Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit
gepubliceerd op 28 januari 2009

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, betreffende de omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « variabele bonus », in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2008013406
pub.
28/01/2009
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

1 OKTOBER 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, betreffende de omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « variabele bonus », in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op de wet van 21 december 2007 betreffende de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008;

Gelet op de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90 van 20 december 2007, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 10 februari 2008;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, betreffende de omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « variabele bonus », in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen.

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 1 oktober 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staasblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Wet van 21 december 2007, Belgisch Staatsblad van 31 december 2007.

Koninklijk besluit van 10 februari 2008, Belgisch Staatsblad van 21 februari 2008.

Bijlage Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008 Omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « variabele bonus », in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen (Overeenkomst geregistreerd op 29 april 2008 onder het nummer 88098/CO/224) Doel

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten met toepassing van de wet van 21 december 2007 betreffende de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 en de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 90 van 20 december 2007, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen.

Toepassingsgebied

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de non-ferro metalen en op de bedienden die zij tewerkstellen.

Onder « bedienden » wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke bedienden bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 december 2001 houdende de functieclassificatie voor bedienden.

Vervanging van een bestaand plan

Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de bestaande regeling van resultaatsgebonden voordelen zoals ingevoerd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 17 december 2001 betreffende de variabele bonus, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 5 november 2002, vervangen door de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 2005 betreffende de variabele bonus, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 28 september 2005, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 26 oktober 2005.

Art. 4.Toekenningsplan A. Doelgroep Het toekenningsplan is van toepassing op alle bedienden vermeld in artikel 2 van huidige collectieve arbeidsovereenkomst.

Het toekenningsplan is bij uitbreiding eveneens van toepassing op de uitzendkrachten die bij de werkgevers die ressorteren onder het toepassingsgebied van huidige collectieve arbeidsovereenkomst, arbeidsprestaties leveren als bediende en dit volgens de op hen van toepassing zijnde regels in zake sociale zekerheid en fiscaliteit.

B. Referteperiode De referteperiode is het voorgaande boekjaar. In voorkomend geval valt dit samen met het voorgaande kalenderjaar.

De eerste referteperiode die valt onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst is het kalenderjaar 2008 of in voorkomend geval het verschoven boekjaar dat aanvangt in 2008 (bijvoorbeeld 1 april 2008 tot 31 maart 2009).

C. Collectief te bereiken doelstellingen De doelstelling waaraan de toekenning van het voordeel in deze collectieve arbeidsovereenkomst is gekoppeld, is een zo hoog mogelijke rendabiliteit van de onderneming tijdens de referteperiode.

Definitie van het begrip rendabiliteit Voor het bepalen van de rendabiliteit van de onderneming wordt uitgegaan van de « ROCE » (return on capital employed) van het voorgaande boekjaar.

Onder « ROCE » wordt verstaan : de verhouding van het bedrijfsresultaat (code 70/64 of 9901 van de statutaire jaarrekening) ten opzichte van het aangewend kapitaal.

Het aangewend kapitaal omvat het eigen vermogen (code 10/15) vermeerderd met de interestdragende schulden (code 170/4 + code 42 + code 43 - code 50/53 - code 54/58) en de voorzieningen (code 160/5).

D. Het toe te kennen voordeel 1. Het toe te kennen voordeel varieert overeenkomstig volgende schaal :

Rentabilité de l'entreprise, exprimée en ROCE

Grandeur de l'avantage exprimé en pourcentage du salaire brut individuel de l'employé gagné pendant la période de référence

Rendabiliteit van de onderneming, uitgedrukt in ROCE

Grootte van het voordeel uitgedrukt in percentage van het individueel brutoloon van de bediende verdiend tijdens de referteperiode

Inférieur à 5 p.c.

0

kleiner dan 5 pct.

0

Supérieur ou égal à 5 p.c. et inférieur à 7,5 p.c.

0,5 p.c.

groter dan of gelijk aan 5 pct. en kleiner dan 7,5 pct.

0,5 pct.

Supérieur ou égal à 7,5 p.c. et inférieur à 12,5 p.c.

0,6 p.c.

groter dan of gelijk aan 7,5 pct. en kleiner dan 12,5 pct.

0,6 pct.

Supérieur ou égal à 12,5 p.c. et inférieur à 15 p.c.

0,7 p.c.

groter dan of gelijk aan 12,5 pct. en kleiner dan 15 pct.

0,7 pct.

Supérieur ou égal à 15 p.c.

1,1 p.c.

groter dan of gelijk aan 15 pct.

1,1 pct.

Deze percentages van het individueel brutoloon kunnen worden aangepast bij sectorale collectieve arbeidsovereenkomst, te sluiten in het raam van het sectoraal programma-overleg. 2. De berekeningswijze van het voordeel : Het individuele brutoloon verdiend tijdens de referteperiode is het brutojaarwedde van de bediende onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en als dusdanig aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid tussen 1 januari en 31 december van het voorgaande kalenderjaar. Indien de referteperiode niet samenvalt met het kalenderjaar, is het brutoloon van de bediende de brutojaarwedde onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en als dusdanig aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid tussen het begin en het einde van het voorgaande boekjaar (bijvoorbeeld van 1 april tot 31 maart). 3. Gelijkstelling voor moederschapsverlof De periodes van moederschapsverlof bedoeld in artikel 39 van de arbeidswet van 16 maart 1971 worden gelijkgesteld met effectieve arbeid. Bijgevolg zal er voor de berekening van het voordeel rekening worden gehouden met het gewone brutoloon dat de bediende zou ontvangen hebben indien ze niet in moederschapsverlof zou geweest zijn.

Om te berekenen wat de bediende zou verdiend hebben indien ze niet in moederschapsverlof zou geweest zijn, neemt men het gewone loon. Het gewone loon omvat ook het gemiddelde van de normale premies als tegenprestatie voor de arbeid waarvan de periodiciteit één maand niet overschrijdt, ontvangen in de periode van betaling die onmiddellijk voorafgaat aan het moederschapsverlof. 4. Bevestiging van het principe van proratisering Door de percentsgewijze berekening van het voordeel op het individueel verdiend brutoloon overeenkomstig de voorgaande paragrafen, wordt het voordeel automatisch geproratiseerd ingeval van deeltijdse of onvolledige tewerkstelling tijdens de referteperiode alsook in geval van schorsing van de arbeidsovereenkomst.5. Ontslag om dringende reden tijdens de referteperiode De bediende die tijdens de referteperiode wordt ontslagen wegens dringende reden verliest elk recht op het voordeel. E. Follow-up en controle Follow-up : De tussentijdse resultaten en prognoses aan de hand van bovenstaande formule worden meegedeeld aan de syndicale delegatie. Bij gebrek aan syndicale delegatie worden deze meegedeeld aan de werknemers.

Onder « tussentijdse resultaten en prognoses » wordt verstaan : de halfjaarlijkse resultaten en prognoses.

Controle : De controle of de doelstellingen bereikt zijn, gebeurt aan de hand van de jaarrekening, gecertificeerd door de bedrijfsrevisor.

F. Procedure van betwisting Bij betwisting over de evaluatie van de resultaten zal volgende overlegprocedure gevolgd worden : Interne procedure : Met de syndicale delegatie zal de op ondernemingsvlak bestaande overlegprocedure gevolgd worden. In dit geval is de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 5 van 24 mei 1971 betreffende het statuut van de vakbondsafvaardigingen van toepassing.

Externe procedure Indien intern geen overeenstemming wordt bereikt, zullen partijen beroep doen op hun respectieve vertegenwoordigers en desgevallend de op het niveau van het paritair comité voorziene verzoeningsprocedure volgen teneinde een oplossing te bieden aan het gestelde probleem.

Bij gebrek aan syndicale delegatie zal de externe procedure worden toegepast.

G. Ogenblik en wijze van betaling Ogenblik van betaling : Het voordeel wordt jaarlijks betaald met de loonbetaling van de maand volgend op de algemene vergadering van de aandeelhouders.

Wijze van betaling Het voordeel wordt individueel aan de bediende uitbetaald per bankoverschrijving of van hand tot hand volgens de bestaande regelingen in de onderneming overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers.

H. Informatiefiche Elke bediende ontvangt een individuele informatiefiche naar aanleiding van de uitbetaling van het voordeel conform de reglementaire verplichtingen terzake. Dergelijke informatiefiche wordt eveneens overhandigd indien geen voordeel kan worden toegekend.

Op deze fiche moeten minstens de volgende elementen worden vermeld : - de identiteit van de door het voordeel begunstigde persoon; - de duidelijke omschrijving van het betrokken toekenningsplan en van de plaats waar het plan kan geraadpleegd worden; - de identificatie van de betrokken referteperiode; - voor elke doelstelling de verwachte resultaten en de methode gebruikt om na te gaan of de vastgelegde doelstellingen gehaald worden; - de modaliteiten bij de berekening van het voordeel; - de datum van storting van het voordeel; - de beschrijving van de (para)fiscale voorkeursbehandeling.

Wijziging van de berekeningswijze van de te bereiken doelstellingen

Art. 5.De ondernemingen die vallen onder het toepassingsgebied van huidige collectieve arbeidsovereenkomst kunnen enkel van de berekeningswijze van de te bereiken doelstelling afwijken door een aangepaste omschrijving van het begrip « ROCE » te formuleren in functie van de eigenheden van de onderneming of de groep waartoe deze behoort.

Hiertoe dienen zij op ondernemingsvlak een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten, volgens het hierbijgevoegde model, die ter kennis wordt gebracht van de voorzitter van het paritaire comité die dit meedeelt aan de organisaties die huidige collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend en dewelke wordt neergelegd ter griffie van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, uiterlijk voor het verstrijken van één derde van de lopende referteperiode.

Sociaalrechtelijke behandeling

Art. 6.Aan dit voordeel kunnen geen rechten worden ontleend met uitzondering van de betaling door de werkgever.

Het voordeel dat betrekking heeft op een bepaald jaar creëert dan ook geen verdere rechten voor de daaropvolgende jaren.

Niet-recurrent karakter

Art. 7.Ten einde uitvoering te geven aan het niet-recurrent karakter van de resultaatsgebonden verloning wordt elke nawerking van deze collectieve arbeidsovereenkomst uitgesloten zodat zij na afloop niet beschouwd kan worden als opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomsten.

Inwerkingtreding en duur

Art. 8.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2008 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de ondertekenende partijen worden opgezegd met een opzegging van drie maanden betekend bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het paritair comité en aan elk van de ondertekenende partijen.

Vanaf 1 januari 2009 vervangt zij de bepalingen op van de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, betreffende de variabele bonus, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 28 september 2005, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 26 oktober 2005.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 1 oktober 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen, betreffende de omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « variabele bonus », in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen Collectieve arbeidsovereenkomst van ................ tot vaststelling van een eigen definitie van de ROCE voor de BEDIENDEN van de NV ..................

Tussen enerzijds de werkgever, . . . . . (naam firma), . . . . . (adres), . . . . . (KBO nummer), vertegenwoordigd door . . . . . (naam), handelend in hoedanigheid van . . . . . (functietitel) en anderzijds de ondertekenende vakbonden : - . . . . . (naam vakbond), vertegenwoordigd door . . . . . (naam en hoedanigheid vakbondssecretaris) en . . . . . (naam), syndicaal afgevaardigde; - . . . . . (naam vakbond), vertegenwoordigd door . . . . . (naam en hoedanigheid vakbondssecretaris) en . . . . . (naam), syndicaal afgevaardigde; - . . . . . (naam vakbond), vertegenwoordigd door . . . . . (naam en hoedanigheid vakbondssecretaris) en . . . . . (naam), syndicaal afgevaardigde; wordt overeengekomen en aanvaard wat volgt :

Artikel 1.Doel Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten in toepassing van artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 april 2008 gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen tot omzetting van een bestaand plan betreffende voordelen, gebonden aan de collectieve resultaten van de onderneming, genaamd « De variabele bonus » in een plan betreffende resultaatsgebonden voordelen.

Art. 2.Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de NV................ en op de bedienden die zij tewerkstelt.

Onder « bedienden » wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke bedienden bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 december 2001 houdende de functieclassificatie voor bedienden

Art. 3.Eigen definitie ROCE In afwijking van artikel 4.3, § 2, van hogergenoemde collectieve arbeidsovereenkomst van................ wordt verstaan onder ROCE :................

Deze definitie zal voor de eerste maal worden toegepast voor de referteperiode................

Art. 4.Andere bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van................

De andere bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van................ blijven integraal van toepassing.

Art. 5.Inwerkingtreding en duur Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op.... /.... /........ en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

Elk der ondertekenende partijen kan deze overeenkomst opzeggen mits een opzeggingstermijn van................ maanden te betekenen aan de andere partij door middel van een aangetekend schrijven. Deze opzeggingstermijn gaat in op.... /.... /........ (bijvoorbeeld : de eerste van de maand volgend op de maand van betekening.) Indien van toepassing : Vanaf................ heft zij de bepalingen op van de collectieve arbeidsovereenkomst van................ betreffende................ of Deze overeenkomst wordt gesloten voor een bepaalde duur van................ maanden/jaren. Zij treedt in werking op.... /.... /........ en houdt op te bestaan op.... /.... /.........

Indien van toepassing : Vanaf................ heft zij de bepalingen op van de collectieve arbeidsovereenkomst van................ betreffende................

Opgemaakt te......................................... op.... /.... /........ in.......... exemplaren, waarvan elk der ondertekenende partijen verklaart een getekend exemplaar ontvangen te hebben. Eén getekend origineel exemplaar zal neergelegd worden ter Griffie van de Algemene Directie Arbeidsbetrekkingen bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Een ander origineel getekend exemplaar zal ter kennis worden gebracht van de voorzitter van het Paritair Comité. (Handtekeningen van alle partijen + titel)

Voor de vakbond(en),

Voor de werkgever,


Naam

Naam

Titel

Titel


Naam

Naam

Titel

Titel


Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 1 oktober 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en van Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

^