Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 08 mei 2002
gepubliceerd op 08 juni 2002

Omzendbrief PLP 25. - Politiehervorming Personeelsformaties

bron
ministerie van binnenlandse zaken
numac
2002000430
pub.
08/06/2002
prom.
08/05/2002
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN


8 MEI 2002. - Omzendbrief PLP 25. - Politiehervorming Personeelsformaties


Directie van de Relaties met de Lokale Politie

Aan Mevrouw en Heren Provinciegouverneurs Aan Mevrouw de Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Aan de Dames en Heren Burgemeesters Ter informatie : Aan de Dames en Heren Arrondissementscommissarissen Aan de provinciale Ondersteuningsteams Aan de Commissaris-generaal van de Federale Politie Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie Aan de Directeur-generaal van de Algemene Rijkspolitie Inleiding De goedkeuring van de personeelsformaties levert in een aantal zones van de lokale politie problemen op. Het ontbreken van goedgekeurde personeelsformaties laat deze korpsen niet toe om, door mobiliteit of aanwerving, de lacunes in hun formaties in te vullen.

Deze omzendbrief heeft tot doel bijkomende inlichtingen te verstrekken.

Wettelijke referenties - Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus; - het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (RPPOL); - het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie; - het koninklijk besluit van 7 december 2001 tot vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van de lokale politie; - de Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de nieuwe lokale politie, eengemeentezones en meergemeentenzones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht; - de Omzendbrief BA/2001/16 - Lokale politie - Vaststelling van de personeelsformaties. - Financiële gevolgen - Vaststelling van de gemeentelijke dotaties. - Opstellen van de begrotingen 2002.

Verplicht toezicht De personeelsformaties die door de politieraad/gemeenteraad worden goedgekeurd moeten worden voorgelegd aan de toezichthoudende overheid.

Zonder de goedkeuring van de formaties door de toezichthoudende overheid hebben de besluiten van de politieraad/gemeenteraad geen kracht van uitvoering.

Omdat het een van de voorwaarden was voor de in plaatsstelling van de lokale politie, beschikken al deze zones die door de Koning in plaats zijn gesteld over een door de gemeenteraad/politieraad goedgekeurde personeelsformatie.

De toezichthoudende overheid stelt echter vast dat een aantal van deze besluiten nog steeds niet aan haar werden voorgelegd.

Dit betekent dat deze zones niet beschikken over werkbare personeelsformaties en dus niet in staat zijn om de niet bezette vacatures in te vullen. Zij kunnen op dit ogenblik geen beroep doen op de mobiliteit of de mogelijkheden tot aanwervingen.

Wij adviseren deze zones om zo snel mogelijk hun besluiten met betrekking tot de personeelsformaties, op de voorgeschreven wijze, over te maken aan de toezichthoudende overheden.

Niet-goedkeuring personeelsformaties De personeelsformaties van een aantal korpsen worden niet goedgekeurd door de toezichthoudende overheid.

Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen de meergemeenten- en de ééngemeentezones. a. Meergemeentenzones De besluiten van de meergemeentenzones zijn, op dit ogenblik, enkel onderworpen aan het specifiek toezicht.Dit toezicht gebeurt door de gouverneur wanneer hij zijn bevoegdheden uitoefent als federaal ambtenaar.

In praktijk worden de besluiten met betrekking tot de personeelsformaties gecontroleerd op de conformiteit met : - het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten; - het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie; - het koninklijk besluit van 7 december 2001 tot vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van de lokale politie.

Na niet-goedkeuring van de besluiten van meergemeentenzones volstaat het daarom meestal deze aan te passen aan de vastgestelde inbreuken op deze koninklijke besluiten. b. Eéngemeentezones De besluiten van de ééngemeentezones zijn zowel aan het algemeen als aan het specifiek toezicht onderworpen. Het specifiek toezicht geschiedt op dezelfde wijze als voor de meergemeentenzones en stelt in praktijk weinig problemen.

Het algemeen toezicht wordt door de Vlaamse Gemeenschap uitgevoerd zoals omschreven in de Omzendbrief BA/2001/16.

Wanneer de personeelsformatie gelijk is aan de minimale personeelsnorm is het niet strikt noodzakelijk dat bijkomende inlichtingen worden verstrekt; toch wordt aanbevolen om een behoeften- en financieel plan bij te voegen.

Wanneer de personeelsformatie groter is dan de minimale personeelsnorm eist de Vlaamse Gemeenschap dat deze formatie wordt gestaafd met een personeelsbehoeftenstudie, een duidelijk organogram en een nauwkeurig financieel plan. Dit plan moet in overeenstemming zijn met het meerjarig financieel plan dat aan de gemeenten is opgelegd.

Het is logisch dat voor een personeelsformatie die hoger ligt dan de minimale norm of het effectief dat op basis van artikel 235 WGP naar de zones is overgegaan, wordt aangegeven waarom deze uitbreiding van de personeelscapaciteit noodzakelijk is en op welke wijze deze personeelsleden nu en in de toekomst zullen worden betaald.

De niet-goedkeuring van de personeelsformaties van de ééngemeentezones gebeurt voornamelijk omwille van het ontbreken van een verantwoord financieel plan.

Wij adviseren daarom volgende werkwijze toe te passen : De zones moeten na niet-goedkeuring op de volgende wijze hun personeelsformaties zo snel mogelijk aanpassen : 1. De voorgestelde personeelsformatie op een solide wijze financieel onderbouwen, evenals de gemeentebegroting en het financieel meerjarig plan;2. Indien dit niet onmiddellijk te verwezenlijken is, de personeelsformatie terug brengen tot de minimale norm en starten met de voorbereiding voor het opstellen van dit financieel plan zodat later een formatiewijziging kan worden ingediend. Besluit Omdat het van het grootste belang is dat alle korpsen van de lokale politie beschikken over een goedgekeurde personeelsformatie dringen wij er op aan dat alle zones met grote zorgvuldigheid en met inachtname van de regels vastgelegd in de geciteerde wetgeving en omzendbrieven hun personeelsformaties voorbereiden en deze, na beslissing van de gemeenteraad/politieraad, voorleggen aan de toezichthoudende overheid.

Ik zou u dankbaar zijn indien u de politiezones van uw ambtsgebied dringend op de hoogte brengt van het voorgaande.

Gelieve, Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, de datum waarop deze omzendbrief in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd, in het bestuursmemoriaal te willen vermelden.

De Minister van Binnenlandse Zaken, A. DUQUESNE

^