Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 08 november 2010

Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing . - Oproep tot kandidaten (m/v) Het mandaat van België bij het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernedere(...) Het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of be(...)

bron
parlementaire vergadering van de raad van europa
numac
2010018374
pub.
08/11/2010
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PARLEMENTAIRE VERGADERING VAN DE RAAD VAN EUROPA


Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (CPT). - Oproep tot kandidaten (m/v) Het mandaat van België bij het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (CPT) wordt vacant op 20 december 2011.

Het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing van 26 november 1987 voorzag in de oprichting van een Europees Comité ter voorkoming van foltering (CPT). Het CPT is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen met verschillende achtergronden (juristen, artsen, specialisten strafrecht of politierecht).

Het CPT bezoekt detentie-inrichtingen (gevangenissen, detentiecentra voor minderjarigen, politiekantoren, opvangcentra voor vreemdelingen, psychiatrische instellingen,...) om na te gaan hoe personen die van hun vrijheid zijn beroofd, worden behandeld. Het CPT kan al die plaatsen naar eigen goeddunken en omzeggens zonder voorafgaande kennisgeving bezoeken, privé-gesprekken voeren met de personen die er worden vastgehouden en het kan vrij in contact treden met alle personen die informatie kunnen verschaffen. De werkbezoeken verlopen vaak in moeilijke arbeidsomstandigheden (zowel of fysisch als op psychisch vlak). Na afloop van het bezoek stelt het CPT een verslag op met zijn bevindingen en formuleert het de aanbevelingen die noodzakelijk worden geacht om de situatie van de van hun vrijheid beroofde personen te verbeteren.

Het CPT is samengesteld uit evenveel leden als er Verdragspartijen zijn.

De procedure voor de verkiezing van de leden van het CPT wordt bepaald in de artikelen 4 en 5 van het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing.

Overeenkomstig artikel 5.1 van het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing, is het aan de Belgische delegatie bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa om een lijst van drie kandidaten voor het CPT, van wie er ten minste twee de Belgische nationaliteit bezitten, voor te leggen aan het Bureau van de Assemblee. Die lijst wordt overgemaakt aan de Subcommissie mensenrechten van de Commissie voor juridische aangelegenheden en mensenrechten. De Subcommissie onderzoekt de lijst en richt een aanbeveling tot het Bureau van de Assemblee, waarbij de kandidaten gerangschikt worden volgens voorkeur, of maakt een aanbeveling voor het Bureau om een nieuwe lijst te vragen indien de lijst niet minstens één man en één vrouw telt of indien de kandidaten niet de nodige kwalificaties en ervaring hebben.

Indien de lijst wordt aanvaard, maakt het Bureau hem over aan het Ministercomité dat dan overgaat tot de verkiezing van het Belgisch lid bij volstrekte meerderheid van stemmen.

De leden van het CPT worden in principe verkozen voor een periode van vier jaar. Ze kunnen twee keer herverkozen worden.

De Belgische delegatie bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa doet een oproep tot de kandidaten die aan de volgende voorwaarden voldoen.

De leden van het CPT worden gekozen onder personen met een hoog zedelijk gedrag, die gekend zijn voor hun bekwaamheid inzake mensenrechten of die een beroepservaring hebben inzake de verdragsdomeinen. Een deskundigheid op het gebied van gevangeniskwesties of gerechtelijke geneeskunde vormt een pluspunt.

De leden zetelen ten persoonlijken titel, en moeten onafhankelijk en onpartijdig zijn in de uitoefening van hun mandaat. Ze moeten beschikbaar zijn om hun functie op een efficiënte wijze uit te oefenen, vooral wat betreft het werk in het buitenland (de data van de plenaire vergaderingen en de bezoeken aan detentie-inrichtingen zijn op voorhand gekend). In ieder geval moet men rekenen op een periode van minimum acht weken per jaar in het buitenland.

De kandidaten moeten beschikken over een grondige kennis van één van de officiële talen van de Raad van Europa (Frans en Engels), en over een voldoende kennis van de andere. Zij moeten bovendien een voldoende kennis hebben van de landstalen.

De kandidaten voor het mandaat van Belgisch lid bij het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing moeten hun schriftelijke kandidatuur indienen bij de Belgische delegatie bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, ter attentie van Mevr. Sonja Langenhaeck, secretaris van de delegatie, Natieplein 1, 1009 Brussel (tel. 02-501 79 81) en dit uiterlijk op 10 november 2010. De kandidaten worden verzocht hun kandidatuur te motiveren in de begeleidende brief en het bijgevoegde model van curriculum vitae te gebruiken.

CURRICULUM VITAE I. Persoonlijke gegevens Naam, voornaam Geslacht Geboortedatum en -plaats Nationaliteit II. Universitaire studies en andere kwalificaties III. Beroepsactiviteiten (a) Huidige functies (b) Activiteiten op nationaal niveau (c) Activiteiten op internationaal niveau IV.Publicaties en andere werken V. Talenkennis VI. Inlichtingen over de beschikbaarheid om de functie als CPT-lid op efficiënte wijze te vervullen

^