Etaamb.openjustice.be
Verslag
gepubliceerd op 18 februari 2020

Verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en van de individuele kandidaten voor de verkiezing van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement van 26 mei 2019 Verslag uitgebracht namens het Controlecollege door de heren Mathias VANDEN BORRE en (...) Aan de werkzaamheden van het Controlecollege hebben deelgenomen : Vaste leden : de heren Rachid (...)

bron
brussels hoofdstedelijk parlement
numac
2020030087
pub.
18/02/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT


Verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en van de individuele kandidaten voor de verkiezing van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement van 26 mei 2019 Verslag uitgebracht namens het Controlecollege door de heren Mathias VANDEN BORRE (N) en Hicham TALHI (F) Aan de werkzaamheden van het Controlecollege hebben deelgenomen : Vaste leden : de heren Rachid Madrane, Tristan Roberti, Hicham Talhi, David Weytsman, mevr. Aurélie Czekalski, de heren Sadik Köksal, Arnaud Verstraete en Mathias Vanden Borre.

Plaatsvervangers : de heer Marc-Jean Ghyssels, mevr. Zoé Genot, de heren David Leisterh, Luc Vancauwenberge, Juan Benjumea Moreno, mevr.

Carla Dejonghe.

I. Voorgeschiedenis Bij brief van 9 augustus 2019 hebben de voorzitters van het hoofdbureau aan het Controlecollege twee exemplaren bezorgd van het verslag betreffende de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en hun kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei 2019, overeenkomstig artikel 94ter, § 2, van het Kieswetboek.

De laatste twee exemplaren van het verslag en de bijlagen werden bezorgd op 26 augustus 2019, na het verstrijken van de wettelijke termijn van vijftien dagen waarbinnen alle kiesgerechtigden het verslag kunnen inzien. Geen enkele kiesgerechtigde heeft opmerkingen gemaakt.

Verschillende opmerkingen werden gemaakt m.b.t. verschillende politieke partijen en kandidaten, zowel verkozen als niet verkozen, die als volgt kunnen worden samengevat : - geen aangifte van de politieke partij ; - geen aangifte van kandidaten ; - onvolledige aangiften (geen totaalbedrag voor rubriek A « verkiezingsuitgaven » en/of B « herkomst van de geldmiddelen ») ; - verschil tussen het totaalbedrag van rubriek A « verkiezingsuitgaven » en/of B « herkomst van de geldmiddelen » en het totaal van de verschillende bedragen vermeld in deze rubrieken ; - verschil tussen het totaalbedrag en het totaal van de verschillende bedragen van de rubriek « persoonlijk aandeel in de gemeenschappelijke campagne » ; - verschil tussen het totaalbedrag van de uitgaven voor de persoonlijke individuele campagne en het totaal van de verschillende bedragen ; - niet getekende aangiften ; - kandidaten die aangeven geen uitgaven te hebben verricht voor hun eigen rekening of voor die van de partij en die niettemin een uitgavenbedrag vermelden ; - aangiften van politieke partijen of kandidaten ingediend buiten de wettelijke termijn.

II. Aanwijzing van de rapporteurs Tijdens zijn eerste vergadering van 26 augustus 2019, heeft het Controlecollege, overeenkomstig artikel 13 van de ordonnantie van 29 april 2004 betreffende de controle van de verkiezingsuitgaven en de regeringsmededelingen, twee rapporteurs aangewezen, zijnde de heren Mathias VANDEN BORRE en Hicham TALHI. III. Aangiften van verkiezingsuitgaven en herkomst van de middelen : procedure aangenomen door het Controlecollege Tijdens zijn vergadering van 26 augustus 2019 heeft het Controlecollege kennis genomen van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau waarin gewag gemaakt wordt van verkeerde, onvolledige en ontbrekende aangiften van verschillende politieke partijen en kandidaten. Het heeft beslist om brieven te versturen op basis van dit verslag. Een maximale termijn van vijftien dagen vanaf de verzendingsdatum werd aan de bestemmelingen toegekend om de brieven te beantwoorden.

Het Controlecollege heeft beslist om niet te schrijven naar de politieke partijen en de kandidaten als hun aangifte misrekeningen inhoudt voor een bedrag lager dan 1 euro. De verbeterde bedragen vermeld in het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau werden in rekening genomen voor het opstellen van het huidige eindverslag.

Het Controlecollege heeft beslist om de rapporteurs te verzoeken om, voor de volgende vergadering, een verslag op te stellen. 1) Briefwisseling Op 16 september 2019, zijn er 270 aangetekende en gewone brieven verstuurd naar verschillende politieke partijen en kandidaten om hen bijkomende informatie te vragen op basis van de opmerkingen vermeld in het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau.2) Antwoorden Op 21 november 2019 heeft het Controlecollege akte genomen van het feit dat van de politieke partijen en de kandidaten die volgens het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau geen, een verkeerde of onvolledige aangifte ingediend hebben, 225 geantwoord hebben op de brief van het Controlecollege. 211 hebben een nieuwe aangifte ingediend die voldoet aan de wetsbepalingen. 14 kandidaten hebben een niet-conforme aangifte ingediend (niet-ingevulde rubrieken of rubrieken waarvan het bedrag niet overeenkomt met het aangegeven totaalbedrag, geen vermelding van de herkomst van de middelen, geen overeenkomst tussen de uitgaven en de herkomst van de middelen).

Het overzicht met de ontvangen antwoorden gaat als bijlage bij dit verslag. (1) De rapporteurs stellen vast dat verschillende politieke partijen en kandidaten geen gevolg gegeven hebben aan de brief van het Controlecollege. Zij menen evenwel dat het geen zin heeft om nog een brief te sturen.

Het Controlecollege beslist akte te nemen van de tekortkomingen in het verslag. Het benadrukt de moeilijkheden bij de toepassing van de huidige wetgeving, die het de opdracht geeft tot controle van de kandidaten bij de verkiezing van een assemblee waaruit het zelf stamt, en een weinig aangepast sanctiesysteem oplegt voor de kandidaten die niet in orde zijn met hun aangifte. 3) Ontbrekende aangifte of verkeerde of onvolledige aangiften van de politieke partijen en de kandidaten Het Controlecollege stelt vast dat het in het bezit gesteld werd van een aangifte conform de wettelijke verplichtingen voor de politieke partijen, met uitzondering van de Listes Destexhe.Deze partij heeft wel degelijk een aangifte van de verkiezingsuitgaven overhandigd, maar in drie formulieren, met telkens verschillende bedragen. Deze formulieren komen voor in de bijlagen bij het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau.

Het Controlecollege stelt voorts vast dat bepaalde kandidaten op de volgende kieslijsten geen aangifte of een verkeerde dan wel onvolledige aangifte hebben ingediend : 3.1 Geen aangifte - Parti populaire : 7 kandidaten ; - Listes Destexhe : 13 kandidaten ; - Agora : 1 kandidaat ; - act-SALEM : 11 kandidaten ; - DierAnimal : 1 kandidaat ; - Be.One : 3 kandidaten ; - Collectif citoyen : 2 kandidaten ; in totaal 38 kandidaten ; 3.2 Verkeerde of onvolledige aangiften - cdH : 1 kandidate ; - Vlaams Belang : 1 kandidate ; - DéFI : 2 kandidates ; - Listes Destexhe : 3 kandidaten ; - PS : 5 kandidaten ; - act-SALEM : 1 kandidate ; - DierAnimal : 1 kandidate ; in totaal 14 kandidaten.

De namen van deze kandidaten gaan als bijlage bij het verslag. (2) IV. Eindbeslissingen van het Controlecollege Tijdens zijn vergadering van 21 november 2019, met andere woorden binnen de termijn van negentig dagen na ontvangst van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, heeft het Controlecollege een beslissing genomen over de juistheid en de volledigheid van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, zoals het voorgelegd is, en heeft het Controlecollege het eindverslag opgesteld met vermelding, per politieke partij, van het totale bedrag van de gedane verkiezingsuitgaven van elke partij en de totale uitgaven van alle kandidaten van elke lijst, alsook van het bedrag per gekozene afzonderlijk, overeenkomstig artikel 11 van de ordonnantie van 29 april 2004. 1) Beslissing over de juistheid en de volledigheid van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau Het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, wat betreft zowel de aangiften van de politieke partijen als de aangiften van de individuele kandidaten, wordt aangenomen bij eenparigheid van de 9 aanwezige leden overeenkomstig artikel 18 van de ordonnantie van 29 april 2004. Het Controlecollege beslist om geen klacht bij de Procureur des Konings in te dienen wegens overtreding van de bepalingen van de wet van 19 mei 1994 en van het Kieswetboek, zoals artikel 19, § 1, van de ordonnantie van 29 april 2004 toestaat. Niettemin wordt er bij het verslag de lijst van de kandidaten die hun verplichting inzake aangifte niet zijn nagekomen, als bijlage gevoegd. (3) 2) Eindverslag over de gedane verkiezingsuitgaven per politieke partij en de totale verkiezingsuitgaven van alle kandidaten van de politieke partijen en van elke gekozene afzonderlijk De bedragen van de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen, van alle kandidaten van elke lijst, van de kandidaten die gekozen zijn en van de opvolgers die hen op 1 november 2019 vervangen, zoals opgenomen in de bijlage bij dit verslag (4), worden aangenomen met 6 stemmen bij 3 onthoudingen, overeenkomstig artikel 18 van de ordonnantie van 29 april 2004. Die bedragen zullen worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad overeenkomstig artikel 20 van de ordonnantie van 29 april 2004.

Vertrouwen wordt geschonken aan de rapporteurs voor het opstellen van het verslag.

De Rapporteurs, De Voorzitter, M. VANDEN BORRE R. MADRANE H. TALHI _______ Nota's (1) Zie bijlage I.Het secretariaat van het Controlecollege heeft eveneens verkiezingsaangiften gekregen van twee politieke partijen die geen lijst hebben neergelegd voor het arrondissement Brussel-Hoofdstad (La Droite en B.U.B.). (2) Zie bijlage II.(3) Zie bijlage II.(4) Zie bijlage III. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^