Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 21 februari 2008

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekkingen Vier betrekkingen van vorser zijn te begeven, drie op de site van Elsene en één op de site van Ukkel. Deze betrekkingen zullen worden toegewezen (...) De kandidaten moeten de volgende voorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een Staat die(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2008022077
pub.
21/02/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Te begeven betrekkingen Vier betrekkingen van vorser (assistent of werkleider) zijn te begeven, drie op de site van Elsene en één op de site van Ukkel.

Deze betrekkingen zullen worden toegewezen aan kandidaten die kunnen worden ingeschreven op de Franse of op de Nederlandse taalrol.

De kandidaten moeten de volgende voorwaarden vervullen : - Belg zijn of burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte; - de burgerlijke en politieke rechten genieten; - een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking; - aan de dienstplichtwetten voldaan hebben.

Missie van het WIV : Wetenschap ten dienste van volksgezondheid, voedselveiligheid en leefmilieu.

Het WIV ondersteunt het gezondheidsbeleid door wetenschappelijk onderzoek, expertadvies en dienstverlening.

Het WIV formuleert op basis van wetenschappelijke onderzoek aanbevelingen en oplossingen omtrent prioriteiten voor een pro-actief gezondheidsbeleid op belgisch, europees en internationaal vlak. Het WIV schat de gezondheidssituatie en gezondheidsindicatoren in op basis van uptodate expertmethodes die het ontwikkelt, evalueert en toepast binnen een gevalideerd kwaliteitssysteem. Het WIV werkt geavanceerde oplossingen uit voor de diagnose, preventie en behandeling van bestaande en opkomende ziekten en voor de identificatie en preventie van andere gezondheidsrisico's, inclusief deze uit het milieu.

Kernactiviteiten van het WIV : In het kader van zijn missie wil het WIV : * een toonaangevend « Centre of excellence » worden voor epidemiologisch onderzoek, overdraagbare ziekten en andere volks-gezondheidsrisico's, voor vaccin- en geneesmiddelencontrole en kwaliteitscontrole van laboratoria en in dit kader een belangrijke speler worden in het netwerk van belgische, europese en internationale referentie-laboratoria en expertcentra; * de beleidsmakers en bevolking op degelijke wijze informeren omtrent nieuwe evoluties inzake gezondheid, veiligheid van de voedselketen, voeding en leefmilieu door continu de gezondheidstrends en risico's inzake volksgezondheid in kaart te brengen, te bewaken en te analyseren; * in alle omstandigheden voorbereid zijn om ondersteuning en oplossingen te bieden aan belgische, europese en internationale overheden bij gezondheidscrisissen; * door zijn expertise een bevoorrecht gesprekspartner worden voor belgische, europese en internationale overheden inzake gezondheidsvraagstukken; * er naar streven om hét contactpunt te worden voor een correcte en onpartijdige informatieverstrekking over de gezondheid en over risico's die de volksgezondheid bedreigen, met inbegrip van milieurisico's.

Voor meer informatie over de activiteiten van het WIV kan men de website http://www.iph.fgov.be consulteren.

Organogram van het WIV : Het WIV ontplooit zijn wetenschappelijke opdracht in twee sites : - Elsene, Juliette Wytsmanstraat 14, te 1050 Brussel, waar zich de administratieve diensten en volgende departementen bevinden : * het Departement Epidemiologie-Toxicologie; * het Departement Farmaco-bromatologie; * het Departement Microbiologie, - Ukkel, Engelandstraat 642, te 1180 Brussel waar zich het departement Pasteurinstituut bevindt.

Het WIV voorziet om op termijn alle activiteiten onder te brengen in de site Ukkel.

De speciale wetenschappelijke geschiktheid voor de te begeven betrekkingen is als volgt vastgesteld : I. Voor het Nationaal Referentiecentrum voor Rabiës en neurotrope Virussen (departement Instituut Pasteur te Ukkel), een betrekking van wetenschappelijk medewerker (ref. 08/WIS 01).

De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma van geneesheer, dierenarts, bio-ingenieur, apotheker, licentiaat in de biomedische wetenschappen, biologische wetenschappen, biochemie of equivalent en bij voorkeur over een doctoraat beschikken.

De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben inzake microbiologie in het algemeen en inzake virologie in het bijzonder; - een ervaring hebben inzake microbiologische technieken, meer bepaald inzake virale diagnostiek (serologie, celkweek, moleculaire biologie) en inzake diermodellen; - ervaring in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen, door publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen tijdens wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 17025 :2005; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : - een specialisatie in klinische biologie; - ervaring in de manipulatie van pathogene organismen, die het werken op een bioveiligheidsniveau van minimum niveau 2 vereisen.

De houders van een doctoraat in één van de hoger vermelde domeinen en die beschikken over tien jaar wetenschappelijke anciënniteit, kunnen voorgedragen worden aan de Minister voor benoeming tot werkleider.

Taken : De kandidaat zal de coördinatie verzekeren van de activiteiten van het Nationaal Referentiecentrum voor Rabiës en Neurotrope Virussen en zal actief wetenschappelijk onderzoek opstarten en begeleiden bij het centrum dat : - instaat voor de microbiologische diagnostiek van rabiës en tevens voor de serologische opvolging van patiënten en dieren in een geaccrediteerd kwaliteitssysteem; - nieuwe tests voor diagnostiek en methodes voor preventie en behandeling ontwikkelt; - instaat voor de uitbouw van het nationaal netwerk voor epidemiosurveillance van rabiës bij dieren en deelneemt aan nationale en internationale epidemiologische opdrachten; - hieromtrent contacten onderhoudt met officiële instanties; - onderzoeksprojecten ontwikkelt op gebied van de pathogenese en de behandeling van virale encefalitis; - verantwoordelijk is voor curatieve en preventieve rabiësvaccinaties in België.

Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Maryse Fauville, hoofd van het departement Instituut Pasteur en van de afdeling Rabiës.

Tel. 02- 373 32 08 Fax. 02-373 32 81 e-mail : mfauville@pasteur.be II. Voor de afdeling Virologie (departement Microbiologie te Elsene), Programma « Opkomende virale ziekten » : een betrekking van wetenschappelijk medewerker (ref. 08/WIS 02).

De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma (geneesheer, dierenarts, apotheker, bio-ingenieur, licentiaat in de biomedische wetenschappen of equivalent) en bij voorkeur over een doctoraat beschikken.

De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben op gebied van virologie en immunologie; - een grondige kennis hebben van serologische en moleculair biologische technieken in het domein van de virologie; - ervaring in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen, door publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen tijdens wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 17025 :2005; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : - een bijkomende opleiding in statistiek, moleculaire epidemiologie of in bio-informatica is een pluspunt; - een bijkomende ervaring in de manipulatie van pathogene organismen, die het werken op een bioveiligheidsniveau van minimum niveau 2 vereisen, is een pluspunt.

De houders van een doctoraat in één van de hoger vermelde domeinen en die beschikken over tien jaar wetenschappelijke anciënniteit, kunnen voorgedragen worden aan de Minister voor benoeming tot werkleider.

Taken : De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : - de ondersteuning van het team op het vlak van ontwikkeling, validatie en toepassing van nieuwe en bestaande diagnostische testen (serologische en moleculair biologische) inzake diagnostiek van opduikende virale ziekten; - de toepassing van traditionele technieken inzake virale diagnostiek (celcultuur, virusisolatie, ELISA, seroneutralisatie, immunofluoresentie, hemagglutinatie inhibitie); - genetische karakterisatie van virussen (sequenering, genotypering); - het onderhouden van de relaties met de Europese netwerken voor de surveillance van virale ziekten alsook met het Belgisch peilnetwerk; - de internationale samenwerking.

Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr. Bernard Brochier, hoofd van de afdeling Virologie : Tel. 02-642 55 98 Fax. 02-642 56 92 e-mail : bernard.brochier@iph.fgov.be III. Voor de afdeling Eetwaren (departement Pharmaco-Bromatologie te Elsene), een betrekking van wetenschappelijk medewerker in het kader van de oprichting van een expertcenter residudetectie van farmacologisch actieve stoffen in het leefmilieu en de voedselketen ref 08/WIS 03).

De kandidaat moet houder zijn van een universitair diploma, bij voorkeur in één van volgende toegepaste of exacte wetenschappen (scheikunde, bio-ingenieur, burgerlijk ingenieur chemie, apotheker) en bij voorkeur over een doctoraat beschikken.

De kandidaat moet : - een grondige kennis van en ervaring hebben in de analytische scheikunde; - ervaring in het werken in een analytisch laboratorium en praktijkervaring hebben opgedaan met vloeistofchromatografie, gaschromatografie, massaspectrometrie en andere laboratoriumapparatuur; - ervaring in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen, door publicaties in internationale tijdschriften en mededelingen tijdens wetenschappelijke congressen; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoeksprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig kunnen werken en resultaatgericht werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 17025 :2005; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : - een bijkomende opleiding in de milieuscheikunde en/of analytische scheikunde is een pluspunt, evenals specifieke kennis op het gebied van diergeneesmiddelen;

De houders van een doctoraat in één van de hoger vermelde domeinen en die beschikken over tien jaar wetenschappelijke anciënniteit, kunnen voorgedragen worden aan de Minister voor benoeming tot werkleider.

Taken : De kandidaat zal in volgorde van prioriteit belast worden met : - leiding geven aan een beperkt aantal laboratoriumtechniekers; - het opstellen en opvolgen van wetenschappelijke projecten; - ontwikkeling en validatie van nieuwe analysemethoden; - het bedienen en onderhouden van laboratorium apparatuur; - de analyse van monsters op de aanwezigheid van residuen van farmacologisch actieve substanties; - het organiseren van workshops en opleidingen; - het organiseren van interlaboratorium testen; - de coördinatie en wetenschappelijke ondersteuning van de Belgische laboratoria inzake chemische analyse.

Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Joris Van Loco, hoofd van het departement Farmaco-Bromatologie : Tel. 02-642 53 53 Fax. 02-642 56 91 e-mail : joris.vanloco@iph.fgov.be IV. Voor de afdeling Epidemiologie (departement Epidemio-Toxicologie te Elsene) : een betrekking van wetenschappelijk medewerker met een opleiding in de geneeskunde (ref. 08/WIS 04).

De kandidaat moet drager zijn van een universitair diploma van dokter in geneeskunde met een bijkomende opleiding (Master) in volksgezondheid of een gelijkaardige opleiding, en bij voorkeur over een doctoraat beschikken.

Ervaringen en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken : De kandidaat moet : - een grondige kennis hebben van de epidemiologie; - een grondige kennis hebben van en ervaring in de epidemiologische methodologie, en het analyseren van gegevens door middel van een statistische software kunnen bewijzen; - een grondige en aantoonbare kennis hebben op het domein van surveillance van infectieziekten in de algemene populatie, hierbij inbegrepen (1) het ontwikkelen van de surveillance studieontwerpen, de organisatie en de opvolging van de surveillance, (2) het ontwikkelen van studieontwerpen (case-controle, cohort) voor het bepalen van determanten van het voorkomen van infectieziekten, epidemies en outbreaks, (3) het ontwikkelen van studieontwerpen voor het bepalen van de effectiviteit van vaccinatie en de impact van vaccinatie op de (sub) populatie, de statistische analyse en de rapportage van de resultaten; - beschikken over een voldoende kennis van de andere landstaal en van het Engels om de vakliteratuur op te volgen en erin te publiceren, deel te nemen aan internationale congressen en onderzoekingsprogramma's en samen te werken met instellingen en organisaties over het ganse Belgische grondgebied en binnen de EU; - beschikken over goede communicatieve vaardigheden (gesproken en geschreven) en kunnen spreken voor een publiek; - een groep medewerkers kunnen leiden en motiveren en beschikken over een goed organisatie- en doorzettingsvermogen; - in teamverband kunnen werken; - projectmatig en resultgericht kunnen werken; - in staat zijn zelfstandig te kunnen werken en initiatieven te nemen voor zelfontwikkeling; - in staat zijn als vertegenwoordiger van België op te treden in internationale meetings in het kader van infectieziekten in de algemene populatie; - bereid zijn te werken in een kwaliteitssysteem overeenkomstig de norm ISO 9001 :2000.

Bovendien zijn de volgende kwalificaties vereist : organisatorische talenten, autonoom kunnen werken, bekwaamheid om in team en onder druk te kunnen werken.

Minstens tien jaar wetenschappelijke ervaring, waarvan zes jaar ervaring in het domein van de epidemiologie van infectieziekten in de algemene populatie noodzakelijk is. Grondige kennis van de internationale verplichting van België in het kader van de International Health Regulations (IHR) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en anderzijds van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is essentieel.

Inzicht en kennis van de structuur en bevoegdheden van het federaal, gewestelijk en regionaal niveau in het domein van infectieziekten in de algemene populatie en in staat zijn te werken met de verschillende overheden in functie van de respectievelijke competenties en taken is essentieel.

Een lijst van rapporten, mondelinge presentaties, abstracts en/of publicaties met betrekking tot infectieziekten in de algemene bevolking en voorgemelde interessegebieden is een troef.

Kennis op het domein van de gangbare informaticatoepassingen is een troef.

Het beschikken over een rijbewijs B is een troef.

De houders van een doctoraat in één van de hoger vermelde domeinen en die beschikken over 10 jaar wetenschappelijke anciënniteit, kunnen voorgedragen worden aan de Minister voor benoeming tot werkleider.

Taken : De kandidaat wordt in volgorde van prioriteit belast met : - het leiden van het team surveillance van infectieziekten in de algemene populatie; - het op punt stellen van surveillance en monitoring systemen die nodig zijn voor het uitvoeren en de coördinatie van de risk assessment' in het kader van de International Health Regulation; - In het kader van de ECDC, (1) instaan voor de Belgische bijdrage tot de EU-wide surveillance met inbegrip van Tessy's, Dedicated surveillance networks), (2) bijdrage tot de « field applied epidemiology » vorming (EPIET), (3) bijdrage tot o.a. epidemic intelligence, antimicrobial resistentie problematiek. Het is de taak van de epidemioloog om surveillance en monitoring systemen op punt te stellen die nodig zijn om op deze vragen te antwoorden, en om Belgische gegevens van infectieziekten te verzamelen, te valideren en naar ECDC te sturen; - België vertegenwoordigen, hetzij als hoofdvertegenwoordiger of als vervanger binnen internationale organisaties zoals ECDC (o.a. Advisory Forum, de werkgroepen Training', Surveillance', Tessy'en Risk Assesment' (inclusief Alert en Response), Eurosurveillance editorial board, Scientific Support), DG Sanco, WHO. Nadere inlichtingen betreffende deze betrekking kunnen bekomen worden bij Dr Herman Van Oyen, hoofd van de afdeling Epidemiologie : Tel. 02-642 50 29 Fax. 02-642 54 10 e-mail : herman.vanoyen@iph.fgov.be Voorwaarden voor het indienen van kandidaturen : De vereiste diploma's moeten einddiploma's zijn, na ten minste vier jaar universitaire studies, uitgereikt door een universiteit, of door één van de instellingen die ermede gelijkgesteld zijn door één van de Gemeenschappen of door een examencommissie die voor het toekennen van de van de academische graden door de Staat of één van de Gemeenschappen is ingesteld.

In geval van aanwerving van een burger van een Staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte, houder van een diploma zoals bedoeld in vorige alinea dat werd uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling, zal de Commissie voor Werving en Bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vooraf de geldigheid van het door de kandidaat voorgelegde diploma nagaan overeenkomstig de statutair vastgestelde procedure.

De kandidaten dienen de voorwaarde inzake nationaliteit te vervullen uiterlijk op de dag waarop de termijn voor het indienen van de kandidaturen eindigt.

Op die datum dienen zij tevens : 1. het vereiste diploma te hebben behaald;bovendien moet de kandidaat die zijn/haar onderwijs niet in het Nederlands, resp. Frans heeft genoten, op dezelfde datum tevens een door het SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid - voorheen Vast Wervingssecretariaat (Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel) afgeleverd bewijs van taalkennis hebben behaald waaruit blijkt dat hij/zij de taalkennis bezit die vereist is voor de ambten van niveau A in het taalkader waar de gesolliciteerde betrekking te begeven is; dit bewijs van taalkennis is in dit geval vereist voor het bepalen van de taalrol waarop de kandidaat kan worden ingeschreven; 2. te voldoen aan de voorwaarden gesteld inzake vereiste profiel en vereiste speciale wetenschappelijk geschiktheid. De kandidaturen, met vermelding van de beoogde betrekking(en) en bijhorende referentie (ref. 08/WIS 01 tot 04), moeten samen met een curriculum vitae, een voor éénsluidend verklaard afschrift van het vereiste diploma en een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken binnen de 30 kalenderdagen volgend op de publicatie van dit bericht in het Belgisch Staatsblad per aangetekend schrijven gericht worden aan de heer D. Cuypers, voorzitter van de Commissie van werving en bevordering van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Eurostation, Blok II, Victor Hortaplein 40, bus 10, 1060 Brussel.

Inlichtingen in verband met de bezoldigingen kunnen bekomen worden bij de personeelsdienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu per e-mail : info.po@health.fgov.be

^