gepubliceerd op 19 juni 2008
Ministerieel besluit houdende erkenning en tot vaststelling van het productdossier van de "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en van de "Crémant de Wallonie" als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming
5 MAART 2008. - Ministerieel besluit houdende erkenning en tot vaststelling van het productdossier van de "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en van de "Crémant de Wallonie" als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (v.m.q.p.r.d.)
De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme, Gelet op de wet van 28 maart 1975 betreffende de handel in landbouw-, tuinbouw-, en zeevisserijproducten, inzonderheid op artikel 1, eerste lid, en op de artikelen 3 en 4;
Gelet op de wet van 21 februari 1986 tot strafbaarstelling van de overtredingen van de verordeningen van de Europese Economische Gemeenschap inzake de wijnmarkt;
Gelet op het decreet van 7 september 1989 betreffende de benaming van lokale oorsprong en de benaming van Waalse oorsprong, gewijzigd bij het decreet van 19 december 2002;
Gelet op Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, inzonderheid op de artikelen 54 tot 58 en de bijlagen V, VI en VIII;
Gelet op Verordening (EG) nr. 753/2002 van de Commissie van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 wat betreft de omschrijving, de benaming, de aanbiedingsvorm en de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten;
Gelet op Verordening (EG) nr. 884/2001 van de Commissie van 24 april 2001 houdende uitvoeringsbepalingen betreffende de begeleidende documenten voor het vervoer van wijnbouwproducten en de in de wijnsector bij te houden registers;
Overwegende dat het nodig is de lopende productie zo spoedig mogelijk te reglementeren;
Gelet op het overleg van 28 september 2007 tussen de Gewestregeringen en de federale overheid;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid gemotiveerd door de noodzaak om de lopende productie te vrijwaren;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 5 maart 2008 tot goedkeuring van de certificatie-instelling voor de Waalse wijnen en tot vaststelling van de benaming en de erkenningsvoorwaarden van de "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en van de "Crémant de Wallonie" als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (v.m.q.p.r.d.), Besluit : Enig artikel. De "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en de "Crémant de Wallonie" worden erkend als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (v.m.q.p.r.d.) in de zin van de artikelen 54 tot 58 van Verordening van de Raad (EG) nr. 1493/1999 van 17 mei 1999 tot vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende de in bepaalde gebieden voortgebrachte mousserende kwaliteitswijnen en volgens het productdossier opgenomen in de bijlage bij dit besluit.
Namen, 5 maart 2008.
B. LUTGEN
BIJLAGE Productdossier betreffende de erkenning van de "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en van de "Crémant de Wallonie" als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (v.m.q.p.r.d.). HOOFDSTUK I. - Gemeenschappelijke bepalingen
Artikel 1.Benaming en productiegebieden De benamingen "Waalse mousserende kwaliteitswijn" (v.m.q.p.r.d.) en "Crémant de Wallonie" (v.m.q.p.r.d.) kunnen worden gebruikt voor de mousserende wijnen die in het Waalse Gewest worden geproduceerd en die aan de voorwaarden bepaald in dit productdossier voldoen. Die benamingen kunnen eventueel worden aangevuld met een van de volgende kleinere geografische eenheden waarvan de druiven afkomstig zijn, zoals vermeld in bijlage VIII, E.1. bij Verordening (EG) nr. 1493/1999 : Provincie Waals-Brabant : "Roman Païs" de gemeenten : Kasteelbrakel, Itter, Nijvel, Rebecq, Tubeke "Ardennes brabançonnes" de gemeenten : Chaumont-Gistoux, Graven, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Rixensart, Waver "Hesbaye brabançonne" de gemeenten : Bevekom, Hélécine, Incourt, Geldenaken, Orp-Jauche, Perwijs, Ramillies "Pays de Villers en Brabant wallon" de gemeenten : Chastre, Court-Saint-Etienne, Mont-Saint-Guibert, Villers-la-Ville, Walhain "Pays de Waterloo" de gemeenten : Eigenbrakel, Genepiën, Ter Hulpen, Lasne, Waterloo Provincie Henegouwen : "Pays de Mons" de gemeenten : Boussu, Colfontaine, Dour, Frameries, Hensies, Honnelles, Jurbeke, Lens, Bergen, Quaregnon, Quévy, Quiévrain, Saint-Ghislain "Tournaisis" de gemeenten : Antoing, Aat, Beloeil, Bernissart, Brugelette, Brunehaut, Celles, Chièvres, Elzele, Edingen, Vloesberg, Frasnes-lez-Anvaing, Lessen, Leuze-en-Hainaut, Mont-de-l'Enclus, Pecq, Péruwelz, Rumes, Opzullik, Doornik "Pays du Centre" de gemeenten : 's-Gravenbrakel, Chapelle-lez-Herlaimont, Ecaussinnes, La Louvière, Le Roeulx, Manage, Morlanwelz, Seneffe, Zinnik "Les Terres Blanches" de gemeenten : Binche (Waudrez), Bergen (Harmignies), Quévy (Givry en Aulnois), Erquelinnes (Grand-Reng), Estinnes "Picardie" de gemeenten : Komen-Waasten, Estaimpuis, Moeskroen "Bottes du Hainaut" de gemeenten : Beaumont, Chimay, Froidchapelle, Momignies, Sivry-Rance "Pays de Charleroi" de gemeenten : Aiseau-Presles, Charleroi, Châtelet, Courcelles, Farciennes, Fleurus, Gerpinnes, Les Bons Villers, Montigny-le-Tilleul, Pont-à-Celles "Val de Sambre et Thudinie" de gemeenten : Anderlues, Binche, Erquelinnes, Fontaine-l'Evêque, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Lobbes, Merbesle-Château, Thuin Provincie Luik : "Hesbaye-Meuse" de gemeenten : Amay, Berloz, Donceel, Engis, Faimes, Fexhe-le-Haut-Clocher, Oerle, Remicourt, Saint-Georges-sur-Meuse, Verlaine, Villers-le-Bouillet, Borgworm "Thermes et Coteaux" de gemeenten : Beyne-Heusay, Chaudfontaine, Fléron, Trooz "Pays de Herve" de gemeenten : Aubel, Herve, Olne, Plombières, Soumagne, Thimister-Clermont, Welkenraedt "Pays de Liège" de gemeenten : Ans, Awans, Crisnée, Flémalle, Grâce-Hollogne, Herstal, Juprelle, Luik, Neupré, Saint-Nicolas, Seraing "Huy-Meuse-Condroz" de gemeenten : Clavier, Hoei, Marchin, Modave, Nandrin, Tinlot "Vallées de la Burdinale et de la Mehaigne" de gemeenten : Braives, Burdinne, Geer, Hannuit, Héron, Lijsem, Wanze, Wasseiges "Basse Meuse" de gemeenten : Bitsingen, Blegny, Dalhem, Oupeye, Wezet Provincie Luxemburg : "Gaume" de gemeenten : Etalle, Meix-devant-Virton, Musson, Rouvroy, Saint-Léger, Tintigny, Virton "Pays de la Semois entre Ardenne et Gaume" de gemeenten : Chiny, Florenville, Herbeumont "Pays d'Arlon" de gemeenten : Aarlen, Attert, Aubange, Martelange, Messancy Provincie Namen : "Haute-Meuse dinantaise" de gemeenten : Anhée, Dinant, Hastière, Onhaye, Yvoir "Pays de Namur" de gemeenten : Andenne, Assesse, Eghezée, Fernelmont, Floreffe, Fosses-la-Ville, Gesves, La Bruyère, Mettet, Namen, Ohey, Profondeville "Sambre-Orneau" de gemeenten : Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville, Sombreffe "Vallée des Eaux vives" de gemeenten : Cerfontaine, Couvin, Doische, Florennes, Philippeville, Viroinval, Walcourt Alle vervaardigingsstadia van de wijn moeten plaatsvinden in het Waalse Gewest of in een van de voornoemde kleinere geografische eenheden.
Art. 2.Erkenning van producenten.
Elke producent van het in artikel 1 bedoeld wijnbouwgebied mag bij de in artikel 8 vermelde Erkenningscommissie aan de hand van een volledig dossier een aanvraag indienen om opgenomen te worden op de lijst van wijnproducenten met de benaming "Waalse mousserende kwaliteitswijn" of "Crémant de Wallonie". Binnen drie maanden beslist de Erkenningscommissie over de aanvraag bij gemotiveerde beslissing waarvan een afschrift wordt bezorgd aan de Minister.
Art. 3.Verwerving van de benaming.
Om de benaming "Waalse mousserende kwaliteitswijn" (v.m.q.p.r.d.) of "Crémant de Wallonie" (v.m.q.p.r.d.) te verwerven, moet de erkende producent een aanvraag richten aan de in artikel 8 bedoelde Erkenningscommissie.
De aanvraag moet de volgende elementen bevatten : 1° naam en adres van de aanvrager/producent;2° ligging van de wijngaarden;3° kuip/vat-nummer;4° productiejaar en volume;5° wijnstokras(sen);6° productie per lot;7° natuurlijk alcoholgehalte;8° een verklaring volgens dewelke de hele bewerking van druif tot wijn in het Waalse Gewest plaatsvond.
Art. 4.Verrijking en ontzuring.
Voor de verse druiven, de gedeeltelijk gegiste druivenmost of de jonge nog gistende wijn, mag 1° een verhoging van het natuurlijk alcohol-volumegehalte geschieden door toevoeging van saccharose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost overeenkomstig de grenswaarden voor verrijking bedoeld in Verordening (EG) nr.1493/1999 - bijlage V, punten C en D ; 2° een gedeeltelijke ontzuring van wijn geschieden.Deze ontzuring mag slechts plaatshebben tot een maximum van 1 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ofwel 13,3 milli-equivalent per liter, overeenkomstig de grenzen bedoeld in Verordening (EG) nr. 1493/1999 - bijlage V, punt E.
Art. 5.Analyse en beoordeling van de organoleptische kenmerken De producenten moeten wijn die de benaming "Waalse mousserende kwaliteitswijn" (v.m.q.p.r.d.) of "Crémant de Wallonie" (v.m.q.p.r.d.) mag voeren, aan een analytisch en een organoleptisch onderzoek onderwerpen.
Het analytisch onderzoek wordt uitgevoerd door de diensten van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O. en Energie, en heeft tot doel het alcoholgehalte, het totale zuurgehalte en de gehaltes aan suiker en aan zwaveldioxide van de monsters te controleren. Alleen wijnen die voldoen worden aan een organoleptisch onderzoek onderworpen.
De kosten van de analystische onderzoeken zijn ten laste van de aanvrager.
Het organoleptisch onderzoek heeft betrekking op kleur, klaarheid en smaak. De onderzochte wijn moet ten minste elf punten behalen op een maximum van 20.
Met het oog op een onderzoek worden drie tegensprekelijk verzegelde monsters van 75 cl genomen door voornoemde Algemene Directie Controle en Bemiddeling. Het eerste monster is bestemd voor het analystisch onderzoek en het tweede voor het organoleptisch onderzoek. Het derde monster wordt door het secretariaat van de Erkenningcommissie, voor een eventuele tegenexpertise, bewaard gedurende drie jaar vanaf de datum van het analysebulletin.
Art. 6.Bescherming van de geografische benaming.
Onverminderd de door de Erkenningcommissie toegestane aanvullende vermeldingen mag de wijn, mits naleving van de in dit productdossier vermelde voorwaarden, de benaming "Waalse mousserende kwaliteitswijn" (v.m.q.p.r.d.) of "Crémant de Wallonie" dragen.
De termen "Waalse mousserende kwaliteitswijn" (v.m.q.p.r.d.) of "Crémant de Wallonie" en elke andere term die naar het hierboven genoemd productiegebied verwijst, en die verwarring bij de consument zouden kunnen zaaien, worden verboden voor alle wijnen die door de Erkenningscommissie niet worden erkend.
Art. 7.Etikettering, verplichte en facultatieve vermeldingen.
De etikettering, de verplichte en facultatieven vermeldingen moeten overeenstemmen met bijlage VIII van Verordening (EG) nr. 1493/1999, met name de punten E.4 wat betreft de vermelding "traditionele methode" en punt E.6., b), wat betreft de vermelding "crémant".
Art. 8.Erkenningcommissie.
De Erkenningscommissie is belast met de erkenning van de wijn als "Waalse mousserende kwaliteitswijn" of "Crémant de Wallonie". Ze is ook belast met de inventaris van de percelen en maakt de lijst op van de erkende producenten. Ze draagt bij tot de realisatie van de doelstellingen van een mousserende kwaliteitswijn en stelt alles in het werk om die benaming te beschermen.
De Erkenningscommissie is bevoegd, met naleving van de vigerende Europese Verordeningen, met een twee derde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden de Minister wijzigingen aan dit productdossier voor te stellen.
De Erkenningscommissie doet de Minister voorstellen ter verbetering van de productie van kwaliteitswijnen.
Art. 9.Vervoer.
Het vervoer van most of van onverpakte basiswijn is slechts toegelaten binnen het grondgebied van het Waalse Gewest of van een van de in artikel 1 vermelde geografische eenheden, mits voorafgaande kennisgeving aan de Erkenningscommissie.
De controle van de bijbehorende documenten, van de waterdichtheid van de kuipen en van de traceerbaarheid van de inhoud wordt gedaan door de voornoemde diensten van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling.
Art. 10.Controles.
De voorraadaangifte op 31 augustus van het oogstjaar moet jaarlijks voor 1 oktober worden overgemaakt aan de Erkenningscommissie.
De oogstaangifte moet jaarlijks vóór 15 december worden overgemaakt aan genoemde Commissie.
De erkenningsaanvraag van de mousserende kwaliteitswijn kan slechts worden ingediend vanaf 1 juni van het jaar dat volgt op de oogst.
De formulieren voorraadaangifte, oogstaangifte en erkenningsaanvraag worden door het secretariaat van de Commissie ter beschikking gesteld.
De bovenvermelde Algemene Directie Controle en Bemiddeling is belast met de controle op de naleving van dit productdossier alsook met de controle op de documentaire elementen.
De erkende producent moet zich steeds onderwerpen aan de controles die door bovenvermelde Erkenningscommissie en bevoegde overheden worden uitgevoerd.
Wanneer uit een controle blijkt dat de bepalingen van dit productdossier niet worden nageleefd, kan de erkenning worden ingetrokken en de controlekosten kunnen ten laste van de betrokken producent worden gelegd, waarbij in voorkomend geval andere wettelijke of administratieve sancties worden toegepast. HOOFDSTUK II. - Waalse mousserende kwaliteitswijn (v.m.q.p.r.d.)
Art. 11.Wijnstokrassen.
De witte of rosé wijnen bestemd voor de vervaardiging van een "Waalse mousserende kwaliteitswijn" moeten voortkomen uit de volgende wijnstokrassen : Chardonnay;
Pinot noir;
Pinot blanc;
Pinot gris;
Pinot-Meunier;
Auxerrois;
Riesling.
Art. 12.Basiswijn.
De basiswijnen die worden bestemd voor de vervaardiging van mousserende kwaliteitswijnen, moeten worden opgenomen in aparte registers en moeten voldoen aan de voorwaarden van bijlage V bij Verordening (EG) nr. 1493/1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt.
De mousserende wijnen die de benaming "Waalse mousserende kwaliteitswijn" kunnen dragen, moeten voortkomen uit de witte en rosé wijnen van de in artikel 11 bedoelde wijnstokrassen.
Art. 13.Alcohol-volumegehalte.
Het natuurlijke alcohol-volumegehalte van de basiswijn wordt op minimum 8 % vol. vastgelegd.
Het effectieve alcohol-volumegehalte mag niet lager zijn dan 8,5 % vol.
In geval van verhoging van het minimale natuurlijk alcoholvolumegehalte van de basiswijnen, zoals bepaald in artikel 2, 1°, mag het totale alcohol-volumegehalte geenszins hoger zijn dan 11,5 % vol zoals vermeld in bijlage V bij Verordening (EG) nr. 1493/1999.
Art. 14.Opbrengst per hectare.
De gemiddelde maximumopbrengst van de basiswijnen wordt beperkt tot 95 hl/ha. De opbrengst kan jaarlijks door de Erkenningscommissie worden aangepast.
Art. 15.Documenten in verband met de wijnen bestemd voor de vervaardiging van "Waalse mousserende kwaliteitswijn".
De vermelding "wijn bestemd voor de vervaardiging van Waalse mousserende kwaliteitswijn" is verplicht op de oogst- en voorraadaangiften, op de facturen, op de boekhoudkundige documenten, op de technische documenten en op alle andere documenten die de wijn en de wijnoogst vergezellen. HOOFDSTUK III. - "Crémant de Wallonie" (v.m.q.p.r.d.)
Art. 16.Wijnstokrassen.
De wijnen bestemd voor de vervaardiging van de "Crémant de Wallonie" moeten uitsluitend voortkomen uit de volgende wijnstokrassen : Chardonnay;
Pinot noir;
Pinot blanc;
Pinot-Meunier.
Art. 17.Wijnpersboekje.
Het wegen van de druiven is verplicht op de persenplaats.
Het bijhouden van een wijnpersboekje is verplicht. In dit boekje worden, voor elk lot, de datum en het uur van het begin van elke handeling vermeld, alsook het gewicht van de gebruikte druiven per wijnstokras, hun mogelijk alcohol-volumegehalte, hun oorsprong, de naam van de wijnbouwer en de verkregen hoeveelheden most. Het moet ter beschikking worden gesteld van de personeelsleden van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling, die alle controleverrichtingen vrij kunnen uitvoeren.
Art. 18.Basiswijn.
De basiswijnen die worden bestemd voor de vervaardiging van "Crémant de Wallonie", moeten worden opgenomen in aparte registers en moeten voldoen aan de voorwaarden van bijlage V bij Verordening (EG) nr. 1493/1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt.
De mousserende wijnen die de benaming "Crémant de Wallonie" kunnen dragen, moeten voortkomen uit de witte en rosé wijnen van de in artikel 16 bedoelde wijnstokrassen.
De vermelding "wijn bestemd voor de vervaardiging van Crémant de Wallonie" kan enkel worden toegepast op wijnen bereid overeenkomstig het plaatselijke gebruik, uit druiven die bij goede rijpheid zijn geoogst en verkregen binnen de bepaalde hoeveelheidsbeperkingen van 100 liter most voor 150 kg wijnoogst.
De druiven mogen slechts worden vervoerd in niet-waterdichte bakjes; betreffende de wijnbereiding, zowel voor de witte als voor de rosé, moeten hele druiven in de wijnpers worden geplaatst.
Het gebruik van elk afwaterings-, tredings- of persingssysteem van de wijnoogst met schroeven of wijnpersen met kettingen is verboden voor de vervaardiging van de "Crémants de Wallonie".
Art. 19.Alcohol-volumegehalte.
De benaming "Crémant de Wallonie" kan enkel worden toegepast op wijnen bereid uit druiven die bij goede rijpheid zijn geoogst en met een minimum natuurlijk alcohol-volumegehalte van 8 %.
Het effectieve alcohol-volumegehalte mag niet lager zijn dan 8,5 % vol.
Indien de wijnen een verrijking ondergaan, overeenkomstig de geldende regeling, bedraagt het natuurlijk alcohol-volumegehalte, vóór toevoeging van de dosagelikeur, hoogstens 11,5 % vol, op straffe van verlies van het recht op de Oorsprongsbenaming waarvan sprake, overeenkomstig bijlage V - punt D7 van Verordening (EG) nr. 1493/1999.
De "liqueur de tirage" moet overeenstemmen met Verordening (EG) nr. 1493/1999, bijlage VI, punt K, onder 5. De dosagelikeur moet overeenstemmen met Verordening (EG) nr. 1493/1999, bijlage V, punt H, onder 2.
Art. 20.Opbrengst per hectare.
De maximale opbrengst wordt vastgesteld op 95 hectoliter per hectare wijnstokken in productie die van de benaming kunnen genieten. In voorkomend geval kan die beperking worden aangepast door de Erkenningscommissie, meer bepaald in functie van uitzonderlijke weersomstandigheden.
Art. 21.Documenten in verband met de wijnen bestemd voor de vervaardiging van "Crémant de Wallonie".
De vermelding "wijn bestemd voor de vervaardiging van Crémant de Wallonie" is verplicht op de oogst en voorraadaangiften, op de facturen, op de boekhoudkundige documenten, op de technische documenten en op alle andere documenten die de wijn en de wijnoogst vergezellen.
Art. 22.Bijzondere voorwaarden voor de vervaardiging van de "Crémant de Wallonie".
De "Crémants de Wallonie" moeten mousserend worden gemaakt door een tweede alcoholische vergisting op fles.
De wijn moet ten minste negen maanden zonder onderbreking op de wijnmoer blijven vanaf de samenstelling van de cuvée in dezelfde onderneming gelegen in het productiegebied.
De wijn is gescheiden van de wijnmoer door degorgering.
Het bottelen voor de tweede vergisting kan enkel gebeuren vanaf 1 januari van het jaar na het oogstjaar.
Na degorgering moet de wijn een onderdrukking van koolzuurgas vertonen die ten minste gelijk is aan 4 atmosfeer bij 20 °C. Hun totaal zwaveldioxydegehalte bedraagt hoogstens 150 milligram per liter. Het suikergehalte moet kleiner zijn dan 50 gram per liter.
Gezien om te worden gevoegd bij het ministerieel belsuit van 5 maart 2008 houdende erkenning en tot vaststelling van het productdossier van de "Waalse mousserende kwaliteitswijn" en van de "Crémant de Wallonie" als mousserende kwaliteitswijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming (v.m.q.p.r.d.).
Namen, 5 maart 2008.
De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme, B. LUTGEN