gepubliceerd op 30 december 2009
Controleorgaan van het politionele informatiebeheer Oproep tot de kandidaten Wettelijke referenties - artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 30 mei 2002 houdende vaststelling van de voo - koninklijk besluit van 3 juni 2002 betreffende het statuut van de leden van het controleorgaan be(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE
Controleorgaan van het politionele informatiebeheer Oproep tot de kandidaten Wettelijke referenties - artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 30 mei 2002 houdende vaststelling van de voorwaarden betreffende de uitoefening van de opdrachten van het Controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 3 juni 2002 betreffende het statuut van de leden van het controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.
In februari 2010 wordt overgegaan tot de indienstneming van een lid van het Controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt. Dat controleorgaan, onder het voorzitterschap van een magistraat van het federale parket, heeft zijn zetel te Brussel maar de leden ervan moeten veelvuldige opdrachten in het Koninkrijk vervullen.
Die leden worden door de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie uit een lijst van personen geslaagd voor de selectieprocedure aangewezen voor een voltijdse betrekking voor een termijn van vijf jaar, die eenmaal kan worden verlengd.
Hierna volgen de te begeven betrekkingen : - een lid en een plaatsvervangend lid die de federale politie vertegenwoordigen.
Om te worden aangesteld als lid van het controleorgaan en lid ervan te blijven, moeten de kandidaten voldoen aan de volgende algemene toelatingsvoorwaarden : ? Belg zijn; ? het genot hebben van de burgerlijke en politieke rechten; ? van onberispelijk gedrag zijn.
Daartoe moeten zij bij hun kandidaatstelling een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen of een uittreksel uit het strafregister voegen; ? beschikken over de nodige kwaliteiten van loyaliteit, discretie en integriteit voor de verwerking van gevoelige gegevens.
De kandidaten die geslaagd zijn voor de selectietest verbinden zich bij de indiening van hun kandidatuur ertoe dat ten aanzien van hen een onderzoek wordt verricht met het oog op de afgifte van een veiligheidsmachtiging van het niveau ZEER GEHEIM, overeenkomstig de voorwaarden en de procedures van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen.
Om tot lid van het Controleorgaan te worden aangesteld en lid ervan te blijven, moeten de kandidaten op 20 januari 2010 voldoen aan de volgende specifieke toelatingsvoorwaarden : ? lid zijn van het operationele kader van de federale politie; ? ten minste tien jaar dienstanciënniteit hebben; ? tenminste bekleed zijn met de graad van commissaris van politie; ? geen eindevaluatie « onvoldoende » hebben gekregen tijdens de vijf jaar voorafgaand aan de indiening van de kandidaatstelling; ? geen niet-uitgewiste zware tuchtstraf hebben opgelopen; ? een goede actieve en passieve kennis hebben van de Nederlandse en de Franse taal; ? ten minste één jaar ervaring hebben als deskundige inzake het informatiebeheer binnen de politiediensten.
Een dergelijke deskundigheid toegepast op de interne werking van de politiediensten is inzonderheid wenselijk.
De kandidaten geven daarvan blijk aan de hand van hun curriculum vitae, evenals van enig document, wetenschappelijke bijdragen en werkzaamheden waaraan zij konden deelnemen en die als bijlage bij hun kandidaatstelling gaan. De vertrouwelijkheid van die stukken wordt gewaarborgd.
De selectie van de kandidaten gebeurt op grond van een interview door een selectiecommissie die bestaat uit de voorzitter van het Controleorgaan, een vertegenwoordiger van de Minister van Binnenlandse Zaken en een vertegenwoordiger van de Minister van Justitie. De representatieve vakbondsorganisaties van de politiediensten kunnen tijdens dat interview één van hun vertegenwoordigers als waarnemer afvaardigen. Na afloop daarvan stelt de selectiecommissie een lijst op van de geslaagde kandidaten en deelt zij aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie op grond daarvan haar voorstellen inzake aanwijzing mee.
De uitoefening van een ambt als lid is onverenigbaar met de hoedanigheid van : ? lid van de Algemene Inspectie van de federale en van de lokale politie; ? lid van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; ? lid van het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten of van de Dienst Enquêtes ervan; ? lid van het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten of van de Dienst Enquêtes ervan.
Het lid dat politieambtenaar is, ontvangt tijdens de duur van zijn aanwijzing een bijzondere toelage die gelijk is aan het verschil tussen de wedde die hij zou genieten, met dezelfde geldelijke anciënniteit, in de schaal 07 die overeenstemt met de graad van hoofdcommissaris en de wedde die hij geniet in zijn huidige schaal.
De plaatsvervangende leden worden slechts opgeroepen voor de uitoefening van hun ambt bij ontslag, herplaatsing of beëindiging van een ambt van de leden en vooraleer het betrokken mandaat is beëindigd.
De kandidaten voor het ambt van lid van het controleorgaan moeten hun kandidatuur en de stukken die daarbij als bijlage gaan bij ter post aangetekende brief toezenden aan de heer Y. Debrauwere, federaal magistraat, voorzitter van het Controleorgaan, Triomflaan 174, 1160 Brussel, ten laatste op 30 januari 2010. Bijkomende inlichtingen aangaande deze oproep zijn te bekomen bij Mevr. M. Vanderhaeghen, secretariaat van het controleorgaan, op het telefoonumer 02-676 47 81.