Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 27 september 2005
gepubliceerd op 27 oktober 2005

Ministerieel besluit tot goedkeuring van het intern reglement van de Multipartite-structuur betreffende het ziekenhuisbeleid

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2005022875
pub.
27/10/2005
prom.
27/09/2005
ELI
eli/besluit/2005/09/27/2005022875/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

27 SEPTEMBER 2005. - Ministerieel besluit tot goedkeuring van het intern reglement van de Multipartite-structuur betreffende het ziekenhuisbeleid


De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Gelet op de wet van 29 april 1996 houdende sociale bepalingen, inzonderheid op artikel 162;

Gelet op het ministerieel besluit van 19 november 1997 tot goedkeuring van het intern reglement van de Multipartite-structuur betreffende het ziekenhuisbeleid, Besluit :

Artikel 1.Het intern reglement van de Multipartitestructuur betreffende het ziekenhuisbeleid, waarvan de tekst bij dit besluit is gevoegd, wordt goedgekeurd.

Art. 2.Het ministerieel besluit van 19 november 1997 tot goedkeuring van het intern reglement van de Multipartite-structuur betreffende het ziekenhuisbeleid wordt opgeheven.

Gegeven te Brussel, 27 september 2005.

De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE

Bijlage Intern reglement van de Multipartite-structuur betreffende het ziekenhuisbeleid 1. DE STRUCTUUR 1.1. De voorzitter:

Artikel 1.De Voorzitter zit de Plenaire vergadering voor en de vergadering van het Bureau. Hij opent en sluit de vergaderingen, leidt de werkzaamheden en waakt over het goede verloop.

Art. 2.De Voorzitter ondertekent met de Secretaris de notulen, de adviezen, de evaluaties en de voorstellen en maakt ze over aan de Minister.

Art. 3.De Voorzitter kan alle vergaderingen van de Afdelingen en van de Werkgroepen als waarnemer bijwonen.

Art. 4.De Voorzitter ondertekent de briefwisseling namens de Multipartite-structuur behoudens andersluidende beslissing door het Bureau. 1.2 De Ondervoorzitter

Art. 5.Bij verhindering wordt de Voorzitter vervangen door de Ondervoorzitter. Bij verhindering worden de Voorzitter en de Ondervoorzitter vervangen door het oudste aanwezige lid.

Art. 6.De Ondervoorzitter kan alle vergaderingen van de Afdelingen en van de Werkgroepen als waarnemer bijwonen. 1.3 Het Bureau

Art. 7.Het Bureau is samengesteld uit de Voorzitter, de Ondervoorzitter, een vertegenwoordiger van de F.O.D. Volksgezondheid, een vertegenwoordiger van het R.I.Z.I.V., een vertegenwoordiger van het Federaal Kenniscentrum van de Gezondheidszorg, een vertegenwoordiger van de regering en telkens 2 leden van elk van de groepen: representatieve beroepsorganisaties van de geneesheren, verzekeringsinstellingen en organisaties van de ziekenhuizen bedoeld in artikel 159, 2°, 3° en 4° van de wet, en de leden van het secretariaat.

Art. 8.Het Bureau regelt en coördineert de werkzaamheden van de Multipartite-structuur, zijn Afdelingen en Werkgroepen.

Art. 9.Het Bureau bepaalt de volgorde volgens dewelke de ontvangen dossiers behandeld worden. De Plenaire vergadering kan ten allen tijde deze volgorde wijzigen. Indien de opgelegde termijnen zulks vereisen, genieten de verzoeken tot advies van de minister van Volksgezondheid en van Sociale Zaken voorrang bij de behandeling.

Art. 10.De Voorzitter bepaalt de agenda en de vergaderkalender van het Bureau. Elk lid kan schriftelijk een punt aan de agenda toevoegen. 1.4 De Plenaire vergadering

Art. 11.De Plenaire vergadering stelt de adviezen op krachtens de artikelen 154 en 154ter van de wet. Zij evalueert en informeert inzake de medische praktijk in ziekenhuizen krachtens artikel 154bis van de wet. Zij beslist aangaande het overleg bedoeld in artikel 154quater van de wet.

Art. 12.De Plenaire vergadering stelt het huishoudelijk reglement op krachtens artikel 162 van de wet. Elk lid kan ten allen tijde een voorstel tot wijziging van dit reglement indienen. Dit voorstel wordt onverwijld op de agenda van de volgende Plenaire vergadering geplaatst.

Art. 13.Bij toepassing van artikel 161 van de wet duidt de Plenaire vergadering deskundigen aan, en richt zij Werkgroepen op conform de bepalingen van artikel 23 van dit reglement.

Art. 14.De Plenaire vergadering duidt de Voorzitter en de leden aan van de werkgroepen en van de afdelingen.

Art. 15.Elk lid, effectief of plaatsvervanger, van de plenaire vergadering heeft het recht om zijn kandidatuur te stellen tot deelname aan de vergadering van één of meerdere werkgroepen.

Art. 16.De Voorzitter bepaalt de agenda en de vergaderkalender van de Plenaire Vergaderingen. Elk lid kan op schriftelijk verzoek een punt toevoegen. 1.5 De Afdelingen

Art. 17.De Afdelingen worden op een evenwichtige manier samengesteld wat betreft de aanduiding van de leden voorgedragen door de categorieën bedoeld in artikel 162 van de wet.

Art. 18.Het secretariaat van de Afdelingen wordt waargenomen door een door de Secretaris aangewezen ambtenaar, volgens artikel 162 van de wet.

Art. 19.De leden van de Afdelingen kunnen permanente of ad-hoc deskundigen uitnodigen die geen deel uitmaken van de Multipartite-structuur. Hun aantal mag nooit hoger liggen dan het aantal leden.

Art. 20.De Afdelingen delen hun verslagen en desgevallend hun ontwerpadviezen mee aan het Bureau met het oog op de bekrachtiging ervan door de Plenaire vergadering. De voorzitter van de Afdeling houdt het Bureau regelmatig op de hoogte van de geboekte vooruitgang van de werkzaamheden.

Art. 21.De Voorzitter van de Afdeling bepaalt de agenda en de vergaderkalender. Elk lid kan schriftelijk vragen een punt toe te voegen aan de agenda. Bij verhindering wordt de voorzitter vervangen door de ondervoorzitter.

Art. 22.De bespreking waarbij men tot de beëindiging van een ontwerp van advies of een staat van werkzaamheden overgaat, en waarbij men een rapport moet maken voor de plenaire vergadering, heeft plaats in afwezigheid van de ad hoc deskundigen. 1.6 De Werkgroepen

Art. 23.De werkgroepen worden op een evenwichtige manier samengesteld wat betreft de aanduiding van de leden voorgedragen door de categorieën bedoeld in artikel 159 van de wet.

Art. 24.Het secretariaat van de werkgroepen wordt waargenomen door een door de Secretaris aangewezen ambtenaar, volgens artikel 162 van de wet.

Art. 25.De leden van de Werkgroepen kunnen permanente of ad-hoc deskundigen uitnodigen die geen deel uitmaken van de Multipartite-structuur. Hun aantal mag nooit hoger liggen dan het aantal leden.

Art. 26.De Werkgroepen delen hun verslagen en desgevallend hun ontwerpadviezen mee aan het Bureau met het oog op de bekrachtiging ervan door de Plenaire vergadering. De voorzitter van de Afdeling houdt het Bureau regelmatig op de hoogte van de geboekte vooruitgang van de werkzaamheden.

Art. 27.De Voorzitter van de Werkgroep bepaalt de agenda en de vergaderkalender. Elk lid kan schriftelijk vragen een punt toe te voegen aan de agenda. Bij verhindering wordt de voorzitter vervangen door de ondervoorzitter.

Art. 28.De bespreking, waarbij men tot de beëindiging van een ontwerp van advies of een staat van werkzaamheden overgaat, en waarbij men een rapport moet maken voor de plenaire vergadering, heeft plaats in afwezigheid van de ad hoc deskundigen. 1.7 Het Secretariaat

Art. 29.Het secretariaat wordt geleid door de Secretaris overeenkomstig artikel 162 van de wet.

Art. 30.Het Secretariaat is belast met het opstellen van de notulen van de Plenaire vergadering en van de vergaderingen van het Bureau, de Afdelingen en de Werkgroepen.

Art. 31.Het Secretariaat kan belast worden met de redactie van ontwerpen van de projectfiches.

Art. 32.De Voorzitter en de Ondervoorzitter ondertekenen de briefwisseling namens de Multipartite-structuur, behoudens andersluidende beslissing door het Bureau. 2. DE WERKING 2.1. De Oproeping

Art. 33.De leden van het Bureau, de Plenaire vergadering, de Afdelingen en de Werkgroepen worden schriftelijk uitgenodigd op de vergaderingen.

Art. 34.De oproepingsbrief wordt, samen met de bijlagen, uiterlijk vijf werkdagen voor de vergadering aan de leden per electronische post (met vermelding van ontvangst), verstuurd, en vermeldt de aganda, de plaats en het tijdstip van de vergadering.

Art. 35.Indien een werkend lid verhinderd is, zal hij persoonlijk zijn plaatsvervanger daarvan in kennis stellen. De plaatsvervangende leden ontvangen een copie van de uitnodigingen voor hun informatie.

Indien een werkend én een plaatsvervangend lid verhinderd zijn, kunnen ze uitzonderlijk een andere plaatsvervanger aanduiden (als plaatsvervanger « zonder stemrecht »), mits het Secretariaat hiervan onmiddellijk op de hoogte te brengen. 2.2 Het Aanwezigheidsquorum

Art. 36.De Plenaire vergadering, de afdelingen en de werkgroepen kunnen slechts geldig zetelen als ten minste de helft van de leden aanwezig is.

Art. 37.Indien het aanwezigheidsquorum niet bereikt is, worden de leden opnieuw uitgenodigd. Dit punt wordt dan een tweede keer op de nieuwe dagorde ingeschreven en er is dan geen aanwezigheidsquorum meer vereist. 2.3. De projectfiche

Art. 38.Voor elk dossier en voor elk adviesaanvraag die door de Multipartite-structuur worden behandeld, wordt een projectfiche opgesteld door het lid van de Multipartite-structuur, verantwoordelijk voor de goede uitvoering van het project, hierin bijgestaan door het Secretariaat. Deze projectfiche wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bureau. Deze projectfiche bevat volgende elementen: de naam van het project, de aanleiding (vraag tot advies of eigen initiatief van de Multipartite-structuur), de omschrijving van het project met vermelding van de te realiseren doelstellingen, de begin- en einddatum van het project, de naam van het lid van de Multipartite verantwoordelijk voor het project, de naam van de ambtenaar en/of deskundige belast met de ondersteuning, het uitvoerend secretariaat, de chronologie van de werkzaamheden, de samenstelling van de Werkgroep. 2.4 De Notulering

Art. 39.De notulen worden in het Nederlands en in het Frans opgesteld. De notulen vermelden de aanwezige, verontschuldigde en afwezige leden; de wijzigingen en de goedkeuring van de vorige notulen; de agenda, een samenvatting van de besprekingen, de eventueel genomen beslissingen en de te nemen acties; het aantal aanwezige leden bij een stemming en desgevallend de categorieën bedoeld in artikel 159 van de wet, alsook het resultaat van de stemming.

Art. 40.De tussenkomsten van de leden worden nominatief weergegeven.

Art. 41.De notulen worden samen met de oproepingsbrief voor de volgende vergadering overgezonden aan de leden. Indien er binnen een redelijke termijn geen tijdstip voor een vergadering is gepland, of in dringende gevallen, kan een schriftelijke goedkeuring van de notulen worden overwogen.

Art. 42.De leden die niet aanwezig waren op de vergadering waarvan de notulering voorwerp uitmaakt, moeten zich van elke commentaar onthouden tijdens de goedkeuring hiervan. Ze kunnen echter wel hun standpunt later bekendmaken. 2.5. De Discretieplicht

Art. 43.Alle leden van de Multipartite-structuur, het Bureau, de Afdelingen en de werkgroepen zijn gehouden tot een discretieplicht ten aanzien van de beraadslagingen, zolang dat het onderwerp nog geen voorwerp heeft uitgemaakt van een definitieve afsluiting. Zij verplichten zich ertoe het huishoudelijk reglement te respecteren. 2.6. De Werkzaamheden

Art. 44.De vergaderingen van de plenaire vergadering, het Bureau, de Afdelingen en de werkgroepen worden gehouden op de plaats en het tijdstip vermeld in de oproepingsbrief.

Art. 45.De vergaderingen zijn niet openbaar. 2.7. De Stemming

Art. 46.De stemming zoals hierna omschreven geldt voor de Plenaire vergadering, het Bureau, de Afdelingen en de Werkgroepen. Alle leden hebben stemrecht. De deskundigen hebben geen stemrecht.

Art. 47.Op het ogenblik van de stemming telt het secretariaat de aanwezige leden, en desgevallend het aantal aanwezigen per categorie bedoeld in artikel 159 van de wet.

Art. 48.Stemming gebeurt met handopsteking. Op verzoek van één of meerdere leden, gaat men over tot een geheime stemming. De stemming bij volmacht is niet toegelaten.

Art. 49.De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid der stemmen van de bij de stemming aanwezige leden, onthoudingen niet meegerekend. Bij gelijkheid van stemmen, is de stem van de Voorzitter bepalend.

Art. 50.Indien nodig beschrijft het secretariaat per advies, project of voorstel het bereikte aanwezigheidsquorum in elke groep zoals beschreven in artikel 159 van de wet.

^