Etaamb.openjustice.be
Meertalige weergave van Besluit Van De Vlaamse Regering van 08/01/2016
← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken "
Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken
VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID
8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de
beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken
De Vlaamse Regering, De Vlaamse Regering,
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de
kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1
juli 2011; juli 2011;
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs,
Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28
augustus 2015; augustus 2015;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17
december 2015; december 2015;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse
minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport;
Na beraadslaging, Na beraadslaging,
Besluit : Besluit :

Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken,

Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken,

ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt
erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is
gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse

Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse

minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem
of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 8 januari 2016. Brussel, 8 januari 2016.
De minister-president van de Vlaamse Regering, De minister-president van de Vlaamse Regering,
G. BOURGEOIS G. BOURGEOIS
De Vlaamse minister van Onderwijs, De Vlaamse minister van Onderwijs,
H. CREVITS H. CREVITS
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport,
Ph. MUYTERS Ph. MUYTERS
Bijlage Bijlage
Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken
(0197) als vermeld in artikel 1 (0197) als vermeld in artikel 1
1. GLOBAAL 1. GLOBAAL
a. Titel a. Titel
Medewerker spoelkeuken Medewerker spoelkeuken
b. Definitie b. Definitie
`Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de `Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de
keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels
van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het
bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper
conform voedselveiligheid.' conform voedselveiligheid.'
c. Niveau c. Niveau
2 2
d. Jaartal d. Jaartal
2015 2015
2. COMPETENTIES 2. COMPETENTIES
2.1. Opsomming competenties 2.1. Opsomming competenties
- Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626)
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
- Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Organiseert de vaat (co 01627) - Organiseert de vaat (co 01627)
- Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de - Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de
mogelijkheden van de dienst en voert deze uit mogelijkheden van de dienst en voert deze uit
- Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de - Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de
zaal aan zaal aan
- Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende - Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende
werkzaamheden werkzaamheden
- Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats - Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats
wordt gezet wordt gezet
- Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun - Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun
verantwoordelijken op verantwoordelijken op
- Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden - Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden
- Werkt veilig - Werkt veilig
- Wast af (G160501 Id18028-c) - Wast af (G160501 Id18028-c)
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen
- Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, - Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal,
keukengerei, zilverwerk,... keukengerei, zilverwerk,...
- Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de - Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de
vaatwasmachine vaatwasmachine
- Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken - Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken
- Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken - Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken
- Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine - Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine
- Kiest het juiste programma - Kiest het juiste programma
- Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) - Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen)
af op de vervuiling en het oppervlak af op de vervuiling en het oppervlak
- Start de vaatwasmachine op - Start de vaatwasmachine op
- Schuurt potten en pannen - Schuurt potten en pannen
- Ververst regelmatig het water - Ververst regelmatig het water
- Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe
- Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne
- Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het - Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het
op (G160501 Id9650-c) op (G160501 Id9650-c)
- Neemt het vaatwerk uit de machine - Neemt het vaatwerk uit de machine
- Controleert de netheid van de afgewaste vaat - Controleert de netheid van de afgewaste vaat
- Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, - Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen,
borden, kopjes, bestek,...) borden, kopjes, bestek,...)
- Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt - Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt
- Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden - Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden
- Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene - Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene
plek (karren, rekken, kasten) plek (karren, rekken, kasten)
- Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, - Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water,
toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de
spoelbakken spoelbakken
- Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt - Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt
deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon
- Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de - Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de
keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing)
schoon (G160501 Id7178-c) schoon (G160501 Id7178-c)
- Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, - Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels,
kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren,
ovens, dampkappen, vergieten,...) af ovens, dampkappen, vergieten,...) af
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen - Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen
- Werkt volgens duidelijk omschreven methodes - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen
- Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de - Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de
opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...)
- Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak
- Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, - Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten,
bestekken en toestellen bestekken en toestellen
- Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen - Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen
- Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg - Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg
- Signaleert storingen of breuken - Signaleert storingen of breuken
- Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine - Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine
- Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine - Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine
- Detecteert en rapporteert storingen of defecten - Detecteert en rapporteert storingen of defecten
- Ontkalkt het toestel indien nodig - Ontkalkt het toestel indien nodig
- Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) - Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628)
- Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... - Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,...
- Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt - Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt
- Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document - Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document
- Rapporteert aan de verantwoordelijke - Rapporteert aan de verantwoordelijke
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629)
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op
- Houdt de voorraadgegevens bij - Houdt de voorraadgegevens bij
- Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de - Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de
bedrijfsprocedure bedrijfsprocedure
2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de
descriptorelementen descriptorelementen
2.2.1. Kennis 2.2.1. Kennis
- Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische - Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische
inwerking op vuile vaat inwerking op vuile vaat
- Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante - Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante
documenten documenten
- Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften
- Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk - Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk
- Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne - Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne
- Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, - Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten,
machines en installaties machines en installaties
- Kennis van efficiënte werkorganisatie - Kennis van efficiënte werkorganisatie
- Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, - Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken,
zaal en spoelkeuken zaal en spoelkeuken
- Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk - Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk
- Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk - Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk
- Kennis van disfunctioneren van machines of materieel - Kennis van disfunctioneren van machines of materieel
- Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine - Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine
- Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het - Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het
eigen werk eigen werk
- Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel - Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk - Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk
- Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken - Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken
- Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk - Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk
- Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik - Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik
- Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en - Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en
werkinstrumenten (oven,...) werkinstrumenten (oven,...)
- Kennis van persoonlijke hygiëne - Kennis van persoonlijke hygiëne
- Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen - Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen
- Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, - Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben,
ontvetten,...) ontvetten,...)
- Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine - Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine
- Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken - Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken
- Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en - Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en
materieel materieel
- Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging - Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging
2.2.2. Vaardigheden 2.2.2. Vaardigheden
Cognitieve vaardigheden Cognitieve vaardigheden
- Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect - Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect
voor de timing en de voortgang van de dienst voor de timing en de voortgang van de dienst
- Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en - Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en
de bediening in de zaal de bediening in de zaal
- Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij - Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij
opeenvolgende werkzaamheden opeenvolgende werkzaamheden
- Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken - Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken
departementen departementen
- Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- - Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was-
en spoelmachine en spoelmachine
- Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en - Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en
ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak
- Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne - Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne
- Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat - Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat
- Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk - Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk
- Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op - Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op
regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...)
- Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen - Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen
- Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en - Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en
bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk
- Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht - Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht
(weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) (weken, schrobben, schuren, ontvetten,...)
- Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met - Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met
afwasproducten en bestekken afwasproducten en bestekken
- Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen - Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen
op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen
- Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke - Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke
- Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel - Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel
- Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad - Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad
- Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en - Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en
-materieel -materieel
Probleemoplossende vaardigheden Probleemoplossende vaardigheden
- Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten
en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met
keuken en zaal keuken en zaal
- Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van - Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van
toestellen of materieel toestellen of materieel
- Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure - Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure
Motorische vaardigheden Motorische vaardigheden
- Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats - Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats
- Het kunnen veilig werken - Het kunnen veilig werken
- Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de - Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de
afwasmachine afwasmachine
- Het kunnen afwassen in spoelbakken - Het kunnen afwassen in spoelbakken
- Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken - Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken
in de automatische was- en spoelmachine in de automatische was- en spoelmachine
- Het kunnen schuren van potten en pannen - Het kunnen schuren van potten en pannen
- Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken - Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine - Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine
- Het kunnen afdrogen van vaatwerk - Het kunnen afdrogen van vaatwerk
- Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, - Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen,
borden, kopjes, bestek,...) borden, kopjes, bestek,...)
- Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk - Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk
- Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de - Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de
daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten)
- Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik - Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik
- Het kunnen zuiveren van filters - Het kunnen zuiveren van filters
- Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken - Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken
- Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en - Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en
werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten,
warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...)
- Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen - Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen
- Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te - Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te
bergen bergen
- Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken - Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken
- Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine - Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine
- Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in - Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in
functie van de opmaak van de inventaris functie van de opmaak van de inventaris
- Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische
richtlijnen richtlijnen
- Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen
- Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische
richtlijnen richtlijnen
- Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en - Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en
het duwen van de manden in de vaatwasmachine het duwen van de manden in de vaatwasmachine
- Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine - Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine
- Het kunnen schuren van potten en pannen - Het kunnen schuren van potten en pannen
- Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine - Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine
- Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken - Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken
2.2.3. Context 2.2.3. Context
Omgevingscontext Omgevingscontext
- Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven
(restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, (restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens,
selfservice, mobiele restauratie,...) selfservice, mobiele restauratie,...)
- De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid - De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid
in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers
naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan
(automatisch/manuele afwas,...) (automatisch/manuele afwas,...)
- Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken - Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken
- De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie - De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie
opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd
met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners,
...) ...)
- Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken - Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken
werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme
periodes periodes
- De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij - De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij
piekmomenten piekmomenten
- Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist - Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist
Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein,
cruiseschepen, boten, e.d. cruiseschepen, boten, e.d.
Handelingscontext Handelingscontext
- De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte - De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte
uitstraling en vocht uitstraling en vocht
- Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten - Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten
- Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de - Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de
werkvloer en voedselveiligheid werkvloer en voedselveiligheid
- De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan
met snijmachines en scherpe voorwerpen met snijmachines en scherpe voorwerpen
- De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig - De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig
behandelen behandelen
- De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met
glaswerk en glasbreuk glaswerk en glasbreuk
- De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de - De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de
veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten
- Voert routinematige bewegingen uit - Voert routinematige bewegingen uit
- De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van - De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van
lasten in lasten in
2.2.4. Autonomie 2.2.4. Autonomie
Is zelfstandig in Is zelfstandig in
- maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het
eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat,
het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen,
het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het
onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van
de voorraad van afwasproducten en -materieel) de voorraad van afwasproducten en -materieel)
Is gebonden aan Is gebonden aan
- de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met - de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met
betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften,
persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal
Doet beroep op Doet beroep op
- de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van - de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van
reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij
registratie van de inventaris registratie van de inventaris
2.2.5. Verantwoordelijkheid 2.2.5. Verantwoordelijkheid
- Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met - Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met
werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal
- Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken - Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken
- Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden - Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden
keukenuitrusting keukenuitrusting
- Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat - Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat
- Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de - Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de
vaatwasmachine vaatwasmachine
- Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk - Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk
- Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en - Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en
keukengerei, op de toegewezen plaats keukengerei, op de toegewezen plaats
- Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel - Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel
- Ergonomische hef- en tiltechnieken - Ergonomische hef- en tiltechnieken
- Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen - Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen
- Persoonlijke hygiëne - Persoonlijke hygiëne
2.3. Attesten 2.3. Attesten
2.3.1. Wettelijke Attesten 2.3.1. Wettelijke Attesten
Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke
regelgeving. regelgeving.
2.3.2. Vereiste Attesten 2.3.2. Vereiste Attesten
Geen vereisten. Geen vereisten.
2.3.3. Instapvoorwaarden 2.3.3. Instapvoorwaarden
Geen vereisten. Geen vereisten.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering
van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker
spoelkeuken. spoelkeuken.
Brussel, 8 januari 2016. Brussel, 8 januari 2016.
De minister-president van de Vlaamse Regering, De minister-president van de Vlaamse Regering,
G. BOURGEOIS G. BOURGEOIS
De Vlaamse minister van Onderwijs, De Vlaamse minister van Onderwijs,
H. CREVITS H. CREVITS
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport,
Ph. MUYTERS Ph. MUYTERS
^