← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken "
| Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken | Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken |
|---|---|
| VLAAMSE OVERHEID | VLAAMSE OVERHEID |
| 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de | 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de |
| beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken | beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken |
| De Vlaamse Regering, | De Vlaamse Regering, |
| Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de | Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de |
| kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 | kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 |
| juli 2011; | juli 2011; |
| Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, | Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, |
| Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 | Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 |
| augustus 2015; | augustus 2015; |
| Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 | Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 |
| december 2015; | december 2015; |
| Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse | Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse |
| minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; | minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; |
| Na beraadslaging, | Na beraadslaging, |
| Besluit : | Besluit : |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken, |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken, |
| ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt | ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt |
| erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is | erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is |
| gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. | gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
| minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem | minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem |
| of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. | of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. |
| Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
| De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
| G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
| De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
| H. CREVITS | H. CREVITS |
| De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
| Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |
| Bijlage | Bijlage |
| Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken | Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken |
| (0197) als vermeld in artikel 1 | (0197) als vermeld in artikel 1 |
| 1. GLOBAAL | 1. GLOBAAL |
| a. Titel | a. Titel |
| Medewerker spoelkeuken | Medewerker spoelkeuken |
| b. Definitie | b. Definitie |
| `Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de | `Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de |
| keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels | keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels |
| van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het | van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het |
| bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper | bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper |
| conform voedselveiligheid.' | conform voedselveiligheid.' |
| c. Niveau | c. Niveau |
| 2 | 2 |
| d. Jaartal | d. Jaartal |
| 2015 | 2015 |
| 2. COMPETENTIES | 2. COMPETENTIES |
| 2.1. Opsomming competenties | 2.1. Opsomming competenties |
| - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) | - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) |
| - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen | - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen |
| - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen |
| - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen | - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen |
| - Organiseert de vaat (co 01627) | - Organiseert de vaat (co 01627) |
| - Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de | - Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de |
| mogelijkheden van de dienst en voert deze uit | mogelijkheden van de dienst en voert deze uit |
| - Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de | - Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de |
| zaal aan | zaal aan |
| - Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende | - Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende |
| werkzaamheden | werkzaamheden |
| - Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats | - Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats |
| wordt gezet | wordt gezet |
| - Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun | - Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun |
| verantwoordelijken op | verantwoordelijken op |
| - Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden | - Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden |
| - Werkt veilig | - Werkt veilig |
| - Wast af (G160501 Id18028-c) | - Wast af (G160501 Id18028-c) |
| - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen |
| - Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, | - Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, |
| keukengerei, zilverwerk,... | keukengerei, zilverwerk,... |
| - Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de | - Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de |
| vaatwasmachine | vaatwasmachine |
| - Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken | - Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken |
| - Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken |
| - Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine | - Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine |
| - Kiest het juiste programma | - Kiest het juiste programma |
| - Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) | - Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) |
| af op de vervuiling en het oppervlak | af op de vervuiling en het oppervlak |
| - Start de vaatwasmachine op | - Start de vaatwasmachine op |
| - Schuurt potten en pannen | - Schuurt potten en pannen |
| - Ververst regelmatig het water | - Ververst regelmatig het water |
| - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe | - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe |
| - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne |
| - Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het | - Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het |
| op (G160501 Id9650-c) | op (G160501 Id9650-c) |
| - Neemt het vaatwerk uit de machine | - Neemt het vaatwerk uit de machine |
| - Controleert de netheid van de afgewaste vaat | - Controleert de netheid van de afgewaste vaat |
| - Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, | - Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, |
| borden, kopjes, bestek,...) | borden, kopjes, bestek,...) |
| - Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt | - Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt |
| - Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden | - Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden |
| - Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene | - Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene |
| plek (karren, rekken, kasten) | plek (karren, rekken, kasten) |
| - Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, | - Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, |
| toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de | toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de |
| spoelbakken | spoelbakken |
| - Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt | - Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt |
| deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon | deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon |
| - Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de | - Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de |
| keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) | keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) |
| schoon (G160501 Id7178-c) | schoon (G160501 Id7178-c) |
| - Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, | - Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, |
| kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, | kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, |
| ovens, dampkappen, vergieten,...) af | ovens, dampkappen, vergieten,...) af |
| - Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen | - Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen |
| - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes | - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes |
| - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen |
| - Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de | - Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de |
| opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) | opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) |
| - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak | - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak |
| - Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, | - Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, |
| bestekken en toestellen | bestekken en toestellen |
| - Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen | - Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen |
| - Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg | - Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg |
| - Signaleert storingen of breuken | - Signaleert storingen of breuken |
| - Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine | - Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine |
| - Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine | - Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine |
| - Detecteert en rapporteert storingen of defecten | - Detecteert en rapporteert storingen of defecten |
| - Ontkalkt het toestel indien nodig | - Ontkalkt het toestel indien nodig |
| - Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) | - Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) |
| - Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... | - Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... |
| - Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt | - Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt |
| - Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document | - Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document |
| - Rapporteert aan de verantwoordelijke | - Rapporteert aan de verantwoordelijke |
| - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) | - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) |
| - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op | - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op |
| - Houdt de voorraadgegevens bij | - Houdt de voorraadgegevens bij |
| - Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de | - Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de |
| bedrijfsprocedure | bedrijfsprocedure |
| 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de | 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de |
| descriptorelementen | descriptorelementen |
| 2.2.1. Kennis | 2.2.1. Kennis |
| - Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische | - Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische |
| inwerking op vuile vaat | inwerking op vuile vaat |
| - Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante | - Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante |
| documenten | documenten |
| - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften | - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften |
| - Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk | - Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk |
| - Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne | - Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne |
| - Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, | - Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, |
| machines en installaties | machines en installaties |
| - Kennis van efficiënte werkorganisatie | - Kennis van efficiënte werkorganisatie |
| - Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, | - Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, |
| zaal en spoelkeuken | zaal en spoelkeuken |
| - Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk | - Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk |
| - Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk | - Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk |
| - Kennis van disfunctioneren van machines of materieel | - Kennis van disfunctioneren van machines of materieel |
| - Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine | - Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine |
| - Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het | - Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het |
| eigen werk | eigen werk |
| - Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel | - Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel |
| - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken |
| - Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk | - Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk |
| - Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken | - Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken |
| - Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk | - Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk |
| - Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik | - Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik |
| - Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en | - Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en |
| werkinstrumenten (oven,...) | werkinstrumenten (oven,...) |
| - Kennis van persoonlijke hygiëne | - Kennis van persoonlijke hygiëne |
| - Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen | - Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen |
| - Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, | - Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, |
| ontvetten,...) | ontvetten,...) |
| - Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine | - Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine |
| - Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken | - Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken |
| - Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en | - Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en |
| materieel | materieel |
| - Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging | - Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging |
| 2.2.2. Vaardigheden | 2.2.2. Vaardigheden |
| Cognitieve vaardigheden | Cognitieve vaardigheden |
| - Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect | - Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect |
| voor de timing en de voortgang van de dienst | voor de timing en de voortgang van de dienst |
| - Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en | - Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en |
| de bediening in de zaal | de bediening in de zaal |
| - Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij | - Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij |
| opeenvolgende werkzaamheden | opeenvolgende werkzaamheden |
| - Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken | - Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken |
| departementen | departementen |
| - Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- | - Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- |
| en spoelmachine | en spoelmachine |
| - Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en | - Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en |
| ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak | ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak |
| - Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne |
| - Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat | - Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat |
| - Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk | - Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk |
| - Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op | - Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op |
| regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) | regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) |
| - Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen | - Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen |
| - Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en | - Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en |
| bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk | bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk |
| - Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht | - Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht |
| (weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) | (weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) |
| - Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met | - Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met |
| afwasproducten en bestekken | afwasproducten en bestekken |
| - Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen | - Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen |
| op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen | op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen |
| - Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke | - Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke |
| - Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel | - Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel |
| - Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad | - Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad |
| - Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en | - Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en |
| -materieel | -materieel |
| Probleemoplossende vaardigheden | Probleemoplossende vaardigheden |
| - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten | - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten |
| en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met | en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met |
| keuken en zaal | keuken en zaal |
| - Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van | - Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van |
| toestellen of materieel | toestellen of materieel |
| - Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure | - Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure |
| Motorische vaardigheden | Motorische vaardigheden |
| - Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats | - Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats |
| - Het kunnen veilig werken | - Het kunnen veilig werken |
| - Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de | - Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de |
| afwasmachine | afwasmachine |
| - Het kunnen afwassen in spoelbakken | - Het kunnen afwassen in spoelbakken |
| - Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken |
| in de automatische was- en spoelmachine | in de automatische was- en spoelmachine |
| - Het kunnen schuren van potten en pannen | - Het kunnen schuren van potten en pannen |
| - Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken |
| - Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine | - Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine |
| - Het kunnen afdrogen van vaatwerk | - Het kunnen afdrogen van vaatwerk |
| - Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, | - Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, |
| borden, kopjes, bestek,...) | borden, kopjes, bestek,...) |
| - Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk | - Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk |
| - Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de | - Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de |
| daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) | daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) |
| - Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik | - Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik |
| - Het kunnen zuiveren van filters | - Het kunnen zuiveren van filters |
| - Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken | - Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken |
| - Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en | - Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en |
| werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, | werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, |
| warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) | warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) |
| - Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen |
| - Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te | - Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te |
| bergen | bergen |
| - Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken | - Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken |
| - Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine | - Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine |
| - Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in | - Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in |
| functie van de opmaak van de inventaris | functie van de opmaak van de inventaris |
| - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische | - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische |
| richtlijnen | richtlijnen |
| - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen |
| - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische | - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische |
| richtlijnen | richtlijnen |
| - Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en | - Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en |
| het duwen van de manden in de vaatwasmachine | het duwen van de manden in de vaatwasmachine |
| - Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine | - Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine |
| - Het kunnen schuren van potten en pannen | - Het kunnen schuren van potten en pannen |
| - Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine | - Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine |
| - Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken | - Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken |
| 2.2.3. Context | 2.2.3. Context |
| Omgevingscontext | Omgevingscontext |
| - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven | - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven |
| (restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, | (restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, |
| selfservice, mobiele restauratie,...) | selfservice, mobiele restauratie,...) |
| - De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid | - De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid |
| in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers | in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers |
| naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan | naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan |
| (automatisch/manuele afwas,...) | (automatisch/manuele afwas,...) |
| - Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken | - Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken |
| - De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie | - De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie |
| opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd | opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd |
| met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, | met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, |
| ...) | ...) |
| - Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken | - Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken |
| werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme | werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme |
| periodes | periodes |
| - De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij | - De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij |
| piekmomenten | piekmomenten |
| - Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist | - Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist |
| Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, | Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, |
| cruiseschepen, boten, e.d. | cruiseschepen, boten, e.d. |
| Handelingscontext | Handelingscontext |
| - De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte | - De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte |
| uitstraling en vocht | uitstraling en vocht |
| - Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten | - Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten |
| - Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de | - Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de |
| werkvloer en voedselveiligheid | werkvloer en voedselveiligheid |
| - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan | - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan |
| met snijmachines en scherpe voorwerpen | met snijmachines en scherpe voorwerpen |
| - De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig | - De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig |
| behandelen | behandelen |
| - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met | - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met |
| glaswerk en glasbreuk | glaswerk en glasbreuk |
| - De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de | - De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de |
| veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten | veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten |
| - Voert routinematige bewegingen uit | - Voert routinematige bewegingen uit |
| - De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van | - De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van |
| lasten in | lasten in |
| 2.2.4. Autonomie | 2.2.4. Autonomie |
| Is zelfstandig in | Is zelfstandig in |
| - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het | - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het |
| eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, | eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, |
| het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, | het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, |
| het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het | het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het |
| onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van | onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van |
| de voorraad van afwasproducten en -materieel) | de voorraad van afwasproducten en -materieel) |
| Is gebonden aan | Is gebonden aan |
| - de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met | - de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met |
| betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, | betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, |
| persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal | persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal |
| Doet beroep op | Doet beroep op |
| - de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van | - de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van |
| reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij | reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij |
| registratie van de inventaris | registratie van de inventaris |
| 2.2.5. Verantwoordelijkheid | 2.2.5. Verantwoordelijkheid |
| - Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met | - Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met |
| werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal | werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal |
| - Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken | - Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken |
| - Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden | - Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden |
| keukenuitrusting | keukenuitrusting |
| - Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat | - Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat |
| - Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de | - Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de |
| vaatwasmachine | vaatwasmachine |
| - Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk | - Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk |
| - Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en | - Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en |
| keukengerei, op de toegewezen plaats | keukengerei, op de toegewezen plaats |
| - Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel | - Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel |
| - Ergonomische hef- en tiltechnieken | - Ergonomische hef- en tiltechnieken |
| - Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen | - Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen |
| - Persoonlijke hygiëne | - Persoonlijke hygiëne |
| 2.3. Attesten | 2.3. Attesten |
| 2.3.1. Wettelijke Attesten | 2.3.1. Wettelijke Attesten |
| Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke | Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke |
| regelgeving. | regelgeving. |
| 2.3.2. Vereiste Attesten | 2.3.2. Vereiste Attesten |
| Geen vereisten. | Geen vereisten. |
| 2.3.3. Instapvoorwaarden | 2.3.3. Instapvoorwaarden |
| Geen vereisten. | Geen vereisten. |
| Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering | Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering |
| van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker | van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker |
| spoelkeuken. | spoelkeuken. |
| Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
| De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
| G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
| De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
| H. CREVITS | H. CREVITS |
| De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
| Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |