Etaamb.openjustice.be
Overeenkomst
gepubliceerd op 10 juli 2023

Reglement van de Kamer van volksvertegenwoordigers. - Wijzigingen De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft tijdens haar plenaire vergadering van 8 juni 2023 de volgende wijzigingen aan haar Reglement aangebracht : I. In artikel 2 van het(...) "1. Het staat aan de Kamer te oordelen over de verkiesbaarheid van haar leden en over de regel(...)

bron
wetgevende kamers, kamer van volksvertegenwoordigers
numac
2023042808
pub.
10/07/2023
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

WETGEVENDE KAMERS, KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS


Reglement van de Kamer van volksvertegenwoordigers. - Wijzigingen De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft tijdens haar plenaire vergadering van 8 juni 2023 de volgende wijzigingen aan haar Reglement aangebracht (1): I. In artikel 2 van het Reglement van de Kamer van volksvertegenwoordigers worden de nummers 1 tot 3 vervangen door wat volgt: "1. Het staat aan de Kamer te oordelen over de verkiesbaarheid van haar leden en over de regelmatigheid van hun verkiezing.

Het onderzoek van de geloofsbrieven wordt voorbereid door de griffier van de Kamer, die een verslag opstelt dat de conclusies van het administratieve onderzoek en van het onderzoek van de eventuele bezwaren bevat. Dat verslag wordt aan alle verkozen leden bezorgd.

De processen-verbaal der verkiezingen worden, met de stukken tot staving, het bij het tweede lid bedoelde verslag en de eventuele bezwaren verdeeld onder zes commissies met zeven leden, die bij loting worden samengesteld om de regelmatigheid van de verkiezingen te onderzoeken. De indieners van de bezwaren worden daarvan in kennis gesteld. Elke commissie is bevoegd voor één of meer kieskringen. De commissieleden mogen niet tot de betrokken kieskringen behoren. 2. Elke commissie wijst onder haar leden een voorzitter en een rapporteur aan.De rapporteur legt de Kamer een schriftelijk verslag van de commissiewerkzaamheden voor, waarin de conclusies van de commissie zijn vervat. Het verslag wordt rondgedeeld als parlementair stuk. 3. Binnen een termijn van zeven werkdagen na de oprichting ervan maakt de commissie haar conclusies bekend. In geval van een bezwaar hoort de commissie op diens verzoek de indiener ervan, die door een raadsman of -vrouw kan worden bijgestaan, en kan ze elke betrokken persoon horen. Van die hoorzittingen wordt een integraal verslag opgesteld, dat als bijlage bij het onder nr. 2 bedoelde verslag wordt opgenomen.

De commissie beraadslaagt over het bezwaar met gesloten deuren. Na aanvang van de beraadslaging mag geen enkel stuk meer worden ingediend, tenzij om een heropening van de debatten wordt beslist. Elk ander stuk wordt geweerd.

Het advies van de commissie wordt naar behoren onderbouwd in feite en in rechte en geeft met name aan of de stemmen opnieuw moeten worden geteld dan wel of de verkiezingsuitslag moet worden vernietigd. Bij de conclusies kan een analysenota worden gevoegd die onder meer aangeeft welke gevolgen een andere verdeling van de stembiljetten over de lijsten en/of over de kandidaten zou hebben voor de toekenning van de zetels. 3/1. De Kamer spreekt zich uit over de conclusies van elke commissie.

Alle verkozen leden nemen deel aan het onderzoek van de geloofsbrieven.

Ingeval de Kamer de conclusies van de commissie niet volgt, onderbouwt zij haar beslissing en kan zij de processen-verbaal der verkiezingen, de stukken tot staving, het bij nr. 1, tweede lid, bedoelde verslag alsmede de eventuele bezwaren verwijzen naar een anders samengestelde commissie overeenkomstig nr. 1, derde lid.

De voorzitter roept degenen wier geloofsbrieven geldig verklaard zijn uit tot volksvertegenwoordigers.

De door de Kamer genomen beslissing wordt bij ter post aangetekende brief ter kennis gebracht van de indiener van het bezwaar. In voorkomend geval wordt tevens een afschrift bezorgd aan diens raadsman of -vrouw. 3/2. In geval van tussentijdse verkiezing of van toelating van een plaatsvervanger verloopt het onderzoek zoals bepaald in de nrs. 1 tot 3/1.

De leden wier geloofsbrieven worden onderzocht nemen geen deel aan het onderzoek noch aan de stemming.

In voorkomend geval gaan het onderzoek van hun geloofsbrieven en hun eedaflegging vooraf aan de benoeming van de leden van het Bureau.".

II. In artikel 39, eerste lid, van hetzelfde Reglement wordt het woord "2," weggelaten. _______ Nota (1) Kamer van volksvertegenwoordigers (www.dekamer.be): Stukken: 55-3403 Integraal verslag: 8 juni 2023

^