Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit
gepubliceerd op 15 mei 2008

Bekendmaking voorontwerp beleidsplannen mariene beschermde gebieden Ter uitvoering van het artikel 9, § 2, van het koninklijk besluit van 14 oktober 2005 betreffende de voorwaarden, sluiting, uitvoering en beëindiging van gebruikersover Inhoud van het voorontwerp Het voorontwerp van de beleidsplannen mariene beschermde gebieden omv(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2008024208
pub.
15/05/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Bekendmaking voorontwerp beleidsplannen mariene beschermde gebieden Ter uitvoering van het artikel 9, § 2, van het koninklijk besluit van 14 oktober 2005 betreffende de voorwaarden, sluiting, uitvoering en beëindiging van gebruikersovereenkomsten en het opstellen van beleidsplannen voor de beschermde mariene gebieden in de zeegebieden onder de rechtsbevoegdheid van België, maakt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, DG Leefmilieu, Dienst Marien Milieu (hierna « de administratie » genoemd), het voorontwerp van beleidsplannen van de mariene beschermde gebieden bekend. Deze gebieden zijn de Speciale Zone voor Natuurbehoud « Trapegeer-Stroombank » (Habitatrichtlijngebied), de Speciale Beschermingszones « SBZ1 », « SBZ2 », en « SBZ3 » (Vogelrichtlijngebieden) en het Gericht Marien Reservaat « Baai van Heist ».

Inhoud van het voorontwerp Het voorontwerp van de beleidsplannen mariene beschermde gebieden omvat (a) een beschrijving van de internationale context van het mariene biodiversiteitsbeleid, speciaal met betrekking tot mariene beschermde gebieden; (b) een beschrijving van de hiervoor vermelde vijf mariene beschermde gebieden, inclusief een beschrijving van de soorten en habitattypen waarvoor deze gebieden zijn ingesteld in relatie tot het Belgische deel van de Noordzee; (c) de beschrijving van de belangrijkste menselijke activiteiten in het Belgische deel van de Noordzee en in de mariene beschermde gebieden en het effect van deze activiteiten op de natuurbeschermingswaarde van de beschermde gebieden; (d) het juridische kader voor de instelling van plannen, projecten en programma's binnen of met een invloed op de mariene beschermde gebieden en de beschrijving van toegelaten en verboden activiteiten met betrekking tot de mariene beschermde gebieden; (e) de beschrijving en evaluatie van de gebruikersovereenkomsten die in 2005 tussen gebruikers en de Minister afgesloten werden; (f) de resultaten en evaluatie van de monitoring; (g) de uitdagingen van het beleid met betrekking tot de mariene beschermde gebieden; en (h) een beschrijving van de voorgestelde beleidsmaatregelen.

Deze beleidsmaatregelen hebben betrekking op : * Het aanpakken van de belangrijkste negatieve invloeden op de soorten en habitattypen waarvoor de mariene beschermde gebieden zijn ingesteld : prioritair de kwaliteit van het kustwater, de effecten van de visserij en andere vormen van verstoring. * Het bepalen van wetenschappelijke en operationele instandhoudingsdoelstellingen en het opzetten van een monitoring- en toezichtsysteem om het beleid in de toekomst te evalueren en hierover te rapporteren. * Communicatie en sensibilisering met als doel respect voor de mariene biodiversiteit in alle relevante beleidsdomeinen te verkrijgen.

Samenwerking met gebruikers en verscheidene administraties en het oprichten van een wetenschappelijke adviescommissie; * Evaluatie van de wetenschappelijke informatie van het internationale belang van de kuststrook van het Belgische deel van de Noordzee met als doel voor het beleid een kaart op te stellen met een voorgestelde herafbakening van de vogelrichtlijngebieden in het Belgische deel van de Noordzee. Ten slotte wordt voorgesteld om soortenactieplannen voor te bereiden en de bestaande wetgeving met betrekking tot mariene beschermde gebieden technisch te evalueren.

Waar en wanneer kan het voorontwerp geraadpleegd worden ? Tussen 15 mei en 15 juni 2008 ligt het voorontwerp van beleidsplannen voor mariene beschermde gebieden ter inzage bij de administratie : Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Victor Hortaplein 10, bus 40, 1060 Brussel en dit van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (van maandag tot vrijdag, uitgezonderd feestdagen). Het voorontwerp kan ook van de website van de FOD Volksgezondheid gedownload worden (www.health.fgov.be).

De kustgemeenten werden verzocht het voorontwerp van beleidsplannen gedurende deze periode, van maandag tot vrijdag en uitgezonderd feestdagen tijdens een halve dag ter inzage te leggen.

Inspraakmogelijkheid Op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en bij de gemeenten zijn richtlijnen voor inspraak ter beschikking. Deze richtlijnen geven de bevolking de mogelijkheid om opmerkingen op het voorontwerp aan de administratie over te maken en stellen de administratie in staat om met de opmerkingen van het publiek optimaal rekening te houden.

Overlegvergaderingen Er worden drie overlegvergaderingen georganiseerd om iedereen de mogelijkheid te geven om aan het overleg deel te nemen. Deze vinden plaats op de volgende drie verschillende locaties en momenten : Oostende : Provinciaal Ankerpunt Kust (PAK), Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende, op donderdag 29 mei 2008, om 19 uur;

De Panne : Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum De Nachtegaal, Olmendreef 2, te 8660 De Panne, op maandag 9 juni 2008, om 19 uur;

Knokke-Heist : Cultureel Centrum De Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, op woensdag 11 juni 2008, om 19 uur.

Tijdens deze overlegvergaderingen stelt de administratie het voorontwerp voor en is er gelegenheid om de administratie hierover te bevragen en het voorontwerp te becommentariëren.

^