← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker "
| Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker | Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie keukenmedewerker |
|---|---|
| VLAAMSE OVERHEID | VLAAMSE OVERHEID |
| 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de | 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de |
| beroepskwalificatie keukenmedewerker | beroepskwalificatie keukenmedewerker |
| De Vlaamse Regering, | De Vlaamse Regering, |
| Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de | Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de |
| kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 | kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 |
| juli 2011; | juli 2011; |
| Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, | Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, |
| Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 | Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 |
| augustus 2015; | augustus 2015; |
| Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 | Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 |
| december 2015; | december 2015; |
| Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse | Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse |
| minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; | minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; |
| Na beraadslaging, | Na beraadslaging, |
| Besluit : | Besluit : |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van keukenmedewerker, ingeschaald op |
| niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De | niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De |
| beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, | beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd, |
| omvat de definitie en de bijbehorende competenties. | omvat de definitie en de bijbehorende competenties. |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
| minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem | minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem |
| of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. | of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. |
| Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
| De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
| G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
| De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
| H. CREVITS | H. CREVITS |
| De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
| Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |
| Bijlage | Bijlage |
| Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198) | Beschrijving van de beroepskwalificatie van Keukenmedewerker (0198) |
| als vermeld in artikel 1 | als vermeld in artikel 1 |
| 1. GLOBAAL | 1. GLOBAAL |
| a. Titel | a. Titel |
| Keukenmedewerker | Keukenmedewerker |
| b. Definitie | b. Definitie |
| `Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden | `Staat in voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden |
| (mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot | (mise-en-place), namelijk het verwerken van ingrediënten tot |
| basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van | basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van |
| basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren | basiskooktechnieken teneinde de voorbereide componenten te realiseren |
| die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.' | die de basis vormen voor gerecht dat opgediend wordt aan de klant.' |
| c. Niveau | c. Niveau |
| 2 | 2 |
| d. Jaartal | d. Jaartal |
| 2015 | 2015 |
| 2. COMPETENTIES | 2. COMPETENTIES |
| 2.1. Opsomming competenties | 2.1. Opsomming competenties |
| - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608) | - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01608) |
| - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen | - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen |
| - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen |
| - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen | - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen |
| - Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze | - Maakt het werkblad, het gereedschap en de ruimtes schoon en houdt ze |
| hygiënisch (D110301 Id16246-c) | hygiënisch (D110301 Id16246-c) |
| - Werkt ordelijk | - Werkt ordelijk |
| - Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig | - Controleert de staat van het materieel en slijpt messen waar nodig |
| - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op | - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op |
| - Gebruikt schoonmaakmaterieel | - Gebruikt schoonmaakmaterieel |
| - Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de | - Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de |
| vervuiling | vervuiling |
| - Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten | - Reinigt onmiddellijk alle oppervlakten die met de voedingsproducten |
| in contact kwamen | in contact kwamen |
| - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen | - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen |
| - Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op | - Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op |
| - Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen | - Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen |
| - Respecteert de milieuvoorschriften | - Respecteert de milieuvoorschriften |
| - Past hef- en tiltechnieken toe | - Past hef- en tiltechnieken toe |
| - Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit | - Voert volgens het werkplan de voorbereidende werkzaamheden uit |
| (G160201 Id16605-c) | (G160201 Id16605-c) |
| - Raadpleegt de opdracht | - Raadpleegt de opdracht |
| - Stelt de werkvolgorde vast | - Stelt de werkvolgorde vast |
| - Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens | - Verzamelt het nodige materiaal om de opdracht uit te voeren volgens |
| het FIFO en FEFO-principe | het FIFO en FEFO-principe |
| - Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar | - Schat de vereiste hoeveelheden in en zet alle ingrediënten klaar |
| - Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af | - Weegt eventueel de benodigde hoeveelheden af |
| - Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke | - Meldt voorraadtekorten aan de verantwoordelijke |
| - Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van | - Zet keukentoestellen aan (ovens, kookplaten, ...) in functie van |
| opdracht | opdracht |
| First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen | First-in First-out is een systeem dat gebruikt wordt bij het vullen |
| van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan | van schappen, toonbank,... voor producten die onderhevig zijn aan |
| bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de | bederf of verandering. Bij het vullen volgens FIFO-systeem worden de |
| nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden | nieuwe producten achteraan bijgeplaatst. De oudste producten worden |
| dan het eerst verbruikt. | dan het eerst verbruikt. |
| First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de | First-Expired First-Out is een methode waarbij de goederen waarvan de |
| houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt | houdbaarheid het eerst is verlopen als eerst wordt |
| verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een | verstuurd/verbruikt. Deze methode wordt toegepast bij goederen met een |
| beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen) | beperkte houdbaarheid (bv. voeding, geneesmiddelen) |
| - Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201 | - Wast groenten en fruit, maakt ze schoon en versnijdt ze (G160201 |
| Id6296-c) | Id6296-c) |
| - Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren | - Controleert de kwaliteit en versheid van de voedingswaren |
| - Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen, | - Past de volgorde van de bewerkingen (schoonmaken, wassen, |
| versnijden) aan de ingrediënten aan | versnijden) aan de ingrediënten aan |
| - Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is | - Spoelt groenten en fruit totdat alle aarde en zand verwijderd is |
| - Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies | - Schilt of pelt ingrediënten met zo weinig mogelijk verlies |
| - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te | - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) volgens de te |
| snijden ingrediënten en houdt ze op snee | snijden ingrediënten en houdt ze op snee |
| - Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit | - Past professionele snijtechnieken toe, versnijdt groenten en fruit |
| naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren, | naar opgedragen grootte/vorm (julienne, brunoise, snipperen/eminceren, |
| ciseleren, hakken) | ciseleren, hakken) |
| - Maakt gebruik van een snijmachine volgens de | - Maakt gebruik van een snijmachine volgens de |
| veiligheidsvoorschriften | veiligheidsvoorschriften |
| - Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten | - Verpakt, etiketteert en bewaart de versneden ingrediënten |
| - Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor | - Past de basiskooktechnieken toe volgens instructie van de chef voor |
| het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige | het bereiden van garnituren, basissauzen, -soepen, eenvoudige |
| voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en | voorgerechten, salades, deegwaren en rijstgerechten, aardappel- en |
| zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501 | zuivelbereidingen, basisnagerechten (G160201 Id2716-c/7717-c, G160501 |
| Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c) | Id20470-c/20471-c/20472-c/20473-c) |
| - Volgt de instructies van de kok of hulpkok | - Volgt de instructies van de kok of hulpkok |
| - Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur | - Bereidt gerechten aan de hand van een receptuur |
| - Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel | - Gebruikt kook- en bereidingsmaterieel |
| - Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten | - Beoordeelt de smaak van gedoseerde en gemengde ingrediënten |
| - Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring | - Verpakt product, recipiënten,... voor optimale bewaring |
| - Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van | - Koelt, indien nodig, de producten af conform de regels van |
| voedselveiligheid | voedselveiligheid |
| - Past regeneratietechieken toe | - Past regeneratietechieken toe |
| - Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel, | - Gebruikt hierbij het juiste toestel: grote douche, kipketel, |
| sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,... | sauteuse, steamer, koeler, soepmixer,... |
| - Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten | - Neemt de kerntemperatuur van bereide gerechten |
| - Respecteert de doorgeeftemperatuur | - Respecteert de doorgeeftemperatuur |
| - Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere | - Maakt, indien van toepassing, een getuigenschotel van iedere |
| bereiding | bereiding |
| Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van | Regeneratietechnieken: het opwarmen en regenereren(samenstellen) van |
| gerechten op locatie. | gerechten op locatie. |
| Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine | Getuigenschotel, ook wel monstermaaltijd genoemd. Dit is een kleine |
| hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur | hoeveelheid (minimum 100 gr) van de bereide gerechten, die 72 uur |
| wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het | wordt bijgehouden in koelkast. Er moet voldoende informatie op het |
| etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel | etiket worden aangebracht: ingrediënten, tijdstip, plaats. Eventueel |
| kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries | kunnen de monsters van de maaltijden daarna 7 dagen in de diepvries |
| worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel | worden bijgehouden en tenslotte worden vernietigd. De getuigenschotel |
| is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een | is enkel verplicht voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling om bij een |
| voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt | voedselvergiftiging de bron te kunnen achterhalen. Het wordt |
| aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel | aangeraden voor schoolkeukens, restaurantkeukens een getuigenschotel |
| of een monstermaaltijd bij te houden. | of een monstermaaltijd bij te houden. |
| - Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling, | - Past elementaire dresseertechnieken toe (presentatie, samenstelling, |
| afwerking,...) (G160201 Id5855-c) | afwerking,...) (G160201 Id5855-c) |
| - Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke | - Volgt de instructies en het voorbeeld van de verantwoordelijke |
| - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) | - Gebruikt scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) |
| - Past technieken toe van het versnijden en portioneren | - Past technieken toe van het versnijden en portioneren |
| - Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten | - Respecteert de juiste proporties van de maaltijdcomponenten |
| - Schikt meerdere borden identiek | - Schikt meerdere borden identiek |
| - Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk | - Presenteert en schikt de maaltijden hygiënisch en aantrekkelijk |
| - Veegt gemorste resten af | - Veegt gemorste resten af |
| - Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service, | - Maakt schotels klaar voor saladebars, toonbank self service, |
| banketten en buffetten en vult ze aan | banketten en buffetten en vult ze aan |
| - Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de | - Controleert regelmatig de temperatuur van de bereidingen en de |
| bain-maries | bain-maries |
| - Zet koude en warme etenswaren klaar | - Zet koude en warme etenswaren klaar |
| - Werkt veilig | - Werkt veilig |
| - Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe | - Past de regelgeving van voedselveiligheid en -hygiëne toe |
| - Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en | - Verpakt en etiketteert de bereidingen, producten (fabricatie- en |
| houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de | houdbaarheidsdata) en bergt ze op in de koelkamer, in de |
| voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c) | voorraadkamer,... (G160201 Id9117-c) |
| - Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte | - Haalt ingrediënten slechts op het laatste ogenblik uit de koelruimte |
| om ze te verwerken | om ze te verwerken |
| - Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten | - Controleert houdbaarheidsdatum, geur en kleur van de ingrediënten |
| - Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en | - Verwittigt de verantwoordelijke bij onregelmatigheden en |
| kwaliteitsafwijkingen | kwaliteitsafwijkingen |
| - Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid | - Bewaart de voedingsproducten conform de regels van voedselveiligheid |
| - Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels | - Koelt voedingsproducten af volgens de hygiënische regels |
| - Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld | - Dekt koude overschotten onmiddellijk af en warme nadat ze afgekoeld |
| zijn | zijn |
| - Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze | - Zet te bewaren overschotten onmiddellijk in de koelruimte, indien ze |
| dezelfde dag niet gebruikt worden | dezelfde dag niet gebruikt worden |
| - Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de | - Voorziet overschotten van een etiket met datum alvorens ze in de |
| koelruimte te plaatsen | koelruimte te plaatsen |
| - Past hierbij het first-in, first-out principe toe | - Past hierbij het first-in, first-out principe toe |
| - Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af | - Stelt maaltijdpakketten samen en verpakt of sluit dienbladen af |
| (indien van toepassing) (co 01609) | (indien van toepassing) (co 01609) |
| - Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en | - Doet de mise-en-place van alle benodigdheden (producten en |
| materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen | materiaal) voor het samenstellen van maaltijdpakketten op dienbladen |
| - Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren, | - Zet voorraad dranken, (toe)spijzen, vetstoffen, garnituren, |
| supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende | supplementen, bestek, vaatwerk,... klaar aan de verschillende |
| werkposten | werkposten |
| - Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform | - Staat in voor de schikking en portionering van spijzen conform |
| richtlijnen | richtlijnen |
| - Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen, | - Stelt volgens order maaltijdpakketten samen en plaatst spijzen, |
| dranken en toebehoren op dienbladen | dranken en toebehoren op dienbladen |
| - Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren | - Verpakt of sluit het dienblad af en plaatst het in transportkarren |
| - Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen | - Ruimt de transportband af na assemblage van de dienbladen |
| - Ordent alle benodigdheden | - Ordent alle benodigdheden |
| - Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige | - Zorgt voor een correcte bewaring en opslag van de overige |
| voedingsmiddelen | voedingsmiddelen |
| - Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten | - Voert strikt orders uit voor samenstelling van de maaltijdpakketten |
| en dit binnen de opgelegde tijdspanne | en dit binnen de opgelegde tijdspanne |
| - Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de | - Staat in voor de orde en netheid in de keuken: reinigt de |
| werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c) | werkplaats, het keukengerei en de keukenuitrusting (G160201 Id7178-c) |
| - Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen | - Houdt zich aan het reinigingsplan- en richtlijnen |
| - Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone; | - Respecteert de zones binnen de keuken: koude/warme zone; |
| vuile/schone zone | vuile/schone zone |
| - Ruimt na de dienst de werkplaats op | - Ruimt na de dienst de werkplaats op |
| - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes | - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes |
| - Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het | - Reinigt tussen elke handeling en op het einde van de dienst het |
| gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de | gebruikte keukenmateriaal en de werkoppervlakken volgens de |
| hygiënische richtlijnen | hygiënische richtlijnen |
| - Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht | - Stemt de techniek en de schoonmaakproducten af op de opdracht |
| - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak | - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak |
| - Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne | - Houdt zich aan de richtlijnen voor voedselveiligheid en -hygiëne |
| - Sorteert afval volgens de richtlijnen | - Sorteert afval volgens de richtlijnen |
| - Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan | - Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan |
| de keukenuitrusting op | de keukenuitrusting op |
| - Signaleert pannes aan de verantwoordelijke | - Signaleert pannes aan de verantwoordelijke |
| - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe | - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe |
| 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de | 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de |
| descriptorelementen | descriptorelementen |
| 2.2.1. Kennis | 2.2.1. Kennis |
| - Basiskennis van smaken en aroma's | - Basiskennis van smaken en aroma's |
| - Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of | - Basiskennis van het beoordelen van de smaak van een product of |
| bereiding | bereiding |
| - Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen | - Basiskennis van bereidingswijzen van voedingsmiddelen |
| - Basiskennis van het assortiment voedingsproducten | - Basiskennis van het assortiment voedingsproducten |
| - Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen | - Basiskennis van etikettering van voedingsmiddelen |
| - Basiskennis van bordschikking | - Basiskennis van bordschikking |
| - Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen | - Basiskennis van verpakkingswijze van voedingsmiddelen |
| - Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht | - Basiskennis van het reinigingsplan m.b.t. de eigen opdracht |
| - Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures | - Basiskennis van schoonmaak-en ontsmettingsprocedures |
| - Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen, | - Basiskennis van de toegelaten reinigingsmiddelen, |
| ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures | ontsmettingsmiddelen, -materieel en procedures |
| - Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans | - Basiskennis keukenterminologie en vakjargon in Frans |
| - Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren | - Basiskennis van het bewaartechnieken van voedingswaren |
| - Basiskennis van HACCP | - Basiskennis van HACCP |
| - Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen | - Basiskennis van het assortiment voedingsmiddelen |
| - Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten | - Basiskennis van het samenstellen van maaltijdpakketten |
| - Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten | - Basiskennis van portionering van maaltijdcomponenten |
| - Basiskennis van transportkarren en -banden | - Basiskennis van transportkarren en -banden |
| - Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen | - Basiskennis van opslag van voedingsmiddelen |
| - Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden | - Basiskennis van ordening van materialen en benodigdheden |
| - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften | - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften |
| - Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving | - Basiskennis van afvalsortering volgens regelgeving |
| - Basiskennis van regeneratietechnieken | - Basiskennis van regeneratietechnieken |
| - Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten | - Basiskennis van portioneren van maaltijdcomponenten |
| - Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden | - Basiskennis van het gebruik van transportkarren en -banden |
| - Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne | - Kennis van voedselveiligheid en -hygiëne |
| - Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken | - Kennis van efficiënte werkorganisatie m.b.t. de eigen taken |
| - Kennis van het FIFO- en FEFO-principe | - Kennis van het FIFO- en FEFO-principe |
| - Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van | - Kennis van functionele rekenvaardigheden m.b.t. het berekenen van |
| hoeveelheden | hoeveelheden |
| - Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal | - Kennis van het gebruik van een (digitale) weegschaal |
| - Kennis van basiskooktechnieken | - Kennis van basiskooktechnieken |
| - Kennis van basisrecepten | - Kennis van basisrecepten |
| - Kennis van het systematisch handhaven van de juiste | - Kennis van het systematisch handhaven van de juiste |
| bewaartemperatuur | bewaartemperatuur |
| - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken |
| - Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur | - Kennis van het gebruik en werking van keukenapparatuur |
| - Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten | - Kennis van kwaliteitskenmerken van voedingsproducten |
| - Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten | - Kennis van schillen, pellen en versnijden van voedingsproducten |
| - Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen | - Kennis van veilig gebruik van snijmateriaal en toestellen |
| - Kennis van snijtechnieken | - Kennis van snijtechnieken |
| - Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...) | - Kennis van versnijdingsvormen (julienne, brunoise,...) |
| - Kennis van keukentermen | - Kennis van keukentermen |
| - Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren | - Kennis van gewichten en hoeveelheden i.f.v. portioneren |
| - Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk | - Kennis van bedrijfsprocedures met betrekking tot het eigen werk |
| - Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik | - Kennis van kook- en bereidingsmateriaal en gebruik |
| - Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen, | - Kennis van bewaartechnieken van voedingswaren (grondstoffen, |
| hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte | hulpstoffen, halffabricaten, afgewerkte producten, niet verkochte |
| waren,...) | waren,...) |
| - Kennis van de werking van keukenapparatuur | - Kennis van de werking van keukenapparatuur |
| - Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal, | - Kennis van veiligheidsmaatregelen bij gebruik van snijmateriaal, |
| machines en onderhoud van toestellen | machines en onderhoud van toestellen |
| - Kennis van veiligheidsregels | - Kennis van veiligheidsregels |
| - Grondige kennis van persoonlijke hygiëne | - Grondige kennis van persoonlijke hygiëne |
| HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een | HACCP : Hazard Analysis and Critical Control Points is een |
| risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en | risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (Gevarenanalyse en |
| kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de | kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezig houden met de |
| bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie | bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie |
| van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het | van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het |
| voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit | voorbereidingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit |
| controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat | controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat |
| het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo | het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met een zo |
| weinig mogelijk risico op besmetting. | weinig mogelijk risico op besmetting. |
| 2.2.2. Vaardigheden | 2.2.2. Vaardigheden |
| Cognitieve vaardigheden | Cognitieve vaardigheden |
| - Het kunnen controleren van de staat van het materieel | - Het kunnen controleren van de staat van het materieel |
| - Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen | - Het kunnen lezen en interpreteren van recepturen |
| - Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens | - Het kunnen gebruiken van een hoeveelheid reinigingsproduct volgens |
| oppervlak en de vervuiling | oppervlak en de vervuiling |
| - Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en | - Het kunnen toepassen van de richtlijnen voor voedselveiligheid en |
| -hygiëne | -hygiëne |
| - Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke | - Het kunnen opvolgen van opdrachten van de verantwoordelijke |
| - Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften | - Het kunnen respecteren van de milieuvoorschriften |
| - Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen | - Het kunnen raadplegen van de opdracht en vaststellen van de eigen |
| werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...) | werkvolgorde (schoonmaken, wassen, versnijden van ingrediënten, ...) |
| - Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten | - Het kunnen inschatten van de vereiste hoeveelheid ingrediënten |
| - Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke | - Het kunnen melden van voorraadtekorten aan de verantwoordelijke |
| - Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren | - Het kunnen controleren van de versheid van voedingswaren |
| - Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht | - Het kunnen verzamelen van het materieel in functie van de opdracht |
| en het FIFO en FEFO-principe | en het FIFO en FEFO-principe |
| - Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur | - Het kunnen bereiden van gerechten aan de hand van een receptuur |
| - Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde | - Het kunnen beoordelen van de smaak van gedoseerde en gemengde |
| ingrediënten | ingrediënten |
| - Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de | - Het kunnen respecteren van de juiste proporties van de |
| maaltijdcomponenten | maaltijdcomponenten |
| - Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden | - Het kunnen hygiënisch en aantrekkelijk presenteren van maaltijden |
| - Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de | - Het kunnen controleren van de temperatuur van de bereidingen en de |
| bain-maries | bain-maries |
| - Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen | - Het kunnen toepassen van het reinigingsplan- en richtlijnen |
| - Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme | - Het kunnen respecteren van de zones binnen de keuken (koude/warme |
| zone, vuile/schone zone) | zone, vuile/schone zone) |
| - Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan | - Het kunnen opmerken van afwijkingen, storingen of de nood aan |
| preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes | preventief onderhoud aan de keukenuitrusting en signaleren van pannes |
| Probleemoplossende vaardigheden | Probleemoplossende vaardigheden |
| - Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de | - Het onmiddellijk kunnen signaleren van problemen aan de |
| verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten) | verantwoordelijke (vb. vergissingen in samenstelling van gerechten) |
| - Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen, | - Het kunnen melden van voorraadtekorten m.b.t. grondstoffen, |
| ingrediënten en voedingsmiddelen | ingrediënten en voedingsmiddelen |
| - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten | - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -volgorde bij piekmomenten |
| en wijzigende klantenstromen | en wijzigende klantenstromen |
| Motorische vaardigheden | Motorische vaardigheden |
| - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische | - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische |
| richtlijnen | richtlijnen |
| - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen |
| - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische | - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische |
| richtlijnen | richtlijnen |
| - Het kunnen slijpen van messen | - Het kunnen slijpen van messen |
| - Het kunnen ordelijk werken | - Het kunnen ordelijk werken |
| - Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek | - Het kunnen systematisch opruimen van de werkplek |
| - Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel | - Het kunnen gebruiken van schoonmaakmaterieel |
| - Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met | - Het kunnen reinigen van alle oppervlakten die in contact kwamen met |
| voedingsproducten | voedingsproducten |
| - Het kunnen desinfecteren van materieel | - Het kunnen desinfecteren van materieel |
| - Het kunnen sorteren van afval | - Het kunnen sorteren van afval |
| - Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Het kunnen toepassen van ergonomische hef- en tiltechnieken |
| - Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de | - Het kunnen klaarzetten van de ingrediënten en het materiaal op de |
| daartoe voorziene plaats | daartoe voorziene plaats |
| - Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden | - Het kunnen afwegen van de benodigde hoeveelheden |
| - Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...) | - Het kunnen aanzetten van keukentoestellen (ovens, kookplaten,...) |
| - Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit | - Het kunnen reinigen en wassen van groenten en fruit |
| - Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) | - Het kunnen gebruiken van scherpe voorwerpen (messen, hakmessen,...) |
| om ingrediënten te snijden en te versnijden | om ingrediënten te snijden en te versnijden |
| - Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen | - Het kunnen op snee houden van scherpe voorwerpen |
| - Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden | - Het kunnen toepassen van professionele snijtechnieken, versnijden |
| van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne, | van groenten en fruit naar de opgedragen vorm/grootte (julienne, |
| brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken) | brunoise, snipperen, eminceren, ciseleren, hakken) |
| - Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig | - Het kunnen schillen of pellen van groenten en fruit met zo weinig |
| mogelijk verlies | mogelijk verlies |
| - Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de | - Het kunnen gebruiken van een snijmachine volgens de |
| veiligheidsvoorschriften | veiligheidsvoorschriften |
| - Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten | - Het kunnen verpakken, etiketteren en bewaren van ingrediënten |
| - Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken | - Het kunnen toepassen van bereidingstechnieken |
| - Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken | - Het kunnen toepassen van elementaire dresseertechnieken |
| - Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren | - Het kunnen klaar zetten van koude en warme etenswaren |
| - Het kunnen afvegen van gemorste resten | - Het kunnen afvegen van gemorste resten |
| - Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van | - Het kunnen toepassen van basiskooktechnieken volgens instructie van |
| de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige | de chef voor het bereiden van garnituren, soepen, eenvoudige |
| gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en | gerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappel- en |
| zuivelbereidingen, basisnagerechten | zuivelbereidingen, basisnagerechten |
| - Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel | - Het kunnen gebruiken van kook- en bereidingsmaterieel |
| - Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken | - Het kunnen toepassen van regeneratietechnieken |
| - Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding | - Het kunnen maken van een getuigenschotel van iedere bereiding |
| - Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank, | - Het kunnen klaar maken van schotels voor saladebars, toonbank, |
| selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen | selfservice, banketten en buffetten en deze aanvullen |
| - Het kunnen respecteren van de koudeketen | - Het kunnen respecteren van de koudeketen |
| - Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van | - Het kunnen samenstellen van maaltijdpakketten en verpakken van |
| dienbladen | dienbladen |
| - Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden | - Het kunnen uitvoeren van de mise-en-place van alle benodigdheden |
| - Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren | - Het kunnen plaatsen van dienstbladen op transportkarren |
| - Het kunnen afruimen van de transportband | - Het kunnen afruimen van de transportband |
| - Het kunnen ordenen van alle benodigdheden | - Het kunnen ordenen van alle benodigdheden |
| 2.2.3. Context | 2.2.3. Context |
| Omgevingscontext | Omgevingscontext |
| - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant, | - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven (restaurant, |
| brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur, | brasserie, bistro, gastronomisch restaurant, feestzaal, traiteur, |
| mobiele restauratie, congrescentrum, | mobiele restauratie, congrescentrum, |
| grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet | grootkeuken/gemeenschapsrestauratie,...). De keukenmedewerker moet |
| zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert | zich aanpassen aan de verscheidenheid in werkomgeving. Deze varieert |
| naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule | naargelang de omvang van het bedrijf en de bedrijfsformule |
| (eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren, | (eetgelegenheid ter plaatse, levering aan huis, koud/warm bewaren, |
| grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant, | grootkeuken/gemeenschapsrestauratie, industrie/bedrijfsrestaurant, |
| traditionele keuken, ...) | traditionele keuken, ...) |
| - De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van | - De beroepsuitoefening staat tevens in functie van het naleven van |
| bedrijfsprocedures. | bedrijfsprocedures. |
| - Het werk vindt plaats in een deel van de keuken | - Het werk vindt plaats in een deel van de keuken |
| - Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort, | - Het dragen van beroepskledij (keukenvest, koksmuts, schort, |
| veiligheidsschoenen,...) is vereist | veiligheidsschoenen,...) is vereist |
| - De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan | - De beroepsbeoefenaar komt in contact met verscheidenheid aan |
| voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken, | voedingsproducten, dranken en materialen waarvan hij de kenmerken, |
| eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien | eigenschappen en gebruik moet kennen. Hij moet bovendien |
| voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen. | voedselveiligheid garanderen en kruiscontaminaties voorkomen. |
| - De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team: | - De keukenmedewerker functioneert in een hiërarchisch team: |
| samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten | samenwerking met keuken- en zaalpersoneel en diverse diensten |
| (leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de | (leveranciers, hygiënische diensten, ...) is vereist. Mogelijk moet de |
| keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het | keukenmedewerker ook samenwerken met personeelsleden die niet tot het |
| vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...). | vast team behoren (extra's, gelegenheidswerkers, ...). |
| - De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding | - De uitoefening van het beroep vereist een respectvolle houding |
| tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen | tegenover de gasten, de collega's en de hiërarchische meerderen |
| - Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's | - Het beroep wordt uitgeoefend met flexibele uren : overdag, 's |
| nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken | nachts, tijdens het weekend en/of tijdens feestdagen, via onderbroken |
| dienst (service-coupé) en met variabele roosters | dienst (service-coupé) en met variabele roosters |
| - De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij | - De uitoefening van het beroep vereist een flexibele houding bij |
| wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten | wisselende factoren : plotselinge ziekte van collega's, piekmomenten |
| m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ... | m.b.t. het aantal gasten, problemen met gasten, ... |
| - Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het | - Het uitvoeren van de instructies en handelingen met respect voor het |
| tijdsschema is belangrijk | tijdsschema is belangrijk |
| Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, | Mobiele restauratie: hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, |
| cruiseschepen, boten, e.d. | cruiseschepen, boten, e.d. |
| Handelingscontext | Handelingscontext |
| - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke | - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor de persoonlijke |
| hygiëne | hygiëne |
| - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de | - De keukenmedewerker heeft voortdurend aandacht voor hygiëne op de |
| werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen | werkvloer, de regelgeving voor voedselveiligheid en de HACCP-normen |
| - Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan | - Het vergt aandacht om vakkundig, economisch en hygiënisch om te gaan |
| met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering | met diverse producten die onderhevig zijn aan bederf of verandering |
| - Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van | - Het beroep impliceert het langdurig rechtstaan, het hanteren van |
| warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur | warme gerechten en het gebruik van gevaarlijk materieel en apparatuur |
| (messen, kookfornuizen, ...) | (messen, kookfornuizen, ...) |
| - De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De | - De keukenmedewerker voert routinematig dezelfde handelingen uit. De |
| verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de | verschillende handelingen en technieken moeten afgestemd zijn op de |
| opdracht | opdracht |
| - De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de | - De keukenmedewerker heeft bijzondere aandacht voor de volgorde en de |
| opvolging van de opdrachten | opvolging van de opdrachten |
| - De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven | - De beroepsbeoefenaar moet dienst- en tijdschema's naleven |
| - Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is | - Permanente aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening is |
| noodzakelijk | noodzakelijk |
| - Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de | - Uiterste precisie en oplettendheid bij het uitvoeren van de |
| beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk | beroepsactiviteiten zijn noodzakelijk |
| - Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk | - Het economisch omgaan met voedingsproducten is noodzakelijk |
| - De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn | - De beroepsbeoefenaar moet stressbestendig zijn |
| 2.2.4. Autonomie | 2.2.4. Autonomie |
| Is zelfstandig in | Is zelfstandig in |
| - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt | - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het efficiënt |
| uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place) | uitvoeren van de eigen taken (de voorbereidende (mise-en-place) |
| werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren, | werkzaamheden in een keuken, het bereiden van garnituren, |
| voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van | voorgerechten, nagerechten, het verpakken en etiketteren van |
| bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten, | bereidingen en/of producten, het samenstellen van maaltijdpakketten, |
| het opruimen en hygiënisch houden van de keuken) | het opruimen en hygiënisch houden van de keuken) |
| Is gebonden aan | Is gebonden aan |
| - de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van | - de instructies van de verantwoordelijke, het respecteren van |
| bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot | bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met betrekking tot |
| voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van | voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheidsvoorschriften, principes van |
| klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen | klantvriendelijkheid, etiquette en persoonlijk voorkomen |
| Doet beroep op | Doet beroep op |
| - de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het | - de verantwoordelijke voor: vergissingen in de samenstelling van het |
| gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van | gerecht, het corrigeren van het recept bij fouten, oplossen van |
| problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en | problemen, het ontvangen van instructies bij basiskooktechnieken en |
| elementaire dresseertechnieken | elementaire dresseertechnieken |
| 2.2.5. Verantwoordelijkheid | 2.2.5. Verantwoordelijkheid |
| - De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan | - De uitvoering van de voorbereidende werkzaamheden volgens werkplan |
| en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place | en met bepaling van de eigen werkvolgorde en efficiënte mise-en-place |
| - Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van | - Toepassing van het FIFO- en FEFO-principe en regels van |
| voedselveiligheid en -hygiëne | voedselveiligheid en -hygiëne |
| - Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht | - Reiniging en versnijding van groenten en fruit volgens opdracht |
| - Toegepaste professionele snijtechnieken | - Toegepaste professionele snijtechnieken |
| - De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten | - De samenstelling en verpakking van maaltijdcomponenten |
| - Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen | - Toegepaste basiskooktechnieken en uitgewerkte basisbereidingen |
| - De toepassing van elementaire dresseertechnieken | - De toepassing van elementaire dresseertechnieken |
| - Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste | - Optimaal bewaarde ingrediënten en/of bereidingen met de juiste |
| verpakking en etikettering | verpakking en etikettering |
| - Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke | - Opgevolgde en uitgewerkte instructies van de verantwoordelijke |
| - Een ordelijke en nette eigen werkplek | - Een ordelijke en nette eigen werkplek |
| - Persoonlijke hygiëne | - Persoonlijke hygiëne |
| - Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies | - Een vlotte werkvoortgang en correct uitgevoerde instructies |
| 2.3. Attesten | 2.3. Attesten |
| 2.3.1. Wettelijke Attesten | 2.3.1. Wettelijke Attesten |
| Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke | Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke |
| regelgeving. | regelgeving. |
| 2.3.2. Vereiste Attesten | 2.3.2. Vereiste Attesten |
| Geen vereisten. | Geen vereisten. |
| 2.3.3. Instapvoorwaarden | 2.3.3. Instapvoorwaarden |
| Geen vereisten. | Geen vereisten. |
| Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering | Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering |
| van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie | van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie |
| keukenmedewerker. | keukenmedewerker. |
| Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
| De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
| G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
| De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
| H. CREVITS | H. CREVITS |
| De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
| Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |