gepubliceerd op 22 maart 2005
Verordening tot vaststelling van de begrippen gebruikt in artikel 28, § 8, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen
31 JANUARI 2005. - Verordening tot vaststelling van de begrippen gebruikt in artikel 28, § 8, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen
Het Verzekeringscomité voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, inzonderheid op artikel 22, 11°;
Gelet op de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, inzonderheid op artikel 28, § 8, vervangen bij het koninklijk besluit van 12 januari 2005;
Gelet op het voorstel van de Technische raad voor rolstoelen van 13 januari 2005;
Gelet op het advies van de Overeenkomstencommissie bandagisten-verzekeringsinstellingen van 19 januari 2005;
Na daarover te hebben beraadslaagd in zijn vergadering van 31 januari 2005, Besluit :
Artikel 1.Voor de toepassing van artikel 28, § 8, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen, wordt verstaan onder : I. Definities van de functionele begrippen De gebruikte definities zijn gebaseerd op de Internationale Classificatie van het Menselijke Functioneren (ICF), opgesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie, Genève, 2001. 1. Algemene definities Coördinatie b760 Controle van willekeurige bewegingen Functies gerelateerd aan controle over en coördinatie van willekeurige bewegingen. Inclusies: controle van enkelvoudige en complexe willekeurige bewegingen, coördinatie van willekeurige bewegingen, steunfuncties van arm of been; rechts-links coördinatie, oog-hand coördinatie, oog-voet coördinatie, en stoornissen zoals controleproblemen en coördinatieproblemen, zoals dysdiadochokinese.
Exclusies: spiersterkte (b730); onwillekeurige bewegingen (b765); gangpatroon (b770).
Gedrag b122 Globale psychosociale functies Algemene mentale functies die, naarmate ze zich gedurende het leven ontwikkelen, nodig zijn om de mentale functies die leiden tot de ontwikkeling van tussenmenselijke vaardigheden - belangrijk bij het aangaan van sociale interacties, in termen van zowel betekenis als doel te begrijpen en constructief te integreren. b1470 Psychomotorische controle De snelheid van gedrag of reactiesnelheid, waarbij zowel motorische als psychische componenten te onderscheiden zijn, zoals bij onderbreking van controle leidend tot psychomotorische retardatie (langzaam bewegen en spreken; afname van de mate waarin gebaren worden gebruikt en van spontaniteit) of psychomotorische opwinding (buitensporige gedragsmatige en cognitieve activiteit, meestal niet productief en vaak in antwoord op innerlijke spanning zoals die tot uiting komt in het met de voet wippen, handen wringen, agitatie, of rusteloosheid). d720 Complexe tussenmenselijke interacties Interacties met andere personen onderhouden en reguleren, in overeenstemming met de context en de cultuur, zoals door het reguleren van emoties en impulsen, verbale en fysieke agressie, door onafhankelijk op te treden in sociale interacties, en door zich te gedragen in overeenstemming met de sociale regels en conventies.
Inclusies: aangaan en beëindigen van relaties; reguleren van gedrag in gezelschap; zich gedragen volgens sociale regels in gezelschap; bewaren van sociale afstand.
Stoornis Stoornissen zijn afwijkingen in of verlies van functies of anatomische eigenschappen.
Uithouding b455 Inspanningstolerantie Functies gerelateerd aan het respiratoire en cardiovasculaire vermogen vereist voor het volhouden van fysieke inspanning.
Inclusies: algemeen fysiek uithoudingsvermogen, aërobe capaciteit, en vermoeibaarheid Exclusies: functies van het hart en bloedvatenstelsel (b410-b429); functies van het hematologisch systeem (b430); ademhaling (b440); functies van ademhalingsspieren (b445); andere ademhalingsfunctie (b450) b740 Spieruithoudingsvermogen Functies gerelateerd aan het volhouden van spiercontractie gedurende de vereiste periode.
Inclusies: uithoudingsvermogen van geïsoleerde spieren, uithoudingsvermogen van spiergroepen, en uithoudingsvermogen van alle spieren in lichaam; stoornissen zoals bij myasthenia gravis Exclusies: inspanningstolerantie (b455), spiersterkte (b730), spiertonus (b735) Zelfzorg Voor zichzelf zorgen, zich wassen en afdrogen, zorgdragen voor lichaam en lichaamsdelen, zich aankleden, eten en drinken, en zorgdragen voor eigen gezondheid.
Intellectuele vermogens b117 Intellectuele functies Algemene mentale functies nodig voor het begripsvermogen en om constructief de verschillende mentale functies inclusief alle cognitieve functies en hun ontwikkeling gedurende het leven te integreren.
Inclusies: intellectuele groei, stoornissen zoals intellectuele retardatie, dementie Exclusies: geheugen (b144); denken (b160); hogere cognitieve functies (b164).
Kracht b730 Spiersterkte Functies gerelateerd aan de kracht ontwikkeld door de contractie van een spier of van spiergroepen.
Inclusies: sterkte van geïsoleerde spieren en spiergroepen, sterkte van spieren in één ledemaat, sterkte van spieren in één lichaamszijde, sterkte van spieren in onderste lichaamshelft, sterkte van spieren in alle ledematen, sterkte van rompspieren, en sterkte van alle spieren in het lichaam; stoornissen zoals bij zwakte van kleine voet- en handspieren, parese, paralyse, monoplegie, hemiplegie, paraplegie, tetraplegie en akinetisch mutisme.
Exclusies: functies van aan oog verwante structuren (b215); spiertonus (b735); spieruithoudings-vermogen (b740).
Cognitieve functies b140 Aandacht Specifieke mentale functies gerelateerd aan het zich richten op een externe stimulus of een innerlijke ervaring gedurende de vereiste periode.
Inclusies: vasthouden van aandacht, veranderen van aandachtsgebied, verdelen van aandacht, en delen van aandacht; concentratie; afleidgaarheid.
Exclusies: bewustzijn (b110); energie en driften (b130); slaap (b134); geheugen (b144); psychomotorische functies (b147); perceptie (b156). b144 Geheugen Specifieke mentale functies gerelateerd aan het opslaan en bewaren van informatie en het terugvinden van informatie als dat nodig is.
Inclusies: kortetermijn- en langetermijn-geheugen, oproepen van informatie uit geheugen; functies gebruikt bij recalling en leren; stoornissen zoals bij nominale, selectieve en dissociatieve amnesie.
Exclusies: bewustzijn (b110), oriëntatie (b114), intellectuele functies (b117), aandacht (b140); perceptie (b156), denken (b160), hogere cognitieve functies (b164); mentale functies gerelateerd aan taal (b167); mentale functies gerelateerd aan rekenen (b172). b160 Denken Specifieke mentale functies gerelateerd aan de ideationele component van de geest.
Inclusies: denktempo, wijze van denken, inhoud denkproces, en controle denkproces; doelgerichte denkprocessen; logisch denken; stoornissen zoals bij gedrevenheid van gedachten, gedachtevlucht, gedachteblokkade, incoherentie van denken, oppervlakkigheid, breedvoerigheid, waanideeën, obsessies en dwanggedachten.
Exclusies: intellectuele functies (b117); geheugen (b144); psychomotorische functies (b147); perceptie (b156); hogere cognitieve functies (b164); mentale functies gerelateerd aan taal (b167); mentale functies gerelateerd aan rekenen (b172). b164 Hogere cognitieve functies Specifieke mentale functies gecorreleerd aan de frontale hersenkwabben, inclusief complex doelgericht gedrag zoals voorkomt bij het nemen van beslissingen, abstract denken, plannen en het uitvoeren van plannen, mentale flexibiliteit, en bepalen welk gedrag adequaat is onder welke omstandigheden; vaak uitvoerende functies genoemd.
Inclusies: abstractie, organisatie en planning; tijdmanagement, cognitieve flexibiliteit, inzicht, beoordelingsvermogen, en mentale functies gerelateerd aan probleemoplossen, vorming van concepten, categorisatie.
Exclusies: geheugen (b144); denken (b160); mentale functies gerelateerd aan taal (b167); mentale functies gerelateerd rekenen (b172).
Niet waarnemen van druk tegen of op de huid b265 Tast Het waarnemen van oppervlakken en hun textuur of kwaliteit.
Inclusies: aanraken, voelen van aanraking; stoornissen zoals doof gevoel, anesthesie, tinteling, paraesthesie en hyperaesthesie.
Exclusies: sensorische functies verwant aan temperatuur en andere stimuli (b270). b 270 Sensorische functies verwant aan temperatuur en andere stimuli Sensorische functies betrekking hebbend op het waarnemen van temperatuur, vibratie, druk en schadelijke stimulus.
Inclusies: temperatuurwaarneming, waarneming van trillingen, waarneming van druk, waarneming van schadelijke stimulus.
Exclusies: tast (b265); pijngewaarwording (b280).
Oriëntatie in tijd en ruimte b114 Oriëntatie Algemene mentale functies gerelateerd aan het weten en inschatten van de relatie die men heeft met zichzelf, met andere personen, met tijd en met de omgeving.
Inclusies: oriëntatie in tijd, oriëntatie in plaats, en oriëntatie in persoon, oriëntatie in verband met eigen persoon en andere personen; stoornissen zoals desoriëntatie in tijd, plaats en persoon.
Exclusies: bewustzijn (b110); aandacht (b140); geheugen (b144).
Participatie aan het maatschappelijk leven Participatie is iemands deelname aan of betrokkenheid bij een levenssituatie. d910 Maatschappelijk leven Meedoen aan alle aspecten van het sociaal-maatschappelijk leven, zoals liefdadigheidsinstellingen, dienstverlenende instellingen, of professionele sociale organisaties.
Inclusies: formele en informele organisaties; ceremonies.
Exclusies: onbetaald werk (d855); recreëren en vrijetijdsbesteding (d920); religie en spiritualiteit (d930); politiek leven en burgerschap (d950). d920 Recreatie en vrije tijd Meedoen aan alle vormen van spel, activiteiten in het kader van recreatie of vrijetijdsbesteding, zoals informele of georganiseerde spelen en sport, fitness programma's, ontspanning, amusement of vertier, bezoeken van kunstgaleries, musea, bioscoop of theater; handenarbeid en hobby's, voor eigen plezier lezen, muziekinstrumenten bespelen; rondreizen, toeristische uitstapjes maken, en uit hobby reizen.
Inclusies: spel, sport, kunst en cultuur, handenarbeid, hobby's, sociale activiteiten.
Exclusies: rijden op dieren als vervoermiddel (d480); betaald en onbetaald werk (d850 et d855); religie en spiritualiteit (d930); politiek en burgerschap (d950).
Zintuigfuncties b156 Perceptie Specifieke mentale functies gerelateerd aan het herkennen en interpreteren van sensorische stimuli.
Inclusies: auditieve perceptie, visuele perceptie, perceptie van geur, perceptie van smaak, tactiele perceptie, en visuospatiële perceptie; stoornissen zoals bij hallucinatie of illusie.
Exclusies: bewustzijn (b110); oriëntatie (b114); aandacht (b140); geheugen (b144); mentale functies gerelateerd aan taal (b167); visuele en verwante functies (b210-b229); hoorfuncties en vestibulaire functies (b230-b249); andere sensorische functies (b250-b279. b210 Visuele functies Sensorische functies gerelateerd aan het waarnemen van de aanwezigheid van licht en het waarnemen van de vorm, de grootte, de contour en de kleur van visuele stimuli.
Inclusies: gezichtsscherpte; gezichtsveld; kwaliteit van visus, lichtgevoeligheid, kleurenzien, gezichtsscherpte bij vertezien en dichtbij zien, monoculaire en binoculaire zien, beeldkwaliteit, stoornissen zolas bij myopia, hypermetropia, astigmatisme, hemianopia, kleurenblindheid, koker zien, centraal en perifeer scotoom, diplopie, nachtblindheid en adaptatie aan de licht.
Exclusie: perceptie (b156). b230 Hoorfuncties Het waarnemen van de aanwezigheid van geluiden en het onderscheiden van locatie, toonhoogte, luidheid en kwaliteit van geluiden.
Inclusies: detectie van geluid, auditieve discriminatie, lokalisatie van geluidsbron, lateralisatie van geluid, en onderscheiden van spraak; stoornissen zoals bij doofheid en hoorverlies.
Exclusies: perceptie (b156); mentale functies gerelateerd aan taal (b167). b235 Vestibulaire functies Sensorische functies van het binnenoor gerelateerd aan positie, balans en beweging.
Inclusies: positiegevoel, balans, en bewegingsgevoel Exclusie : gewaarwordingen gepaard gaande met hoorfunctie en vestibulaire functies (b240).
Tonus b735 Spiertonus Functies gerelateerd aan de spanning aanwezig in niet-actieve spieren en de weerstand die spieren bieden wanneer zij passief worden gerekt.
Inclusies: tonus van geïsoleerde spieren en spiergroepen, tonus van spieren in één ledemaat, tonus van spieren aan één lichaamszijde, tonus van spieren in onderste lichaamshelft, tonus van spieren in alle ledematen, tonus van rompspieren, en tonus van alle spieren in lichaam; stoornissen zoals bij hypotonie, hypertonie en spierspasticiteit.
Exclusies: spiesterkte (b730); spieruithoudingsvermogen (b740).
Transfer d420 Uitvoeren van transfers Zich verplaatsen van het ene naar het andere oppervlak, zonder de lichaamshouding te veranderen, zoals bij het glijden over een bank of bij het zich verplaatsen van een bed naar een stoel.
Inclusies: uitvoeren van transfers in zit; uitvoeren van transfers in lig.
Exclusies: veranderen van basale lichaamshouding (d410). 2. onderste ledematen d450 Lopen Zich te voet voortbewegen op een oppervlak, stap voor stap, met altijd één voet op de grond, zoals bij het wandelen, slenteren, voorwaarts, achterwaarts, of zijwaarts gaan. Inclusies: lopen van korte afstanden, lopen van lange afstanden, lopen op verschillende oppervlakken, lopen om obstakel heen.
Exclusies: uitvoeren van transfers (d420); zich verplaatsen (d455). d4501 Lopen van lange afstanden Meer dan één kilometer lopen, zoals bij het lopen door dorp of stad, tussen dorpen of in open vlakten. d4500 Lopen van korte afstanden Minder dan één kilometer lopen, zoals bij het lopen in ruimten of hallen, binnenshuis of korte afstanden buitenshuis. d455 Zich verplaatsen Zichzelf van de ene naar de andere plaats brengen op een andere wijze dan door lopen, zoals bij het over een rots klimmen of door de straat rennen, huppelen, hinkelen, springen, of om obstakels rennen.
Inclusies: kruipen, klimmen, rennen, springen, zwemmen.
Exclusie: uitvoeren van transfer (d420); lopen (d450). d4600 Zich binnenshuis verplaatsen In het eigen huis lopen en zich verplaatsen, binnen één kamer, tussen kamers, en in hele huis of verblijf.
Inclusies: zich binnenshuis verplaatsen van de ene naar andere verdieping; zich verplaatsen op het balkon, zich verplaatsen op de binnenplaats, zich verplaatsen op het terras, zich verplaatsen in de tuin. d4601 Zich verplaatsen in andere gebouwen dan thuis Lopen en zich verplaatsen in andere gebouwen dan het eigen verblijf, zoals bij het zich voortbewegen in huizen van anderen, in andere privé gebouwen, in openbare gebouwen en op binnenplaatsen.
Inclusies: zich verplaatsen in alle delen van gebouwen en binnenplaatsen, zich verplaatsen over alle verdiepingen, zich verplaatsen binnen gebouwen, zich verplaatsen buiten gebouwen, zich verplaatsen in openbare gebouwen, zich verplaatsen in privé gebouwen.
Staan d4104 Veranderen van stand naar andere houding Veranderen van staande houding of van een houding in stand in een andere houding komen zoals gaan liggen of zitten. d4154 Handhaven van staande houding Enige tijd, zolang als nodig is, blijven staan, zoals bij het in een rij blijven staan.
Inclusies: handhaven van staande houding op een helling, handhaven van staande houding op gladde of harde oppervlakten. 3. bovenste ledematen Grijpfunctie d445 Gebruiken van hand en arm Gecoördineerde acties uitvoeren om iets of iemand met de handen en armen te verplaatsen of manipuleren, zoals bij het hanteren van een deurdruk of bij het opvangen van een voorwerp. Inclusies: trekken; duwen; reiken; om- of ronddraaien met handen of armen; werpen; vangen.
Exclusie: nauwkeurig gebruik van hand (d440) 4. algemene zithouding en positionering Zitfunctie d4103 Veranderen van zit naar andere houding Veranderen van zithouding en vanuit zit in een andere houding komen, zoals vanuit zit opstaan of gaan liggen. Inclusies: veranderen van zithouding met gebogen benen of met de knieën over elkaar; veranderen van zithouding met de voeten ondersteund of niet ondersteund. d4200 Uitvoeren van transfer in zit Zich in zit van het ene oppervlak naar het andere verplaatsen, op hetzelfde of op een ander niveau, zoals bij het van een stoel naar een bed gaan.
Inclusies: zich verplaatsen van stoel naar ander zitoppervlak, zoals toiletbril, zich verplaatsen vanuit rolstoel naar autostoel.
Exclusie: veranderen van basale lichaamshouding (d410). d4153 Handhaven van zittende houding In een zittende houding blijven, op een stoel of op de vloer, gedurende enige tijd, zo lang als nodig is, zoals bij het zitten aan een bureau of tafel.
Inclusies: handhaven van zittende houding met de benen recht vooruit of gekruist, met de voeten ondersteund of niet ondersteund.
II. Definities van de technische begrippen 1. Algemene definities Basisverstrekking Komt overeen met de omschrijving van het nomenclatuur vastgesteld voor de subgroep van het mobiliteitshulpmiddel, en dit zonder de aanpassingen voorzien in punt 3 van elke subgroep. Basisproduct Product, afgeleverd door de fabrikant aan de bandagist, dat overeenstemt met de basisverstrekking zoals voorzien in de nomenclatuur, en dat kan uitgerust zijn met aanpassingen opgenomen in punt 3 van elke subgroep; die aanpassingen zijn enkel vergoedbaar als ze gemotiveerd zijn.
GEWICHT - Hoe wordt het gewicht van de rolstoel bepaald? Het gewicht van de rolstoel is het gewicht van de rolstoel in gebruiksklare toestand met alle onderdelen van de basisverstrekking.
Hoeken : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Instelbaar Een element is instelbaar als het instellen met gebruik van gereedschap moet worden verricht.
Verstelbaar Een element is verstelbaar als het instellen zonder gebruik van gereedschap gebeurt en zonder dat hiervoor de gebruiker de rolstoel hoeft te verlaten. 2. Onderste ledematen Beensteun Ondersteuningselement waarop de kuiten en de voeten steunen. Voetsteun Eén of tweedelig ondersteuningselement waarop de voeten steunen. 3. Bovenste ledematen Armsteunhoogte De hoogte beschikbaar ten behoeve van het ondersteunen van de armen. De beschikbare ruimte wordt bepaald door de configuratie van armsteunen en zitting.
In hoogte instelbare armsteun Armsteun die op de ellebooghoogte van de gebruiker instelbaar is. 4. Positionering (zit-rug) Hoogteverstelling Verstelling van het gehele zitgedeelte (inclusief de voet-, been-, arm- en hoofdsteun) wat betreft de hoogte ten opzichte van de vloer. Kantelverstelling Verstelling van de hoek van het gehele zitgedeelte ten opzichte van de horizontaal met als doel de zithouding van de gebruiker te variëren, zonder dat de gebruiker hiervoor de rolstoel hoeft te verlaten.
Zitbreedte Breedte van het zitgedeelte van de rolstoel, beschikbaar ten behoeve van het ondersteunen van de bovenbenen en het zitvlak. De beschikbare breedte wordt bepaald door de configuratie van zittingbreedte en zijsteunen en armsteunen.
Zitdiepte Diepte die beschikbaar is ten behoeve van het anatomische ondersteunen van het zitvlak en de bovenbenen. 5. Aandrijving/besturing Bedieningseenheid Controlepaneel met dewelke de elektronische rolstoel of scooter bediend wordt. Duwhandvathoogte Afstand tussen de vloer en duwhandvat, duwbeugel of duwstang. 6. Gebruiksdoeleinden Anti-kiepvoorziening Een voorziening aan de achterzijde van de rolstoel die het te ver achteroverkantelen van een rolstoel voorkomt. Bodemvrijheid Vrije hoogte tussen het onderste gedeelte van de rolstoel of scooter en de vloer, in het gebied tussen vóór- en achterwielen.
Draaicirkel Middellijn van de kleinste cirkel beschreven door het buitenste punt van de rolstoel.
Grote wielen afneembaar Het kunnen afnemen van de grote wielen van een hoepelrolstoel, zonder gereedschap.
Verkleinbaar Een mobiliteitshulpmiddel is verkleinbaar wanneer hij in breedte of hoogte compacter kan gemaakt worden tegenover gebruikstoestand, zonder gereedschap. 7. Technische aspecten Kiepvoorziening (trapdop) Voorziening aan de rolstoel, waarop de begeleider één voet zet en tegelijkertijd de duwhandvatten achterwaarts naar beneden trekt om de stoel op de achterste twee wielen achterover te kiepen.
Art. 2.Deze verordening heeft uitwerking op 31 januari 2005.
Brussel, 31 januari 2005.
De Wnd. Leidend Ambtenaar, Dr. G. VEREECKE De Voorzitter, D. SAUER