Etaamb.openjustice.be
Samenstelling
gepubliceerd op 21 december 2005

Samenstelling van een personeelsreserve van attachés De Quaestuur van de Senaat organiseert eerlang een vergelijkend examen voor de samenstelling van een personeelsreserve van attachés. I. Functieprofiel. De functie van attaché wordt(...) Het is een administratieve polyvalente functie die voorkomt in het organisatieschema van bijna alle(...)

bron
belgische senaat
numac
2005018147
pub.
21/12/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BELGISCHE SENAAT


Samenstelling van een personeelsreserve van attachés (m/v) De Quaestuur van de Senaat organiseert eerlang een vergelijkend examen voor de samenstelling van een personeelsreserve van attachés.

I. Functieprofiel.

De functie van attaché wordt bij de Senaat organiek-hiërarchisch ingeschaald op het niveau dat overeenstemt met het niveau A bij het Rijk.

Het is een administratieve polyvalente functie die voorkomt in het organisatieschema van bijna alle Senaatsdiensten. De titularis (M/V) kan diverse taken uitoefenen, naar gelang van de dienst waaraan hij wordt toegewezen; het betreft o.m. de volgende diensten : - Commissies (rapportering en organisatie van commissievergaderingen); - Juridische zaken, wetsevaluatie en documentaire analyse; - Vergadering (administratieve en juridische begeleiding van de plenaire vergaderingen van de Senaat); - Europese aangelegenheden en interparlementaire betrekkingen (vertegenwoordiging bij internationale en supranationale instellingen); - Personeel en HRM; - Algemene zaken (gebouwen, technische dienst, veiligheid, archief, historiografie, huishouding, garage); - Protocol (ontvangen van diverse delegaties en bezoekers); - Communicatie (persberichten, website, tijdschrift van de Senaat).

Naast de kennis die de titularis heeft verworven tijdens zijn studies, bezit hij tevens een brede algemene vorming. Hij is communicatievaardig, resultaatgericht en heeft zin voor initiatief.

Voorts kan hij zich vlot inschakelen in een op teamwerk ingestelde omgeving. Ten slotte is een grondige kennis van het Nederlands en het Frans onontbeerlijk, zowel schriftelijk als gesproken.

II. Toelatingsvoorwaarden.

Kandidaten moeten op 19 januari 2006 houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot het niveau A bij het Rijk (master, licentiaat, enzovoort).

Worden eveneens aanvaard : in het buitenland behaalde diploma's of studiegetuigschriften die, krachtens internationale overeenkomsten of verdragen of in toepassing van de wet of het decreet, als gelijkwaardig worden verklaard met de voornoemde diploma's, alsmede de diploma's die, overeenkomstig de bepalingen van de Europese richtlijnen betreffende een algemeen erkenningssysteem van diploma's, door de examencommissie erkend worden, na voorafgaand advies van de bevoegde onderwijsoverheden.

III. Programma van het vergelijkend examen.

Eerste gedeelte : - Schriftelijke test (meerkeuzevragen) waarin wordt gepeild naar de algemene vorming van de kandidaten. De meerkeuzevragen worden afwisselend in het Nederlands en in het Frans gesteld; - Schriftelijke test ter beoordeling van de kennis van het Nederlands; - Schriftelijke test ter beoordeling van de kennis van het Frans.

Vereist minimum om te slagen : 60 % van de punten in het totaal, en 50 % van de punten voor elk van de drie onderdelen.

Tweede gedeelte : Samenvatting en kritische bespreking van een voordracht van een twintigtal minuten over een onderwerp van algemene aard, gehouden gedeeltelijk in het Nederlands en gedeeltelijk in het Frans (tijdens de voordracht mogen geen aantekeningen worden gemaakt). Dit gedeelte heeft ten doel de algemene kennis alsmede de zin voor synthese en kritiek van de kandidaten te beoordelen. Het te leveren werk dient derhalve uit twee onderscheiden delen te bestaan : - een samenvatting, in doorlopende tekst, van de ontwikkelde hoofdgedachten; - een uiteenzetting van de opmerkingen en de persoonlijke overwegingen, en eventueel de tegenwerpingen en de kritiek die de kandidaten gepast achten.

De samenvatting moet in het Nederlands worden gesteld en de commentaar in het Frans, of omgekeerd, naar keuze van de kandidaat.

Bij de beoordeling wordt voor elk van de twee delen rekening gehouden met de inhoud, de vorm en het taalgebruik.

Vereist minimum om te slagen : - voor ieder deel (samenvatting, enerzijds, en commentaar, anderzijds) : 50 % van de punten voor de inhoud en de vorm, enerzijds, en 50 % van de punten voor het taalgebruik, anderzijds; - voor het totale werkstuk : 60 % van de punten.

Derde gedeelte : Gesprek in het Nederlands en in het Frans met de examencommissie over onderwerpen van algemene aard. Tijdens het gesprek zullen de volgende elementen worden getoetst : mondelinge kennis van het Nederlands en het Frans, persoonlijkheid en maturiteit, motivatie.

Vereist minimum om te slagen : 60 % van de punten. leder examengedeelte geldt als een schifting; de geslaagde kandidaten worden in de reserve gerangschikt op basis van het gemiddelde van de resultaten die zij voor het tweede en het derde examengedeelte hebben behaald.

IV. Indiensttreding.

Op de datum van hun indiensttreding moeten de geslaagde kandidaten : - door de bevoegde diensten medisch geschikt worden bevonden voor de functie van attaché; - burger zijn van de Europese Unie; - van goed zedelijk gedrag zijn; - de burgerlijke en politieke rechten genieten.

Indien er zich vacatures voordoen, worden de kandidaten in de volgorde van hun rangschikking in de reserve opgeroepen voor indiensttreding; zij worden op proef benoemd voor de duur van een jaar, waarna zij in aanmerking kunnen komen voor een benoeming in vast verband. Indien de behoeften van de dienst het vereisen, kunnen de geslaagde kandidaten eventueel ook met een arbeidsovereenkomst in dienst worden genomen.

V. Prestaties en bezoldiging.

Het betreft een voltijdse functie, waarbij het einde van de dagprestaties wordt bepaald volgens de vereisten van de dienst.

De brutobeginwedde varieert van 3365,19 euro tot 4521,31 euro per maand (huidige index), naar gelang van de leeftijd van de belanghebbende op het ogenblik van de indiensttreding.

De vlakke loopbaan van attaché voorziet in rangverhogingen na 3, 10 en 15 jaar.

VI. Inschrijving.

Het inschrijvingsformulier : - vindt u op de website www.senaat.be - rubriek aanwervingen; - kunt u per post aanvragen bij de Quaestuur van de Senaat, Examensecretariaat, Paleis der Natie, 1009 Brussel.

Het ingevulde inschrijvingsformulier stuurt u vervolgens samen met een kopie van uw diploma per post terug naar het Examensecretariaat (Natieplein 1 - 1009 Brussel), ten laatste op 19 januari 2006 (poststempel geldt als bewijs).

^