Etaamb.openjustice.be
Meertalige weergave van Besluit Van De Vlaamse Regering van 08/01/2016
← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker "
Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker
VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID
8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de
beroepskwalificatie keukenmedewerker beroepskwalificatie keukenmedewerker
De Vlaamse Regering, De Vlaamse Regering,
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de
kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1
juli 2011; juli 2011;
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs,
Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28
augustus 2015; augustus 2015;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17
december 2015; december 2015;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse
minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport;
Na beraadslaging, Na beraadslaging,
Besluit : Besluit :

Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op

Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op

niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De
beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd,
omvat de definitie en de bijbehorende competenties. omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse

Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse

minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem
of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 8 januari 2016. Brussel, 8 januari 2016.
De minister-president van de Vlaamse Regering, De minister-president van de Vlaamse Regering,
G. BOURGEOIS G. BOURGEOIS
De Vlaamse minister van Onderwijs, De Vlaamse minister van Onderwijs,
H. CREVITS H. CREVITS
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport,
Ph. MUYTERS Ph. MUYTERS
Bijlage Bijlage
Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198) Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198)
als vermeld in artikel 1 als vermeld in artikel 1
1. GLOBAAL 1. GLOBAAL
a. Titel a. Titel
Keukenmedewerker Keukenmedewerker
b. Definitie b. Definitie
`Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden `Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden
(mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot (mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot
basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van
basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren
die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.' die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.'
c. Niveau c. Niveau
2 2
d. Jaartal d. Jaartal
2015 2015
2. COMPETENTIES 2. COMPETENTIES
2.1. Opsomming competenties 2.1. Opsomming competenties
- Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608) - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608)
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
- Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze - Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze
hygiënisch (D110301 Id16246-c) hygiënisch (D110301 Id16246-c)
- Werkt ordelijk - Werkt ordelijk
- Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig - Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
- Gebruikt schoonmaakmaterieel - Gebruikt schoonmaakmaterieel
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de - Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de
vervuiling vervuiling
- Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten - Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten
in contact kwamen in contact kwamen
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
- Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op - Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op
- Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen - Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen
- Respecteert de milieuvoorschriften - Respecteert de milieuvoorschriften
- Past hef- en tiltechnieken toe - Past hef- en tiltechnieken toe
- Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit - Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit
(G160201 Id16605-c) (G160201 Id16605-c)
- Raadpleegt de opdracht - Raadpleegt de opdracht
- Stelt de werkvolgorde vast - Stelt de werkvolgorde vast
- Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens - Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens
het FIFO en FEFO-principe het FIFO en FEFO-principe
- Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar - Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar
- Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af - Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af
- Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke - Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke
- Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van - Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van
opdracht opdracht
First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen
van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan
bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de
nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden
dan het eerst verbruikt. dan het eerst verbruikt.
First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de
houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt
verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een
beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen) beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen)
- Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201 - Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201
Id6296-c) Id6296-c)
- Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren - Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren
- Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen, - Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen,
versnijden) aan de ingrediënten aan versnijden) aan de ingrediënten aan
- Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is - Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is
- Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies - Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies
- Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te
snijden ingrediënten en houdt ze op snee snijden ingrediënten en houdt ze op snee
- Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit - Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit
naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren, naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren,
ciseleren, hakken) ciseleren, hakken)
- Maakt gebruik van een snijmachine volgens de - Maakt gebruik van een snijmachine volgens de
veiligheidsvoorschriften veiligheidsvoorschriften
- Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten - Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten
- Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor - Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor
het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige
voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en
zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501 zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501
Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c) Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c)
- Volgt de instructies van de kok of hulpkok - Volgt de instructies van de kok of hulpkok
- Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur - Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur
- Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel - Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel
- Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten - Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten
- Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring - Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring
- Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van - Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van
voedselveiligheid voedselveiligheid
- Past regeneratietechieken toe - Past regeneratietechieken toe
- Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel, - Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel,
sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,... sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,...
- Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten - Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten
- Respecteert de doorgeeftemperatuur - Respecteert de doorgeeftemperatuur
- Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere - Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere
bereiding bereiding
Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van
gerechten op locatie. gerechten op locatie.
Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine
hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur
wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het
etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel
kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries
worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel
is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een
voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt
aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel
of een monstermaaltijd bij te houden. of een monstermaaltijd bij te houden.
- Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling, - Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling,
afwerking,...) (G160201 Id5855-c) afwerking,...) (G160201 Id5855-c)
- Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke - Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke
- Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...)
- Past technieken toe van het versnijden en portioneren - Past technieken toe van het versnijden en portioneren
- Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten - Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten
- Schikt meerdere borden identiek - Schikt meerdere borden identiek
- Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk - Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk
- Veegt gemorste resten af - Veegt gemorste resten af
- Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service, - Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service,
banketten en buffetten en vult ze aan banketten en buffetten en vult ze aan
- Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de - Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de
bain-maries bain-maries
- Zet koude en warme etenswaren klaar - Zet koude en warme etenswaren klaar
- Werkt veilig - Werkt veilig
- Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe - Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe
- Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en - Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en
houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de
voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c) voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c)
- Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte - Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte
om ze te verwerken om ze te verwerken
- Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten - Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten
- Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en - Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en
kwaliteitsafwijkingen kwaliteitsafwijkingen
- Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid - Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid
- Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels - Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels
- Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld - Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld
zijn zijn
- Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze - Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze
dezelfde dag niet gebruikt worden dezelfde dag niet gebruikt worden
- Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de - Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de
koelruimte te plaatsen koelruimte te plaatsen
- Past hierbij het first-in, first-out principe toe - Past hierbij het first-in, first-out principe toe
- Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af - Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af
(indien van toepassing) (co 01609) (indien van toepassing) (co 01609)
- Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en - Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en
materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen
- Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren, - Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren,
supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende
werkposten werkposten
- Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform - Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform
richtlijnen richtlijnen
- Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen, - Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen,
dranken en toebehoren op dienbladen dranken en toebehoren op dienbladen
- Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren - Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren
- Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen - Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen
- Ordent alle benodigdheden - Ordent alle benodigdheden
- Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige - Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige
voedingsmiddelen voedingsmiddelen
- Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten - Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten
en dit binnen de opgelegde tijdspanne en dit binnen de opgelegde tijdspanne
- Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de - Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de
werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c) werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c)
- Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen - Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen
- Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone; - Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone;
vuile/schone zone vuile/schone zone
- Ruimt na de dienst de werkplaats op - Ruimt na de dienst de werkplaats op
- Werkt volgens duidelijk omschreven methodes - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes
- Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het - Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het
gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de
hygiënische richtlijnen hygiënische richtlijnen
- Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht - Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht
- Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak
- Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne - Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne
- Sorteert afval volgens de richtlijnen - Sorteert afval volgens de richtlijnen
- Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan - Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan
de keukenuitrusting op de keukenuitrusting op
- Signaleert pannes aan de verantwoordelijke - Signaleert pannes aan de verantwoordelijke
- Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe
2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de
descriptorelementen descriptorelementen
2.2.1. Kennis 2.2.1. Kennis
- Basiskennis van smaken en aroma's - Basiskennis van smaken en aroma's
- Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of - Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of
bereiding bereiding
- Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen - Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen
- Basiskennis van het assortiment voedingsproducten - Basiskennis van het assortiment voedingsproducten
- Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen - Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen
- Basiskennis van bordschikking - Basiskennis van bordschikking
- Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen - Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen
- Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht - Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht
- Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures - Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures
- Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen, - Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen,
ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures
- Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans - Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans
- Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren - Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren
- Basiskennis van HACCP - Basiskennis van HACCP
- Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen - Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen
- Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten - Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten
- Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten - Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten
- Basiskennis van transportkarren en -banden - Basiskennis van transportkarren en -banden
- Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen - Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen
- Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden - Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden
- Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften
- Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving - Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving
- Basiskennis van regeneratietechnieken - Basiskennis van regeneratietechnieken
- Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten - Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten
- Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden - Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden
- Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne - Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne
- Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken - Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken
- Kennis van het FIFO- en FEFO-principe - Kennis van het FIFO- en FEFO-principe
- Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van - Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van
hoeveelheden hoeveelheden
- Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal - Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal
- Kennis van basiskooktechnieken - Kennis van basiskooktechnieken
- Kennis van basisrecepten - Kennis van basisrecepten
- Kennis van het systematisch handhaven van de juiste - Kennis van het systematisch handhaven van de juiste
bewaartemperatuur bewaartemperatuur
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur - Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur
- Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten - Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten
- Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten - Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten
- Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen - Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen
- Kennis van snijtechnieken - Kennis van snijtechnieken
- Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...) - Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...)
- Kennis van keukentermen - Kennis van keukentermen
- Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren - Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren
- Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk - Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk
- Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik - Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik
- Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen, - Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen,
hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte
waren,...) waren,...)
- Kennis van de werking van keukenapparatuur - Kennis van de werking van keukenapparatuur
- Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal, - Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal,
machines en onderhoud van toestellen machines en onderhoud van toestellen
- Kennis van veiligheidsregels - Kennis van veiligheidsregels
- Grondige kennis van persoonlijke hygiëne - Grondige kennis van persoonlijke hygiëne
HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een
risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en
kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de
bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie
van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het
voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit
controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat
het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo
weinig mogelijk risico op besmetting. weinig mogelijk risico op besmetting.
2.2.2. Vaardigheden 2.2.2. Vaardigheden
Cognitieve vaardigheden Cognitieve vaardigheden
- Het kunnen controleren van de staat van het materieel - Het kunnen controleren van de staat van het materieel
- Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen - Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen
- Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens - Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens
oppervlak en de vervuiling oppervlak en de vervuiling
- Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en - Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en
-hygiëne -hygiëne
- Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke - Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke
- Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften - Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften
- Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen - Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen
werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...) werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...)
- Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten - Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten
- Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke - Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke
- Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren - Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren
- Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht - Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht
en het FIFO en FEFO-principe en het FIFO en FEFO-principe
- Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur - Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur
- Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde - Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde
ingrediënten ingrediënten
- Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de - Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de
maaltijdcomponenten maaltijdcomponenten
- Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden - Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden
- Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de - Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de
bain-maries bain-maries
- Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen - Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen
- Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme - Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme
zone, vuile/schone zone) zone, vuile/schone zone)
- Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan - Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan
preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes
Probleemoplossende vaardigheden Probleemoplossende vaardigheden
- Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de - Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de
verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten) verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten)
- Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen, - Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen,
ingrediënten en voedingsmiddelen ingrediënten en voedingsmiddelen
- Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten
en wijzigende klantenstromen en wijzigende klantenstromen
Motorische vaardigheden Motorische vaardigheden
- Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische
richtlijnen richtlijnen
- Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen
- Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische
richtlijnen richtlijnen
- Het kunnen slijpen van messen - Het kunnen slijpen van messen
- Het kunnen ordelijk werken - Het kunnen ordelijk werken
- Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek - Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek
- Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel - Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel
- Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met - Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met
voedingsproducten voedingsproducten
- Het kunnen desinfecteren van materieel - Het kunnen desinfecteren van materieel
- Het kunnen sorteren van afval - Het kunnen sorteren van afval
- Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken - Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de - Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de
daartoe voorziene plaats daartoe voorziene plaats
- Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden - Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden
- Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...) - Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...)
- Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit - Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit
- Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) - Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...)
om ingrediënten te snijden en te versnijden om ingrediënten te snijden en te versnijden
- Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen - Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen
- Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden - Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden
van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne, van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne,
brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken) brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken)
- Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig - Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig
mogelijk verlies mogelijk verlies
- Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de - Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de
veiligheidsvoorschriften veiligheidsvoorschriften
- Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten - Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten
- Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken - Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken
- Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken - Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken
- Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren - Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren
- Het kunnen afvegen van gemorste resten - Het kunnen afvegen van gemorste resten
- Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van - Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van
de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige
gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en
zuivelbereidingen, basisnagerechten zuivelbereidingen, basisnagerechten
- Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel - Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel
- Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken - Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken
- Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding - Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding
- Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank, - Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank,
selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen
- Het kunnen respecteren van de koudeketen - Het kunnen respecteren van de koudeketen
- Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van - Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van
dienbladen dienbladen
- Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden - Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden
- Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren - Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren
- Het kunnen afruimen van de transportband - Het kunnen afruimen van de transportband
- Het kunnen ordenen van alle benodigdheden - Het kunnen ordenen van alle benodigdheden
2.2.3. Context 2.2.3. Context
Omgevingscontext Omgevingscontext
- Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant, - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant,
brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur, brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur,
mobiele restauratie, congrescentrum, mobiele restauratie, congrescentrum,
grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet
zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert
naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule
(eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren, (eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren,
grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant, grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant,
traditionele keuken, ...) traditionele keuken, ...)
- De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van - De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van
bedrijfsprocedures. bedrijfsprocedures.
- Het werk vindt plaats in een deel van de keuken - Het werk vindt plaats in een deel van de keuken
- Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort, - Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort,
veiligheidsschoenen,...) is vereist veiligheidsschoenen,...) is vereist
- De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan - De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan
voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken, voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken,
eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien
voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen. voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen.
- De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team: - De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team:
samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten
(leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de (leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de
keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het
vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...). vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...).
- De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding - De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding
tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen
- Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's - Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's
nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken
dienst (service-coupé) en met variabele roosters dienst (service-coupé) en met variabele roosters
- De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij - De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij
wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten
m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ... m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ...
- Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het - Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het
tijdsschema is belangrijk tijdsschema is belangrijk
Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein,
cruiseschepen, boten, e.d. cruiseschepen, boten, e.d.
Handelingscontext Handelingscontext
- De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke
hygiëne hygiëne
- De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de
werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen
- Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan - Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan
met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering
- Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van - Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van
warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur
(messen, kookfornuizen, ...) (messen, kookfornuizen, ...)
- De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De - De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De
verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de
opdracht opdracht
- De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de - De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de
opvolging van de opdrachten opvolging van de opdrachten
- De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven - De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven
- Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is - Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is
noodzakelijk noodzakelijk
- Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de - Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de
beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk
- Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk - Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk
- De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn - De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn
2.2.4. Autonomie 2.2.4. Autonomie
Is zelfstandig in Is zelfstandig in
- maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt
uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place) uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place)
werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren, werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren,
voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van
bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten, bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten,
het opruimen en hygiënisch houden van de keuken) het opruimen en hygiënisch houden van de keuken)
Is gebonden aan Is gebonden aan
- de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van - de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van
bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot
voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van
klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen
Doet beroep op Doet beroep op
- de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het - de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het
gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van
problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en
elementaire dresseertechnieken elementaire dresseertechnieken
2.2.5. Verantwoordelijkheid 2.2.5. Verantwoordelijkheid
- De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan - De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan
en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place
- Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van - Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van
voedselveiligheid en -hygiëne voedselveiligheid en -hygiëne
- Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht - Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht
- Toegepaste professionele snijtechnieken - Toegepaste professionele snijtechnieken
- De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten - De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten
- Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen - Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen
- De toepassing van elementaire dresseertechnieken - De toepassing van elementaire dresseertechnieken
- Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste - Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste
verpakking en etikettering verpakking en etikettering
- Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke - Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke
- Een ordelijke en nette eigen werkplek - Een ordelijke en nette eigen werkplek
- Persoonlijke hygiëne - Persoonlijke hygiëne
- Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies - Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies
2.3. Attesten 2.3. Attesten
2.3.1. Wettelijke Attesten 2.3.1. Wettelijke Attesten
Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke
regelgeving. regelgeving.
2.3.2. Vereiste Attesten 2.3.2. Vereiste Attesten
Geen vereisten. Geen vereisten.
2.3.3. Instapvoorwaarden 2.3.3. Instapvoorwaarden
Geen vereisten. Geen vereisten.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering
van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie
keukenmedewerker. keukenmedewerker.
Brussel, 8 januari 2016. Brussel, 8 januari 2016.
De minister-president van de Vlaamse Regering, De minister-president van de Vlaamse Regering,
G. BOURGEOIS G. BOURGEOIS
De Vlaamse minister van Onderwijs, De Vlaamse minister van Onderwijs,
H. CREVITS H. CREVITS
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport,
Ph. MUYTERS Ph. MUYTERS
^