gepubliceerd op 27 februari 2004
Ministerieel besluit houdende wijziging van de prijzen voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest en houdende vaststelling van de tussenkomsten van derden in de kosten van het openbaar vervoer van de gebruikers
30 JANUARI 2004. - Ministerieel besluit houdende wijziging van de prijzen voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest en houdende vaststelling van de tussenkomsten van derden in de kosten van het openbaar vervoer van de gebruikers
De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, Gelet op de besluitwet van 22 januari 1945 betreffende het beteugelen van elke inbreuk op de reglementering betreffende de bevoorrading van het land, gewijzigd en aangevuld bij de besluitwetten van 14 mei 1946, 18 mei 1946, 7 juni 1946, 29 juni 1946 en bij de wet van 14 februari 1948;
Gelet op het decreet van de Vlaamse Raad van 31 juli 1990 houdende oprichting van de Vlaamse Vervoermaatschappij;
Gelet op het Koninklijk Besluit van 31 december 1983 houdende vaststelling van de formule en van de modaliteiten voor de jaarlijkse aanpassing van de tarieven voor het vervoer van reizigers toegepast door de maatschappijen voor gemeenschappelijk vervoer, gewijzigd bij het Koninklijk Besluit van 3 maart 1987;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 10 juni 2003 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse regering;
Gelet op het ministerieel besluit van 13 februari 2003 houdende wijziging van de prijzen voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest en houdende vaststelling van de tussenkomsten van derden in de kosten van het openbaar vervoer van de gebruikers;
Gelet op het ministerieel besluit van 20 oktober 2003 houdende vaststelling van de systemen derdebetaler met bijhorende vervoerbewijzen;
Gelet op de voorstellen gedaan door de Raad van Bestuur van de Vlaamse Vervoermaatschappij in zittingen van 19 november 2003;
Gelet op de kennisgeving van de prijzen aan de Prijzendienst op 1 december 2003, Besluit :
Artikel 1.De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie keurt de prijzen en werkgeversbijdragen, toe te passen voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest, die zijn opgenomen in de tabellen, gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.
Art. 2.De systemen derdebetaler met bijhorende vervoerbewijzen en prijzen, gevoegd als bijlage bij dit besluit, die kunnen worden toegepast voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest, zijn goedgekeurd.
Art. 3.1° het ministerieel besluit van 13 februari 2003 houdende wijziging van de prijzen voor het vervoer van reizigers op het net van het stads- en streekvervoer van het Vlaamse Gewest en houdende vaststelling van de tussenkomsten van derden in de kosten van het openbaar vervoer van de gebruikers en; 2° het ministerieel besluit van 20 oktober 2003 houdende vaststelling van de systemen derdebetaler met bijhorende vervoerbewijzen worden opgeheven.
Art. 4.Dit besluit treedt in werking op 1 februari 2004.
Brussel, 30 januari 2004.
G. BOSSUYT
Tarieven De Lijn - Inhoudstafel 1. Biljetten pagina Biljet .. . . . 2 Groepsbiljet . . . . . 2 2. Kaarten Lijnkaart en Lijnkaart % .. . . . 4 Stadskaart . . . . . 4 3. Abonnementen Abonnementen .. . . . 5 Wettelijke werkgeversbijdragen . . . . . 5 Abonnementen tegen verminderd tarief . . . . . 5 4. Dagpassen .. . . . 7 5. Pakje/Fiets .. . . . 7 6. Vervoerbewijzen en tarieven in overleg/combinatie met andere openbaar-vervoerbedrijven 6.1. Gecombineerde abonnementen i. NMBS + De Lijn .. . . . 8 ii. De Lijn + MIVB . . . . . 9 iii. TEC + De Lijn . . . . . 9 6.2. Specifieke stadstarieven i. Brussel .. . . . 10 ii. Luik . . . . . 10 iii. Moeskroen . . . . . 10 7. Toeslagen .. . . . 11 8. Derdebetalers .. . . . 13 Contactpersoon : Luc Van Put, afdeling Strategische Planning, directie Marketing en Strategie, 015-44 09 18, luc.vanput@delijn.be
1. Biljetten Biljet (1) Het biljet is bestemd voor verplaatsingen van 1, 2, 3 of 4 personen die samen reizen.Vanaf 5 personen die samen reizen wordt een groepsbiljet afgeleverd.
Het tarief van een biljet wordt bepaald op basis van het aantal doorlopen zones.
Bovendien geeft iedere ontwaarding van een biljet recht op een tijdstarief. Binnen de toegestane tijdslimiet mag de reiziger gratis overstappen in de bestemmings- of overstapzone.
Deze tijdslimiet bedraagt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Zowel voor rechtstreekse ritten als in aansluiting worden er maximaal 6 zones aangerekend.
Het maximumtarief van het biljet bedraagt euro 3,00.
Groepsbiljet (2) Het groepsbiljet is bestemd voor groepen van 5 tot 44 personen die gedurende het verloop van de volledige verplaatsing samen reizen.
Het tarief van het groepsbiljet wordt als volgt berekend : het tarief per deelnemer wordt bepaald volgens het aantal doorlopen zones : euro 0,60 voor 1 zone plus euro 0,20 per bijkomende zone tot een maximum van euro 1,60 voor 6 zones of meer; als het berekende tarief groepsbiljet voor 5, 6 of 7 samen reizende personen lager is dan het biljettarief voor 4 personen, wordt het biljettarief 4 personen toegepast; per 10 betalende groepsreizigers reist één persoon gratis; deze vermindering kan niet met een andere vermindering worden samengevoegd; het groepsbiljet volgt hetzelfde tijdstarief als het biljet.
Met uitzondering van verplaatsingen binnen het stadsgebied Antwerpen en Gent wordt het groepsbiljet voor groepen van 20 personen of meer enkel afgeleverd op voorlegging van het formulier « Groepsreis ». Dit formulier moet door de groep op voorhand worden aangevraagd bij de afdeling exploitatie van de betrokken entiteit.
Samenvattende tabel van het tarief van het biljet en het groepsbiljet : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld
2. Kaarten Lijnkaart en Lijnkaart % (3) De Lijnkaart is bestemd voor verplaatsingen van 1, 2, 3, 4 of 5 personen die samen reizen.Vanaf 6 personen die samen reizen aan het tarief Lijnkaart is het voordeliger om gebruik te maken van het groepsbiljet.
De Lijnkaart % is een Lijnkaart tegen verminderd tarief. De Lijnkaart % mag gebruikt worden door o.a. : kinderen van 6 tot en met 11 jaar; houders van een geldige verminderingskaart « Grote Gezinnen »; houders van een geldige verminderingskaart « W.I.G.W. » (Weduwen, Invaliden, Gepensioneerden en Wezen).
De reglementering voor zowel de bepaling van het tarief als voor de toepassing van het tijdstarief is bij de Lijnkaart en de Lijnkaart % dezelfde als bij het biljet.
Tarief van een verplaatsing met een Lijnkaart en een Lijnkaart % : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld De verkoopprijs van de Lijnkaart bedraagt minimum euro 7,50 en maximum euro 25,00.
De verkoopprijs van de Lijnkaart % bedraagt minimum euro 5,00 en maximum euro 25,00.
Stadskaart (4) De stadskaart kan gebruikt worden voor verplaatsingen van 1, 2, 3, 4 of 5 personen die samen reizen binnen een stadsgebied. Vanaf 6 personen die samen reizen is het voordeliger om gebruik te maken van het groepsbiljet.
De stadsgebieden in Vlaanderen zijn : Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt (gratis), Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.
Het tarief van een verplaatsing met een stadskaart bedraagt euro 0,75 per persoon. Dit geeft recht op 1 uur vrij reizen in het betrokken stadsgebied.
De stadskaart wordt vanaf 1 februari 2004 niet meer verkocht. De in omloop zijnde stadskaarten kunnen wel nog verder gebruikt worden.
3. Abonnementen Abonnementen (5) Een abonnee mag gedurende de geldigheidsperiode van zijn of haar abonnement onbeperkt gebruik maken van alle diensten van het geregeld vervoer van De Lijn.Elke abonnee die zelf minstens 12 jaar oud is, mag bovendien 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar gratis laten meereizen.
Tarief van het abonnement : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Abonnementen tegen verminderd tarief i. Gezinskortingen Buzzy Pazz Als er binnen hetzelfde gezin meerdere Buzzy Pazzen worden aangekocht met dezelfde aanvangsdatum en dezelfde geldigheidsperiode : 20 % op de tweede Buzzy Pazz; 100 % vanaf de derde Buzzy Pazz. ii. VG-netabonnement Het VG-netabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) wordt afgeleverd voor een periode van 12 maanden, het kost euro 25,00 en kan aangekocht worden door : personen met een leefloon en gelijkgestelden / personen die verblijven in een lokaal opvanginitiatief (LOI) : op basis van een attest afgeleverd door het O.C.M.W.; personen met een gewaarborgd inkomen voor bejaarden / inkomensgarantie voor ouderen : op basis van een attest afgeleverd door de Rijksdienst voor Pensioenen. iii. W.I.G.W.-netabonnement Het W.I.G.W.-netabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) wordt afgeleverd voor een periode van 12 maanden, het kost euro 25,00 en kan aangekocht worden door houders van een geldige W.I.G.W.-kaart. iv. Gratis Buzzy Pazz voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar Kinderen van 6 tot en met 11 jaar kunnen op basis van een geldige verminderingskaart « Grote Gezinnen » een gratis Buzzy Pazz bekomen.
Deze Buzzy Pazz vervalt ten laatste op de dag vóór hun twaalfde verjaardag. v. Gratis Buzzy Pazz of Omnipas voor journalisten Beroepsjournalisten kunnen op basis van hun nationale perskaart een gratis Buzzy Pazz of Omnipas bekomen.Deze Buzzy Pazz of Omnipas wordt afgeleverd voor een periode van 12 maanden en vervalt ten laatste op de laatste dag van geldigheidsperiode van de perskaart. vi. Gratis Omnipas voor oorlogsinvaliden Volgende groepen personen hebben tot hun 65-ste verjaardag recht op een gratis Omnipas voor de periode van 12 maanden : Ex-militairen, politieke gevangenen, oorlogsinvaliden (opsomming zie bundel A 7.6.4.1); oudstrijders en daarmee gelijkgestelden (opsomming zie bundel A 7.6.4.2). vii. VDAB-jobpas Werkzoekenden die bij VDAB in trajectbegeleiding zijn of die een beroepsopleidingcontract hebben, kunnen uitsluitend via hun trajectbegeleider een Buzzy Pazz of Omnipas bekomen. Dit abonnement wordt altijd afgeleverd voor een periode van 12 maanden. Het is gratis voor werkzoekenden met een beroepsopleidingcontract en kost euro 12,50 voor werkzoekenden in trajectbegeleiding. viii. DIV Personen of gezinnen die de nummerplaat van hun personenwagen inleveren bij DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) en géén nieuwe nummerplaat aanvragen, kunnen onder bepaalde voorwaarden een gratis Buzzy Pazz of Omnipas voor 3 jaar bekomen voor : één gezinslid naar keuze : als het de nummerplaat van een tweede, derde, ..., personenwagen binnen het gezin betreft; alle gezinsleden : als het de nummerplaat van de enige personenwagen binnen het gezin betreft.
4. Dagpassen (6) Dagpassen De klant die reist met een dagpas net mag gedurende de geldigheidsperiode van de dagpas net onbeperkt gebruik maken van alle diensten van het geregeld vervoer van De Lijn.Er bestaan ook 3- en 7-dagenpassen net die geldig zijn gedurende 3 of 7 achtereenvolgende dagen. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar kunnen gebruik maken van de dagpas net kind.
De klant die reist met een dagpas stad mag gedurende de geldigheidsperiode van de dagpas stad onbeperkt gebruik maken van alle diensten van het geregeld vervoer van De Lijn binnen één van de 12 stadsgebieden in Vlaanderen.
De stadsgebieden in Vlaanderen zijn Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt (gratis), Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.
Tarief van de dagpas : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld
5. Pakje / Fiets Pakje / Fiets (7) Het vervoerbewijs Pakje / Fiets is geldig voor het vervoer van voorwerpen met een maximumgewicht van 30 kg die verpakt zijn en die niet begeleid worden door een reiziger. Het vervoerbewijs Pakje / Fiets geldt ook voor het meenemen van een fiets op de Kusttram. Op andere diensten van De Lijn is het vervoer van een fiets niet toegelaten. De reiziger moet steeds zelf zijn of haar fiets op en af de Kusttram laden.
Het tarief van Pakje / Fiets bedraagt euro 2,00. 6. Vervoerbewijzen en tarieven in overleg / combinatie met andere openbaar-vervoerbedrijven (8) 6.1. Gecombineerde abonnementen i. NMBS + De Lijn De NMBS en De Lijn geven gecombineerde abonnementen uit.Deze worden uitsluitend verkocht door de NMBS. De gecombineerde abonnementen NMBS - De Lijn hebben het model van een NMBS-treinkaart en bestaan uit een moederkaart en een valideringsbiljet. Er is een onderscheid tussen treinkaarten die worden aangemaakt op basis van een moederkaart die afgeleverd is vóór of na 1 juli 2002. Vanaf 12 jaar mag iedereen die reist met een gecombineerd abonnement NMBS - De Lijn tijdens zijn of haar verplaatsingen op het net van De Lijn gratis 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar laten meereizen.
Gecombineerde abonnementen NMBS - De Lijn aangemaakt op basis van een moederkaart die afgeleverd is na 1 juli 2002.
Alle gecombineerde treinkaarten NMBS - De Lijn die aangemaakt zijn op basis van een moederkaart die afgeleverd is na 1 juli 2002, zijn geldig op een traject van de NMBS en op alle diensten van het geregeld vervoer van De Lijn.
Tarief dat door de NMBS wordt aangerekend voor het supplement net De Lijn : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gecombineerde abonnementen NMBS - De Lijn aangemaakt op basis van een moederkaart die afgeleverd is vóór 1 juli 2002.
De gecombineerde abonnementen NMBS - De Lijn zijn, wat het gedeelte van De Lijn betreft, enkel geldig op het traject of in het stadsgebied dat op het gecombineerde abonnement vermeld is.
Treinkaarten die geldig zijn op een traject van de NMBS gecombineerd met een welbepaalde reisweg van De Lijn of een stadsgebied De Lijn in Vlaanderen (9) kunnen nog verlengd worden tot de vervaldag van de moederkaart. 1. Het tarief van een treinkaart voor een traject van de NMBS gecombineerd met een welbepaalde reisweg van De Lijn wordt bepaald op basis van de tarieven van de NMBS : de afstanden van de trajecten van beide vervoermaatschappijen worden hiervoor opgeteld.2. Het tarief van een treinkaart voor een traject van de NMBS gecombineerd met een stadsgebied De Lijn in Vlaanderen met uitzondering van Antwerpen en Gent wordt bekomen door het tarief van de NMBS voor het traject met de trein te vermeerderen met een supplement voor het stadsgebied De Lijn. Tarief supplement stadsgebied De Lijn met uitzondering van Antwerpen en Gent : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 3. Het tarief van een treinkaart voor een traject van de NMBS gecombineerd met het stadsgebied Antwerpen of Gent wordt bekomen door het tarief van de NMBS voor het traject met de trein te vermeerderen met het supplement voor het net van De Lijn (tarief supplement Buzzy Pazz of Omnipas - zie hiervoor). Reizigers die gebruik maken van een treinkaart voor een traject van de NMBS gecombineerd met het stadsgebied Antwerpen of Gent hebben omwille van de beperkte geldigheid van deze treinkaart er alle belang bij om een nieuwe moederkaart aan te schaffen.
Treinbiljet + stadsgebied De Lijn Het tarief voor het supplement De Lijn bedraagt euro 2,00. ii. De Lijn + MIVB De Lijn reikt een gecombineerd abonnement De Lijn - MIVB uit dat geldig is op alle diensten van De Lijn en op het volledige net van de MIVB (behalve MIVB-lijn 12 tussen NAVO en Brussel Luchthaven). Dit abonnement bestaat uitsluitend onder de vorm van een Buzzy Pazz voor personen van 6 tot en met 24 jaar of als Omnipas voor personen vanaf 25 jaar. In het gebruik wordt dit gecombineerd abonnement De Lijn - MIVB op het net van De Lijn gelijkgesteld met de Buzzy Pazz of Omnipas.
Tarief van het gecombineerd abonnement De Lijn - MIVB : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld iii. TEC + De Lijn De abonnementen voor de gemeenschappelijke assen TEC / De Lijn (trajecten die zowel door De Lijn als door TEC bediend worden) (10) en voor TEC / De Lijn welbepaalde reisweg (trajecten in aansluiting waarvan een gedeelte door De Lijn en een gedeelte door TEC uitgebaat wordt) worden uitgegeven door TEC. De tarieven voor deze abonnementen zijn gebaseerd op de zonetarieven van TEC. Reizigers vanaf 12 jaar die zich verplaatsen met een abonnement TEC - De Lijn mogen tijdens hun verplaatsing op het net van De Lijn 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar gratis laten meereizen. 6.2. Specifieke stadstarieven i. Brussel (MIVB, De Lijn, TEC, NMBS) Tarieven voor het vervoer van reizigers op het net van de MIVB en het (voor)stadsnet Brussel van De Lijn, TEC en de NMBS.Binnen de agglomeratie Brussel past De Lijn de tarieven toe van MIVB. Jump biljet (1 rit) . . . . . euro 1,40 * Jump dagpas . . . . . euro 3,80 * Jump voorstad (5-rittenkaart) . . . . . euro 6,50 * Jump stadskaart (10-rittenkaart) . . . . . euro 9,80 * Binnen de zone Brussel is er een volledige integratie van deze 4 vervoerbewijzen bij de 4 verschillende openbaar-vervoerbedrijven. Dit betekent dat een reiziger met elk van deze 4 vervoerbewijzen van elke maatschappij gebruik kan maken van een voertuig van elke andere maatschappij.
Reizigers vanaf 12 jaar met een mtb-abonnement mogen tijdens hun verplaatsingen op het net van De Lijn 4 kinderen van 6 tot en met 11 jaar gratis laten meereizen. gewoon mtb-maandabonnement . . . . . euro 39,00 mtb-maandabonnement junior / senior . . . . . euro 28,50 gewoon mtb-jaarabonnement . . . . . euro 390,00 mtb-jaarabonnement junior / senior . . . . . euro 285,00 ii. Luik In Luik zijn volgende vervoerbewijzen ook geldig op de voertuigen van De Lijn die in Luik rijden. biljet Luik . . . . . euro 1,20 * stadskaart Luik met 8 ritten . . . . . euro 5,60 biljet Juprelle - Liège . . . . . euro 1,50 * abonnement OPEN (25 tot 59 jaar) voor agglo-zone Luik 1 maand . . . . . euro 28,50 12 maanden . . . . . euro 263,00 abonnement LYNX (-25 jaar) en ALTO (+60 jaar) voor agglo-zone Luik 1 maand . . . . . euro 24,50 12 maanden . . . . . euro 190,00 iii. Moeskroen In Moeskroen zijn volgende vervoerbewijzen ook geldig op de voertuigen van De Lijn die in Moeskroen rijden. biljet Moeskroen . . . . . euro 1,20 * stadskaart Moeskroen met 10 ritten . . . . . euro 6,70 abonnement OPEN (25 tot 59 jaar) voor Moeskroen voor 1 maand . . . . . euro 25,50 12 maanden . . . . . euro 208,00 abonnement LYNX (-25 jaar) en ALTO (+60 jaar) voor Moeskroen voor 1 maand . . . . . euro 19,30 12 maanden . . . . . euro 148,00 * worden ook verkocht op de bussen van De Lijn
7. Toeslagen (11) Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld
8.Derdebetalers Er zijn 6 verschillende systemen derdebetaler. Bij een derdebetalersysteem betaalt een derde (verschillend van de reiziger zelf) de prijs, of een deel van de prijs voor het openbaar vervoer.
Als derdebetaler is er een onderscheid tussen enerzijds een lokale overheid (gemeente, stad, provincie, gewest) en anderzijds een andere derde (werkgever, onderwijsinstelling, vereniging, OCMW, ...).
Elke derdebetaler kan kiezen uit één of meer van de zes hierna beschreven systemen volgens de modaliteiten zoals vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst tussen de derdebetaler en De Lijn moet afgesloten zijn vooraleer een derdebetalersysteem in voege gaat. De overeenkomst heeft een looptijd van één jaar en is telkens stilzwijgend verlengbaar voor eenzelfde duur. De overeenkomst is jaarlijks opzegbaar. De overeenkomst begint bij voorkeur te lopen op de eerste kalenderdag van de maand. 1. De 6 verschillende systemen derdebetaler Systeem 1 : procentuele tussenkomst op abonnementen De derdebetaler betaalt een procentueel deel van de kostprijs van het abonnement.Enkel gehele percentages (geen decimalen) zijn hierbij mogelijk. De minimale tussenkomst vanwege de derdebetaler bedraagt 25 %. Bij een werkgever als derdebetaler is de minimale tussenkomst gelijk aan de wettelijk werkgeversbijdrage (momenteel 60 %).
De abonnementen worden afgeleverd aan de abonnee op basis van een identiteitskaart die de woonplaats aangeeft (lokale overheid) of op basis van een door de derdebetaler afgeleverd attest (andere derdebetaler).
Een reiziger kan binnen dit systeem in aanmerking komen voor tussenkomst van twee derdebetalers. In dit geval wordt volgende prioriteit tussen de verschillende derdebetalers toegepast : 1. verrekening van de gezinskortingen bij Buzzy Pazz; 2. tussenkomst andere derdebetaler (werkgever, ...) op het saldo; 3. tussenkomst derdebetaler lokale overheid op het saldo. Voor de raadpleging van de formule, zie beeld Systeem 2 : tussenkomst op kaarten De Lijn levert op vraag van de derdebetaler meerrittenkaarten af voor 2 of voor 10 verplaatsingen tegen een vast tarief, die geldig zijn voor een welbepaalde verplaatsing (met overstapmogelijkheid binnen het tijdstarief en uitsluitend binnen de bestemmingszone B geen verlenging van de reisweg mogelijk).
De facturatie gebeurt maandelijks op basis van het aantal ontwaardingen x (prijs van een ontwaarding aan Lijnkaarttarief voor de gemaakte verplaatsing - effectief door de reiziger ontwaarde prijs).
Systeem 3 : tussenkomst op biljetten De reiziger kan een bepaalde verplaatsing maken tegen een vast tarief.
De Lijn levert hiertoe een biljet derdebetaler af (met overstapmogelijkheid binnen het tijdstarief en uitsluitend binnen de bestemmingszone B geen verlenging van de reisweg mogelijk).
De facturatie gebeurt maandelijks op basis van het aantal aangemaakte biljetten derdebetaler x (prijs van de gemaakte verplaatsing aan Lijnkaarttarief - effectief door de reiziger betaalde prijs).
Systeem 4 : gratis netabonnement voor bepaalde leeftijdscategorie(ën) De Lijn levert gratis netabonnementen af aan alle inwoners van de door de derdebetaler bepaalde leeftijdscategorie(ën). De aflevering van deze abonnementen gebeurt in bulk aan de derdebetaler en op basis van de door de derdebetaler en volgens een strikt schema aangeleverde bestanden. Dit systeem derdebetaler is alleen van toepassing voor lokale overheden.
De prijs wordt berekend door het totaal aantal inwoners van de gemeente op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan de toepassing van dit derdebetalersysteem te vermenigvuldigen met de eenheidsprijzen die per leeftijdscategorie vastgelegd zijn (zie verder). Als de derdebetaler in afwijking van de algemene regel wenst dat De Lijn instaat voor de verdeling van de afgeleverde abonnementen dan zal de kostprijs hiervoor ten laste van de derdebetaler zijn.
Systeem 5 : gratis openbaar vervoer binnen een gemeente Alle diensten van het geregeld openbaar vervoer van De Lijn is voor iedereen gratis binnen de grenzen van een fusiegemeente. Dit gratis vervoer kan uitsluitend beperkt worden in tijd, dus beperkt tot bepaalde dagen en/of periodes. Andere beperkingen van dit gratis vervoer tot bepaalde doelgroepen of tot bepaalde lijnen kunnen niet binnen dit derdebetalersysteem. Dit derdebetalersysteem is enkel mogelijk voor een lokale overheid.
De kostprijs voor de derdebetaler wordt bepaald volgens volgende regels : o basis voor de prijsberekening is de kostendekking van De Lijn over geheel Vlaanderen en de kostendekking van het aanbod van De Lijn binnen de grenzen van de betrokken gemeente; o indien de kostendekking binnen de betrokken gemeente lager is dan de gemiddelde kostendekking over heel De Lijn, dan zal de bijdrage van de derdebetaler jaarlijks evenredig stijgen tot in het vijfde jaar binnen de gemeente de gemiddelde kostendekking van De Lijn wordt bereikt; o indien de kostendekking binnen de gemeente hoger of gelijk is aan de gemiddelde kostendekking van De Lijn, betaalt de derdebetaler vanaf het eerste jaar het bedrag dat overeenstemt met de kostendekking van de betrokken gemeente; o indien de gemeente slechts een beperkt aantal dagen of gedurende een bepaalde periode gratis vervoer wil aanbieden, wordt een prorata-kostprijs berekend. Het uitgangspunt hierbij is dat de factuur voor de gemeente proportioneel gunstiger wordt naargelang het aantal dagen gratis vervoer toeneemt.
De bijdrage voor een beperkt aantal dagen wordt als volgt berekend : van dag 1 tot dag 65 : 0,4648 %, van dag 66 tot dag 165 : 0,3486 %, van dag 166 tot dag 265 : 0,2324 %, van dag 266 tot dag 365 : 0,1162 % van de overeenkomstige factuur op jaarbasis.
Systeem 6 : 3W-Extra De Lijn levert een netabonnement af voor één jaar aan een vaste prijs (tarief Omnipas 25 tot en met 59 jaar) aan alle personeelsleden van minstens één vestiging van een bedrijf. Onder deze voorwaarde krijgen bovendien ook de partners van elke werknemer een gratis netabonnement (indien de werknemer géén partner heeft kan dit gratis abonnement worden toegekend aan een ander inwonend gezinslid). De abonnementen worden in bulk geleverd aan de derdebetaler op basis van de door de derdebetaler en volgens een strikt schema aangeleverd bestand. Voor nieuw aangeworven werknemers die tijdens het lopende contractjaar bij het bedrijf beginnen, kunnen er 3 maal per jaar abonnementen voor 3, 6 of 9 maanden worden afgeleverd. Alle abonnementen moeten steeds dezelfde einddatum hebben. Dit systeem derdebetaler is alleen van toepassing voor werkgevers.
De kostprijs voor de derdebetaler bedraagt de vaste prijs van het netabonnement x aantal aan de werknemers afgeleverde abonnementen. 2. Afgeleverde vervoerbewijzen en prijzen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Als de derdebetaler kiest voor alle leeftijdscategorieën bedraagt de prijs per inwoner euro 40,00. Systeem 5 Er worden géén vervoerbewijzen afgeleverd.
Systeem 6 De afgeleverde vervoerbewijzen zijn de normale Buzzy Pazz (tot en met 24 jaar) en de Omnipas (vanaf 25 jaar).
Voor elk afgeleverd abonnement per werknemer geldt als vast tarief de prijs voor een Omnipas van 25 tot en met 59 jaar voor 12 maanden, namelijk euro 190,30. Voor de 3 tussentijdse instapdata zijn de tarieven : euro 47,60 voor 3 maanden, euro 95,20 voor 6 maanden en euro 142,70 voor 9 maanden. _______ Nota's (1) Vroeger prijstabel I in bundel D (2) Vroeger prijstabel XI in bundel D (3) Vroeger prijstabel I in bundel D (4) Vroeger prijstabel XIV in bundel D (5) Vroeger prijstabellen III-1-2-3-4 en XIV in bundel D (6) Vroeger prijstabellen III-3 en XIV in bundel D (7) Vroeger Colli - prijstabel XII in bundel D (8) Vroeger prijstabel XIV in bundel D (9) Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt (gratis), Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout (10) Brussel Schuman - Overijse;Brussel Rouppeplein - Ukkel; Ukkel - Alsemberg (11) Vroeger prijstabel XIII in bundel D