Etaamb.openjustice.be
Meertalige weergave van Koninklijk Besluit van 15/09/2013
← Terug naar "Koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent Voedselintolerantie en -hygiëne in verband met voedselallergieën "
Koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent Voedselintolerantie en -hygiëne in verband met voedselallergieën Koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent Voedselintolerantie en -hygiëne in verband met voedselallergieën
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE
VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU
15 SEPTEMBER 2013. - Koninklijk besluit houdende toekenning van een 15 SEPTEMBER 2013. - Koninklijk besluit houdende toekenning van een
toelage aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent toelage aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent
Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband met Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband met
voedselallergieën voedselallergieën
FILIP, Koning der Belgen, FILIP, Koning der Belgen,
Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting Gelet op de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting
en van de comptabiliteit van de federale Staat, de artikelen 33 en 121 en van de comptabiliteit van de federale Staat, de artikelen 33 en 121
tot 124; tot 124;
Gelet op de wet van 24 juni 2013 houdende eerste aanpassing van de Gelet op de wet van 24 juni 2013 houdende eerste aanpassing van de
algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2013, programma algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2013, programma
25.54.3; 25.54.3;
Gelet op het koninklijk besluit van 16 november 1994 betreffende de Gelet op het koninklijk besluit van 16 november 1994 betreffende de
administratieve en begrotingscontrole, de artikelen 14 en 22; administratieve en begrotingscontrole, de artikelen 14 en 22;
Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 13 Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 13
augustus 2013; augustus 2013;
Overwegende dat het CIRIHA een ruime ervaring heeft in het kader van Overwegende dat het CIRIHA een ruime ervaring heeft in het kader van
de problematiek van ongewenste reacties op voedingsmiddelen, de problematiek van ongewenste reacties op voedingsmiddelen,
voedselhygiëne en voeding in de praktijk; voedselhygiëne en voeding in de praktijk;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid, Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij : Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Er wordt een toelage van achtendertigduizend euro (€

Artikel 1.Er wordt een toelage van achtendertigduizend euro (€

38.000) toegekend aan het CIRIHA voor het uitwerken van informatie- en 38.000) toegekend aan het CIRIHA voor het uitwerken van informatie- en
sensibilisatietools van algemeen belang in verband met sensibilisatietools van algemeen belang in verband met
voedselallergieën, bestemd voor allergische consumenten, de voedselallergieën, bestemd voor allergische consumenten, de
marktoperatoren en de beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector. marktoperatoren en de beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector.

Art. 2.De regels voor de uitvoering van het project, dat maximum 1

Art. 2.De regels voor de uitvoering van het project, dat maximum 1

jaar zal duren vanaf de kennisgeving van dit besluit, zijn vastgesteld jaar zal duren vanaf de kennisgeving van dit besluit, zijn vastgesteld
overeenkomstig de bijlage bij dit besluit. overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art. 3.Deze toelage zal aangerekend worden ten laste van de

Art. 3.Deze toelage zal aangerekend worden ten laste van de

basisallocatie 25.54.31.4523.01 van de Algemene uitgavenbegroting voor basisallocatie 25.54.31.4523.01 van de Algemene uitgavenbegroting voor
het begrotingsjaar 2013. het begrotingsjaar 2013.

Art. 4.Die toelage zal op het bankrekeningnummer 068-2206666-40 van

Art. 4.Die toelage zal op het bankrekeningnummer 068-2206666-40 van

de Haute Ecole Lucia de Brouckère met de mededeling `fgov-ciriha' de Haute Ecole Lucia de Brouckère met de mededeling `fgov-ciriha'
worden gestort als volgt : worden gestort als volgt :
- Een eerste schijf van tienduizend tweehonderd zeventig euro (€ - Een eerste schijf van tienduizend tweehonderd zeventig euro (€
10.270) zal worden gestort na kennisgeving van dit besluit en op grond 10.270) zal worden gestort na kennisgeving van dit besluit en op grond
van een schuldverklaring van het CIRIHA. van een schuldverklaring van het CIRIHA.
- Het saldo van de toelage zal worden vereffend na de beëindiging van - Het saldo van de toelage zal worden vereffend na de beëindiging van
de studie, op voorlegging van het eindrapport voor elke opdracht die de studie, op voorlegging van het eindrapport voor elke opdracht die
in de bijlage is beschreven en van een schuldverklaring die een in de bijlage is beschreven en van een schuldverklaring die een
overzicht bevat van de opgelopen kosten en van een exemplaar van de overzicht bevat van de opgelopen kosten en van een exemplaar van de
vereiste bewijsstukken (facturen, loonfiches, enz.). vereiste bewijsstukken (facturen, loonfiches, enz.).
De bewijsstukken zullen ten laatste één jaar en drie maanden na De bewijsstukken zullen ten laatste één jaar en drie maanden na
kennisgeving van onderhavig besluit worden overhandigd. kennisgeving van onderhavig besluit worden overhandigd.
De schuldverklaringen moeten door de studieverantwoordelijke in naam De schuldverklaringen moeten door de studieverantwoordelijke in naam
van de directeur van het CIRIHA worden ondertekend en waar en oprecht van de directeur van het CIRIHA worden ondertekend en waar en oprecht
worden verklaard. Die stukken moeten worden voorgelegd aan de Minister worden verklaard. Die stukken moeten worden voorgelegd aan de Minister
van Volksgezondheid, ter attentie van de FOD Volksgezondheid, van Volksgezondheid, ter attentie van de FOD Volksgezondheid,
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal
Dier, Plant en Voeding, Dienst Voedingsmiddelen, Dierenvoeders en Dier, Plant en Voeding, Dienst Voedingsmiddelen, Dierenvoeders en
andere Consumptieproducten, Victor Hortaplein, 40 bus 10 - 1060 andere Consumptieproducten, Victor Hortaplein, 40 bus 10 - 1060
Brussel. Brussel.

Art. 5.Overeenkomstig het artikel 123 van de wet van 22 mei 2003

Art. 5.Overeenkomstig het artikel 123 van de wet van 22 mei 2003

betreffende de algemene organisatie van de begroting en van de betreffende de algemene organisatie van de begroting en van de
comptabiliteit van de federale Staat, zal het in het kader van de comptabiliteit van de federale Staat, zal het in het kader van de
hierboven vermelde financiële bijdrage het niet benutte gedeelte door hierboven vermelde financiële bijdrage het niet benutte gedeelte door
de Haute Ecole Lucia de Brouckère worden terugbetaald aan de Federale de Haute Ecole Lucia de Brouckère worden terugbetaald aan de Federale
Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en
Leefmilieu, op het bankrekeningnummer 679-2005917-54, IBAN BE42 6792 Leefmilieu, op het bankrekeningnummer 679-2005917-54, IBAN BE42 6792
0059 1754 geopend bij de Bank van de Post (BIC/SWIFT : PCHQBEBB) op 0059 1754 geopend bij de Bank van de Post (BIC/SWIFT : PCHQBEBB) op
naam van « Diverse Ontvangsten ». naam van « Diverse Ontvangsten ».

Art. 6.De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de

Art. 6.De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de

uitvoering van dit besluit. uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 15 september 2013. Gegeven te Brussel, 15 september 2013.
FILIP FILIP
Van Koningswege : Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid, De Minister van Volksgezondheid,
Mevr. L. ONKELINX Mevr. L. ONKELINX
Bijlage bij het koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage Bijlage bij het koninklijk besluit houdende toekenning van een toelage
aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent aan het Centrum voor Informatie en Onderzoek omtrent
Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband met Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband met
voedselallergieën voedselallergieën
1. Voorafgaande wetenschappelijke, wetgevende en terreinstudies 1. Voorafgaande wetenschappelijke, wetgevende en terreinstudies
Deze voorafgaande studies zullen als basis dienen voor het opstellen Deze voorafgaande studies zullen als basis dienen voor het opstellen
van infoblaadjes en documenten voor de websites en voor het uitwerken van infoblaadjes en documenten voor de websites en voor het uitwerken
van het vereiste materiaal voor de opleiding : van het vereiste materiaal voor de opleiding :
- Inventariseren en samenvatten van de bestaande wetenschappelijke - Inventariseren en samenvatten van de bestaande wetenschappelijke
gegevens over voedselallergieën in het algemeen en sesamallergie in gegevens over voedselallergieën in het algemeen en sesamallergie in
het bijzonder (prevalentie, allergenen die het vaakst aan de basis het bijzonder (prevalentie, allergenen die het vaakst aan de basis
liggen bij kinderen en volwassenen, symptomatologie, reactogene liggen bij kinderen en volwassenen, symptomatologie, reactogene
drempels, kruisallergieën,...); drempels, kruisallergieën,...);
- Bestuderen van de verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de - Bestuderen van de verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de
verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, om de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, om de
doorslaggevende elementen te identificeren om enerzijds de operatoren doorslaggevende elementen te identificeren om enerzijds de operatoren
van voorverpakte levensmiddelen, en anderzijds de operatoren van van voorverpakte levensmiddelen, en anderzijds de operatoren van
niet-voorverpakte levensmiddelen te informeren; niet-voorverpakte levensmiddelen te informeren;
- Analyseren van de keukenpraktijken in restaurants om de risico's op - Analyseren van de keukenpraktijken in restaurants om de risico's op
kruiscontaminaties aan het licht te brengen. Dit zal gebeuren in een kruiscontaminaties aan het licht te brengen. Dit zal gebeuren in een
hotelschool of bij een restauranthouder of in een gemeenschapskeuken. hotelschool of bij een restauranthouder of in een gemeenschapskeuken.
- Bepalen van de technologische redenen (ingrediënten, additieven, - Bepalen van de technologische redenen (ingrediënten, additieven,
aroma's...) van het gebruik van sesam in de voedselindustrie, en aroma's...) van het gebruik van sesam in de voedselindustrie, en
uitvoeren van een vergelijkende studie van de nomenclatuur die uitvoeren van een vergelijkende studie van de nomenclatuur die
gebruikt wordt door de wetenschappers en deze die bestemd is voor de gebruikt wordt door de wetenschappers en deze die bestemd is voor de
patiënten om de meest geschikte lijst van termen op te stellen. patiënten om de meest geschikte lijst van termen op te stellen.
2. Uitwerking van de informatie- en sensibilisatietools bestemd voor 2. Uitwerking van de informatie- en sensibilisatietools bestemd voor
de operatoren over voedselallergieën en de nieuwe reglementering, de operatoren over voedselallergieën en de nieuwe reglementering,
zowel voor voorverpakte als niet- voorverpakte levensmiddelen zowel voor voorverpakte als niet- voorverpakte levensmiddelen
De tools die moeten worden uitgewerkt zijn infoblaadjes, pagina's op De tools die moeten worden uitgewerkt zijn infoblaadjes, pagina's op
de websites van CIRIHA en van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de websites van CIRIHA en van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van
de Voedselketen en Leefmilieu, en ook opleidingen. Het werk zal erin de Voedselketen en Leefmilieu, en ook opleidingen. Het werk zal erin
bestaan concrete en duurzame oplossingen te vinden om te voldoen aan bestaan concrete en duurzame oplossingen te vinden om te voldoen aan
de vereisten van de verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de de vereisten van de verordening (EU) Nr. 1169/2011 betreffende de
verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
De tools bestemd voor de operatoren van voorverpakte levensmiddelen De tools bestemd voor de operatoren van voorverpakte levensmiddelen
zullen vooral de nadruk leggen op wat er al dan niet moeten worden zullen vooral de nadruk leggen op wat er al dan niet moeten worden
ondernomen op het vlak van de etikettering. De tools bestemd voor de ondernomen op het vlak van de etikettering. De tools bestemd voor de
operatoren van niet-voorverpakte levensmiddelen zullen informatie operatoren van niet-voorverpakte levensmiddelen zullen informatie
bevatten over de nieuwe regels en bewustmaking in verband met de bevatten over de nieuwe regels en bewustmaking in verband met de
risico's op kruiscontaminaties (wat er al dan niet moet gebeuren op de risico's op kruiscontaminaties (wat er al dan niet moet gebeuren op de
productieplaats). productieplaats).
De opleidingen in verband met voedselallergieën zullen, voor alle De opleidingen in verband met voedselallergieën zullen, voor alle
operatoren, bestaan uit een algemene opleiding over voedselallergieën, operatoren, bestaan uit een algemene opleiding over voedselallergieën,
de problemen en risico's waarmee de allergische consument te maken de problemen en risico's waarmee de allergische consument te maken
krijgt en de mogelijke vormen van communicatie met de consument. De krijgt en de mogelijke vormen van communicatie met de consument. De
opleidingen met betrekking tot de verordening (EU) Nr. 1169/2011 opleidingen met betrekking tot de verordening (EU) Nr. 1169/2011
zullen, afhankelijk van de operatoren, gebaseerd zijn op de zullen, afhankelijk van de operatoren, gebaseerd zijn op de
infoblaadjes. De opleidingen bieden het voordeel dat er kan gewerkt infoblaadjes. De opleidingen bieden het voordeel dat er kan gewerkt
worden rond concrete gevallen. worden rond concrete gevallen.
3. Updating van eerdere publicaties over voedselallergieën en 3. Updating van eerdere publicaties over voedselallergieën en
uitwerking van publicaties rond sesamallergie uitwerking van publicaties rond sesamallergie
Wat sesamallergie betreft, zal het werk bestaan in het opstellen van Wat sesamallergie betreft, zal het werk bestaan in het opstellen van
een specifiek infoblaadje over dit ingrediënt en in de voorbereiding een specifiek infoblaadje over dit ingrediënt en in de voorbereiding
van een pagina bestemd voor de website van de FOD Volksgezondheid, van een pagina bestemd voor de website van de FOD Volksgezondheid,
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.health.belgium.be), Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.health.belgium.be),
en die van CIRIHA (www.ciriha.org). Op die pagina zal de belangrijkste en die van CIRIHA (www.ciriha.org). Op die pagina zal de belangrijkste
informatie over deze allergie vermeld worden, zowel op informatie over deze allergie vermeld worden, zowel op
wetenschappelijk, reglementair als informatief niveau. wetenschappelijk, reglementair als informatief niveau.
De updates zullen betrekking hebben op de brochures bestemd voor De updates zullen betrekking hebben op de brochures bestemd voor
allergische consumenten, publicaties voor de beroepsmensen uit de allergische consumenten, publicaties voor de beroepsmensen uit de
gezondheidszorgsector en de specifieke pagina's van de websites van de gezondheidszorgsector en de specifieke pagina's van de websites van de
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en
van CIRIHA. van CIRIHA.
4. Ondersteuning van de operatoren, de beroepsmensen uit de 4. Ondersteuning van de operatoren, de beroepsmensen uit de
gezondheidszorgsector, de allergische patiënten via de website gezondheidszorgsector, de allergische patiënten via de website
www.ciriha.org www.ciriha.org
De taak van de diëtist(e) zal erin bestaan : De taak van de diëtist(e) zal erin bestaan :
- Een specifiek antwoord te verstreken op vragen van particulieren en - Een specifiek antwoord te verstreken op vragen van particulieren en
beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector in verband met beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector in verband met
voedselallergieën; voedselallergieën;
- Een specifiek antwoord te verstrekken op vragen van operatoren - Een specifiek antwoord te verstrekken op vragen van operatoren
actief in de sector van voorverpakte en/of niet voorverpakte actief in de sector van voorverpakte en/of niet voorverpakte
levensmiddelen in verband met allergieën in het algemeen, het beheer levensmiddelen in verband met allergieën in het algemeen, het beheer
van het risico op allergieën `van boer tot bord' en de van het risico op allergieën `van boer tot bord' en de
consumenteninformatie; consumenteninformatie;
5. Opmaak, publicatie en verspreiding van de informatie 5. Opmaak, publicatie en verspreiding van de informatie
De documenten voor de consumenten en de operatoren uit de sector van De documenten voor de consumenten en de operatoren uit de sector van
de voorverpakte en/of niet-voorverpakte levensmiddelen zullen worden de voorverpakte en/of niet-voorverpakte levensmiddelen zullen worden
gepubliceerd onder de vorm van infoblaadjes. gepubliceerd onder de vorm van infoblaadjes.
De taak van de diëtist(e) omvat : De taak van de diëtist(e) omvat :
- Het opstellen van de teksten op basis van de wetenschappelijke en - Het opstellen van de teksten op basis van de wetenschappelijke en
wetgevende gegevens en op basis van terreinobservatie; wetgevende gegevens en op basis van terreinobservatie;
- Het contacteren van een onderaannemer voor de vertaling; - Het contacteren van een onderaannemer voor de vertaling;
- De coördinatie met de geselecteerde drukker (lay-out, illustraties, - De coördinatie met de geselecteerde drukker (lay-out, illustraties,
correctie van de proefdrukken,...); correctie van de proefdrukken,...);
- De coördinatie van de verspreiding naar de consumenten, via de - De coördinatie van de verspreiding naar de consumenten, via de
website, de verenigingen van allergische consumenten, de beroepsmensen website, de verenigingen van allergische consumenten, de beroepsmensen
uit de gezondheidszorgsector. uit de gezondheidszorgsector.
- De coördinatie van de verspreiding naar de operatoren uit de sector - De coördinatie van de verspreiding naar de operatoren uit de sector
van de voorverpakte en/of niet-voorverpakte levensmiddelen, via de van de voorverpakte en/of niet-voorverpakte levensmiddelen, via de
website, de beroepsverenigingen en de hotelscholen. website, de beroepsverenigingen en de hotelscholen.
De publicaties bestemd voor de consumenten en de operatoren uit de De publicaties bestemd voor de consumenten en de operatoren uit de
sector van de voorverpakte en/of niet -voorverpakte levensmiddelen sector van de voorverpakte en/of niet -voorverpakte levensmiddelen
zullen gratis worden verspreid. De verzendingskosten zullen door de zullen gratis worden verspreid. De verzendingskosten zullen door de
Hogeschool Lucia de Brouckère gevraagd worden aan de bestemmeling. Hogeschool Lucia de Brouckère gevraagd worden aan de bestemmeling.
Voor de beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector zal de informatie Voor de beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector zal de informatie
vooral via de website worden verspreid (www.ciriha.org). vooral via de website worden verspreid (www.ciriha.org).
De taak van de diëtist(e) omvat : De taak van de diëtist(e) omvat :
- Het opstellen van de teksten op basis van de wetenschappelijke en - Het opstellen van de teksten op basis van de wetenschappelijke en
wetgevende gegevens; wetgevende gegevens;
- Het contacteren van een onderaannemer voor de vertaling; - Het contacteren van een onderaannemer voor de vertaling;
- De coördinatie van de verspreiding, via de website en de - De coördinatie van de verspreiding, via de website en de
beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector. beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector.
6. Geraamde uitgavenbudget 6. Geraamde uitgavenbudget
Uitgaven Uitgaven
Financieringsbronnen Financieringsbronnen
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
CIRIHA - Hogeschool Lucia de Brouckère CIRIHA - Hogeschool Lucia de Brouckère
Bezoldigingen - 1 voltijds diëtist(e) Bezoldigingen - 1 voltijds diëtist(e)
35.000 € 35.000 €
Infrastructuur/kantoor/materiaal Infrastructuur/kantoor/materiaal
X X
Verplaatsingskosten Verplaatsingskosten
200 € 200 €
Secretariaatskosten (telefoon, kantoorbenodigdheden, fotokopies,...) Secretariaatskosten (telefoon, kantoorbenodigdheden, fotokopies,...)
600 € 600 €
Documentatie Documentatie
1.000 € 1.000 €
Informaticakosten Informaticakosten
400 € 400 €
Vertaling/publicatie Vertaling/publicatie
3.000 € 3.000 €
Andere uitgaven Andere uitgaven
X X
TOTAAL TOTAAL
38.000 € 38.000 €
X X
Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 15 september 2013 Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 15 september 2013
houdende toekenning van een toelage aan het Centrum voor Informatie en houdende toekenning van een toelage aan het Centrum voor Informatie en
Onderzoek omtrent Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband Onderzoek omtrent Voedselintolerantie en -hygiëne (CIRIHA) in verband
met voedselallergieën. met voedselallergieën.
FILIP FILIP
Van Koningswege : Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid, De Minister van Volksgezondheid,
Mevr. L. ONKELINX Mevr. L. ONKELINX
^