Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 12 november 2018

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen . - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer Mvt 906 (Evolutionaire zoötaxonoom) Sommige woorden in de functiebeschrijving staan in de m(...) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ?Het gaat om een voltijdse betrekking van een st(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2018014680
pub.
12/11/2018
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer Mvt 906 (Evolutionaire zoötaxonoom) Sommige woorden in de functiebeschrijving staan in de mannelijke vorm voor een betere leesbaarheid. De functie is zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk. 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ?Het gaat om een voltijdse betrekking van een statutair wetenschappelijk personeelslid. ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : Werkleider (klasse SW2). ? Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort : activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling". ? De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de Operationele Directie Taxonomie en Fylogenie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Vautierstraat 29, 1000 Brussel), in nauwe samenwerking met de Wetenschappelijke Dienst Patrimonium. 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of Franse taalrol, bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is een wetenschappelijke instelling van de Belgische Federale Overheid.

Het maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Het ontwikkelt belangrijke onderzoeksactiviteiten op het gebied van natuurwetenschappen, in hoofdzaak gericht op evolutie, diversiteit en ecosystemen. Het beheert de nationale verzamelingen en breidt die uit.

Het voert opdrachten uit in verband met dienstverlening aan overheidsinstellingen, onder andere voor het toepassen van gewestelijke, federale en internationale verdragen en wetgeving. Via het Museum voor Natuurwetenschappen vult het een missie in van sensibilisering op gebied van natuurwetenschappen en milieubescherming.

Het Instituut is opgedeeld in 4 Operationele Directies (OD) : Taxonomie en Fylogenie, Natuurlijk Milieu, Aarde en Geschiedenis van het Leven, en Publiek, een Wetenschappelijke Dienst Patrimonium alsook een Ondersteunde Directie.

De OD Taxonomie en Fylogenie doet wetenschappelijk onderzoek over de biodiversiteit in al haar facetten met het accent op de zoölogie in relatie tot de collecties. De belangrijkste thema's van het onderzoek behandelen evolutionaire kernvragen rond soortvorming, adaptieve radiaties, en global change, inclusief invasieve soorten. Daartoe gebruikt ze een brede waaier aan technieken met een bijzondere focus op klassieke DNA sequentiebepaling en het toepassen van Next Generation DNA Sequencing.

In samenwerking met de Wetenschappelijke Dienst Patrimonium draagt de OD bij tot de uitbreiding, het beheer en de valorisatie van de collecties en hun ter beschikkingstelling aan de wetenschappers en/of het publiek.

De OD is daarom ook actief op het vlak van beschrijvende taxonomie, faunistiek en soortidentificaties, inclusief het toepassen van DNA barcoding. Ze omvat in dat verband vier onderzoeksentiteiten : Vertebraten, Invertebraten, Entomologie en het Laboratorium voor Moleculaire Systematiek. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1. Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De kandidaat zal werken in het kader van de OD Taxonomie en Fylogenie, in samenwerking met de Wetenschappelijke Dienst Patrimonium.

Van de kandidaat wordt verwacht dat hij bijdraagt tot het wetenschappelijk onderzoek, de wetenschappelijke dienstverlening en de wetenschapscommunicatie met betrekking tot de taxonomie en de evolutie van dieren, in functie van de onderzoeksthema's gedefinieerd in de Onderzoeksstrategie van de instelling. 4.2. Resultaatgebieden. 4.2.1. Kernresultaatsgebieden : Wetenschappelijk onderzoek (80 % van het tijdsgebruik). ? Bijdragen aan het onderzoeksthema "Evolution, the driving force of life" door het ontwikkelen van een collectierelevant onderzoeksprogramma op het vlak van integratieve evolutionaire taxonomie met focus op een van de studietaxa gedefinieerd in punt 5.2.1. van het competentieprofiel hieronder. ? Bijdragen aan het onderzoeksthema "Biodiversity inventory" door mee te werken aan de wetenschappelijke uitbouw en de onderzoeksactiviteiten van het Laboratorium voor Moleculaire Systematiek, met o.a. de toepassing van klassieke DNA sequencing en Next Generation DNA sequencing. ? Optreden als verantwoordelijke voor het beheer en de organisatie van de "Distributed European School of Taxonomy" (DEST). 4.2.2. Bijkomende resultaatsgebieden : wetenschappelijke dienstverlening (20 % van het tijdsgebruik). ? Geven van taxonomische adviezen en opleidingen, en in het bijzonder het ondersteunen van de OD bij het uitvoeren van soortidentificaties, o.a. in functie van het onderzoeksthema "Biological migrations and invasions". ? Ondersteunen van, en samenwerken met, de Wetenschappelijke Dienst Patrimonium bij de uitbouw, het aanrijken, het beheer en de valorisatie van de wetenschappelijke verzamelingen. ? Ondersteunen en begeleiden van "citizen science" activiteiten. ? Ondersteunen van de publieke museumfuncties van de instelling door het geven van advies aan de museumgidsen, de museografische dienst en de dienst wetenschapscommunicatie, alsook door contacten met de media. 5. COMPETENTIEPROFIEL. 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat dient houder te zijn van volgend(e) diploma('s) : Doctor in de Wetenschappen (biologie) of equivalent. 5.2. Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaring(en), ...). 5.2.1. Vereiste competenties, specialiteit(en) en ervaring(en) waaraan de kandidaten dienen te voldoen om weerhouden te worden (toelatingscriteria).

De kandidaat moet kunnen aantonen dat hij een voorafgaande, grondige ervaring heeft in moleculair systematisch en evolutionair onderzoek, i.c. praktische ("hands on") ervaring met DNA-sequentiebepaling (inclusief DNA barcoding), alsook met de verwerking en interpretatie van DNA gegevens, inclusief Next Generation DNA sequencing data (kennis van de relevante software, "workflows", "big data" verwerking,...); naast een voorafgaande, grondige kennis van (beschrijvende) taxonomische methodologie (bv. morfologie, anatomie, dissectie, morfometrie, ...).

Daarnaast moet de kandidaat kunnen aantonen dat hij meerdere competenties beheerst uit de noodzakelijke competenties voor de functie, met name : ? Grondige kennis van de zoölogische nomenclatuur. ? Grondige taxonomische ervaring met betrekking tot minstens één van de volgende diergroepen : zoogdieren, vissen, weekdieren of vliesvleugeligen (Hymenoptera). ? Ervaring met de organisatie, het beheer en het geven van opleidingen. ? Ervaring met het aantrekken en beheren van externe onderzoeksfinanciering. 5.2.2. Bijkomende gewenste ervaring(en), kennis en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken (bijkomende rangschikkingscriteria).

De hierna vermelde kenmerken geven een toegevoegde waarde : ? Goede kennis van de Belgische fauna, zeker m.b.t. het studietaxon van de kandidaat. ? Ervaring met het aanleggen, beheer en valoriseren van zoölogische verzamelingen en gegevensbanken. ? Kennis van statistiek. ? Vertrouwd zijn met wetenschapscommunicatie naar een breder publiek en interactie met de media (inclusief sociale media). 5.2.3. Bijkomende troeven : ? Een goede kennis van het Engels en voldoende beheersing van de tweede landstaal. ? Een kennis en een ervaring met betrekking tot epigenetica. 5.3. Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...).

Er wordt verwacht van de kandidaat dat hij zich kan integreren binnen de ploeg van de OD, dat hij bijdraagt tot het realiseren van de strategische doelstellingen van de instelling en de OD, dat hij zijn kennis en expertise verder ontwikkelt ten dienste van de instelling.

Er wordt verwacht van de kandidaat dat hij op zelfstandige wijze werkt, dat hij zich dienstverlenend en adviserend opstelt, dat hij communicatief is zowel naar de collega's, als naar de media en het publiek, en dat hij het beheer en de verantwoordelijkheid kan nemen voor de al bestaande en toekomstige activiteiten. 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. ? Minstens 4 jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, § 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021029 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021028 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het geldelijke statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen sluiten tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). ? Houder zijn van een diploma,van doctor behaald na verdediging in het openbaar van een verhandeling die verband houdt met de uit te oefenen functie. 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Bezoldiging - loopbaan.

De gekozen kandidaat wordt aangeworven als Werkleider (klasse SW2) met de daaraan verbonden weddenschaal SW21. Minimumbezoldiging (brutobedragen aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen) : SW21 (4 jaar anciënniteit) : bruto 58.580,81 € per jaar (4.881,73 € per maand).

De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 6.2. Andere voordelen. ? U kan genieten van de terugbetaling van de kosten wat betreft het woon-werkverkeer via het openbaar vervoer. ? Het KBIN hanteert een systeem van vlottende werkuren. 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat moet op de datum van zijn indiensttreding volgende voorwaarden vervullen : ? Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; ? de burgerlijke en politieke rechten genieten; ? aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; ? een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn : ? houder zijn van het/de vereiste diploma('s) (zie punt 5.1 hierboven); ? voldoen aan de vereiste technische bekwaamheden (zie punt 5.2.1 hierboven) en deze bewijzen. ? voldoen aan de vereiste generieke competenties (zie punt 5.3. hierboven). ? beantwoorden aan de vereiste algemene competenties (zie punt 5.4 hierboven) 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de wetenschappelijke instelling vooraf nagaan of het door de kandidaat voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat aan zijn kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek : ? een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf) : 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; ? een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans. ? De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. ? Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandidaat een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. ? In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel (Tel.: +32-(0)800 505 54; e-mail: taal@selor.be). Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma : - taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; 7.3.3 Als je al contractueel of statutair bent in het openbaar ambt Bij zijn eerste aanwerving als statutair of bij zijn eerste indienstneming als contractueel in het openbaar ambt, wordt ieder personeelslid op een taalrol ingeschreven, te weten de Nederlandse of de Franse taalrol, wat onveranderlijk blijft. De overgang van de ene rol naar de andere is verboden, behoudens klaarblijkelijke vergissing bij de indeling.

Van taalrol veranderen is niet mogelijk met een taalcertificaat dat het vereiste diploma kan vervangen dat de taalrol vastlegt. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. Meer informatie over de inhoud van deze betrekkingen kan worden bekomen bij mevrouw Véronique Ghenne, selectieverant-woordelijke van het KBIN (tel. 02 627 44 50; e-mail: veronique.ghenne@naturalsciences.be), die zal instaan voor de dispatching. 9. SELECTIEPROCEDURE. ? De jury van de wetenschappelijke instelling bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). ? Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. ? De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. ? Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum van bekendmaking van deze vacature in het Belgisch Staatsblad.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan : Stafdienst Personeel & Organisatie, cel "werving en selecties" van de POD Wetenschapsbeleid, Louizalaan 231, 1050 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd : ? de gesolliciteerde betrekking; ? het correspondentieadres; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden : ? een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; ? indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht : attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen : zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten"). De nota kan ook via mail aangevraagd worden op het adres selections-selecties@belspo.be; ? een kopie van het/ de vereiste diploma's; ? indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; ? indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan bij het voorgelegde dossier tevens een vertaling te worden toegevoegd; ? een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; ? de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1., indien het/ de vereiste diploma(`s), behaald door de kandidaat, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; ? het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2., ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Zijn onontvankelijk : de kandidaturen die bovenstaande sollicitatieprocedure niet respecteren.

^