← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker "
Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker | Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker |
---|---|
VLAAMSE OVERHEID | VLAAMSE OVERHEID |
8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de | 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de |
beroepskwalificatie keukenmedewerker | beroepskwalificatie keukenmedewerker |
De Vlaamse Regering, | De Vlaamse Regering, |
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de | Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de |
kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 | kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 |
juli 2011; | juli 2011; |
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, | Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, |
Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 | Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 |
augustus 2015; | augustus 2015; |
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 | Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 |
december 2015; | december 2015; |
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse | Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse |
minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; | minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; |
Na beraadslaging, | Na beraadslaging, |
Besluit : | Besluit : |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op |
niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De | niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De |
beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, | beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, |
omvat de definitie en de bijbehorende competenties. | omvat de definitie en de bijbehorende competenties. |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem | minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem |
of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. | of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. |
Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |
Bijlage | Bijlage |
Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198) | Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198) |
als vermeld in artikel 1 | als vermeld in artikel 1 |
1. GLOBAAL | 1. GLOBAAL |
a. Titel | a. Titel |
Keukenmedewerker | Keukenmedewerker |
b. Definitie | b. Definitie |
`Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden | `Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden |
(mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot | (mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot |
basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van | basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van |
basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren | basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren |
die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.' | die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.' |
c. Niveau | c. Niveau |
2 | 2 |
d. Jaartal | d. Jaartal |
2015 | 2015 |
2. COMPETENTIES | 2. COMPETENTIES |
2.1. Opsomming competenties | 2.1. Opsomming competenties |
- Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608) | - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608) |
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen | - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen |
- Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen |
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen | - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen |
- Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze | - Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze |
hygiënisch (D110301 Id16246-c) | hygiënisch (D110301 Id16246-c) |
- Werkt ordelijk | - Werkt ordelijk |
- Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig | - Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig |
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op | - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op |
- Gebruikt schoonmaakmaterieel | - Gebruikt schoonmaakmaterieel |
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de | - Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de |
vervuiling | vervuiling |
- Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten | - Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten |
in contact kwamen | in contact kwamen |
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen | - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen |
- Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op | - Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op |
- Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen | - Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen |
- Respecteert de milieuvoorschriften | - Respecteert de milieuvoorschriften |
- Past hef- en tiltechnieken toe | - Past hef- en tiltechnieken toe |
- Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit | - Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit |
(G160201 Id16605-c) | (G160201 Id16605-c) |
- Raadpleegt de opdracht | - Raadpleegt de opdracht |
- Stelt de werkvolgorde vast | - Stelt de werkvolgorde vast |
- Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens | - Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens |
het FIFO en FEFO-principe | het FIFO en FEFO-principe |
- Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar | - Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar |
- Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af | - Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af |
- Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke | - Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke |
- Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van | - Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van |
opdracht | opdracht |
First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen | First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen |
van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan | van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan |
bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de | bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de |
nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden | nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden |
dan het eerst verbruikt. | dan het eerst verbruikt. |
First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de | First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de |
houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt | houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt |
verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een | verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een |
beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen) | beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen) |
- Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201 | - Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201 |
Id6296-c) | Id6296-c) |
- Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren | - Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren |
- Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen, | - Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen, |
versnijden) aan de ingrediënten aan | versnijden) aan de ingrediënten aan |
- Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is | - Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is |
- Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies | - Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies |
- Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te | - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te |
snijden ingrediënten en houdt ze op snee | snijden ingrediënten en houdt ze op snee |
- Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit | - Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit |
naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren, | naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren, |
ciseleren, hakken) | ciseleren, hakken) |
- Maakt gebruik van een snijmachine volgens de | - Maakt gebruik van een snijmachine volgens de |
veiligheidsvoorschriften | veiligheidsvoorschriften |
- Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten | - Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten |
- Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor | - Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor |
het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige | het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige |
voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en | voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en |
zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501 | zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501 |
Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c) | Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c) |
- Volgt de instructies van de kok of hulpkok | - Volgt de instructies van de kok of hulpkok |
- Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur | - Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur |
- Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel | - Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel |
- Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten | - Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten |
- Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring | - Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring |
- Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van | - Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van |
voedselveiligheid | voedselveiligheid |
- Past regeneratietechieken toe | - Past regeneratietechieken toe |
- Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel, | - Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel, |
sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,... | sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,... |
- Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten | - Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten |
- Respecteert de doorgeeftemperatuur | - Respecteert de doorgeeftemperatuur |
- Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere | - Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere |
bereiding | bereiding |
Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van | Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van |
gerechten op locatie. | gerechten op locatie. |
Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine | Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine |
hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur | hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur |
wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het | wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het |
etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel | etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel |
kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries | kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries |
worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel | worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel |
is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een | is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een |
voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt | voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt |
aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel | aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel |
of een monstermaaltijd bij te houden. | of een monstermaaltijd bij te houden. |
- Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling, | - Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling, |
afwerking,...) (G160201 Id5855-c) | afwerking,...) (G160201 Id5855-c) |
- Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke | - Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke |
- Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) | - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) |
- Past technieken toe van het versnijden en portioneren | - Past technieken toe van het versnijden en portioneren |
- Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten | - Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten |
- Schikt meerdere borden identiek | - Schikt meerdere borden identiek |
- Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk | - Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk |
- Veegt gemorste resten af | - Veegt gemorste resten af |
- Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service, | - Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service, |
banketten en buffetten en vult ze aan | banketten en buffetten en vult ze aan |
- Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de | - Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de |
bain-maries | bain-maries |
- Zet koude en warme etenswaren klaar | - Zet koude en warme etenswaren klaar |
- Werkt veilig | - Werkt veilig |
- Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe | - Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe |
- Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en | - Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en |
houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de | houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de |
voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c) | voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c) |
- Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte | - Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte |
om ze te verwerken | om ze te verwerken |
- Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten | - Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten |
- Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en | - Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en |
kwaliteitsafwijkingen | kwaliteitsafwijkingen |
- Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid | - Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid |
- Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels | - Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels |
- Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld | - Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld |
zijn | zijn |
- Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze | - Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze |
dezelfde dag niet gebruikt worden | dezelfde dag niet gebruikt worden |
- Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de | - Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de |
koelruimte te plaatsen | koelruimte te plaatsen |
- Past hierbij het first-in, first-out principe toe | - Past hierbij het first-in, first-out principe toe |
- Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af | - Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af |
(indien van toepassing) (co 01609) | (indien van toepassing) (co 01609) |
- Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en | - Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en |
materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen | materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen |
- Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren, | - Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren, |
supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende | supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende |
werkposten | werkposten |
- Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform | - Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform |
richtlijnen | richtlijnen |
- Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen, | - Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen, |
dranken en toebehoren op dienbladen | dranken en toebehoren op dienbladen |
- Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren | - Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren |
- Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen | - Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen |
- Ordent alle benodigdheden | - Ordent alle benodigdheden |
- Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige | - Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige |
voedingsmiddelen | voedingsmiddelen |
- Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten | - Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten |
en dit binnen de opgelegde tijdspanne | en dit binnen de opgelegde tijdspanne |
- Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de | - Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de |
werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c) | werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c) |
- Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen | - Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen |
- Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone; | - Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone; |
vuile/schone zone | vuile/schone zone |
- Ruimt na de dienst de werkplaats op | - Ruimt na de dienst de werkplaats op |
- Werkt volgens duidelijk omschreven methodes | - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes |
- Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het | - Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het |
gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de | gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de |
hygiënische richtlijnen | hygiënische richtlijnen |
- Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht | - Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht |
- Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak | - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak |
- Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne | - Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne |
- Sorteert afval volgens de richtlijnen | - Sorteert afval volgens de richtlijnen |
- Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan | - Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan |
de keukenuitrusting op | de keukenuitrusting op |
- Signaleert pannes aan de verantwoordelijke | - Signaleert pannes aan de verantwoordelijke |
- Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe | - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe |
2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de | 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de |
descriptorelementen | descriptorelementen |
2.2.1. Kennis | 2.2.1. Kennis |
- Basiskennis van smaken en aroma's | - Basiskennis van smaken en aroma's |
- Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of | - Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of |
bereiding | bereiding |
- Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen | - Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen |
- Basiskennis van het assortiment voedingsproducten | - Basiskennis van het assortiment voedingsproducten |
- Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen | - Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen |
- Basiskennis van bordschikking | - Basiskennis van bordschikking |
- Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen | - Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen |
- Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht | - Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht |
- Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures | - Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures |
- Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen, | - Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen, |
ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures | ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures |
- Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans | - Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans |
- Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren | - Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren |
- Basiskennis van HACCP | - Basiskennis van HACCP |
- Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen | - Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen |
- Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten | - Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten |
- Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten | - Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten |
- Basiskennis van transportkarren en -banden | - Basiskennis van transportkarren en -banden |
- Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen | - Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen |
- Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden | - Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden |
- Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften | - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften |
- Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving | - Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving |
- Basiskennis van regeneratietechnieken | - Basiskennis van regeneratietechnieken |
- Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten | - Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten |
- Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden | - Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden |
- Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne | - Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne |
- Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken | - Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken |
- Kennis van het FIFO- en FEFO-principe | - Kennis van het FIFO- en FEFO-principe |
- Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van | - Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van |
hoeveelheden | hoeveelheden |
- Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal | - Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal |
- Kennis van basiskooktechnieken | - Kennis van basiskooktechnieken |
- Kennis van basisrecepten | - Kennis van basisrecepten |
- Kennis van het systematisch handhaven van de juiste | - Kennis van het systematisch handhaven van de juiste |
bewaartemperatuur | bewaartemperatuur |
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken |
- Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur | - Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur |
- Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten | - Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten |
- Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten | - Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten |
- Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen | - Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen |
- Kennis van snijtechnieken | - Kennis van snijtechnieken |
- Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...) | - Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...) |
- Kennis van keukentermen | - Kennis van keukentermen |
- Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren | - Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren |
- Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk | - Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk |
- Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik | - Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik |
- Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen, | - Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen, |
hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte | hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte |
waren,...) | waren,...) |
- Kennis van de werking van keukenapparatuur | - Kennis van de werking van keukenapparatuur |
- Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal, | - Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal, |
machines en onderhoud van toestellen | machines en onderhoud van toestellen |
- Kennis van veiligheidsregels | - Kennis van veiligheidsregels |
- Grondige kennis van persoonlijke hygiëne | - Grondige kennis van persoonlijke hygiëne |
HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een | HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een |
risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en | risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en |
kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de | kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de |
bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie | bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie |
van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het | van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het |
voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit | voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit |
controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat | controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat |
het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo | het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo |
weinig mogelijk risico op besmetting. | weinig mogelijk risico op besmetting. |
2.2.2. Vaardigheden | 2.2.2. Vaardigheden |
Cognitieve vaardigheden | Cognitieve vaardigheden |
- Het kunnen controleren van de staat van het materieel | - Het kunnen controleren van de staat van het materieel |
- Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen | - Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen |
- Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens | - Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens |
oppervlak en de vervuiling | oppervlak en de vervuiling |
- Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en | - Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en |
-hygiëne | -hygiëne |
- Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke | - Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke |
- Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften | - Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften |
- Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen | - Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen |
werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...) | werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...) |
- Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten | - Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten |
- Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke | - Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke |
- Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren | - Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren |
- Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht | - Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht |
en het FIFO en FEFO-principe | en het FIFO en FEFO-principe |
- Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur | - Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur |
- Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde | - Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde |
ingrediënten | ingrediënten |
- Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de | - Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de |
maaltijdcomponenten | maaltijdcomponenten |
- Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden | - Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden |
- Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de | - Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de |
bain-maries | bain-maries |
- Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen | - Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen |
- Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme | - Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme |
zone, vuile/schone zone) | zone, vuile/schone zone) |
- Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan | - Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan |
preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes | preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes |
Probleemoplossende vaardigheden | Probleemoplossende vaardigheden |
- Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de | - Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de |
verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten) | verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten) |
- Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen, | - Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen, |
ingrediënten en voedingsmiddelen | ingrediënten en voedingsmiddelen |
- Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten | - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten |
en wijzigende klantenstromen | en wijzigende klantenstromen |
Motorische vaardigheden | Motorische vaardigheden |
- Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische | - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische |
richtlijnen | richtlijnen |
- Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen |
- Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische | - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische |
richtlijnen | richtlijnen |
- Het kunnen slijpen van messen | - Het kunnen slijpen van messen |
- Het kunnen ordelijk werken | - Het kunnen ordelijk werken |
- Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek | - Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek |
- Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel | - Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel |
- Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met | - Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met |
voedingsproducten | voedingsproducten |
- Het kunnen desinfecteren van materieel | - Het kunnen desinfecteren van materieel |
- Het kunnen sorteren van afval | - Het kunnen sorteren van afval |
- Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken |
- Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de | - Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de |
daartoe voorziene plaats | daartoe voorziene plaats |
- Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden | - Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden |
- Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...) | - Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...) |
- Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit | - Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit |
- Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) | - Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) |
om ingrediënten te snijden en te versnijden | om ingrediënten te snijden en te versnijden |
- Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen | - Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen |
- Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden | - Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden |
van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne, | van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne, |
brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken) | brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken) |
- Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig | - Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig |
mogelijk verlies | mogelijk verlies |
- Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de | - Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de |
veiligheidsvoorschriften | veiligheidsvoorschriften |
- Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten | - Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten |
- Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken | - Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken |
- Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken | - Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken |
- Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren | - Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren |
- Het kunnen afvegen van gemorste resten | - Het kunnen afvegen van gemorste resten |
- Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van | - Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van |
de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige | de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige |
gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en | gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en |
zuivelbereidingen, basisnagerechten | zuivelbereidingen, basisnagerechten |
- Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel | - Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel |
- Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken | - Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken |
- Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding | - Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding |
- Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank, | - Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank, |
selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen | selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen |
- Het kunnen respecteren van de koudeketen | - Het kunnen respecteren van de koudeketen |
- Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van | - Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van |
dienbladen | dienbladen |
- Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden | - Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden |
- Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren | - Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren |
- Het kunnen afruimen van de transportband | - Het kunnen afruimen van de transportband |
- Het kunnen ordenen van alle benodigdheden | - Het kunnen ordenen van alle benodigdheden |
2.2.3. Context | 2.2.3. Context |
Omgevingscontext | Omgevingscontext |
- Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant, | - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant, |
brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur, | brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur, |
mobiele restauratie, congrescentrum, | mobiele restauratie, congrescentrum, |
grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet | grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet |
zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert | zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert |
naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule | naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule |
(eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren, | (eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren, |
grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant, | grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant, |
traditionele keuken, ...) | traditionele keuken, ...) |
- De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van | - De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van |
bedrijfsprocedures. | bedrijfsprocedures. |
- Het werk vindt plaats in een deel van de keuken | - Het werk vindt plaats in een deel van de keuken |
- Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort, | - Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort, |
veiligheidsschoenen,...) is vereist | veiligheidsschoenen,...) is vereist |
- De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan | - De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan |
voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken, | voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken, |
eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien | eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien |
voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen. | voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen. |
- De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team: | - De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team: |
samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten | samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten |
(leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de | (leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de |
keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het | keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het |
vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...). | vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...). |
- De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding | - De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding |
tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen | tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen |
- Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's | - Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's |
nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken | nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken |
dienst (service-coupé) en met variabele roosters | dienst (service-coupé) en met variabele roosters |
- De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij | - De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij |
wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten | wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten |
m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ... | m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ... |
- Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het | - Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het |
tijdsschema is belangrijk | tijdsschema is belangrijk |
Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, | Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, |
cruiseschepen, boten, e.d. | cruiseschepen, boten, e.d. |
Handelingscontext | Handelingscontext |
- De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke | - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke |
hygiëne | hygiëne |
- De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de | - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de |
werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen | werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen |
- Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan | - Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan |
met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering | met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering |
- Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van | - Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van |
warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur | warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur |
(messen, kookfornuizen, ...) | (messen, kookfornuizen, ...) |
- De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De | - De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De |
verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de | verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de |
opdracht | opdracht |
- De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de | - De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de |
opvolging van de opdrachten | opvolging van de opdrachten |
- De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven | - De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven |
- Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is | - Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is |
noodzakelijk | noodzakelijk |
- Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de | - Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de |
beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk | beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk |
- Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk | - Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk |
- De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn | - De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn |
2.2.4. Autonomie | 2.2.4. Autonomie |
Is zelfstandig in | Is zelfstandig in |
- maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt | - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt |
uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place) | uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place) |
werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren, | werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren, |
voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van | voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van |
bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten, | bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten, |
het opruimen en hygiënisch houden van de keuken) | het opruimen en hygiënisch houden van de keuken) |
Is gebonden aan | Is gebonden aan |
- de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van | - de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van |
bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot | bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot |
voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van | voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van |
klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen | klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen |
Doet beroep op | Doet beroep op |
- de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het | - de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het |
gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van | gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van |
problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en | problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en |
elementaire dresseertechnieken | elementaire dresseertechnieken |
2.2.5. Verantwoordelijkheid | 2.2.5. Verantwoordelijkheid |
- De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan | - De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan |
en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place | en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place |
- Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van | - Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van |
voedselveiligheid en -hygiëne | voedselveiligheid en -hygiëne |
- Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht | - Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht |
- Toegepaste professionele snijtechnieken | - Toegepaste professionele snijtechnieken |
- De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten | - De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten |
- Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen | - Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen |
- De toepassing van elementaire dresseertechnieken | - De toepassing van elementaire dresseertechnieken |
- Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste | - Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste |
verpakking en etikettering | verpakking en etikettering |
- Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke | - Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke |
- Een ordelijke en nette eigen werkplek | - Een ordelijke en nette eigen werkplek |
- Persoonlijke hygiëne | - Persoonlijke hygiëne |
- Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies | - Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies |
2.3. Attesten | 2.3. Attesten |
2.3.1. Wettelijke Attesten | 2.3.1. Wettelijke Attesten |
Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke | Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke |
regelgeving. | regelgeving. |
2.3.2. Vereiste Attesten | 2.3.2. Vereiste Attesten |
Geen vereisten. | Geen vereisten. |
2.3.3. Instapvoorwaarden | 2.3.3. Instapvoorwaarden |
Geen vereisten. | Geen vereisten. |
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering | Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering |
van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie | van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie |
keukenmedewerker. | keukenmedewerker. |
Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |