Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 08 februari 2010

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika . - Vacature (m/v) van eerstaanwezend assistent in proefperiode (wetenschappelijk personeel) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om een voltijdse betrekking van statutair weten(...) ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : eerstaanwezend assistent in proefperiode (kla(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2010021008
pub.
08/02/2010
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA). - Vacature (m/v) van eerstaanwezend assistent in proefperiode (wetenschappelijk personeel) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om een voltijdse betrekking van statutair wetenschappelijk personeelslid. ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : eerstaanwezend assistent in proefperiode (klasse SW2). ? Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort : activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling". ? De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de operationele directie "Aardwetenschappen" van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren), meer bepaald in het kader van de activiteit "cartografie en teledetectie". 2. Taalregime. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of Franse taalrol bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. Functiecontext. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) is een wetenschappelijke instelling van de Belgische Federale Overheid.

Het maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Het is niet alleen een toonaangevend instituut voor wetenschappelijk onderzoek over Afrika, maar ook één van de meest bezochte musea in België.

Het museum herbergt unieke collecties zoals : - 's werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika; - het historisch interessante en volledige archief van Henry Morton Stanley; - een unieke foto- en filmotheek en een zeer uitgebreide collectie kaarten en geologische informatie; - een zoölogische verzameling die een groot aantal wetenschappelijk zeer belangrijke type-exemplaren bevat van de Afrikaanse fauna; - een afdeling Entomologie die ongeveer zes miljoen insecten bewaart; - een collectie tropisch hout die is uitgegroeid tot de belangrijkste van Europa.

Als instelling voor wetenschappelijk onderzoek stelt het KMMA ongeveer 85 wetenschappers tewerk in vijf verschillende domeinen : culturele antropologie, zoölogie, geologie, geschiedenis en land- en bosbouweconomie.

Naast onderzoek wordt er ook aan wetenschappelijke dienstverlening gedaan. Jaarlijks worden een honderdtal studenten begeleid bij het maken van hun thesis. Heel wat onderzoekers nemen eveneens deel aan seminaries, workshops en individuele stages.

Verschillende wetenschappelijke databanken zijn voor het publiek toegankelijk. Zo beheert Metafro InfoSys een enorme metadatabank die een catalogus van gegevensbronnen over Centraal-Afrika bevat. Naast een uitgebreide bibliotheek beschikt het KMMA over gespecialiseerde documentatiecentra met onderwerpen zoals biodiversiteit, menswetenschappen en geologie.

Al meer dan een eeuw is het de opdracht van de wetenschappers van het KMMA om de opmerkelijke collecties te bewaren en te beheren, aan wetenschappelijk onderzoek te doen en het verspreiden van deze kennis naar het brede publiek. 4. Inhoud van de functie. 4.1 Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De kandidaat (m/v) zal de ontwikkeling verder zetten van de activiteit "Cartografie en Afstandswaarneming (teledetectie)" binnen het KMMA. Deze activiteit omvat fundamenteel, toegepast of experimenteel onderzoek in de domeinen van de digitale cartografie en de optische en radar afstandswaarneming.

In het kader van de Operationele Directie "Aardwetenschappen" bestaat deze activiteit uit : ? enerzijds de analyse van de geologische en fysische fenomenen die op het bovenste deel van de Aardkorst inwerken; ? anderzijds de algemene cartografie en geologie.

Bijkomend aan deze wetenschappelijke doelstelling, zal zij/hij garant staan voor de uitvoering en de verdere uitbouw van de functionaliteiten van wetenschappelijk dienstbetoon die eigen zijn aan de operationele eenheid "Aardwetenschappen" zoals : ? het ter beschikking stellen van cartografische en afstandswaargenomen informatie aan de wetenschappers van het KMMA, naar de Belgische en Afrikaanse openbare en privé sector toe, en in het bijzonder naar de universiteiten; ? het beheer en de valorisering van de collecties kaartmateriaal, luchtfoto's en satellietbeelden; ? operationele en beleids - ondersteunende studies voor verschillende politieke beslissingsniveaus; ? educatieve acties ontwikkeld in het raam van de wetenschappelijke en culturele activiteiten van de Instelling en in het bijzonder de overdracht van kennis naar de Afrikaanse partners. 4.2. Resultaatgebieden.

Zij/hij zal meewerken aan het behouden van het opgebouwde potentieel van het KMMA inzake "Cartografie en Afstandswaarneming" door het verder te ontwikkelen om beter op de hedendaagse geologische en milieu vraagstukken te kunnen inspelen : (a) inzake afstandswaarneming, beheerst en ontwikkelt zij/hij verder de meest recente methodologieën in de hyperspectrometrie en de interferometrie om de fenomenen te identificeren en te kwantificeren die zich in vulkanische en tectonisch actieve gebieden kunnen voordoen;(b) inzake cartografie, zal zij/hij de nodige informatische middelen en faciliteiten optimaal toepassen voor het bevorderen van het beheer van het ruimtelijk areaal (vb.in de domeinen van de aardwetenschappen, biodiversiteit, ruimtelijke ordening) en van tellurische en milieu risico's, met behulp van geografische informatiesystemen.

Het toepassingsgebied omvat Afrika met bijzondere nadruk op Centraal Afrika.

Steunend op een ploeg van verschillende onderzoekers en technici (momenteel 6), zal zij/hij antwoorden op oproepen tot offerte indiening van de publieke en private sector. In het raam van deze activiteit, zal hij oog hebben voor : ? het ontwikkelen van activiteiten in multidisciplinaire netwerken; ? het tegemoet komen aan de uitdagingen van de Afrikaanse maatschappij; ? het valoriseren van het patrimonium van het KMMA. De betroffen uitdagingen zijn veelvoudig omdat Afrika, in het bijzonder Centraal Afrika, nog steeds een onvolledig gekarteerd gebied is. Dit gebrek aan algemeen en thematisch cartografisch materiaal belet een duurzame maatschappelijke ontwikkeling evenals het wetenschappelijk onderzoek. De ontwikkeling van cartografie steunt op een constante toepassing van teledetectie op hoog technisch peil.

De breuk, op cartografisch gebied, tussen Afrika en de andere continenten zal pas kunnen dichtgemaakt worden door een snelle ontwikkeling van moderne technieken steunend op satellitaire methodes.

Dit is trouwens een van de prioriteiten van het nieuwe partnership tussen de Afrikaanse en Europese Unies.

Bovenop is de regio een risicogebied voor bedreigingen van natuurlijke (vulkanisme, seismische aardkorstbewegingen, klimaat) en menselijke oorsprong (grondbewegingen, catastrofale erosie). De monitoring van deze risico's dient door aangepaste satellitaire waarnemingstechnieken te gebeuren (onder meer m.b.v. radar interferometrie). 5. Competentieprofiel. 5.1 Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat/kandidate dient houdster/houder te zijn van volgende diploma's : 5.1.1. een diploma van licentiaat of master in de geologie, of een diploma van ingenieur geoloog; 5.1.2. een diploma van doctor in de wetenschappen of van een diploma van doctor in de toegepaste wetenschappen behaald in het gebied van de cartografie of de afstandswaarneming. 5.2 Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaringen,...). 1. Minimum vier jaar wetenschappelijke anciënniteit in de bovenvermelde onderzoeksdomeinen;2. hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en/of expertise diensten hebben uitgevoerd in deze domeinen die evalueerbaar zijn in de vorm van vier categorieën van resultaatsgerichte indicatoren (publicaties; projecten; wetenschappelijke vergaderingen; kennisoverdracht).

Daarnaast zal Afrikaanse ervaring in onderzoeks- of dienstenprojecten beschouwd worden als een bijkomende positieve competentie. 5.3 Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden,...).

De kandidate/de kandidaat moet bovendien : ? aantonen over een degelijke capaciteit te beschikken om onderzoeks- en dienstverlenende programma's te ontwerpen en uit te voeren op een harmonieuze wijze; ? beschikken over een wetenschappelijke competentie in de bovenvermelde domeinen, die haar/hem toelaten actief deel te nemen aan één of meerdere van deze programma's; ? een rol kunnen spelen in het zoeken en bekomen van onderzoeks- en dienstenprojecten om zodoende de expertise en bekendheid terzake van het KMMA te bestendigen en uit te breiden; ? kennis hebben van de problematiek van de duurzame ontwikkeling in Afrika; ? kunnen werken binnen een multidisciplinair team; ? de wil hebben om onderzoeks- en dienstenprojecten in Afrika te ontwerpen en uit te voeren. 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. ? Minstens 4 jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, § 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008 tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). ? Houder zijn van een doctorsdiploma, behaald na verdediging in het openbaar van een verhandeling in overeenstemming met de uit te oefenen functie. 6. Arbeidsvoorwaarden. De gekozen kandidaat/kandidate wordt aangeworven als wetenschappelijk personeelslid in proefperiode met de titel van eerstaanwezend assistent en met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.

Minimumbezoldiging (brutobedragen rekening gehouden met de huidige index en met een anciënniteit van 4 jaar, reglementaire toeslagen niet inbegrepen) : bruto 50.996,09 euro per jaar (4.249,67 euro per maand).

De normale duurtijd van de proefperiode bedraagt één jaar. 7. Toelaatbaarheids- en deelnemingsvoorwaarden. 7.1. De gekozen kandidaat/kandidate moet op de datum van zijn/ haar indiensttreding volgende voorwaarden vervullen : ? Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; ? de burgerlijke en politieke rechten genieten; ? aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; ? een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn : ? de vereiste technische kundigheden bezitten (zie punt 5.2 hierboven) en deze bewijzen; ? de vereiste generieke competenties bezitten (zie punt 5.3 hierboven) en deze bewijzen; ? de vereiste diploma's bezitten (zie punt 5.1 hierboven).

Opdat een aanwerving in de klasse SW2 zou kunnen worden overwogen, dienen op dezelfde datum tevens de voorwaarden te zijn vervuld, bedoeld onder punt 5.4 hierboven. 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van het KMMA vooraf nagaan of het door de kandidaat/kandidate voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de Richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen Daarom dient de betrokken kandidaat/kandidate aan zijn/haar kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek : ? een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf) : 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; ? een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands. ? De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat/kandidate moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. ? Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studies werden gedaan die hebben geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. ? In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat/ kandidate daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR (Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen : Vast Wervingssecretariaat - Bisschoffsheimlaan 15, 1000 Brussel; tel. : +32-(0)2-788 66 32; e-mail : taal@selor.be), waaruit blijkt dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma. In functie van de taalrol waarbij de kandidaat/kandidate wenst te worden ingedeeld dient dit bewijs van taalkennis uitgereikt te zijn na een proef over de taalbeheersing van hetzij het Frans hetzij het Nederlands die verwacht wordt van de houders van één der hierboven onder punt 5.1.1 bedoelde diploma's. 8. Bijkomende inlichtingen. Meer informatie omtrent de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Mevr. A. Flahou, directiemedewerkster, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren (tel. : 02-769 52 88; e-mail : aflahou@africamuseum.be). 9. Selectieprocedure. ? De jury van het KMMA bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). ? Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de Jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. ? De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. ? Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. Sollicitatieprocedure. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum waarop deze vacature wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dus ten laatste op 10 maart 2010.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan de Dienst Human Resources van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, Wetenschapsstraat 8 (1e verd.), 1000 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd : ? de gesolliciteerde betrekking; ? het adres waar de kandidaat/kandidate de aangetekende brief zal kunnen in ontvangst nemen waarmede hem/haar kennis zal worden gegeven van zijn/haar plaats in de rangschikking der kandidaten; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden ? een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; ? indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht : attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden,...; voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen : zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten" - Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) en die eveneens kan worden bekomen bij de dienst HR van de POD Wetenschapsbeleid (tel. : 02-238 34 19 of 02-238 35 68); ? een kopie van het/de vereiste diploma's; ? indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat, alsmede een vertaling van bedoeld einddiploma indien het werd uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; ? de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1, indien het/de vereiste diploma(s), behaald door de kandidaat/ kandidate, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; ? het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2, ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn/haar indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Er zal geen rekening worden gehouden met kandidaturen die niet werden ingediend overeenkomstig de hierboven bepaalde sollicitatieprocedure.

^