gepubliceerd op 08 oktober 2021
Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van het bevorderingsexamen voor de graad van majoor
BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
1 OKTOBER 2021. - Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van het bevorderingsexamen voor de graad van majoor
Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (hierna "DBDMH").
De directieraad van de DBDMH heeft op 7 september 2021 beslist om een bevorderingsprocedure te lanceren tot de graad van majoor in uitvoering van het personeelsplan van de DBDMH, goedgekeurd door het Besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 21 maart 2019.
In toepassing van artikel 58 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 24 augustus 2017 houdende het administratief statuut en de bezoldigingsregeling van de operationele personeelsleden van de DBDMH, bepaalt de functioneel bevoegde minister de inhoud en de modaliteiten van de bevorderingsproeven zolang de minister van Binnenlandse Zaken de inhoud van de bevorderingsproeven van het federaal statuut zelf niet heeft vastgelegd.
Het bevorderingsexamen, dat bestaat uit bekwaamheidstests, heeft tot doel om de technische en gedragsmatige capaciteiten van de kandidaat te beoordelen in relatie tot de functies die moeten worden uitgevoerd door de personeelsleden die houder zijn van de graad van majoor.
De bevorderingstest bestaat uit vier delen: 1ste deel: Praktijkoefening van het type "table top" Het eerste deel bestaat uit een mondeling onderhoud zonder voorbereiding in de vorm van vragen/antwoorden waarbij de kandidaat wordt onderworpen aan een coördinatieoefening van een complexe en grootschalige interventie.
Het scenario van de interventie wordt aan de kandidaat gecommuniceerd op de dag van de test wanneer hij/zij door de jury wordt ontvangen.
De kandidaat heeft het recht om alle instrumenten die voor hem/haar nuttig kunnen zijn voor de oefening mee te nemen of te vragen.
Doel van de test is het beoordelen van het vermogen van de kandidaat om de rol van Dir-bw (leiding van de hulpverleningsoperaties) te vervullen, verschillende ploegen en diensten te coördineren en de gevolgen van een groot incident in te schatten.
De test duurt 45 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten (evaluatierooster). 2de deel: Onderhoud "Wacht" Het tweede deel bestaat uit een mondeling onderhoud waarin de kandidaat uitlegt hoe hij of zij in het kader van de in deel 1 gepresenteerde oefening de rol van commandant van wacht in relatie tot de dispatching op zich zou nemen.
De kandidaat heeft 10 minuten voorbereidingstijd.
Doel van de test is na te gaan in hoeverre de kandidaat in staat is om de verschillende operationele, logistieke, strategische en informatieaspecten in relatie tot de functie van officier-commandant van wacht in aanmerking te nemen.
De test duurt 20 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten (evaluatierooster). 3de deel: Onderhoud "Project" Het derde deel bestaat uit een mondeling onderhoud waarin de kandidaat een project presenteert dat hij of zij diende te leiden. Hij of zij analyseert het en belicht 2 positieve punten en 2 verbeterpunten.
De kandidaat heeft 15 minuten de tijd om de presentatie over het project van zijn of haar keuze voor te bereiden.
De test heeft tot doel te evalueren in hoeverre de kandidaat in staat is om de verschillende elementen van projectbeheer (planning, samenstelling van het team, uitvoering, follow-up, reporting, ...) in aanmerking te nemen.
De test duurt 30 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten (evaluatierooster). 4de deel: Onderhoud "Dienst" Het laatste deel bestaat uit een mondeling onderhoud zonder voorbereiding in de vorm van vragen/antwoorden, waarin de kandidaat uitlegt hoe hij/zij het beheer van zijn/haar huidige dienst verzekert/zou verzekeren.
De test heeft tot doel te beoordelen of de kandidaat in staat is om het administratieve beheer van een dienst op zich te nemen (relatie met de medewerkers, budgettaire aspecten, naleving van het arbeidsreglement, interne procedures, visie/strategie, ...).
Dit deel zal ook een mondeling luik bevatten over de aspecten die in de EVAL-opleiding en het reglement van het evaluatiesysteem zijn opgenomen: ? Capaciteit om onderscheid te maken tussen sleutelcompetenties, gedragscompetenties en technische competenties voor elk niveau (lijst van competenties en de kandidaat noteert welke competentie tot welke categorie behoort) ? Een vaardigheid uit het woordenboek kunnen presenteren opgenomen in de functiebeschrijvingen ? Een functiebeschrijving kunnen lezen en de belangrijke punten eruit kunnen halen ? Het vermogen om een objectief onderhoud te voeren in een klimaat dat bevorderlijk is voor de dialoog (wat ziet u bijvoorbeeld als de doelstellingen van een evaluatiecyclus?). ? Begeleidingscapaciteit tijdens de onderhouden van de evaluatiecyclus: duidelijke en haalbare doelstellingen weten vast te stellen om de vaardigheden van elke medewerker op een positieve en objectieve manier te ontwikkelen (er kunnen oefeningen uit de EVAL-opleiding worden genomen) De test duurt 30 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten (evaluatierooster).
Elk deel wordt door de jury op 25 punten gequoteerd. Daartoe geeft elk jurylid een score op 5. De som hiervan geeft de score van de jury voor het desbetreffende deel weer.
De scores van de verschillende delen worden op 100 punten getotaliseerd, wat het mogelijk maakt om de totaalscore te bepalen.
Het bevorderingsexamen wordt als geslaagd beschouwd wanneer de kandidaat 50 % van de punten voor alle delen van het bevorderingsexamen behaalt.
Brussel, 1 oktober 2021.
S. GATZ, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel .