Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit
gepubliceerd op 18 december 2007

Statuten van de "Académie royale de Médecine de Belgique" TITEL I. - Doelstellingen en zetel van de Académie Artikel 1. De Académie royale de Médecine de Belgique werd op 11 september 1841 bij koninklijk besluit opgericht. Over De zetel ervan is in Brussel gelegen. Art. 2. De Académie heeft tot doel : § 1. Alle (...)

bron
ministerie van de franse gemeenschap
numac
2007029414
pub.
18/12/2007
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Statuten van de "Académie royale de Médecine de Belgique" TITEL I. - Doelstellingen en zetel van de Académie

Artikel 1.De Académie royale de Médecine de Belgique werd op 11 september 1841 bij koninklijk besluit opgericht.

Overeenkomstig de wijzigingen van de Grondwet, ressorteert de Académie royale de Médecine de Belgique, waarvan de Hoge Beschermheer Zijne Majesteit de Koning der Belgen is, onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap.

De zetel ervan is in Brussel gelegen.

Art. 2.De Académie heeft tot doel : § 1. Alle gebieden van de mens- en diergeneeskunde, de farmacie en verwante gebieden. § 2. Het adviseren van de gemeenschaps-, gewest- en federale overheden, ofwel op hun aanvraag, ofwel op eigen initiatief, inzake volksgezondheid en haar organisatie, praktijk van het wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en beroepsopleiding op de hierboven vermelde gebieden.

Ze kan dezelfde diensten verrichten voor de openbare of privé-instellingen alsook voor de verenigingen en de personen die bevoegd zijn voor dezelfde gebieden.

Daartoe stelt ze verslagen, studies en adviezen op die kunnen worden gepubliceerd. § 3. Het ondersteunen van de wetenschappelijke activiteit op deze gebieden. De Académie verleent een tribune voor wetenschappelijke conferenties, debatten en uitwisselingen en publiceert de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek, daarbij bijdragend tot de verspreiding van de vooruitgang van de wetenschap.

Ze heeft internationale contacten en neemt deel aan internationale wetenschappelijke initiatieven.

Ze heeft de leiding en het beheer van de instellingen, stichtingen en fondsen die haar toevertrouwd werden.

TITEL II. - Samenstelling van de Académie

Art. 3.De Académie wordt ingedeeld in zes afdelingen die de volgende gebieden bestrijken : 1e afdeling : Biomedische Wetenschappen. 2e afdeling : Klinische Medische Wetenschappen en Pathologische Anatomie. 3e afdeling : Chirurgische Wetenschappen, Tandwetenschappen, Obstetrie, Medische Beeldvorming. 4e afdeling : Microbiologie, Parasitologie, Immunologie, Volksgezondheid, Wettelijke Geneeskunde en Bio-ethiek. 5e afdeling : Farmaceutische Wetenschappen. 6e afdeling : Diergeneeskundige Wetenschappen.

Art. 4.De Académie telt zes categorieën van leden : 1° De titelvoerende leden : 40.2° De gewone leden : 60.3° De ereleden.4° De leden honoris causa.5° De buitenlandse leden : 90.6° De buitenlandse ereleden.

Art. 5.§ 1. De Belgische titelvoerende en gewone leden, bedoeld bij artikel 4, 1° en 2°, zijn uitmuntende personaliteiten op één van de gebieden opgesomd in artikel 3.

Ze moeten : 1) Belg geboren zijn of de naturalisatie genieten, en in België verblijven.2) Doctor in de Medische Wetenschappen, Tandwetenschappen, Biomedische en Farmaceutische Wetenschappen, Diergeneeskundige Wetenschappen of in de Wetenschappen. In uitzonderlijke gevallen, kan de Académie afwijken van deze vereisten, op de voordracht van de Selectiecommissie (art. 11). Het opschrift van de vereiste academische bekwaamheidsbewijzen zal aangepast worden in functie van de geldende Europese wetgeving. § 2. De titelvoerende leden bedoeld bij artikel 4, 1°, worden als volgt verdeeld over de zes afdelingen bedoeld bij artikel 3. Acht titelvoerende leden behoren tot de eerste afdeling, tien tot de tweede, tien tot de derde, vijf tot de vierde, vier tot de vijfde en drie tot de zesde.

Onder de zestig gewone leden, bedoeld bij artikel 4, 2°, behoren minstens acht tot de eerste afdeling, tien tot de tweede, tien tot de derde, vijf tot de vierde, vier tot de vijfde en drie tot de zesde.

Het saldo, d.w.z. twintig gewone leden, wordt verdeeld over de verscheidene afdelingen door de selectiecommissie, in functie van de behoeften van de Académie. § 3. Om hun titel te bewaren, dienen de titelvoerende en gewone leden, respectief bedoeld bij artikel 4, 1° en 2°, alsook de ereleden die nog stemgerechtigd zijn, bedoeld bij artikel 10, tweede paragraaf, actief en regelmatig deelnemen aan de werkzaamheden van de Académie. Zoniet worden zij geacht ontslagnemend te zijn volgens de procedure bedoeld in het huishoudelijk reglement. Hun post wordt dan vakant verklaard.

Art. 6.§ 1. De titelvoerende en gewone leden die de leeftijd van vijfenzeventig jaar bereikt hebben worden ereleden. Hun post wordt vakant verklaard. § 2. De titel van erelid kan toegekend worden aan de Belgische titelvoerende en gewone leden die het aanvragen voor de leeftijd van vijfenzeventig jaar. De nadere regels voor de toekenning van deze hoedanigheid worden in het huishoudelijk reglement bepaald.

Art. 7.De leden honoris causa zijn Belgische personaliteiten van wie de Académie de uitzonderlijken verdiensten wil erkennen om haar eigen doelstellingen te promoten. De nadere regels voor deze erkenning worden in het huishoudelijk reglement bepaald.

Art. 8.§ 1. De buitenlandse leden zijn personaliteiten die uitmunten door hun werk op een van de in artikel 3 opgesomde gebieden. § 2. De buitenlandse leden worden verdeeld over de zes afdelingen opgesomd in artikel 3. Hun aantal is minimum zestien in de eerste afdeling, twintig in de tweede afdeling, twintig in de derde afdeling, tien in de vierde afdeling, acht in de vijfde afdeling en zes in de zesde afdeling. Het saldo, d.w.z. tien buitenlandse leden, wordt verdeeld over de verscheidene afdelingen van de selectiecommissie, volgens de behoeften van de Académie. § 3. De buitenlandse leden die de leeftijd van vijfenzeventig jaar bereikt hebben worden buitenlandse ereleden. Hun post wordt vakant verklaard.

Art. 9.Elk aanbod tot ontslag wordt door het Bureau onderzocht, dat aan de Académie ervan bericht geeft.

Art. 10.Enkel de titelvoerende en gewone leden bedoeld bij artikel 4, 1° en 2°, zijn stemgerechtigd.Dit recht wordt enkel voorbehouden voor titelvoerende leden als de Académie, vergaderend in geheim comité, elke zaak behandelt met betrekking tot personen, inzonderheid voor de verkiezing van nieuwe titelvoerende leden, die in verband staat met de toekomst en het beheer van de Académie of met betrekking tot elke wijziging van de statuten en/of het huishoudelijk reglement.

De titelvoerende en gewone leden die erelid worden, kunnen, binnen de drie maanden, het behoud van hun stemrecht aanvragen, voor zover zij zich ertoe verbinden actief en regelmatig deel te nemen aan de activiteiten van de Académie.

TITEL III. - De verkiezingen

Art. 11.§ 1. De Académie verkiest haar leden na een selectieprocedure ingericht en gecoördineerd door een selectiecommissie. § 2. De selectiecommissie telt twaalf leden, met name het Bureau en de voorzitters van de zes afdelingen. Ze neemt haar beslissingen bij meerderheid der aanwezige leden.

Art. 12.§ 1. De selectie procedure voor de gewone leden wordt in detail beschreven in het huishoudelijk reglement. Ze bevat minstens de volgende elementen : a) de definitie, door de selectiecommissie, van de specifieke bevoegdheden vereist van de kandidaat voor een vrijstaande post van gewoon lid, om de werving toe te laten van personaliteiten die onmisbaar zijn voor de verwezenlijking van de opdrachten van de Académie;b) een openbare oproep tot de kandidaturen voor een post als gewoon lid waarbij de selectiecriteria en hun relatieve belang vermeld worden;c) een met redenen omklede beoordeling en een rangschiking van de kandidaten voor iedere post van gewoon lid door de selectiecommissie, in functie van de criteria gepubliceerd in de oproep tot de kandidaturen met onder andere : - de bekendheid in de door de commissie geselecteerde discipline; - de geschreven verbintenis van de kandidaat om actief deel te nemen aan de werking en de ontwikkeling van de Académie en om haar opdrachten te verwezenlijken; - de kwaliteit van een mogelijke voorlezing bij de Académie. - Maximum 55 jaar oud zijn (behoudens afwijking toegestaan door de selectiecommissie onder andere wegens een uitzonderlijke bekendheid, een vertraagde loopbaan wegens bijzondere omstandigheden, pedagogische of wetenschappelijke verantwoordelijkheden toegekend door een universiteit van de Franse Gemeenschap aan niet-Belgen). § 2. De selectieprocedure voor de kandidaten voor een vakant verklaarde post van titelvoerend lid wordt in detail beschreven in het huishoudelijk reglement. Ze bevat minstens de volgende elementen : - een oproep tot de kandidaten voor een post van titelvoerend lid gericht aan alle gewone leden; - de criteria voor de keuze door de selectiecommissie met inbegrip onder andere van de bijdrage van de kandidaat tot de werkzaamheden van de Académie en de voortzetting van een academische activiteit van kwaliteit; - de maximale leeftijd wordt op vijfenzestig jaar bepaald. § 3. De selectie van de kandidaten met het oog op de verkiezing tot een vakante post als buitenlands lid wordt door de selectiecommissie gedaan. Iedere kandidatuur wordt voorgedragen en met redenen omkleed door minstens een lid van de Académie. De kandidaturen worden gerangschikt naar de bekendheid van de kandidaat en zijn banden met de Belgische universiteiten, zowel op het gebied van het onderzoek als op dat van de opleiding. De maximale leeftijd wordt op vijfenzestig jaar vastgesteld.

Art. 13.§ 1. De verkiezing van titelvoerende, gewone en buitenlandse leden gebeurt tijdens de zittingen in mei en november volgens de nadere regels in detail beschreven in het huishoudelijk reglement. § 2. Wordt tot gewoon lid verkozen, de kandidaat die de gewone meerderheid der stemmen bereikt van de aanwezige leden, waarbij geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen, voor zover minstens de helft van de gewone, titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn (hierna het quorum van leden) deel heeft genomen aan de verkiezing. § 3. Wordt tot titelvoerend lid verkozen, de kandidaat die de gewone meerderheid der stemmen bereikt van de aanwezige titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, waarbij geen rekening wordt gehouden met de onthoudingen, voor zover minstens de helft van de gewone, titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn (hierna het quorum van de titelvoerende leden) deel heeft genomen aan de verkiezing. § 4. Indien de quorums niet bereikt worden, wordt de verkiezing uitgesteld tot de volgende maand. Dan is er geen quorum meer vereist. § 5. De quorums worden ieder jaar bepaald door het Bureau tijdens de zitting in januari, op basis van het totale aantal gewone, titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn en van het totale aantal titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn. Deze quorums worden in iedere oproeping voor een verkiezing vermeld.

Art. 14.Drie jaar na de verkiezing van een gewoon lid, gaat de selectiecommissie na of de verbintenissen aangegaan voor de verkiezing in acht werden genomen. Ze hoort de kandidaat en stelt, desnoods, de Académie voor, in geheim comité over te gaan tot de bevestiging van de verkiezing via een geheime stemming van het lid. Indien de commissie van mening is dat deze verbintenissen niet in acht werden genomen, stelt ze aan de Académie voor, volgens dezelfde nadere regels, de verkiezing van het lid niet te bevestigen en hem deze hoedanigheid te onttrekken. In beide gevallen wordt het voorstel met redenen omkleed.

Art. 15.De verkiezing van de titelvoerende leden wordt onderworpen aan de erkenning van de Koning.

TITEL VI. - Het Bureau van de Académie

Art. 16.De Académie ressorteert onder het gezag van de Voorzitter bijgestaan door twee Ondervoorzitters. Het beheer ervan wordt toevertrouwd aan de Vast Secretaris onder wiens leiding het bestuurspersoneel wordt geplaatst.

Art. 17.De Voorzitter en de twee Ondervoorzitters worden verkozen voor een jaar onder en door de titelvoerende leden. Het mandaat van Voorzitter kan niet onmiddellijk hernieuwd worden. De nadere regels van hun verkiezing, overeenkomstig artikel 13, § 3 tot 5, worden bepaald in het huishoudelijk reglement.

Art. 18.De Vast Secretaris wordt benoemd door de Regering van de Franse Gemeenschap, op de voordracht van de titelvoerende leden en de ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, vergaderend in geheim comité, volgens de nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement. Zijn mandaat duurt vijf jaar, is één maal hernieuwbaar, op diens aanvraag, na goedkeuring door de Académie, volgens de nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement. Dit mandaat eindigt van rechtswege de dag waarop de Vast Secretaris vijfenzeventig wordt.

Art. 19.§ 1. Twee assessoren worden verkozen uit en door de titelvoerende leden om de Vast Secretaris bij te staan. Hun mandaat duurt twee jaar. De nadere regels voor hun verkiezing worden overeenkomstig artikel 13, §§ 3 tot 5 bepaald in het huishoudelijk reglement.

Bij verhindering van lange duur, ontslag, overlijden of beëindiging van het mandaat als Vast Secretaris, zal deze laatste voorlopig vervangen worden, op het initiatief van het Bureau, door een van beide assessoren, liefst de oudste, of bij gebrek, door een lid dat recent het ambt van assessor zal hebben uitgevoerd. Deze aanwijzing wordt, binnen de kortste termijnen, in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Bij verhindering van korte duur van de Vast Secretaris, stelt hij voor een duur van twee jaar, een van beide assessoren om hem te vervangen. § 2. Twee vertegenwoordigers van de gewone leden worden verkozen, voor een duur van twee jaar, uit en door de gewone leden, volgens de nadere regels beschreven in artikel 13.

Art. 20.§ 1. Het Bureau bestaat uit de Voorzitter, de Vast Secretaris, beide Ondervoorzitters en beide assessoren. De twee vertegenwoordigers van de gewone leden worden uitgenodigd om er aan deel te nemen met raadgevende stem. § 2. Het Bureau zorgt voor het administratieve en geldelijke beheer van de Académie. Het stelt de bestuurscommissie samen, waarin door de wet van 2 augustus 1924 waarbij de burgerlijke persoonlijkheid wordt verleend aan de Académie, wordt voorzien. § 3. De beslissingen van het Bureau vereisen de meerderheid der aanwezige leden. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter beslissend.

Art. 21.De commissies die noodzakelijk zijn voor het verwezenlijken van de opdrachten van de Académie worden door de Académie ingesteld, op de voordracht van het Bureau. Ze bevatten onder andere een boekhoudingscommissie van drie leden, verkozen onder en door de titelvoerende leden en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, volgens de nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement om het verslag uit te brengen over het geldelijke beheer. Zijn leden mogen niet deel zijn van het Bureau.

TITEL V. - De afdelingen

Art. 22.Overeenkomstig de artikelen 3 tot 5, wordt iedere afdeling samengesteld uit titelvoerende, gewone en ereleden die eronder ressorteren. De titelvoerende, gewone en ereleden die steeds stemgerechtigd zijn verkiezen, onder de titelvoerende, gewone en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, een voorzitter en een secretaris voor een niet onmiddellijk hernieuwbaar mandaat van twee jaar. Deze verkiezing geschiedt, volgens de nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement, voor de opening van de openbare zitting van de maand oktober.

De afdeling is bevoegd : 1° voor de onderwerpen vermeld in de statuten en het huishoudelijk reglement;2° voor de opdrachten haar toevertrouwd door de Académie. Na elke zitting worden notulen opgemaakt, die, na goedkeuring, bewaard worden.

TITEL VI. - De zittingen van de Académie

Art. 23.De Voorzitter is belast met de goede orde tijdens de zittingen. Hij noemt de onderwerpen die besproken worden, leidt de discussies, laat over de voorstellen stemmen, ontvangt de stemmingen, spreekt de resoluties uit en stelt, samen met de Vast Secretaris, de aanneming vast van de notulen door de Académie.

Tijdens de verscheidene stemprocedures, is zijn stem beslissend bij staking van stemmen.

Art. 24.§ 1. De zittingen van de Académie zijn openbaar voor het publiek. Doch, overeenkomstig artikel 10, roept de Académie in geheim comité haar titelvoerende leden of titelvoerende en gewone leden bijéén voor de verkiezingen of voor de bespreking van haar door het Bureau toevertrouwde onderwerpen. § 2. Er is minstens één zitting per maand, met uitzondering van de maand augustus. § 3. Iedere beslissing aangenomen tijdens de zitting door de Académie betreffende onder andere de verslagen, de adviezen, de samenstelling van de examencommissies, vereist de meerderheid der stemmen van de leden bedoeld bij artikel 4, 1° en 2° en van de ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, bedoeld bij artikel 10, tweede lid.

TITEL VII. - Varia

Art. 25.Overeenkomstig artikel 2, publiceert de Académie een tijdschrift, met variabel tijdsschema, genoemd "Bulletin et Mémoires de l'Académie royale de Médecine de Belgique". De nadere regels voor deze publicatie worden in het huishoudelijk reglement bepaald.

Art. 26.Om het jaar kent de Académie verscheidene prijzen toe in het kader, ofwel van de gewone wedstrijden die zij inricht, ofwel van de academische of para-academische stichtingen, ofwel van prijzen van de Regering. De nadere regels voor de toekenning van deze prijzen worden in detail beschreven in het huishoudelijk reglement.

Art. 27.§ 1. Het huishoudelijk reglement wordt opgesteld of gewijzigd en dan aangenomen door de titelvoerende leden vergaderend in geheim comité. § 2. Vijf titelvoerende of ereleden kunnen, op eigen initiatief, en gezamenlijk, een wijziging van het huishoudelijk reglement voorstellen. Dit voorstel wordt voorgelegd aan de Académie, na advies van het Bureau. § 3. Om aangenomen te worden, moet het huishoudelijk reglement of de wijziging ervan, 3/5 van de stemmen krijgen van de aanwezige titelvoerende en ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn, zonder rekening te houden met de onthoudingen, voor zover het quorum vermeld in artikel 13, § 3, bereikt is. Indien tijdens een eerste zitting dit quorum niet bereikt is, kan het Bureau voorstellen om een stemming via de post in te richten volgens nadere regels bepaald in het huishoudelijk reglement. § 4. Het huishoudelijk reglement, aangenomen door de Académie, wordt ter goedkeuring aan de Regering van de Franse Gemeenschap voorgelegd.

Daarna wordt het in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Art. 28.De statuten kunnen enkel gewijzigd worden op initiatief van het Bureau of van minstens vijf titelvoerende of ereleden (voormalige titelvoerende leden) die steeds stemgerechtigd zijn. De voorgestelde wijziging moet minstens de instemming krijgen van 2/3 van de aanwezige titelvoerende leden, voor zover het quorum bedoeld bij artikel 13, § 3, bereikt wordt. Indien tijdens een eerste zitting dit quorum niet bereikt is, kan het Bureau voorstellen tot een stemming langs de post over te gaan, waarvan de nadere regels in het huishoudelijk reglement zullen worden bepaald.

TITEL VIII. - Overgangsbepalingen

Art. 29.De teksten van de statuten en van het huishoudelijk reglement worden van toepassing zodra zij in het Belgisch Staatsblad bekend zullen worden gemaakt. De verscheidene ambten en mandaten uitgeoefend op het ogenblik van de inwerkingtreding van de nieuwe statuten worden verlengd tot hun voleinding. Voor de mandaten waarvoor de vorige statuten geen einde bepaalden, betekent de officiële benoemingsdatum het begin van het ambt waarvan de duur dan vastgesteld is in de nieuwe statuten.

Art. 30.§ 1. De titelvoerende leden blijven titelvoerende leden. De leden die buiten het kader staan, die een leeftijd van minder dan vijfenzeventig jaar hebben bereikt, worden opnieuw titelvoerende leden. Ze stellen een overgangsgroep samen die toegevoegd wordt aan deze van de veertig titelvoerende leden, om de toegang van gewone leden tot de titel van titelvoerende leden niet in te perken.

De leden die buiten het kader staan, die de leeftijd van vijfenzeventig jaar hebben bereikt, worden ereleden. Zij kunnen het behoud van hun stemrecht aanvragen, binnen de drie maanden die volgen op de inwerkingtreding van deze statuten, voor zover ze zich ertoe verbinden actief en regelmatig deel te nemen aan de activiteiten van de Académie. § 2. De leden die Belgische corresponderende leden zijn op het ogenblik van de inwerkingtreding van deze statuten worden gewone leden. Ze worden gelijkgesteld met leden die pas verkozen werden (art. 14). In een intentiebrief verbinden ze zich ertoe actief deel te nemen aan de werkzaamheden van de Académie. Binnen een termijn van drie jaar, worden zij geëvalueerd door de selectiecommissie en op voorstel van deze, onderworpen aan een goedkeuringsstemming door de Académie vergaderend in geheim comité. Is de beoordeling negatief, dan wordt het lid geacht ontslagnemend te worden. (De corresponderende leden die buiten het kader staan genieten de bepalingen van § 1, met uitzondering van de uitoefening van het stemrecht). § 3. De buitenlandse ereleden van de Académie blijven buitenlandse ereleden indien zij de leeftijd van vijfenzeventig jaar bereikt hebben op het ogenblik van de inwerkingtreding van deze statuten, waarbij hun post vakant wordt. Ze worden buitenlandse leden indien ze minder dan vijfenzeventig jaar oud zijn. § 4. De buitenlandse corresponderende leden worden buitenlandse leden indien zij de leeftijd van vijfenzeventig jaar niet bereikt hebben.

Indien ze minstens vijfenzeventig jaar oud zijn, worden ze ereleden. § 5. Het aantal jaarlijks openstaande posten, zowel voor de Belgische leden als voor de buitenlandse leden, zal door de selectiecommissie bepaald worden. § 6. De ereleden die Belg zijn op de datum van inwerkingtreding van deze statuten behouden hun post.

Brussel, 15 september 2007.

^