Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 30 mei 2013
gepubliceerd op 11 juni 2013

Omzendbrief van de Waalse Regering betreffende de invasieve exotische planten

bron
waalse overheidsdienst
numac
2013203325
pub.
11/06/2013
prom.
30/05/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

30 MEI 2013. - Omzendbrief van de Waalse Regering betreffende de invasieve exotische planten


Tijdens haar zitting van 29 maart 2007 heeft de Waalse Regering een globaal actieplan goedgekeurd met het oog op de opneming van sociale en milieuclausules in de overheidsopdrachten in het Waalse Gewest.

Het Gewest en de andere overheden moeten in het kader van hun respectievelijke bevoegdheden een voorbeeldfunctie vervullen en de milieubezorgdheden ten uitvoer leggen in hun respectieve activiteiten, o.a. de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

Elke overheidsopdracht betreffende de levering, het gebruik of het beheer van plantensoorten of het vervoer van grond die mogelijk besmet is met zaden, wortels, wortelstokken of andere plantenfragmenten, zal voor de regulatie van de invasieve exotische soorten zorgen overeenkomstig de bepalingen van deze omzendbrief. Daartoe nemen de aanbestedende overheden van de Waalse Overheidsdienst overeenstemmende bepalingen in hun bijzondere bestekken op. De aanbestedende overheden van de provincies en gemeenten gelegen op het grondgebied van Wallonië, van de pararegionale instellingen, van de verenigingen opgericht door één of meer genoemde aanbestedende overheden worden erom verzocht hetzelfde te doen wat hen betreft. Ze is ook ambtshalve van toepassing op het geheel van de projecten waarvoor de Waalse Overheidsdienst een subsidie toekent.

Een invasieve exotische plant, of invasieve plant, is een plantensoort waarvan het huidige of vroegere natuurlijke verbreidingsgebied het grondgebied van Wallonië niet inhoudt en waarvan de invoering en de verspreiding economische, milieu- of sanitaire schade toebrengt of kan toebrengen. Behoudens andersluidende bepaling, is deze definitie van toepassing op alle synoniemen, variëteiten en cultivars die van dat soort afstammen.

Deze omzendbrief vervangt de omzendbrief van de Waalse Regering van 23 april 2009 betreffende de invasieve exotische soorten. Ze voorziet in een globaal kader ter beperking van het gebruik van invasieve exotische planten en ter bevordering van de goede praktijken inzake het beheer ervan overeenkomstig de aanbeveling 134 (2008) van het Permanent Comité van de Raad van Europa en in samenhang met de maatregelen van de Belgische gedragscode inzake invasieve planten die in het kader van het project Life+ AlterIAS is uitgewerkt.

Artikel 1.Aanplanting en inzaaiing van invasieve planten.

De aanplanting van invasieve exotische planten geïnventariseerd op de soortenlijst die opgenomen is in bijlage I bij deze omzendbrief is verboden.

De soorten waarvan de lijst in bijlage II opgenomen is zullen niet meer geplant worden binnen en op minder dan 50 meter van de locaties die in aanmerking komen voor een beschermingsstatuut bepaald bij de wet op het natuurbehoud (natuurreservaten, bosreservaten, biologisch waardevolle vochtige gebieden en Natura 2000-locaties), noch in de andere biologisch zeer waardevolle locaties die op het portaal van de Biodiversiteit in Wallonië (http : //biodiversite.wallonie.be, tab « sites ») opgenomen zijn. Hun invoering op minder dan 50 meter van de waterlopen is verboden.

De planten vermeld in de bijlagen I en II mogen bewaard of opzettelijk geplant worden in plantentuinen en arboretums voor zover ze het voorwerp zijn van een zorgvuldig toezicht en geschikte maatregelen door de beheerder genomen worden om elke regeneratie en verspreiding ervan te voorkomen.

De Minister bevoegd voor natuurbehoud heeft machtiging om wijzigingen in de bijlagen I en II van deze omzendbrief aan te brengen naar gelang van de evolutie van de wetenschappelijke kennis inzake de invasieve soorten.

Art. 2.Vervoer van grond besmet door invasieve planten.

De verplaatsing van grond besmet met zaden, wortelstokken, knollen of elk ander plantenfragment van invasieve planten kan de verspreiding ervan in het leefmilieu bevorderen.

Het wordt aanbevolen af te zien van het gebruik en de verplaatsing van grond waarop zich de in de bijlagen I en II vermelde invasieve planten ontwikkelen, behalve als ze op de geschikte wijze behandeld worden. In het bijzonder wanneer de aanwezigheid van de Aziatische Duizendknoop en de Reuzenberenklauw op de locatie van een werf bevestigd wordt, voorzien de bijzondere bestekken in geschikte maatregelen ter voorkoming van de verspreiding ervan naar locaties die nog niet door die planten overwoekerd worden.

Art. 3.Beheer van de populaties van invasieve planten.

De goede bestrijdingspraktijken gevalideerd door de Cel Invasieve soorten van de Waalse Overheidsdienst zullen in acht genomen worden bij het beheer van de populaties van invasieve planten. Ze worden ter inzage gelegd en regelmatig bijgewerkt op het portaal van de Biodiversiteit in Wallonië (http : //biodiversite.wallonie.be, tab « agir »).

Art 4. Bestemming van de beheersresten.

De groene afval geproduceerd bij het beheer van populaties van invasieve planten worden hetzij uitgevoerd om door verbranding vernietigd te worden, hetzij ter plaatse op de locatie gelaten voor zover het beheer voor de vruchtvorming van de planten tot een goed einde gebracht wordt en ze bijeengebracht worden buiten de gebieden met een hoog risico op overstroming door het buiten de oevers treden van waterlopen. De vernietiging ervan door industriële compostering kan op grond van de huidige wetenschap niet gegarandeerd worden en wordt bijgevolg niet aanbevolen.

Art. 5.Het bijzondere geval van de Aziatische Duizendknopen (Fallopia spp.).

Het maaien van Aziatische Duizendknopen en het uittrekken van hun wortelstokken zullen doorgaans verboden worden. Behalve als die technieken na de installatie van de plant op zeer kleine oppervlaktes toegepast worden, maken ze het niet mogelijk dat die populaties van Duizendknopen overwonnen worden en veroorzaken ze doorgaans de vorming van compactere en uitgestrektere populaties. Ze bevorderen bovendien de verspreiding ervan via kleine fragmenten van takken of wortels.

Het maaien van Aziatische Duizendknopen zal slechts overwogen kunnen worden in het bijzondere geval waarin het voor een betere zichtbaarheid langs de weg zorgt, over een maximale breedte van 2,5 meter. Tijdens het maaien zal ervoor gezorgd worden dat verspreiding van plantenfragmenten voorkomen wordt. De plant wordt niet vermalen en het product van het maaien wordt ter plaatse behouden of wordt verbrand.

Art. 6.Inwerkingtreding.

Deze omzendbrief treedt in werking op 1 januari 2013. De omzendbrief van de Waalse Regering van 23 april 2009 betreffende de invasieve exotische soorten wordt opgeheven.

Namen, 30 mei 2013.

De Minister van Openbare Werken, Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Natuur, Bossen en Erfgoed, C. DI ANTONIO

Bijlage I. - Lijst van de invasieve planten waarvan het gebruik verboden is

Wetenschappelijke naam

Volksnaam

Ailanthus altissima (Mill.) Swingle

Hemelboom

Aster lanceolatus Willd.

Smalle Aster

Aster x salignus Willd.

Wilgaster

Baccharis halimifolia L. Struikaster

Bidens frondosa L. Zwart Tandzaad

Crassula helmsii (T. Kirk) Cock.

Watercrassula

Cyperus eragrostis Lam.

Bleek Cypergras

Duchesnea indica (Andrews) Focke

Schijnaardbei

Egeria densa Planch.

Egeria

Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decraene

Japanse Duizendknoop

Fallopia sachalinensis (F. Schmidt Petrop.) Ronse Decraene

Sachalinse Duizendknoop

Fallopia x bohemica (Chtrek et Chrtkova) J.P. Bailey

Bastaardduizendknoop

Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.

Reuzenberenklauw

Hyacinthoides hispanica (Mill.) Rothm.

Spaanse Hyacint

Hydrocotyle ranunculoides L.f.

Grote Waternavel

Impatiens glandulifera Royle

Reuzenbalsemien

Impatiens parviflora DC. Klein Springzaad

Lagarosiphon major (Ridley) Moss

Verspreidbladige Waterpest

Ludwigia grandiflora (Michaux) Greuter et Burdet

Waterteunisbloem

Ludwigia peploides (Kunth) P.H. Raven

Kleine Waterteunisbloem

Mimulus guttatus DC. Gele Maskerbloem

Myriophyllum aquaticum (Velloso) Verdc.

Parelvederkruid

Myriophyllum heterophyllum Michaux

Ongelijkbladig Vederkruid

Persicaria wallichii Greuter et Burdet

Afghaanse Duizendknoop

Prunus serotina Ehrh.

Amerikaanse Vogelkers

Senecio inaequidens DC. Bezemkruiskruid

Solidago canadensis L. Canadese Guldenroede

Solidago gigantea Ait.

Late Guldenroede


De synoniemen, cultivars en variëteiten die van die soorten afstammen zijn ook verboden.

Bijlage II. - Lijst van de invasieve planten waarvan de invoering verboden is binnen en nabij de beschermde locaties met een hoge biologische waarde en in de nabijheid van de waterlopen

Wetenschappelijke naam

Volksnaam

Acer negundo L. Vederesdoorn

Acer rufinerve (Siebold et Zuccarini) Wesmael

Esdoorn

Amelanchier lamarckii F.G. Schroeder

Amerikaans Krentenboompje

Aster novi-belgii L. Nieuw-Nederlandse Aster

Azolla filiculoides Lam.

Grote Kroosvaren

Buddleja davidii Franch.

Vlinderstruik

Cornus sericea L. Canadese Kornoelje

Cotoneaster horizontalis Decaisne

Vlakke Dwergmispel

Elaeagnus angustifolia L. Smalle Olijfwilg

Elodea canadensis Michaux

Brede Waterpest

Elodea nuttallii (Planch.) St John

Smalle Waterpest

Fraxinus pennsylanica Marshall

Es

Helianthus tuberosus L. Aardpeer

Lemna minuta Humb., Bonpl. et Kunth

Dwergkroos

Lupinus polyphyllus Lindl.

Vaste Lupine

Lysichiton americanus Hulten et St John

Moeraslantaarn

Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.

Mahonia

Parthenocissus inserta (A. Kerner) Fritsch

Valse Wingerd

Parthenocissus quinquefolia (L.) Planch.

Vijfbladige Wingerd

Prunus laurocerasus L. Laurierkers

Rhododendron ponticum L. Pontische Rododendron

Rhus typhina L. Fluweelboom

Rosa rugosa Thunb.

Rimpelroos

Rudbeckia laciniata L. Slipbladige Rudbeckia

Spiraea alba Du Roi

Witte Spirea

Spiraea douglasii Hook.

Douglaspluimspirea

Spiraea x billardii Hérincq

Bastaardspirea


De synoniemen, cultivars en variëteiten die van die soorten afstammen zijn ook verboden.

^