gepubliceerd op 22 juni 2011
Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU
26 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, artikel 4, § 1;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt;
Gelet op advies nr. 49.439/3 van de Raad van State, gegeven op 12 april 2011, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Landbouw, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn 2011/3/EU van de Commissie van 17 januari 2011 tot wijziging van Richtlijn 2008/128/EG houdende vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt.
Art. 2.De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008, 20 januari 2010, 4 oktober 2010 en 13 maart 2011 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.
Art. 3.De minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 26 mei 2011.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE
Bijlage bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU In de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt de tekst over E160d vervangen door : E 160 d Lycopeen
i synthetisch lycopeen
Synoniemen
Lycopeen uit chemische synthese
Definitie
Synthetisch lycopeen is een mengsel van geometrische isomeren van lycopenen en wordt geproduceerd door de wittig-condensatie van synthetische tussenproducten die gewoonlijk worden gebruikt bij de productie van andere in levensmiddelen gebruikte carotenoïden.
Synthetisch lycopeen bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen tezamen met 5-cis-lycopeen en kleinere hoeveelheden van andere isomeren. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.
Colour Index-nummer
75125
Einecs-nummer
207-949-1
Chemische naam
psi, psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
Molecuulformule
C40H56
Relatieve molecuulmassa
536,85
Gehalte
Niet minder dan 96 % totale lycopenen (niet minder dan 70 % all-trans-lycopeen) E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450
Beschrijving
Rood kristallijn poeder
Identificatie
Spectrofotometrie
Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien
Test voor carotenoïden
De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N
Oplosbaarheid
Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform
Is helder en heeft een intense roodoranje kleur
Zuiverheid
Gewichtsverlies bij drogen
Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)
Apo-12'-lycopenal
Maximaal 0,15 %
Trifenylfosfineoxide
Maximaal 0,01 %
Oplosmiddelresiduen
Methanol : maximaal 200 mg/kg Hexaan, 2-propanol : maximaal 10 mg/kg elk Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)
Lood
Maximaal 1 mg/kg
ii lycopeen uit rode tomaten
Synoniemen
Natural Yellow 27
Definitie
Lycopeen wordt verkregen door oplosmiddelextractie van rode tomaten (Lycopersicon esculentum L.) gevolgd door verwijdering van het oplosmiddel. Slechts de volgende oplosmiddelen mogen worden gebruikt : koolstofdioxide, ethylacetaat, aceton, 2-propanol, methanol, ethanol en hexaan. De voornaamste kleurstof van tomaten is lycopeen, van andere carotenoïdepigmenten mogen geringe hoeveelheden aanwezig zijn.
Naast de kleurpigmenten mag het product oliën, vetten, wassen en aromacomponenten bevatten die van nature in tomaten voorkomen
Colour Index-nummer
75125
Einecs-nummer
207-949-1
Chemische naam
psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
Molecuulformule
C40H56
Relatieve molecuulmassa
536,85
Gehalte
E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450 Niet minder dan 5 % totale kleurstoffen
Beschrijving
Donkerrode viskeuze vloeistof
Identificatie
Spectrofotometrie
Maximum in hexaan bij circa 472 nm
Zuiverheid
Oplosmiddelresiduen
2-Propanol Hexaan Aceton Ethanol Methanol Ethylacetaat Maximaal 50 mg/kg, afzonderlijk of gecombineerd
Sulfaatas
Maximaal 1 %
Kwik
Maximaal 1 mg/kg
Cadmium
Maximaal 1 mg/kg
Arseen
Maximaal 3 mg/kg
Lood
Maximaal 2 mg/kg
iii lycopeen uit Blakeslea trispora
Synoniemen
Natural Yellow 27
Definitie
Lycopeen uit Blakeslea trispora wordt geëxtraheerd uit de fungale biomassa en gezuiverd door kristallisering en filtrering. Het bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen. Het bevat ook kleinere hoeveelheden van andere carotenoïden. Isopropanol en isobutylacetaat zijn de enige oplosmiddelen die bij de vervaardiging worden gebruikt.
Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.
Colour Index-nummer
75125
Einecs-nummer
207-949-1
Chemische naam
psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
Molecuulformule
C40H56
Relatieve molecuulmassa
536,85
Gehalte
Niet minder dan 95 % totale lycopenen en niet minder dan 90 % all-trans-lycopeen van alle kleurstoffen E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450
Beschrijving
Rood kristallijn poeder
Identificatie
Spectrofotometrie
Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien
Test voor carotenoïden
De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N
Oplosbaarheid
Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform
Is helder en heeft een intense roodoranje kleur
Zuiverheid
Gewichtsverlies bij drogen
Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)
Andere carotenoïden
Maximaal 5 %
Oplosmiddelresiduen
2-Propanol : maximaal 0,1 % Isobutylacetaat : maximaal 1,0 % Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)
Sulfaatas
Maximaal 0,3 %
Lood
Maximaal 1 mg/kg
Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 26 mei 2011 tot wijziging van het
koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten
type
koninklijk besluit
prom.
14/07/1997
pub.
23/10/1997
numac
1997022659
bron
ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu
Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt
sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU. ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE