← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken "
Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken | Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken |
---|---|
VLAAMSE OVERHEID | VLAAMSE OVERHEID |
8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de | 8 JANUARI 2016. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de |
beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken | beroepskwalificatie medewerker spoelkeuken |
De Vlaamse Regering, | De Vlaamse Regering, |
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de | Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de |
kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 | kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 |
juli 2011; | juli 2011; |
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, | Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, |
Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 | Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, gegeven op 28 |
augustus 2015; | augustus 2015; |
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 | Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 |
december 2015; | december 2015; |
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse | Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse |
minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; | minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; |
Na beraadslaging, | Na beraadslaging, |
Besluit : | Besluit : |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken, |
Artikel 1.De beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken, |
ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt | ingeschaald op niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt |
erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is | erkend. De beschrijving opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is |
gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. | gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties. |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
Art. 2.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse |
minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem | minister, bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid, zijn, ieder wat hem |
of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. | of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. |
Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |
Bijlage | Bijlage |
Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken | Beschrijving van de beroepskwalificatie van Medewerker spoelkeuken |
(0197) als vermeld in artikel 1 | (0197) als vermeld in artikel 1 |
1. GLOBAAL | 1. GLOBAAL |
a. Titel | a. Titel |
Medewerker spoelkeuken | Medewerker spoelkeuken |
b. Definitie | b. Definitie |
`Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de | `Staat in voor het reinigen en schoonmaken van de vaat, de |
keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels | keukenuitrusting in een horecabedrijf of grootkeuken volgens de regels |
van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het | van de hygiëne en voedselveiligheid en de kwaliteitsvereisten van het |
bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper | bedrijf teneinde maaltijden te kunnen serveren op vaatwerk, proper |
conform voedselveiligheid.' | conform voedselveiligheid.' |
c. Niveau | c. Niveau |
2 | 2 |
d. Jaartal | d. Jaartal |
2015 | 2015 |
2. COMPETENTIES | 2. COMPETENTIES |
2.1. Opsomming competenties | 2.1. Opsomming competenties |
- Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) | - Respecteert de persoonlijke hygiëne (co 01626) |
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen | - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen |
- Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Bedekt eventuele wonden met wettelijk toegelaten middelen |
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen | - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen |
- Organiseert de vaat (co 01627) | - Organiseert de vaat (co 01627) |
- Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de | - Organiseert het vaatwerk en het materieel in functie van de |
mogelijkheden van de dienst en voert deze uit | mogelijkheden van de dienst en voert deze uit |
- Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de | - Past het werkritme aan de eisen van de keuken en de bediening van de |
zaal aan | zaal aan |
- Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende | - Past een chronologische werkvolgorde toe bij de opeenvolgende |
werkzaamheden | werkzaamheden |
- Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats | - Zorgt ervoor dat het af te wassen materiaal op de juiste plaats |
wordt gezet | wordt gezet |
- Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun | - Volgt de gemaakte afspraken met de betrokken departementen en hun |
verantwoordelijken op | verantwoordelijken op |
- Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden | - Communiceert met de leidinggevende over de werkzaamheden |
- Werkt veilig | - Werkt veilig |
- Wast af (G160501 Id18028-c) | - Wast af (G160501 Id18028-c) |
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen |
- Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, | - Sorteert vuil serviesgoed, glaswerk, bestek, dienborden, kristal, |
keukengerei, zilverwerk,... | keukengerei, zilverwerk,... |
- Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de | - Schikt de afwas in manden naargelang de soort en duwt deze in de |
vaatwasmachine | vaatwasmachine |
- Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken | - Vult de vaatwasmachine of wast af in de spoelbakken |
- Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - Plaatst gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken |
- Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine | - Plaatst de rekken in de automatische was- en spoelmachine |
- Kiest het juiste programma | - Kiest het juiste programma |
- Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) | - Stemt de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en ontkalkingsmiddelen) |
af op de vervuiling en het oppervlak | af op de vervuiling en het oppervlak |
- Start de vaatwasmachine op | - Start de vaatwasmachine op |
- Schuurt potten en pannen | - Schuurt potten en pannen |
- Ververst regelmatig het water | - Ververst regelmatig het water |
- Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe | - Past ergonomische hef- en tiltechnieken toe |
- Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - Respecteert de regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne |
- Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het | - Droogt het vaatwerk, het glaswerk, het keukengerei af en bergt het |
op (G160501 Id9650-c) | op (G160501 Id9650-c) |
- Neemt het vaatwerk uit de machine | - Neemt het vaatwerk uit de machine |
- Controleert de netheid van de afgewaste vaat | - Controleert de netheid van de afgewaste vaat |
- Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, | - Verzamelt en sorteert de vaat en het leeggoed volgens soort (glazen, |
borden, kopjes, bestek,...) | borden, kopjes, bestek,...) |
- Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt | - Verwijdert beschadigd vaatwerk, zodat verder gebruik vermeden wordt |
- Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden | - Houdt vuil en gereinigd vaatwerk strikt gescheiden |
- Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene | - Zet alle vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de daartoe voorziene |
plek (karren, rekken, kasten) | plek (karren, rekken, kasten) |
- Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, | - Controleert regelmatig de werking van de afwasmachine (warm water, |
toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de | toevoer schoonmaakmiddelen) en ververst regelmatig het water in de |
spoelbakken | spoelbakken |
- Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt | - Maakt na gebruik de vaatwasmachine schoon, zuivert filters, maakt |
deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon | deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken schoon |
- Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de | - Onderhoudt en maakt de werkpost, het keukengerei en de |
keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) | keukenuitrusting (zwaar en groot vaatwerk - indien van toepassing) |
schoon (G160501 Id7178-c) | schoon (G160501 Id7178-c) |
- Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, | - Wast groot vaatwerk, keukeninstallaties en werkinstrumenten (ketels, |
kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, | kookdouches, frigo's, karren bakplaten, warm water baden, frituren, |
ovens, dampkappen, vergieten,...) af | ovens, dampkappen, vergieten,...) af |
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen | - Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen |
- Werkt volgens duidelijk omschreven methodes | - Werkt volgens duidelijk omschreven methodes |
- Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Sorteert afval en etensresten volgens de richtlijnen |
- Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de | - Stemt de techniek, het materieel en de schoonmaakproducten af op de |
opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) | opdracht (weken, schrobben, schuren, ontvetten, ontsmetten,...) |
- Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak | - Stemt de hoeveelheid product af op de vervuiling en het oppervlak |
- Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, | - Past de veiligheidsvoorschriften toe bij omgang met afwasproducten, |
bestekken en toestellen | bestekken en toestellen |
- Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen | - Reinigt het materiaal vooraleer het op te bergen |
- Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg | - Maakt de vuilniszakken of- bakken leeg |
- Signaleert storingen of breuken | - Signaleert storingen of breuken |
- Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine | - Bedient en onderhoudt een industriële vaatwasmachine |
- Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine | - Controleert regelmatig het goed functioneren van de vaatwasmachine |
- Detecteert en rapporteert storingen of defecten | - Detecteert en rapporteert storingen of defecten |
- Ontkalkt het toestel indien nodig | - Ontkalkt het toestel indien nodig |
- Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) | - Neemt deel aan inventariseren van het vaatwerk (co 01628) |
- Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... | - Telt het aantal stuks vaatwerk, bestek,... |
- Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt | - Verwijdert beschadigd vaatwerk zodat verder gebruik vermeden wordt |
- Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document | - Registreert de aantallen op het daarvoor bestemde formulier/document |
- Rapporteert aan de verantwoordelijke | - Rapporteert aan de verantwoordelijke |
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) | - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op (co 01629) |
- Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op | - Volgt de voorraad van afwasproducten en -materieel op |
- Houdt de voorraadgegevens bij | - Houdt de voorraadgegevens bij |
- Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de | - Vraagt tijdig nieuwe producten en/of materiaal via de |
bedrijfsprocedure | bedrijfsprocedure |
2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de | 2.2. Beschrijving competenties/activiteiten adhv de |
descriptorelementen | descriptorelementen |
2.2.1. Kennis | 2.2.1. Kennis |
- Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische | - Basiskennis van de werking van afwasproducten en de chemische |
inwerking op vuile vaat | inwerking op vuile vaat |
- Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante | - Basiskennis van eenvoudige registratietechnieken en aanverwante |
documenten | documenten |
- Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften | - Basiskennis van de geldende milieuvoorschriften |
- Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk | - Basiskennis van opmaken van inventarissen voor vaatwerk |
- Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne | - Kennis van voedselveiligheid en-hygiëne |
- Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, | - Kennis van veiligheidsregels m.b.t. afwas- en reinigingsproducten, |
machines en installaties | machines en installaties |
- Kennis van efficiënte werkorganisatie | - Kennis van efficiënte werkorganisatie |
- Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, | - Kennis van organisatie m.b.t. efficiënte samenwerking van keuken, |
zaal en spoelkeuken | zaal en spoelkeuken |
- Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk | - Kennis van mondelinge rapportering m.b.t. het eigen werk |
- Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk | - Kennis van onderhoudsplan en -richtlijnen m.b.t. eigen werk |
- Kennis van disfunctioneren van machines of materieel | - Kennis van disfunctioneren van machines of materieel |
- Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine | - Kennis van ontkalken, reinigen en onderhouden van de vaatwasmachine |
- Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het | - Kennis van de bedrijfsprocedures die van toepassing zijn op het |
eigen werk | eigen werk |
- Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel | - Kennis van opvolgen van voorraad van afwasproducten en -materieel |
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken |
- Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk | - Kennis van bedrijfsprocedures voor eigen werk |
- Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken | - Kennis van afvalsortering in de spoelkeuken |
- Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk | - Kennis van controle op de reinheid en hygiëne van vaatwerk |
- Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik | - Kennis van reiniging van vaatwasmachine en spoelkeuken na gebruik |
- Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en | - Kennis van reinigingsfiches van keukeninstallaties en |
werkinstrumenten (oven,...) | werkinstrumenten (oven,...) |
- Kennis van persoonlijke hygiëne | - Kennis van persoonlijke hygiëne |
- Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen | - Grondige kennis van soorten schoonmaakproducten en toepassingen |
- Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, | - Grondige kennis van afwasactiviteiten (weken, spoelen, schrobben, |
ontvetten,...) | ontvetten,...) |
- Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine | - Grondige kennis van de werking van de vaatwasmachine |
- Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken | - Grondige kennis van het sorteren van materieel voor de spoelkeuken |
- Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en | - Grondige kennis van sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk en |
materieel | materieel |
- Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging | - Grondige kennis van (soorten) vaatwerk en hun onderhoud/reiniging |
2.2.2. Vaardigheden | 2.2.2. Vaardigheden |
Cognitieve vaardigheden | Cognitieve vaardigheden |
- Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect | - Het kunnen reinigen van het vaatwerk en het materieel met respect |
voor de timing en de voortgang van de dienst | voor de timing en de voortgang van de dienst |
- Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en | - Het kunnen aanpassen van het werkritme aan de eisen van de keuken en |
de bediening in de zaal | de bediening in de zaal |
- Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij | - Het kunnen toepassen van een chronologische werkvolgorde bij |
opeenvolgende werkzaamheden | opeenvolgende werkzaamheden |
- Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken | - Het kunnen opvolgen van gemaakte afspraken met betrokken |
departementen | departementen |
- Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- | - Het kunnen kiezen van het juiste programma voor de automatische was- |
en spoelmachine | en spoelmachine |
- Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en | - Het kunnen afstemmen van de hoeveelheid product (zeep-, spoel-, en |
ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak | ontkalkingsmiddel) op de vervuiling en het oppervlak |
- Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne | - Het kunnen naleven van regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne |
- Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat | - Het kunnen controleren van de netheid van de afgewaste vaat |
- Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk | - Het kunnen gescheiden houden van gereinigd en vuil vaatwerk |
- Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op | - Het kunnen controleren van de werking van de afwasmachine op |
regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) | regelmatige basis (warm water, toevoer schoonmaakmiddelen,...) |
- Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen | - Het kunnen naleven van het onderhoudsplan en -richtlijnen |
- Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en | - Het kunnen werken volgens duidelijk omschreven methodes en |
bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk | bedrijfsprocedures m.b.t het eigen werk |
- Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht | - Het kunnen afstemmen van de schoonmaaktechniek op de opdracht |
(weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) | (weken, schrobben, schuren, ontvetten,...) |
- Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met | - Het kunnen toepassen van de veiligheidsvoorschriften bij omgang met |
afwasproducten en bestekken | afwasproducten en bestekken |
- Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen | - Het kunnen opmaken van de inventaris en registreren van de aantallen |
op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen | op de daartoe bestemde documenten volgens richtlijnen |
- Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke | - Het kunnen rapporteren aan de verantwoordelijke |
- Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel | - Het kunnen opvolgen van de voorraad van afwasproducten en -materieel |
- Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad | - Het kunnen bijhouden van de gegevens van de eigen voorraad |
- Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en | - Het tijdig kunnen melden van voorraad tekorten m.b.t. afwasmiddel en |
-materieel | -materieel |
Probleemoplossende vaardigheden | Probleemoplossende vaardigheden |
- Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten | - Het kunnen bijsturen van het werkritme en -planning bij piekmomenten |
en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met | en wijzigende klantenstromen door overleg en concrete afspraken met |
keuken en zaal | keuken en zaal |
- Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van | - Het gepast kunnen reageren bij detectie van disfunctioneren van |
toestellen of materieel | toestellen of materieel |
- Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure | - Het tijdig kunnen signaleren van breuken volgens bedrijfsprocedure |
Motorische vaardigheden | Motorische vaardigheden |
- Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats | - Het kunnen plaatsen van af te wassen materiaal op de juiste plaats |
- Het kunnen veilig werken | - Het kunnen veilig werken |
- Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de | - Het kunnen schikken van de afwas in manden naargelang de soort in de |
afwasmachine | afwasmachine |
- Het kunnen afwassen in spoelbakken | - Het kunnen afwassen in spoelbakken |
- Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken | - Het kunnen plaatsen van gesorteerd serviesgoed en glaswerk in rekken |
in de automatische was- en spoelmachine | in de automatische was- en spoelmachine |
- Het kunnen schuren van potten en pannen | - Het kunnen schuren van potten en pannen |
- Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken | - Het kunnen uitvoeren van ergonomische hef- en tiltechnieken |
- Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine | - Het kunnen uitnemen van het gereinigd vaatwerk uit de afwasmachine |
- Het kunnen afdrogen van vaatwerk | - Het kunnen afdrogen van vaatwerk |
- Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, | - Het kunnen sorteren van vaat en leeggoed volgens soort (glazen, |
borden, kopjes, bestek,...) | borden, kopjes, bestek,...) |
- Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk | - Het kunnen verwijderen van beschadigd vaatwerk |
- Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de | - Het kunnen plaatsen van vaatwerk, glaswerk en keukengerei op de |
daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) | daartoe voorziene plek (karren, rekken, kasten) |
- Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik | - Het kunnen schoonmaken van de vaatwasmachine na gebruik |
- Het kunnen zuiveren van filters | - Het kunnen zuiveren van filters |
- Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken | - Het kunnen schoonmaken van deurgoten, sproeiarmen en afwasbakken |
- Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en | - Het kunnen afwassen van groot vaatwerk, keukeninstallaties en |
werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, | werkinstrumenten (ketels, kookdouches, frigo's, karren, bakplaten, |
warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) | warm waterbaden, frituren, ovens, dampkappen, vergieten,...) |
- Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen | - Het kunnen sorteren van afval en etensresten volgens de richtlijnen |
- Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te | - Het kunnen reinigen van het keukenmateriaal vooraleer het op te |
bergen | bergen |
- Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken | - Het kunnen leeg maken van vuilniszakken of -bakken |
- Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine | - Het kunnen ontkalken van de industriële vaatwasmachine |
- Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in | - Het kunnen tellen van het aantal stuks vaatwerk, bestek,... in |
functie van de opmaak van de inventaris | functie van de opmaak van de inventaris |
- Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische | - Het kunnen wassen en ontsmetten van handen volgens de hygiënische |
richtlijnen | richtlijnen |
- Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen | - Het kunnen bedekken van wonden met wettelijk toegelaten middelen |
- Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische | - Het kunnen dragen van werk- en beschermkledij volgens hygiënische |
richtlijnen | richtlijnen |
- Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en | - Het kunnen schikken van de afwas in manden, naargelang de soort en |
het duwen van de manden in de vaatwasmachine | het duwen van de manden in de vaatwasmachine |
- Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine | - Het kunnen bedienen van de vaatwasmachine |
- Het kunnen schuren van potten en pannen | - Het kunnen schuren van potten en pannen |
- Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine | - Het kunnen ledigen van de vaatwasmachine |
- Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken | - Het regelmatig kunnen verversen van water in de spoelbakken |
2.2.3. Context | 2.2.3. Context |
Omgevingscontext | Omgevingscontext |
- Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven | - Het beroep wordt uitgeoefend in diverse horecabedrijven |
(restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, | (restaurants, ondernemings- of gemeenschapsrestaurants/grootkeukens, |
selfservice, mobiele restauratie,...) | selfservice, mobiele restauratie,...) |
- De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid | - De medewerker spoelkeuken moet zich aanpassen aan de verscheidenheid |
in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers | in werkomgeving en taakinvulling : de activiteiten variëren immers |
naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan | naargelang de omvang van het bedrijf en de organisatie ervan |
(automatisch/manuele afwas,...) | (automatisch/manuele afwas,...) |
- Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken | - Het werk vindt meestal plaats in een deel van de keuken |
- De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie | - De medewerker spoelkeuken werkt in team en kan een goede werkrelatie |
opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd | opbouwen met de departementen keuken en zaal: hij werkt gecoördineerd |
met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, | met deze afdelingen en de personeelsleden (kok, koksknecht, kelners, |
...) | ...) |
- Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken | - Het werk kan worden uitgeoefend met flexibele of onderbroken |
werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme | werkuren, in het weekend en op feestdagen, met drukke en kalme |
periodes | periodes |
- De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij | - De medewerker spoelkeuken blijft kalm en werkt efficiënt bij |
piekmomenten | piekmomenten |
- Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist | - Het dragen van beroepskledij (schort, laarzen,...) is vereist |
Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, | Mobiele restauratie : hiermee wordt bedoeld restauratie op trein, |
cruiseschepen, boten, e.d. | cruiseschepen, boten, e.d. |
Handelingscontext | Handelingscontext |
- De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte | - De vaatwasmachine geeft een bepaald werkritme aan, lawaai, warmte |
uitstraling en vocht | uitstraling en vocht |
- Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten | - Er is rechtsreeks contact met afval en voedselresten |
- Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de | - Bijzondere aandacht voor persoonlijke hygiëne, hygiëne op de |
werkvloer en voedselveiligheid | werkvloer en voedselveiligheid |
- De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan | - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor het omgaan |
met snijmachines en scherpe voorwerpen | met snijmachines en scherpe voorwerpen |
- De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig | - De medewerker-spoelkeuken moet vaat- en glaswerk voorzichtig |
behandelen | behandelen |
- De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met | - De medewerker spoelkeuken heeft bijzonder aandacht voor omgang met |
glaswerk en glasbreuk | glaswerk en glasbreuk |
- De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de | - De medewerker spoelkeuken heeft aandacht voor het toepassen van de |
veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten | veiligheidsvoorschriften bij omgang met afwasproducten |
- Voert routinematige bewegingen uit | - Voert routinematige bewegingen uit |
- De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van | - De beroepsuitoefening houdt langdurig rechtstaan en het hanteren van |
lasten in | lasten in |
2.2.4. Autonomie | 2.2.4. Autonomie |
Is zelfstandig in | Is zelfstandig in |
- maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het | - maar werkt in opdracht en onder supervisie, in het uitvoeren van het |
eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, | eigen takenpakket (het zorgen voor en het goede verloop van de vaat, |
het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, | het efficiënt bedienen van de afwasmachine, het hygiënisch afwassen, |
het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het | het afdrogen, sorteren en opbergen van gereinigd vaatwerk, het |
onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van | onderhouden van werkpost, keukengerei en -uitrusting, het opvolgen van |
de voorraad van afwasproducten en -materieel) | de voorraad van afwasproducten en -materieel) |
Is gebonden aan | Is gebonden aan |
- de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met | - de instructies, bedrijfsprocedures en -afspraken, regels met |
betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, | betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, veiligheidsvoorschriften, |
persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal | persoonlijk voorkomen en hygiëne, het werkritme van keuken en zaal |
Doet beroep op | Doet beroep op |
- de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van | - de verantwoordelijke bij problemen en bij uitputting van |
reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij | reinigingsproducten, bij storingen, defecten of breuken, bij |
registratie van de inventaris | registratie van de inventaris |
2.2.5. Verantwoordelijkheid | 2.2.5. Verantwoordelijkheid |
- Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met | - Een goed georganiseerde werking en coördinatie van spoelkeuken met |
werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal | werkritme afgestemd op de activiteiten van keuken en zaal |
- Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken | - Toepassing van de juiste afwastechnieken en het veilig werken |
- Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden | - Orde, netheid en hygiëne in de spoelkeuken en onderhouden |
keukenuitrusting | keukenuitrusting |
- Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat | - Een gecontroleerde, hygiënisch propere vaat |
- Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de | - Veilig gebruik, correcte bediening en onderhoud van de |
vaatwasmachine | vaatwasmachine |
- Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk | - Ondersteuning bij inventarisatie van het vaatwerk |
- Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en | - Gereinigd, gedroogd en correct opgeborgen vaatwerk, glaswerk en |
keukengerei, op de toegewezen plaats | keukengerei, op de toegewezen plaats |
- Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel | - Opgevolgde voorraad van afwasproducten en -materieel |
- Ergonomische hef- en tiltechnieken | - Ergonomische hef- en tiltechnieken |
- Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen | - Veilig gebruik en de juiste dosering van reinigingsmiddelen |
- Persoonlijke hygiëne | - Persoonlijke hygiëne |
2.3. Attesten | 2.3. Attesten |
2.3.1. Wettelijke Attesten | 2.3.1. Wettelijke Attesten |
Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke | Medisch attest voor werken in de voeding volgens de wettelijke |
regelgeving. | regelgeving. |
2.3.2. Vereiste Attesten | 2.3.2. Vereiste Attesten |
Geen vereisten. | Geen vereisten. |
2.3.3. Instapvoorwaarden | 2.3.3. Instapvoorwaarden |
Geen vereisten. | Geen vereisten. |
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering | Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering |
van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker | van 8 januari 2016 tot erkenning van de beroepskwalificatie medewerker |
spoelkeuken. | spoelkeuken. |
Brussel, 8 januari 2016. | Brussel, 8 januari 2016. |
De minister-president van de Vlaamse Regering, | De minister-president van de Vlaamse Regering, |
G. BOURGEOIS | G. BOURGEOIS |
De Vlaamse minister van Onderwijs, | De Vlaamse minister van Onderwijs, |
H. CREVITS | H. CREVITS |
De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, | De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, |
Ph. MUYTERS | Ph. MUYTERS |