Etaamb.openjustice.be
Verslag
gepubliceerd op 21 januari 2015

Verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en van de individuele kandidaten voor de verkiezing van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement van 25 mei 2014 VERSLAG UITGEBRACHT NAMENS HET CONTROLECOLLEGE DOOR DE HEREN Willem DRAPS , Ridouane C(...) Aan de werkzaamheden van het Controlecollege hebben deelgenomen : Vaste leden : de heren Ridouan(...)

bron
brussels hoofdstedelijk parlement
numac
2014032052
pub.
21/01/2015
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT


Verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en van de individuele kandidaten voor de verkiezing van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement van 25 mei 2014 VERSLAG UITGEBRACHT NAMENS HET CONTROLECOLLEGE DOOR DE HEREN Willem DRAPS (F), Ridouane CHAHID (F), René COPPENS (N) en Bruno DE LILLE (N) Aan de werkzaamheden van het Controlecollege hebben deelgenomen : Vaste leden : de heren Ridouane Chahid, René Coppens, Bruno De Lille, Willem Draps, Mevr. Isabelle Emmery, de heer Hamza Fassi-Fihri, Mevr.

Marion Lemesre, de heren Fabian Maingain, Charles Picqué, Mevr.

Barbara Trachte, de heer Jef Van Damme.

Plaatsvervangers : de heer Benoît Cerexhe, Mevr. Caroline Désir.

I. Voorgeschiedenis Bij brief van 8 augustus 2014, ontvangen op 12 augustus 2014, hebben de voorzitters van het hoofdbureau aan het Controlecollege twee exemplaren bezorgd van het verslag betreffende de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en hun kandidaten voor de verkiezingen van 25 mei 2014, overeenkomstig artikel 94ter, § 2, van het Kieswetboek.

De laatste twee exemplaren van het verslag en de bijlagen werden bezorgd op 25 augustus 2014, na het verstrijken van de wettelijke termijn van vijftien dagen waarbinnen alle kiesgerechtigden het verslag kunnen inzien. Geen enkele kiesgerechtigde heeft opmerkingen gemaakt.

Verschillende opmerkingen werden gemaakt met betrekking tot verschillende politieke partijen en kandidaten, zowel verkozen als niet verkozen, die als volgt kunnen worden samengevat : - geen aangifte van de politieke partij; - geen aangifte van kandidaten; - aangiften ingediend buiten de wettelijke termijn; - uitgegeven bedrag dat het toegestane bedrag overschrijdt; - niet-getekende aangiften; - onvolledige aangiften; - aangiften waarvan het totaalbedrag vermeld in de rubriek van de verkiezingsuitgaven niet overeenstemt met het totaalbedrag vermeld in de rubriek van de herkomst van de geldmiddelen; - aangiften met verkeerde totalen; - aangiften volgens welke geen verkiezingsuitgaven werden gedaan maar die een uitgegeven bedrag vermelden in een rubriek van het formulier.

II. Aanwijzing van de rapporteurs Tijdens zijn eerste vergadering van 25 augustus 2014, heeft het Controlecollege, overeenkomstig artikel 13 van de ordonnantie van 29 april 2004 betreffende de controle van de verkiezingsuitgaven en de regeringsmededelingen, vier rapporteurs aangewezen, zijnde de heren Willem DRAPS, Ridouane CHAHID, René COPPENS en Bruno DE LILLE. III. Aangiften van verkiezingsuitgaven en herkomst van de middelen : procedure aangenomen door het Controlecollege Tijdens zijn vergadering van 25 augustus 2014, heeft het Controlecollege kennis genomen van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau waarin gewag gemaakt wordt van verkeerde, onvolledige en ontbrekende aangiften van verschillende politieke partijen en kandidaten. Het heeft beslist om brieven te versturen op basis van dit verslag. Een maximale termijn van vijftien dagen vanaf de verzendingsdatum werd aan de bestemmelingen toegekend om de brieven te beantwoorden.

Het Controlecollege heeft beslist om niet te schrijven naar de politieke partijen en de kandidaten als hun aangifte misrekeningen inhoudt voor een bedrag lager dan 1 euro. De verbeterde bedragen vermeld in het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau werden in rekening genomen voor het opstellen van het huidige eindverslag.

Het Controlecollege heeft beslist om de rapporteurs te verzoeken om, voor de volgende vergadering, een verslag op te stellen. 1. Briefwisseling Op 4, 5, 11, 25 september en 14 oktober 2014, zijn er 279 aangetekende en gewone brieven verstuurd naar verschillende politieke partijen en kandidaten om hen bijkomende informatie te vragen op basis van de opmerkingen vermeld in het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau.2. Antwoorden Van de politieke partijen en de kandidaten die volgens het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau geen, een verkeerde of onvolledige aangifte ingediend hebben, hebben 221 geantwoord op de brief van het Controlecollege. 211 hebben een nieuwe aangifte ingediend die voldoet aan de wetsbepalingen.

Een politieke partij en 9 kandidaten hebben een niet-conforme aangifte ingediend (niet-ingevulde rubrieken of rubrieken waarvan het bedrag niet overeenkomt met het aangegeven totaalbedrag, geen vermelding van de herkomst van de middelen, geen overeenkomst tussen de uitgaven en de herkomst van de middelen).

Het overzicht met de ontvangen antwoorden gaat als bijlage bij dit verslag (1).

De rapporteurs onderstrepen dat verschillende politieke partijen en kandidaten geen gevolg gegeven hebben aan de brief van het Controlecollege. Zij menen evenwel dat het geen zin heeft om nog een brief te sturen.

Na een korte gedachtewisseling, beslist het Controlecollege bij eenparigheid om akte te nemen van de tekortkomingen vermeld in het verslag. 3. Overschrijding van het toegestane maximumbedrag Het Controlecollege stelt vast dat twee kandidaten van de FDF-lijst in hun aangifte bedragen hebben vermeld waarvan het totaal komt op een overschrijding van het toegestane maximumbedrag. Naar aanleiding van de brief van het Controlecollege heeft één van de kandidaten een nieuwe aangifte van verkiezingsuitgaven en herkomst van de middelen ingediend die, net als zijn aanvankelijke aangifte, het toegestane maximumbedrag overschrijdt met 4.620,60 euro.

Een andere kandidate heeft in haar nieuwe aangifte een verkeerd bedrag vermeld, dat niet overeenkomt met de som van de bedragen die vermeld zijn in de verschillende rubrieken van luik A betreffende de verkiezingsuitgaven. Het totaal van deze uitgaven overschrijdt het toegestane bedrag met 3.088,12 euro.

Het College vindt evenwel dat het niet nodig is om die twee kandidaten nog eens te vragen om hun dossier in orde te brengen. Het stelt vast dat er in hun aangifte verkeerdelijk een bedrag staat dat opgenomen is in de aangifte van hun partij en dat voor rekening van die laatste komt als financiering van hun individuele campagne. 4. Ontbrekende aangifte of verkeerde of onvolledige aangiften van de politieke partijen en de kandidaten Het Controlecollege stelt vast dat het van alle politieke partijen een aangifte gekregen heeft die voldoet aan de wetsbepalingen, met uitzondering van de partijen DEBOUT LES BELGES (aangifte zonder datum en handtekening) en van de partijen GAUCHES COMMUNES en EGALITAIRES ! (geen antwoord op de brief). De partij PROBRUXSEL N heeft niet geantwoord op de verzonden brief, maar deze partij blijkt wel degelijk een aangifte van verkiezingsuitgaven te hebben ingediend - buiten de bij wet opgelegde termijn - die opgenomen is in de bijlagen bij het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau.

Het Controlecollege stelt voorts vast dat bepaalde kandidaten op de volgende kieslijsten geen aangifte of een verkeerde dan wel onvolledige aangifte hebben ingediend : 1) Geen aangifte - N-VA : 1 kandidaat (geen handtekening); - CD&V : 1 kandidaat (geen handtekening); - Parti populaire : 2 kandidaten; - Vega : 2 kandidaten; - La Droite : 5 kandidaten; - Debout les Belges : 2 kandidaten; - Gauches communes : 4 kandidaten; - Egalitaires ! : 7 kandidaten; - Pro Bruxsel : 12 kandidaten; - Pro Bruxsel N : 1 kandidaat; - BUB : 11 kandidaten (2); - RWF : 2 kandidaten; - R : 1 kandidaat; - FE-MDCEJ : 1 kandidaat; - Pirate : 3 kandidaten; in totaal 55 kandidaten. 2) Verkeerde of onvolledige aangiften - FDF : 2 kandidaten; - La Droite : 3 kandidaten; - Parti libertarien : 1 kandidaat; - Pro Bruxsel : 3 kandidaten. in totaal 9 kandidaten.

De namen van deze kandidaten gaan als bijlage bij het verslag (3).

IV. Eindbeslissingen van het Controlecollege Tijdens zijn vergadering van 19 november 2014, met andere woorden binnen de termijn van negentig dagen na ontvangst van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, heeft het Controlecollege een beslissing genomen over de juistheid en de volledigheid van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, zoals het voorgelegd is, en heeft het Controlecollege het eindverslag opgesteld met vermelding, per politieke partij, van het totale bedrag van de gedane verkiezingsuitgaven van elke partij en de totale uitgaven van alle kandidaten van elke lijst, alsook van het bedrag per gekozene afzonderlijk, overeenkomstig artikel 11 van de ordonnantie van 29 april 2004. 1) Beslissing over de juistheid en de volledigheid van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau Het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, wat betreft zowel de aangiften van de politieke partijen als de aangiften van de individuele kandidaten, wordt aangenomen met eenparigheid van de 11 aanwezige leden, overeenkomstig artikel 18 van de ordonnantie van 29 april 2004. Het Controlecollege beslist om geen klacht bij de Procureur des Konings in te dienen wegens overtreding van de bepalingen van de wet van 19 mei 1994 en van het Kieswetboek, zoals artikel 19, § 1, van de ordonnantie van 29 april 2004 toestaat. Niettemin wordt er bij het verslag de lijst van de kandidaten die hun verplichting inzake aangifte niet zijn nagekomen, als bijlage gevoegd (4). 2) Eindverslag over de gedane verkiezingsuitgaven per politieke partij en de totale verkiezingsuitgaven van alle kandidaten van de politieke partijen en van elke gekozene afzonderlijk De bedragen van de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen, van alle kandidaten van elke lijst, van de kandidaten die als effectief lid gekozen zijn en van de opvolgers die hen op 1 november 2014 vervangen hebben, zoals opgenomen in de bijlage bij dit verslag (5), worden aangenomen met eenparigheid van de 11 aanwezige leden, overeenkomstig artikel 18 van de ordonnantie van 29 april 2004. Die bedragen zullen worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad overeenkomstig artikel 20 van de ordonnantie van 29 april 2004.

Vertrouwen wordt geschonken aan de rapporteurs voor het opstellen van het verslag.

De Rapporteurs, Willem DRAPS Ridouane CHAHID René COPPENS Bruno DE LILLE De Voorzitter, Charles PICQUE _______ Nota's (1) Zie bijlage I.Bij brieven van 7 en 17 oktober 2014 heeft het secretariaat van het Controlecollege een ter griffie van het Waals Parlement ingediende aangifte van verkiezingsuitgaven ontvangen van tien politieke partijen. Vijf van die partijen hebben lijsten ingediend in het arrondissement Brussel-Hoofdstad. (2) Niet inbegrepen een overleden kandidaat.(3) Zie bijlage II.(4) Zie bijlage II.(5) Zie bijlage III. BIJLAGE I Overzicht van het aantal brieven dat verzonden is naar de politieke partijen en kandidaten die hun verplichting tot aangifte van de verkiezingsuitgaven niet zijn nagekomen, en ontvangen antwoorden (6)

Lettre au parti - Brief aan partij

Réponse Antwoord

Nombre de candidats ayant reçu un courrier Aantal kandidaten die een brief ontvangen hebben

Etat des réponses reçues - Ontvangen antwoorden

GROEN

1

réponse reçue ontvangen antwoord

FDF

14

tous les candidats alle kandidaten

OPEN VLD

2

tous les candidats alle kandidaten

ECOLO

Déclaration reçue du Parlement wallon Aangifte ontvangen van het Waals Parlement


N-VA

3

2 candidats 2 kandidaten

CDH

3

tous les candidats alle kandidaten

CDV

6

5 candidats 5 kandidaten

PARTI POPULAIRE

11

9 candidats 9 kandidaten

VEGA

X

X

5

3 candidats 3 kandidaten

LA DROITE

27

22 candidats 22 kandidaten

DEBOUT LES BELGES

X

X

6

4 candidats 4 kandidaten

GAUCHES COMMUNES

X

-

20

16 candidats 16 kandidaten

PARTI LIBERTARIEN

X

X

5

tous les candidats alle kandidaten

EGALITAIRES !

X

-

18

11 candidats 11 kandidaten

PROBRUXSEL

56

44 candidats 44 kandidaten

PROBRUXSEL N

X

Déclaration déposée hors délai figurant dans les annexes au rapport des présidents du Bureau principal Aangifte bezorgd buiten de wettelijke termijn bijgevoegd in de bijlagen van het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau

6

5 candidats 5 kandidaten

PENSIO(E)N PLUS

X

X

16

tous les candidats alle kandidaten

BUB

43

32 candidats 32 kandidaten

RWF

X

X

4

2 candidats 2 kandidaten

R

7

6 candidats 6 kandidaten

FE-MDCEJ

X

X

5

4 candidats 4 kandidaten

PIRATE

11

8 candidats 8 kandidaten


Algemeen overzicht i.v.m. de kandidaten :

Aantal kandidaatstellingen

Aantal verzonden brieven

Aantal ontvangen antwoorden

Franstalige lijsten

941

235

190

Vlaamse lijsten

234

34

31


_______ Totaal aantal onbeantwoorde brieven : 55 (52 F, 3 N)

BIJLAGE II Kandidaten die geen aangifte hebben ingediend of die een verkeerde of onvolledige aangifte hebben ingediend (7) 1. FDF 1.FRAITEUR Béatrice 2. HARMEL Dominique 2.N-VA 1. HANSSENS Marlyse 3.CD&V 1. FREGENE Yousra 4.Parti populaire 1. RAUCQ Josée 2.VAN GEENHOVEN Danièle 5. VEGA 1.DE LELYS Fabienne 2. DEVILLE Suzanne 6.LA DROITE 1. BOSSERAY Anne 2.ROOSENS Nicole 3. KELLENS Liliane 4.DEMANET Christian 5. VAN CUTSEM Michaël 6.MAGIER Francine 7. VAN HOUTTE Emmanuel 8.SOUFFLET Brigitte 7. DEBOUT LES BELGES 1.MATAGNE David 2. FARESE Marie 8.GAUCHES COMMUNES 1. WILLEMS Paul 2.ENGLEBERT Julien 3. DOYEN Michel 4.MALARME Boris 9. PARTI LIBERTARIEN 1.GRABINSZKY Alexis 10. EGALITAIRES ! 1.QADIRI Ramza 2. GHEZIEL FREICHI Youssef 3.BOULOUIZ Mahmoud 4. FTOUH GZENAY Mehdi 5.HARCHAU Meriam 6. BENAISSA Amza 7.EL MALDI Nadia 11. PRO BRUXSEL 1.JAMOTTON Valérie 2. BOURGOIGNIE Gilles 3.METDEPENNINGEN Galia 4. de BEER de LAER Nicolas 5.ERNOULD Véronique 6. VAN ROSSEM Marc 7.KORMAN Yves 8. DISENHAUS Didier 9.SOMMARTI Linda 10. BORGERS Loïs 11.COECKELENBERGH Alida 12. FERRARI Stephen 13.ANCEL Henriette 14. VELLA Benjamin 15.MAADOUR Mostafa 12. PRO BRUXSEL N 1.BOUHDIDE Nadia 13. BUB 1.PHILIPPOT Nadine 2. VALTON Fabienne 3.STEVENS Donovan 4. BRASSART Olivier 5.IANTOSCA Sabrina 6. FOUCART Béatrice (Bij brief van 20 oktober 2014, heeft deze persoon geantwoord dat ze zich niet kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen en beweert dat zij niet getekend heeft om op deze lijst te staan.Zij heeft geen aangifteformulier bezorgd aan het Controlecollege). 7. OTJACQUES Elodie 8.PLATIAU Cyril 9. OTJACQUES Laurie 10.GARET Yvon 11. DIP Kim 14.RWF 1. LESPES Sylvie 2.GENDEBIEN DESMET Clara 15. R 1.WYNGAERDEN François 16. FE-MDCEJ 1.PIRSON Claude 17. PIRATE 1.LAURENT Valérie 2. BIJNENS Toon 3.REBUFFAT Fanny

BIJLAGE III Overzicht van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van 25 mei 2014 A. VERKIEZINGSUITGAVEN VAN DE POLITIEKE PARTIJEN (8)

Partij

Maximumbedrag (9)

Totaal verkiezingsuitgaven

1. MR

1.000.000

473.459,90

2. GROEN

1.000.000

983.428,92

3. VLAAMS BELANG

1.000.000

886.812,75

6. FDF

1.000.000

566.190,65

7. OPEN VLD

1.000.000

991.044,85

9. ECOLO

1.000.000

830.828,70

10. PS

1.000.000

668.477,24

11. U.F.

1.000.000

43.728,49

12. SP.A

1.000.000

990.294,68

13. N-VA

1.000.000

945.164,79

14. CDH

1.000.000

980.496,05

15. CDV

1.000.000

995.823,69

16. PARTI POPULAIRE

1.000.000

66.759,02

18. PTB*PVDA-GO !

1.000.000

385.773,48

24. VEGA

1.000.000

17.458,91

26. LA DROITE

1.000.000

6.994,65

28. DEBOUT LES BELGES !

1.000.000

8.340,00

29. GAUCHES COMMUNES

1.000.000

Geen antwoord op de brief van 10 september 2014

30. NATION

1.000.000

2.454,26

32. PARTI LIBERTARIEN

1.000.000

2.052,31

33. EGALITAIRES !

1.000.000

1.100,00

35. ISLAM

1.000.000

8.240,00

36. PROBRUXSEL

1.000.000

5.714,71

37. PROBRUXSEL N

1.000.000

Geen antwoord op de brief van 10 september 2014/ de aangifte werd echter buiten termijn bij het hoofdbureau neergelegd

1.916,71

38. PENSIO(E)N PLUS

1.000.000

10.242,00

39. BUB

1.000.000

1.270,71

40. R.W.F

1.000.000

0,00

41. R

1.000.000

2.250,34

42. FE-MDCEJ

1.000.000

0,00

43. PIRATE

1.000.000

3.229,00

TOTAAL

-

9.875.379,76


B. VERKIEZINGSUITGAVEN VAN DE INDIVIDUELE KANDIDATEN a) Verkiezingsuitgaven van alle kandidaten per lijst

Partij

Toegestane maximum

Totaal van de individuele verkiezingsuitgaven

1.MR

746.475

578.672,80

2. GROEN

173.777

4.517,89

3. VLAAMS BELANG

182.536

107.611,53

6. FDF

416.259

150.508,73

7. OPEN VLD

196.295

145.365,31

9. ECOLO

636.403

34.515,38

10. PS

705.198

431.506,76

11. U.F.

geen lijst ingediend

/

12. S.PA

196.295

110.032,82

13. N-VA

155.018

96.920,23

14. CDH

567.618

364.402,75

15. CDV

182.536

100.761,66

16. PARTI POPULAIRE

281.259

3.665,45

18. PTB*PVDA-GO !

416.259

0,00

24. VEGA

98.759

145,90

26. LA DROITE

128.759

1.970,86

28. DEBOUT LES BELGES !

46.259

1.310,00

29. GAUCHES COMMUNES

91.259

0,00

30. NATION

231.259

122,91

32. PARTI LIBERTARIEN

31.259

0,00

33. EGALITAIRES !

91.259

1.390,00

35. ISLAM

68.759

0,00

36. PROBRUXSEL

416.259

9.992,10

37. PROBRUXSEL N

91.259

1.300,00

38. PENSIOEN PLUS

76.259

7.272,00

39. BUB

191.259

0,00

40. R.W.F.

46.259

0,00

41. R

98.759

457,61

42. FE-MDCEJ

31.259

0,00

43. PIRATE

76.259

145,00

TOTAAL

6.671.072

2.151.427,49


b) Verkiezingsuitgaven van de kandidaten die als effectief lid gekozen zijn en van de opvolgers die zitting hebben op 1 november 2014

Partij

Kandidaten

Toegestane maximum

Totaal van de individuele verkiezingsuitgaven

1.MR

De Wolf Vincent

18.759,00

11.735,31

Bertieaux Françoise

18.759,00

15.867,79

Brotchi Jacques

18.759,00

18.152,34

Destexhe Alain

18.759,00

16.621,17

De Permentier Corinne

18.759,00

17.633,23

De Decker Armand

18.759,00

16.745,07

Kanfaoui Abdallah

18.759,00

16.247,16

Van Goidsenhoven Gaëtan

18.759,00

16.491,21

Dufourny Dominique

18.759,00

14.977,79

Courtois Alain

18.759,00

17.019,44

Lemesre Marion

18.759,00

14.667,05

Rousseaux Jacqueline

18.759,00

15.982,24

Dilliès Boris

18.759,00

13.351,21

Manzoor Zahoor Ellahi

18.759,00

7.596,25

de Clippele Olivier

5.000,00

4.237,09

Draps Willem

18.759,00

13.078,64

Teitelbaum Viviane

18.759,00

16.675,06

d'Ursel Anne-Charlotte

5.000,00

4.508,53

310.144,00

235.095,37

2. GROEN

De Lille Bruno

18.759,00

1.502,00

Maes Annemie

18.759,00

0,00

Verstraete Arnaud

5.000,00

162,97

42.518,00

1.664,97

3. VLAAMS BELANG

Lootens-Stael Dominiek

18.759,00

13.142,72

18.759,00

13.142,72

6. FDF

Gosuin Didier

18.759,00

7.707,19

Clerfayt Bernard

5.000,00

5.000,00

Persoons Caroline

5.000,00

5.000,00

Maison Joëlle

5.000,00

3.195,54

Colson Michel

5.000,00

4.203,07

Jodogne Cécile

5.000,00

3.816,25

De Bock Emmanuel

5.000,00

5.000,00

Payfa Martine

5.000,00

3.706,92

Bott Eric

5.000,00

4.600,17

Maingain Fabian

5.000,00

1.277,67

de Patoul Serge

5.000,00

5.000,00

d'Ursel-de Lobkowicz Barbara

5.000,00

5.000,00

Sidibe Fatoumata (10)

5.000,00

1.912,72

Loewenstein Marc (11)

2.500,00

1.912,36

81.259,00

57.331,89

7. OPEN VLD

Vanhengel Guy

18.759,00

13.275,24

Ampe Els

18.759,00

17.563,31

Dejonghe Carla

18.759,00

15.326,91

Cornelis Stefan

18.759,00

17.937,38

Coppens René

18.759,00

18.576,11

Zamouri Khadija (12)

5.000,00

4.971,57

98.795,00

87.650,52

9. ECOLO

Genot Zoé

18.759,00

1.721,01

Doulkeridis Christos

18.759,00

2.001,96

Pinxteren Arnaud

18.759,00

750,56

Trachte Barbara

18.759,00

498,39

Maron Alain

18.759,00

393,49

Durant Isabelle

5.000,00

1.506,50

Delforge Céline

18.759,00

340,58

Huytebroeck Evelyne

5.000,00

1.157,64

122.554,00

8.370,13

10. PS

Picqué Charles

18.759,00

18.171,14

Vervoort Rudi

18.759,00

16.059,37

Laanan Fadila

18.759,00

16.860,92

Madrane Rachid

18.759,00

17.653,66

Moureaux Catherine

18.759,00

14.955,25

Désir Caroline

18.759,00

11.736,42

Close Philippe

18.759,00

16.565,67

Ikazban Jamal

18.759,00

8.368,08

Emmery Isabelle

18.759,00

16.043,04

El Yousfi Nadia

18.759,00

7.439,15

Ghyssels Marc-Jean

18.759,00

9.251,91

Jamoulle Véronique

18.759,00

10.553,65

Diallo Bea

18.759,00

13.012,90

Özkara Emin

18.759,00

14.052,93

Susskind Simone

18.759,00

11.914,49

Koyuncu Hasan

5.000,00

4.108,26

Azzouzi Mohamed

18.759,00

9.426,33

Temiz Sevket

5.000,00

4.866,88

Ouriaghli Mohamed

18.759,00

15.200,55

El Ktibi Ahmed

18.759,00

15.437,92

Gjanaj Amet

5.000,00

3.755,91

Carthé Michèle (13)

5.000,00

4.511,13

Chahid Ridouane (14)

2.500,00

2.249,04

Uyttendaele Julien (15)

2.500,00

1.521,00

362.662,00

263.715,60

12. S-PA

Smet Pascal

18.759,00

18.425,46

Roex Elke

18.759,00

10.254,19

Ahidar Fouad

18.759,00

13.054,76

Van Damme Jef (16)

5.000,00

3.434,23

61.277,00

45.168,64

13. N-VA

Van den Driessche Johan

18.759,00

17.793,42

Dhaene Liesbet

5.000,00

2.580,94

Van Achter Cieltje

5.000,00

3.937,70

28.759,00

24.312,06


C. SAMENVATTING

Verkiezingsuitgaven van alle politieke partijen

9.875.379,76

Verkiezingsuitgaven van alle individuele kandidaten

2.151.427,49

waarvan verkiezingsuitgaven van de kandidaten die als effectief lid verkozen zijn, met toevoeging van de kandidaat-opvolgers die hen hebben vervangen op 1 november 2014

887.225,62

Totaal bedrag van de verkiezingsuitgaven

12.026.807,25


_______ Nota's (6) Kandidaten die geen aangifte hebben ingediend of die een verkeerde of onvolledige aangifte hebben ingediend.Zie punt III van het verslag. (7) Verkeerde of onvolledige aangiften zijn niet-conforme aangiften die het niet mogelijk maken een bedrag voor de verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen te bepalen.Bijgevolg kon geen bedrag worden ingeschreven voor deze kandidaten wat hun individuele campagne betreft. (8) Drie politieke partijen die geen lijst hebben ingediend in het arrondissement van Brussel-Hoofdstad, waarvan één echter een lijstnummer gekregen heeft, hebben ook een aangifte van de verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen ingediend.Eén van hen heeft zijn aangifte buiten de wettelijke termijn ingediend.

Zie het verslag van de voorzitters van het hoofdbureau, blz. 33 en 99. (9) Artikel 2, § 1, van de wet van 19 mei 1994.(10) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister Didier Gosuin.(11) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van staatssecretaris Cécile Jodogne.(12) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister GuyVanhengel.(13) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister Rudi Vervoort.(14) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van staatssecretaris Fadila Laanan.(15) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 2, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister Rachid Madrane (Franse Gemeenschap).(16) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 1, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister Pascal Smet. (17) Opvolger die zitting heeft krachtens artikel 10bis, § 2, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, en dit voor de duur van het ambt van minister Joëlle Milquet (Franse Gemeenschap).

^