedragen. § 4. Tenzij de partijen anders zijn overeengekomen, kan de consument het in §§ 1 en 2 bedoelde verzakingsrecht niet uitoefenen voor overeenkomsten : 1° betreffende de levering van diensten waarvan de uitvoering met instemming van de consument begonnen is vóór het einde van de in § 1 bedoelde verzakingstermijn van zeven werkdagen;2° betreffende de levering van producten die volgens de specificaties van de consument zijn vervaardigd of die een duidelijk persoonlijk karakter hebben of die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden of snel kunnen bederven of verouderen;3° betreffende de levering van audio- en video-opnamen en computer-programmatuur waarvan de verzegeling door de consument is verbroken;4° betreffende de levering van dagbladen, tijdschriften en magazines;5° voor diensten voor weddenschappen en loterijen. Ingeval de verkoper de consument, overeenkomstig artikel 78, 6°, niet verwittigd heeft van de ontstentenis van een verzakingsrecht, beschikt de consument over het verzakingsrecht bedoeld in § 2.

Art. 81.§ 1. Tenzij de partijen anders zijn overeengekomen, moet de verkoper de bestelling uitvoeren uiterlijk binnen dertig dagen te rekenen vanaf de dag volgend op die waarop de consument zijn bestelling aan de leverancier heeft toegezonden.

Behoudens in geval van overmacht, indien de overeenkomst door de verkoper niet wordt uitgevoerd, wordt de overeenkomst van rechtswege ontbonden onverminderd het eventueel bekomen van schadevergoeding.

Op het einde van de uitvoeringstermijn voorzien in het eerste lid of zoals deze overeengekomen is door de partijen, kunnen deze een verlenging van voornoemde termijn overeenkomen.

Geen enkele vergoeding en geen onkosten kunnen van de consument worden geëist uit hoofde van deze ontbinding.

Bovendien moet de consument binnen de dertig dagen de bedragen terugbetaald krijgen die hij desgevallend als betaling heeft gestort. § 2. De verzending van producten en van titels die diensten vertegenwoordigen, gebeurt steeds op eigen risico van de verkoper. § 3. Bij verzaking van de overeenkomst met toepassing van artikel 80, kunnen de eventuele kosten voor terugzending niet ten laste van de consument worden gebracht indien : - het geleverde product of de verstrekte dienst niet beantwoordt aan de beschrijving van het aanbod; - de verkoper zijn informatieverplichtingen niet heeft vervuld zoals bedoeld in artikelen 78 en 79, § 1. § 4. In geval van verzaking aan de overeenkomst, met toepassing van artikel 80, kan de consument die een kredietovereenkomst heeft gesloten teneinde de betaling van het product of van de dienst, voorwerp van de overeenkomst, volledig of gedeeltelijk te financieren, deze kredietovereenkomst verzaken zonder kosten noch vergoeding op voorwaarde : 1° dat de kredietovereenkomst werd gesloten met de verkoper of verstrekt door een derde, voorzover er een akkoord bestaat tussen deze derde en de verkoper, met als doel het verzekeren van de financiering van de verkoop door deze laatste, en, 2° dat de verzaking aan de kredietovereenkomst gebeurt binnen de termijnen en volgens de modaliteiten, bedoeld in artikel 80 van deze wet. § 5. De bepalingen van deze paragraaf zijn van toepassing op het gebruik, door een consument, van een instrument voor de elektronische overdracht van gelden in het kader van een overeenkomst op afstand.

De uitgever van een instrument voor de elektronische overdracht van gelden moet de gepaste middelen ter beschikking van de consument stellen opdat deze een aangifte zou kunnen doen bij verlies, diefstal of bedrieglijk gebruik van bedoeld instrument.

De consument moet, zodra hij daar kennis van heeft, bij de uitgever, of bij de door deze aangeduide entiteit, aanmelding doen van : - het verlies of de diefstal van het instrument voor de elektronische overdracht van gelden of van de middelen die het gebruik ervan toelaten; - elk bedrieglijk gebruik van het instrument.

Tot bij de aangifte is de consument aansprakelijk voor de gevolgen, verbonden aan het verlies, de diefstal of het bedrieglijke gebruik door een derde, van het instrument voor de elektronische overdracht van gelden, en dit voor een bedrag van 6000 frank, behalve : - zo de consument gehandeld heeft met zware nalatigheid, voor een door de Koning te bepalen bedrag; - zo de consument bedrieglijk heeft gehandeld; in dit geval is geen enkele limiet van toepassing.

Na de aanmelding is de consument niet meer aansprakelijk voor de gevolgen, verbonden aan het verlies, de diefstal of het bedrieglijke gebruik door een derde, van zijn instrument voor de elektronische overdracht van gelden, behalve zo hij zelf bedrieglijk heeft gehandeld.

De uitgever is aansprakelijk voor alle gevolgen, verbonden aan het verlies, de diefstal of het bedrieglijke gebruik van het instrument voor de elektronische overdracht van gelden waarvan de consument vrijgesteld is met toepassing van de bepalingen van voorgaand lid.

In afwijking van de bepalingen van de leden 4 tot 6 is de consument niet aansprakelijk indien het instrument voor elektronische overmaking van geldmiddelen werd gebruikt zonder fysieke voorlegging ervan of zonder elektronische identificatie van het instrument zelf. Het enkele gebruik van een vertrouwelijke code of een ander soortgelijk bewijs van identiteit is niet voldoende om tot de aansprakelijkheid van de houder te leiden.

In de gevallen bedoeld in het vorige lid en behalve indien hij zelf frauduleus heeft gehandeld, kan de consument de annulatie vragen van een betaling ingeval van frauduleus gebruik van zijn instrument voor de elektronische overdracht van gelden. Binnen de dertig dagen moet de uitgever hem de gestorte bedragen teruggeven, in voorkomend geval na aftrek van een door de Koning bepaald bedrag indien de consument met grove nalatigheid heeft gehandeld.

Art. 82.§ 1. In het geval van overeenkomsten op afstand, komt het bewijs van het bestaan van een voorafgaande informatie, van een schriftelijke of op een duurzame drager neergelegde bevestiging, van de eerbiediging van de termijnen en van de instemming van de consument, aan de verkoper toe. § 2. In het geval van overeenkomsten op afstand vergt het gebruik, door een verkoper, van de volgende technieken de voorafgaande instemming van de consument : - geautomatiseerd oproepsysteem zonder menselijke tussenkomst (oproepautomaat); - fax.

De Koning kan de lijst van voorgaande technieken uitbreiden.

Andere communicatietechnieken dan deze bedoeld in voorgaand lid, kunnen slechts worden gebruikt bij ontstentenis van kennelijk bezwaar van de consument.

Er kunnen geen onkosten aan de consument worden aangerekend omwille van de uitoefening van zijn recht op verzet.

De Koning bepaalt de modaliteiten volgens dewelke het recht op verzet van de consument kan worden uitgeoefend. § 3. Elk beding waarbij de consument verzaakt aan het voordeel van de rechten die hem door deze afdeling worden toegekend, wordt als niet geschreven beschouwd. § 4. Een beding dat de wet van een Staat die geen lid is van de Europese Unie op de overeenkomst toepasselijk verklaart, wordt wat de in deze afdeling geregelde aangelegenheden betreft als nietig en verboden gehouden wanneer de overeenkomst een nauwe band vertoont met het grondgebied van één of meerdere Lidstaten.

Art. 83.§ 1. In het kader van deze afdeling kan de Koning : 1° bijzondere regelingen voorschrijven voor bepaalde technieken voor communicatie op afstand, desgevallend rekening houdend met de eigenheden van de kleine en middelgrote ondernemingen;2° de producten of categorieën van producten die Hij aanduidt, uit het toepassingsgebied uitsluiten van deze afdeling of van sommige bepalingen die Hij aanwijst;3° de diensten of categorieën van diensten die Hij aanduidt, uit het toepassingsgebied uitsluiten van deze afdeling of van sommige bepalingen die Hij aanwijst;4° bijzondere bepalingen voorschrijven voor de producten of categorieën van producten die Hij aanduidt;5° bijzondere bepalingen voorschrijven voor de diensten of categorieën van diensten die Hij aanduidt;6° bijzondere bepalingen voorschrijven voor de openbare verkopen die worden georganiseerd door middel van een techniek voor communicatie op afstand. § 2. Vooraleer een besluit voor te stellen met toepassing van artikelen 77 tot 83 van deze afdeling, raadpleegt de Minister de Raad voor het Verbruik en de Hoge Raad voor de Middenstand en bepaalt de termijn binnen dewelke het advies moet worden gegeven. Na deze termijn is het advies niet meer vereist. "

Art. 21.In artikel 84 van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste lid, worden de woorden "of van diensten" tussen de woorden "producten" en "aan de consument" ingevoegd;2° in het tweede lid, worden de woorden "of diensten" tussen de woorden "producten" en "aan te bieden" ingevoegd.

Art. 22.In artikel 86, § 1, 3°, van dezelfde wet, worden de woorden "op voorwaarde dat de betaling in die hypothese niet contant gebeurt" vervangen door de woorden "op voorwaarde dat er ter plaatse geen betaling van het totale bedrag gebeurt".

Art. 23.In artikel 88, eerste lid, van dezelfde wet, worden de woorden "vóór of ten laatste bij de levering van het product of het verlenen van de dienst" geschrapt.

Art. 24.Een artikel 94bis, luidend als volgt wordt in dezelfde wet ingevoegd : « 94bis. Onverminderd bijzondere reglementeringen die het uitdrukkelijk toelaten, is het aan de verkoper verboden de consument een wisselbrief ter ondertekening voor te leggen om deze laatste de betaling van zijn verplichtingen te laten beloven of waarborgen. »

Art. 25.In artikel 102, eerste lid, van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° een 4bis, een 5bis en een 6bis worden ingevoegd, luidend als volgt : « 4bis.van de artikelen 46 en 48 betreffende de uitverkopen; »; « 5bis. van de artikelen 50 tot 53 betreffende de solden en 68 betreffende het verbod prijsverminderingen aan te kondigen en waardebonnen te verspreiden die recht geven op een prijsvermindering gedurende de sperperioden; »; « 6bis. van de artikelen 77 tot 82 betreffende de overeenkomsten op afstand en van de besluiten ter uitvoering van de artikel 83; "; 2° een punt 8, luidend als volgt, wordt toegevoegd : « 8 van artikel 94bis dat het gebruik van de wisselbrief verbiedt.».

Art. 26.In artikel 103 van dezelfde wet, worden de woorden "en met uitzondering van de in artikel 97 bedoelde inbreuken" vervangen door de woorden "en met uitzondering van de inbreuken bedoeld in de artikelen 30, 93 en 97".

Art. 27.In artikel 116, eerste lid, van dezelfde wet, worden de woorden "artikelen 102 tot 104" vervangen door de woorden "artikelen 102 tot 105".

Art. 28.Deze wet treedt in werking de eerste dag van de vierde maand volgend op die gedurende welke zij in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.

Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 25 mei 1999.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Economie, E. DI RUPO De Minister van Landbouw en de Kleine en Middelgrote Ondernemingen, K. PINXTEN Met 's Lands zegel gezegeld : De Minister van Justitie, T. VAN PARYS _______ Nota (1) Gewone zitting 1998-1999. Kamer van volksvertegenwoordigers : Parlementaire stukken. - Wetsontwerp, nr. 2050/1. - Amendementen, nrs. 2050/2 en 3. - Verslag, nr. 2050/4. - Tekst aangenomen door de Commissie, nr. 2050/5. - Amendement voorgesteld na indiening van het verslag, nr. 2050/6. - Tekst aangenomen in plenaire vergadering en overgezonden door de Senaat, nr. 2050/7.

Handelingen van de Kamer van volksvertegenwoordigers. - 21 en 22 april 1999.

Gewone zitting 1998-1999.

Senaat : Parlementaire stukken. - Ontwerp overgezonden door de Kamer van volksvertegenwoordigers, nr. 1390/1. - Verslag, nr. 1390/2. - Tekst aangenomen door de Commissie, nr. 1390/3. - Beslissing om niet te amenderen, nr. 1390/4.

Handelingen van de Senaat. - 29 en 30 april 1999.

^