Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 27 september 2001
gepubliceerd op 11 december 2001

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de tandprothese, betreffende de toekenning van een sociaal voordeel

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
2001012968
pub.
11/12/2001
prom.
27/09/2001
ELI
eli/besluit/2001/09/27/2001012968/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

27 SEPTEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de tandprothese, betreffende de toekenning van een sociaal voordeel (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de tandprothese;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 1999, gesloten in het Paritair Subcomité voor de tandprothese, betreffende de toekenning van een sociaal voordeel.

Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 27 september 2001.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de tandprothese Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 1999 Toekenning van een sociaal voordeel (Overeenkomst geregistreerd op 28 oktober 1999 onder het nummer 52816/CO/305.03) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de tandprothese.

Onder "werknemers" verstaat men het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Art. 2.Aan de in artikel 1 bedoelde werknemers wordt ten laste van de werkgevers een sociaal voordeel toegekend. HOOFDSTUK II. - Toepassingsmodaliteiten en bedrag

Art. 3.Het bedrag van het sociaal voordeel toegekend aan de rechthebbende, is vastgesteld op 75 BEF per begonnen maand gedurende dewelke de rechthebbende krachtens een arbeidsovereenkomst verbonden is geweest bij een in artikel 1 bedoelde onderneming, in de loop van het sociaal dienstjaar dat loopt van 1 juli tot 30 juni.

Het maximumbedrag van het sociaal voordeel per rechthebbende is bijgevolg vastgesteld op 900 BEF per jaar.

Dit sociaal voordeel geldt zowel voor voltijds als voor deeltijds tewerkgesteld personeel, ongeacht de aard van de arbeidsovereenkomst (voor een bepaalde of een onbepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk).

Het recht op dit sociaal voordeel beperkt zich tot de werknemers die lid zijn van één van de representatieve werknemersorganisaties, vertegenwoordigd in het Paritair Subcomité voor de tandprothese.

Art. 4.Elk jaar, uiterlijk op 15 december, worden de werkgevers bedoeld in artikel 1, door toedoen van het sociaal fonds in het bezit gesteld van de nodige attesten van tewerkstelling (attest van sociaal voordeel).

Dit attest, het aantal begonnen maanden tewerkstelling in het sociaal dienstjaar aanduidend, wordt door de werkgevers in drievoud opgesteld op naam van elk lid van het personeel, dat tijdens het sociaal dienstjaar in het personeelsregister was ingeschreven.

Eén exemplaar wordt, na degelijke invulling door de werkgever, dadelijk doorgezonden aan het sociaal fonds.

Uiterlijk op 15 januari volgend op het sociaal dienstjaar, worden de attesten van sociaal voordeel in dubbel exemplaar door de werkgevers individueel aan alle werknemers uitgereikt, ook aan de rechthebbenden die de onderneming in het betrokken sociaal dienstjaar verlaten hebben.

Art. 5.Uiterlijk op 15 november volgend op het sociaal dienstjaar, storten de werkgevers voor al hun werknemers, een bedrag van 50 BEF per begonnen maand tewerkstelling in de loop van het sociaal dienstjaar op rekening 000-0000000-00 van het "Sociaal Fonds voor de dentaaltechniek".

Art. 6.Op voorlegging van het door de werkgever afgeleverd attest sociaal voordeel, betalen de vakbondsorganisaties, vertegenwoordigd in het Paritair Subcomité voor de tandprothese, binnen de maand het sociaal voordeel aan de rechthebbende uit.

Indien een rechthebbende op het ogenblik van de betaling overleden is, wordt het sociaal voordeel betaald aan de wettelijke erfgenamen.

Het attest van sociaal voordeel wordt, bij wijze van onderlinge controle, door ten minste twee van de vakbondsorganisaties, vertegenwoordigd in het Paritair Subcomité voor de tandprothese afgestempeld.

Art. 7.De werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het Paritair Subcomité voor de tandprothese zenden een afrekening van de uitbetaalde attesten door aan het fonds, die de vooruitbetaalde bedragen van de premies aan de vakbondsorganisaties terugbetaalt vóór 28 februari volgend op het jaar dat tot de toekenning van het sociaal voordeel aanleiding heeft gegeven.

De attesten zelf worden door de werknemersorganisaties voor controle ter beschikking gehouden van het fonds gedurende drie kalenderjaren volgend op het sociaal dienstjaar.

Art. 8.Het eventueel overschot, na vereffening van de verschillende premies aan de vakbondsorganisaties, blijft geblokkeerd staan op de rekening vermeld in artikel 5.

De bestemming van deze eventuele overschotten zal in het Paritair Subcomité voor de tandprothese, na aftrek van de werkingskosten en niet-inbare schuldvorderingen, paritair worden bepaald. HOOFDSTUK III. - Slotbepalingen

Art. 9.Partijen komen overeen om het bedrag van het sociaal voordeel aan een evaluatie te onderwerpen, uiterlijk tegen einde mei 2001.

Art. 10.Zij heeft uitwerking met ingang van 1 juli 1999 en is gesloten voor een onbepaalde duur.

Zij kan op verzoek van de meest gerede partij worden opgezegd met een opzeggingstermijn van drie maanden; deze opzegging moet per aangetekende brief worden gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de tandprothese en aan de ondertekenende organisaties.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 27 september 2001.

De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX

^